دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
۰۹:۰۹ - ۲۹ دي ۱۴۰۰ کد خبر: ۱۴۰۰۱۰۲۷۷۰
محیط زیست و گردشگری

این بارش‌ها دردی را دوا نمی‌کند

یخبندان و کولاک در ۲۴ استان / آدرس غلط برفی به مردم ایران!

بارش برف و باران در ایران,میزان بارندگی در ایران
در ۲۴ مرکز استان کمینه دما صفر و زیر صفر درجه خواهد بود.

در شرق هرمزگان جنوب کرمان و سیستان و بلوچستان بارش باران همراه با رعد و برق و وزش باد شدید موقت و در نواحی مرتفع بارش برف پیش‌بینی می‌شود.

از اواخر امروز سامانه بارشی از شمال غرب کشور وارد شده و فردا در شمال غرب غرب ارتفاعات زاگرس مرکزی به تدریج ارتفاعات و دامنه های جنوبی البرز و استان‌های ساحلی دریای خزر بارش باران و برف و وزش باد شدید و در نواحی کوهستانی کولاک برف انتظار می‌رود.

ایران با برف نفس تازه کرد/ این بارش‌ها می‌تواند نشانه‌ای از تغییر در اقلیم باشد؟

۲۸ استان کشورمان زیر بارش دانه‌های برف سفیدپوش شد. در برخی مناطق همچون اردبیل، بارش برف طی ۱۰ سال گذشته بی‌سابقه بوده‌است.

زهرا عزیزی، کارشناس تغییرات اقلیمی سازمان محیط‌زیست با رد این موضوع که با توجه به بارش‌های اخیر اصلاً نمی‌توان ظهور تغییرات اقلیمی جدیدی را برای کشور در نظر گرفت، می‌گوید: ما به خاطر بارش‌های اخیر نمی‌توانیم درباره تغییرات اقلیمی قضاوت کنیم. تمامی بارش‌های قابل‌ملاحظه امسال در فصل خودش بوده و هیچ بارش مهمی در خارج از فصل نداشتیم که آن را به تغییرات آب و هوایی نسبت دهیم میزان سرما و بارش‌هایی که ما در حال حاضر داریم، کاملاً طبیعی است.

بزرگنمایی بی‌مورد برخی رسانه‌ها در مورد میزان بارش‌ها مردم را به اشتباه می‌اندازد

آدرس غلط برفی!

بارش برف و باران در ایران,میزان بارندگی در ایران

به گزارش آفتاب یزد، کمبود آب می‌تواند نتیجه دو مکانیسم متفاوت باشد: کمبود آب فیزیکی و کمبود آب اقتصادی. منظور از کمبود آب فیزیکی عدم وجود منابع کافی آب طبیعی برای تامین تقاضای یک منطقه است، و کمبود آب اقتصادی نتیجه مدیریت ضعیف منابع آب کافی موجود است.ایران در حال تجربه مشکلات جدی آب است. خشک‌سالی‌های مکرر توام با برداشت بیش از حد آب‌های سطحی و زیرزمینی از طریق شبکه بزرگی از زیرساخت‌های هیدرولیکی و چاه‌های عمیق، وضعیت آب کشور را به سطح بحرانی رسانده‌است. از نشانه‌های این وضعیت خشک شدن دریاچه‌ها، رودخانه‌ها و تالاب‌ها، کاهش سطح آب‌های زیرزمینی، فرونشست زمین، تخریب کیفیت آب، فرسایش خاک، بیابان‌زایی و طوفان‌های گرد و غبار بیشتر است.در مدت اخیر ما شاهد بارندگی‌های مختلف در مناطق کشور بوده‌ایم و به نظر می‌رسد در حوزه رسانه یکسری بزرگنمایی‌ها درباره بارش‌های اخیر وجود دارد. به نظر می‌رسد این مورد نوعی آدرس غلط دادن به مردم است و ممکن است آن‌ها را به این نتیجه برساند که بحران کم آبی و خشکسالی از کشور رفته و دیگر نیازی به مراعات در این حوزه وجود ندارد.ما به دنبال پاسخ این سوال به سراغ کارشناسان رفته‌ایم که بارندگی‌های اخیر چقدر بر بحران کم آبی و خشکسالی موثر بوده است؟

