به گزارش همشهری آنلاین، حسن اکبری با تشریح دلایل مرگ دومین توله یوزپلنگ ایران گفت: پس از اینکه در عادت دفع یکی از تولهها اشکال پیش آمد، بلافاصله یکی از متخصصان داخلی به آنجا منتقل شد و توله را ویزیت کرد. متأسفانه مسیر محل نگهداری تولهها تا نزدیکترین دامپزشکی فاصله قابل توجهی دارد.
معاون سازمان محیط زیست با بیان اینکه در ادامه این توله برای اقدامات درمانی تکمیلی به تهران منتقل شود که متأسفانه در مسیر تلف شد، گفت: در کالبدگشایی انجام شده یبوست زیاد در دستگاه گوارش و لختههایی از شیرهای مصرف شده در دستگاه گوارش وجود دارد.
وی با بیان اینکه فرضیههای اولیه این است که شیر کیفیت مناسب نداشته و اقدامات تکمیلی در حال انجام است، اظهار کرد: شیر با کیفیت برای این گونه خاص در کشور نداریم و تمامی شیرها به دلیل مسائل تحریمها مستقیماً قابل خرید نیست و همینها باعث شد توله دوم را از دست دهیم.
اکبری با بیان اینکه توله سوم متأثر از شیر آسیبدیده و الان وضعیت بهتری دارد و تحت درمان است و امیدواریم زنده بماند، گفت: یوزپلنگ گونه خاصی است و دانش آن را نداریم و طبیعتاً باید از دامپزشکهای خارج از کشور کمک بگیریم و قرار بود اوایل هفته پیش رو به ایران بیایند و کار درمانی انجام شود.
معاون سازمان محیط زیست با بیان اینکه در آموزش و تأمین واکسنهای لازم و شیر مورد نیاز مشکل داریم، عنوان کرد: از ابتدا در مصاحبهها گفتهام که فکر نکنیم سازمان محیط زیست باید تمام انرژی خود را روی این تکثیر بگذارد؛ چرا که در نهایت این تکثیر باغ وحشی است اما اصل کار ما در زیست گاه است.
وی با تاکید بر اینکه اولویت اصلی ما باید روی زیستگاه باشد، گفت: اگر تمام انرژی و هزینه روی این موارد بگذاریم طبیعتاً بر حفاظت آسیب وارد خواهد شد.
اکبری با تاکید بر اینکه تجربه این کار در کشور نبوده و از ظرفیتهایی که در کشور بوده استفاده شده است، گفت: قطعاً زمانی که تجربه کسب میشود این خطاها کم میشود. در خصوص یوز آسیایی در دنیا تجربه وجود ندارد. تولههای زیادی در آفریقای جنوبی کشته شده که کار تکثیر را در شرایط نیمه اسارت انجام میدهند.
معاون سازمان محیط زیست در پایان گفت: بخشی از خطاها را میپذیریم و تجربه این کار را نداشتیم.
***
توله یوزپلنگ ها برای سازمان محیط زیست اهمیتی ندارند
دامپزشک معتمد سازمان محیط زیست گفت: روابط عمومی سازمان محیط زیست با سکوت رسانهای، تولد توله یوزپلنگ هارا به حاشیه کشاند.
بهرنگ اکرامی گفت: در مرحله زایمان پس از ۴۸ ساعت زور زدن یوز ماده و ۲ بار استفراغ زدن، توله به دلیل چرخیدن در دهانه رحم مادر و وارد شدن از ناحیه کمر در رحم مادر گیر کرد، که تصمیم به سزارین آن گرفتیم.
دکتر معتمد سازمان محیط زیست گفت: پروژه باروری یوزپلنگ که ۲ سال زمان برد با بی تفاوتی سازمان محیط زیست به پایان رسید، وظیفه من باروری ایران بود، وظیفه نگهداری و تیمار تولهها بر عهدهی تیمار گر سازمان محیط زیست بود، من پس از تحویل تولهها به تیمارگر، توران را ترک کردم و پس از آن به دلیل شیر دهی اشتباه توله اول تلف شد.
او گفت: چندین فرمول شیر برای یوزپلنگها در دنیا وجود دارد که شنبه هفته گذشته شیر مخصوص توله یوزپلنگها توسط یک حامی در کشور آمریکا خریداری شده و به دست سازمان محیط زیست در ایران رسیده است، اما تازه امروز این شیر را به تولهها داده اند.
اکرامی گفت: در روز چهارم تولهها، از دکتر اکبری معاونت محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان محیط زیست درخواست کردم تولهها به تهران منتقل شوند، اما این اتفاق تاخیر افتاد، امروز به صورت تلفنی به من اطلاع دادند که توله دوم در راه تهران تلف شده است، توله سوم اکنون در تهران است و توسط دانشگاه تهران بررسی شده است، اگر سازمان محیط زیست همچنان نسبت به توله یوزپلنگها بی تفاوت باشد، توله سوم هم تلف میشود.
به گفتهی اکرامی، روابط عمومی سازمان محیط زیست با سکوت رسانهای، تولد توله یوزپلنگ هارا به حاشیه کشاند، سازمان محیط زیست به ما اجازه صحبت کردن نداد، و کار را به جایی رساند که یک نماینده مجلس بدون علم کافی به خودش اجازه میدهد در مورد سزارین تولهها صحبت کند، عدم برنامه ریزی درست در مدیریت رسانهها، دفاع فنی ارائه مستندات فنی برای کاری که انجام شد باعث شد، هیچ اطلاع رسانی درستی صورت نگیرد.
او درباره پروژه زایمان توله یوزپلنگها گفت: سازمان محیط زیست متولی توله یوزپلنگها است و باید پاسخگو باشد، اما وقتی یوزپلنگ برایش اهمیتی ندارد، من به عنوان دکتر باید تمامی هماهنگی هارا انجام دهم و از سایر همکارانم خواهش کنم تا برای معاینه توله یوزها به توران بروند، اکنون باید بهترین دامپزشکهای کشور در اختیار این سازمان باشد، اما هنوز به دنبال یک متخصص تولید مثل هستند.
به گفتهی سازمان محیط زیست، اکنون فقط ۱۲ قلاده یوزپلنگ آسیایی درجهان و ایران موجود است، که فقط ۲ قلاده از آنها ماده هستند.
- 9
- 3