>این بارش‌ها دردی را دوا نمی‌کند

اسماعیل کهرم فعال و کارشناس محیط زیست در پاسخ به سوال آفتاب یزد گفت:« شرایطی مورد نیاز است تا ایران بتواند این بحران کم آبی و خشکسالی را پشت سر بگذارد.ضرب المثل " با یک گل بهار نمی‌شود " در اینجا کاربرد دارد.الان چنان ما گرفتار خشکسالی برای مدت طولانی بوده‌ایم که این بارش‌ها به راستی دردی را دوا نمی‌کند. از طرف دیگر در ایران پهناور هرجا که باران باریده است و به ظاهر مقداری کم آبی را جبران کرده است چه بر سر آب‌ها آمده است. در صورتی جبران کم آبی می‌شود که این آب‌ها به سفره‌های آب زیرزمینی هدایت شود و این عمل انجام نمی‌شود مگر اینکه در روی سطح زمین ما علوفه، سبزی، درخت و... آنقدر داشته باشیم که حرکت این آب‌ها آهسته شود و به عمق زمین نفوذ کند. فرق بین مثلا کشور‌های اروپایی و بنگلادش همین است. در کشور بنگلادش به خاطر تعداد زیاد نشخوار‌کنندگان مانند بز، گوسفند، گاو و... پوشش گیاهی به کل منهدم شده است و وقتی باران می‌آید این آب‌ها سریعا از روی زمین رد می‌شوند زیرا پوشش گیاهی‌ای وجود ندارد تا حرکت آب را کند سازد و آن را به سمت آب‌های زیرزمینی هدایت کند. در نتیجه این آب سریعا حرکت می‌کند، خاک را میشوید، سیل به راه می‌افتد و نهایتا این آب به داخل رودخانه‌های هفتگانه می‌ریزد و به خلیج بنگال می‌رسد و با آب شور مخلوط می‌شود.»

> شرایط نامناسب برای تقویت سفره‌های آب زیرزمینی

وی ادامه داد:« در حالی که در اروپا این آب با پوشش گیاهی برخورد می‌کند، حرکت آن آهسته می‌شود،به عمق زمین می‌رود و در سفره آب زیرزمینی انباشته می‌شود. شرایط ما در ایران شبیه بنگلادش است؛ ما سه و نیم تا چهار برابر ظرفیت مراتع خود نشخوار‌کننده داریم و این‌ها پوشش گیاهی را از بین می‌برند، زمین لخت می‌شود و وقتی این سیلاب‌ها راه می‌افتد خاک را می‌شورد و در یک جایی تلنبار می‌شود در نتیجه آب به سفره آب زیرزمینی در عمق زمین نمی‌رسد و در نهایت شور می‌شود. بنابراین چنین بارش‌هایی در صورتی مفید هستند که به اندازه کافی و به طور ممتد مثلا حدود ۲۵ روز ببارند و همچین شرایطی ایجاد شود تا خشکسالی‌ها جبران شود. »

> ما هنوز هم با مسئله خشکسالی مواجه هستیم

حسین آخانی استاد دانشگاه تهران کارشناس و فعال محیط زیست نیز در این باره به آفتاب یزد گفت:«یک مقداری در قسمت جنوب شرقی ایران میزان بارندگی قابل توجه بوده و از متوسط بیشتر بوده است اما در نیمه بالای ایران ما هنوز هم با مسئله خشکسالی مواجه هستیم بنابراین در بخش‌هایی از ایران بارندگی بیشتر بوده است اما بخش عمده‌ای از کشور همچنان درگیر کم بارشی است.لذا بارندگی‌های اخیر دلیلی بر پایان یافتن بحران کم آبی و خشکسالی در کشور نیست. در این ساختار اقلیمی ایران به دلیل اینکه کاملا قاره‌ای است اصولا پیش‌بینی شرایط آب و هوایی حتی برای پیشرفته‌ترین مدل‌های اقلیمی هم ممکن نیست و در طول تاریخ ایران هم این مسئله وجود داشته است. بنابراین هیچ کس نمی‌تواند به درستی بگوید که در آینده چه خواهد شد. اما آنچه که در وضع فعلی می‌دانیم این است که تغییر اقلیم در سطح جهانی تاثیر مضاعفی دارد بر کشور‌هایی مثل ایران که در کمربند خشک کره زمین قرار دارند. در کشور ما به طور مشخص الان شاهد تغییر در الگو بارش‌ها و نوع نزولات هستیم. به طور مشخص میزان برف به شدت کاهش پیدا کرده است. طبیعی است که حتی اگر بارندگی ما مناسب باشد به دلیل اینکه دچار بی‌نظمی‌های شدید هستیم، عمده این بارندگی‌ها می‌تواند منجر به سیل و حتی مشکلات برای ما باشد. »

> شرایط حداقلی را در نظر داشته باشیم

وی در آخر تصریح کرد:«ما اگر واقعا می‌خواهیم برنامه‌ای برای حل مشکل کم آبی در ایران در نظر بگیریم چاره‌ای نداریم جز اینکه همیشه شرایط حداقلی را در نظر داشته باشیم و پیش بینی ما نیز این باشد که اوضاع بهتر نخواهد شد و در حقیقت به سوی هدایت این آب‌ها به سمت آبخوان‌ها باشیم. چراکه در وضعیت فعلی ما با مسئله جدی فرونشست زمین مواجه هستیم اگر آبخوان‌ها را تقویت نکنیم این فاجعه همچنان ابعاد گسترده‌تری پیدا خواهد کرد و حتی اگر در آینده شرایط اقلیمی جهانی هم تغییر کند و به نفع فلات ایران تمام شود به دلیل عدم تقویت آبخوان‌ها قطعا بحران‌های جدیدی در ایران شکل خواهد گرفت.»

> خشکسالی تقریبا بلند مدت

مسعود امیرزاده عضو کارگروه آب شورای هماهنگی شبکه ملی محیط زیست و منابع طبیعی کشور نیز در این خصوص به خبرنگار آفتاب یزد گفت:« همچنین ادعایی قطعا غلط است. واقعیت این است که کشور ما الان دچار یک خشکسالی تقریبا بلند مدت شده است و چندین دهه است که ما درگیر این خشکسالی هستیم. آن ترسالی‌هایی که مثلا در سال ۹۸ اتفاق افتاد هیچ یک از بارش‌ها از لحاظ الگویی نرمال نبودند. یعنی به این صورت بوده که آن طور که باید در زمستان بارش برف برای ذخیره مناسب نبوده است تا این آب به تدریج نفوذ کند بلکه مثلا در بهار با یک بارش سیل آسا مواجه شدیم. لذا چه از لحاظ میزان بارش و چه از لحاظ نوع و الگوی بارش هیچ سالی را ما به صورت نرمال نداشته ایم. امسال در بارش تقریبا هیچ گونه بارش خوبی وجود نداشت و حتی دی ماه هم ماه جالبی در این زمینه نبود و اخیرا برخی از نقاط کشور ما بارش رو به رو شدند که به نظر من اعداد آنقدر بزرگ نیست که ما را امیدوار کند.»

> افزایش دما و آب‌های زیرزمینی

وی ادامه داد:«مبحث دیگری وجود دارد که به نظر من اهمیت آن از بارش بسیار بیشتر است.بحث افزایش دما بحث بسیار مهمی است. ما باید یک دمای متعادلی را در کشور در نظر بگیرم و الان چند دهه است که ما مرتبا با افزایش دما مواجه می‌شویم.افزایش دما باعث خواهد شد که حتی اگر بارش‌ها اتفاق افتند تبخیر بیش از اندازه که همواره در سرزمین ما منشاء اشکال بوده است باعث از دست دادن این بارش‌ها شود. این افزایش دما، تغییر اقلیم و گرمایش جهان باعث شده که میزان تبخیر ما بیشتر شود و از دست رفتگی آب‌ها افزایش پیدا کند. خود افزایش دما از سوی دیگر باعث می‌شود که خشکسالی برای ما وخیم‌تر جلوه کند زیرا وقتی افزایش دما اتفاق می‌افتد میزان مصرف آب هم بالا می‌رود.

موضوع بعدی که در این خصوص بسیار اهمیت دارد این است که خشکسالی ما فقط در زمینه آب‌های سطحی نیست و ما در منابع آب زیرزمینی دچار مشکل هستیم. آب زیرزمینی یعنی ذخایری که طی میلیون‌ها سال تشکیل شده و این منبع دست نخورده باقی مانده است.اما دوران تکنولوژی این مصیبت یعنی توانایی ما را ایجاد کرد و ما توانستیم به این منابع آب زیرزمینی دسترسی پیدا کنیم و ظرف چند دهه به شدت این منابع مورد استفاده قرار گرفت. در ۴۰ سال اخیر متاسفانه این روند افزایش فاجعه بار و ناگهانی داشت و باعث شد که ما ذخایر آب زیرزمینی را از دست بدهیم. این ذخایر آب زیرزمینی به شرایط گوناگونی نیاز دارد تا جبران شود و متاسفانه این بارش‌های اخیر به هیچ وجه به گونه‌ای نیست که بتواند این جبران را به همراه داشته باشد زیرا قابلیت نفوذ ندارند. مسئله خاک و پوشش گیاهی نیز مسئله مهمی است که به دلیل فعالیت‌های نادرست انسانی دچار افت کیفیت شده‌اند و افت کیفیت آن‌ها باعث می‌شود که بارش‌های مناسب نیز قابلیت نفوذ نداشته باشند. هرچند که بارش‌های اخیر بسیار خوب و خوشحال‌کننده است اما مداوای درد ما نیست و ممکن است تنها کمی تسکین‌دهنده

باشد. »

یگانه شوق الشعراء

  • 19
  • 3
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش