دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
۱۲:۰۷ - ۱۲ تير ۱۴۰۲ کد خبر: ۱۴۰۲۰۴۱۱۳۳
محیط زیست و گردشگری

زنگ هشدار نفوذ فرونشست زمین به مرکز شهر اصفهان به صدا درآمد

فرونشست در اصفهان,نشست زمین در اصفهان
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان اصفهان گفت: برخلاف دشت‌های دیگر دارای فرونشست در کشور، فرونشست در دشت اصفهان با محدوده اصلی شهر درگیر شده و به مرکز شهر در حال نفوذ است که همه سازه‌ها و بناهای تاریخی را تحت تاثیر قرار می‌دهد.

احمدرضا لاهیجان‌زاده مدیرکل حفاظت محیط زیست استان اصفهان در گفت‌وگو با فارس با بیان اینکه فرونشست یکی از چالش‌های اصلی محیط زیستی اصفهان است، اظهار داشت: از ۳۵ دشت استان که مورد مطالعه قرار گرفته است، ۲۹ دشت از نظر فرونشست در شرایط بحرانی قرار دارد و در صورتی که فکر اساسی برای این موضوع و تغذیه آبخوان‌های دشت اصفهان نشود، در سال ۱۴۱۰ نرخ فرونشست در شمال اصفهان به ۲ متر و در بخش مرکزی این کلانشهر به نیم متر خواهد رسید.

وی با بیان اینکه در صورت تداوم روند موجود، آبخوان‌های دشت اصفهان تا سال ۱۴۰۹ به طور کامل تخلیه می‌شود، افزود: فرونشست در دشت اصفهان، جمعیتی بالغ بر ۲.۵ میلیون نفر را تحت تاثیر قرار خواهد داد، این درحالیست که نزدیک به یک هزار و ۲۰۰ کیلومتر مربع از مساحت اصفهان و شهرهای اطراف آن دچار فرونشست با نرخ ۱.۱۵ سانتی‌متر در سال است.

فرونشست در دشت اصفهان با محدوده اصلی شهر درگیر شده است

 لاهیجان‌زاده گفت: برخلاف دشت‌های دیگر دارای فرونشست در کشور، فرونشست در دشت اصفهان با محدوده اصلی شهر درگیر شده و به مرکز شهر در حال نفوذ است و همه سازه‌ها اعم از لوله‌های انتقال گاز، آب و فاضلاب، قطار شهری و بناهای تاریخی را تحت تاثیر قرار می‌دهد.

 مدیرکل حفاظت محیط زیست استان اصفهان با اشاره به هدف‌گذاری وزارت نیرو برای پایدار کردن رودخانه زاینده‌رود و احیای ۶۰ درصد تالاب گاوخونی تا سال ۱۴۰۴، اضافه کرد: باید حداقل ۱۰ تا ۱۵ مترمکعب آب در رودخانه زاینده‌رود در محدوده دشت اصفهان جریان داشته باشد تا روند فرونشست متوقف شود.

وی با بیان اینکه تأمین نکردن حقابه زیست محیطی و استمرار خشکی زاینده‌رود سبب تشدید فرونشست و گرد و غبار شده است، بیان کرد: در حال حاضر ۴۱ هزار و ۳۰۹ حلقه چاه مجاز و ۹ هزار و ۲۹۵ حلقه چاه غیرمجاز در استان اصفهان وجود دارد.

لاهیجان‌زاده آلودگی هوا را یکی دیگر از چالش‌های محیط زیستی استان عنوان کرد و گفت: کلانشهر اصفهان در سال ۹۸ با ۱۰۲ روز هوای آلوده و در سال ۹۹ با ۱۲۷ روز هوای آلوده، رتبه نخست را در این زمینه در میان کلانشهرهای کشور داشت.

افزایش ۲۳۸ درصدی روزهای آلوده در اصفهان

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان اصفهان تصریح کرد: تعداد روزهای آلوده در اصفهان از ۷۲ روز در سال ۱۳۹۵ به ۱۷۲ روز در سال ۱۴۰۱ رسیده که گواه افزایش ۲۳۸ درصدی در مدت هفت سال است و اگر وضعیت به همین شکل ادامه یابد در چند سال آینده عمده روزهای سال استان ما ناسالم خواهد بود.

وی با اشاره به اینکه میانگین ذرات مُعلق (PM 2.5) در هوای کلانشهر اصفهان با عدد ۳۷ میکروگرم بر مترمکعب بیش از هفت برابر استاندارد سازمان بهداشت جهانی است، افزود: افزایش هر یک میکروگرم بر مترمکعب این نوع از ذرات مُعلق در میانگین سالیانه، باعث مرگ ۳۱ نفر خواهد شد و بر اساس گزارش دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در سال ۱۴۰۰، یک‌هزار و ۳۹۳ مرگ در کلانشهر اصفهان مُنتسب به ذرات مُعلق  (PM 2.5) اعلام شده است.

  لاهیجان‌زاده با اشاره به سیاهه انتشار ذرات مُعلق و میزان سهم آن در آلودگی اصفهان اضافه کرد: در شهر اصفهان منابع متحرک یعنی خودروها و موتورسیکلت‌ها سهم ۷۷ درصدی، ذوب‌آهن سهم ۶ درصدی و واحدهای آجرسازی سهم ۶.۵ درصدی در آلودگی هوا دارند.

سهم ۴۴ درصدی منابع متحرک در آلودگی هوای شهر اصفهان

 مدیرکل حفاظت محیط زیست استان اصفهان ادامه داد: در شعاع ۵۰ کیلومتری اصفهان، سهم منابع متحرک در آلودگی ناشی از ذرات مُعلق ۴۴.۳ درصد، ذوب‌آهن ۴۳.۴ درصد و فولاد مبارکه ۶.۳ درصد است و ذوب‌آهن در ردیف دوم قرار دارد، درصورتی که این معضل در واحد صنعتی مذکور برطرف شود، ۴۳ درصد از این نوع آلودگی برطرف خواهد شد.

وی وضعیت شاخص کیفی هوای این استان در فصل بهار امسال را غیرقابل مقایسه با مدت مشابه سال گذشته خواند و گفت: در سه ماه نخست امسال وضعیت مطلوبی در مقایسه با سال گذشته داشتیم که مدیون بارش‌های خوب چند ماه اخیر و وزش باد بود.

لاهیجان‌زاده با بیان‌ اینکه ۸۰ درصد از جمعیت و ۷۰ درصد از صنایع استان در شعاع ۵۰ کیلومتری کلانشهر اصفهان مستقر است، تصریح کرد: تمرکز جمعیتی و صنعتی استان در هشت درصد از مساحت این خطه بارگذاری شده است و اگر این شرایط ادامه یابد، مشکلات اساسی برای کلانشهر اصفهان که جایگاه تاریخی و بین المللی دارد، به وجود می‌آید.

 مدیرکل حفاظت محیط زیست استان اصفهان با اشاره به ۲۲ منطقه حفاظت شده و تحت مدیریت اداره کل حفاظت محیط زیست استان در وسعت ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار هکتار تأکید کرد: در حفاظت از این مناطق با بسیاری از ارگان‌ها دچار چالش هستیم.

ظرفیت گردشگری مناطق حفاظت شده اصفهان مغفول مانده است

وی گفت: مناطق حفاظت شده قمیشلو و کلاه قاضی که به کلانشهر اصفهان مُتصل هستند، دارای ظرفیت خوبی در زمینه گردشگری طبیعی بوده که تاکنون مغفول مانده است.

لاهیجان‌زاده یکی دیگر از مشکلات اساسی محیط زیستی در استان را تغییر کاربری اراضی دانست و بیان کرد: بسیاری از این اراضی برای ساخت وساز و ایجاد واحدهای صنعتی تغییر کاربری یافته که بالای ۹۰ درصد آن‌ها غیرمجاز است.

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان اصفهان با اشاره به اقدام‌هایی که برای امحای پسماندهای بیمارستان‌ها در استان انجام شده است گفت: پسماندهای پزشکی ۵۷ بیمارستان با قرارداد منعقد شده، امحا می شود و ۱۵ تن در روز میزان امحای پسماندهای پزشکی است.

وی افزود: همه بیمارستان‌های واقع در شعاع ۵۰ کیلومتری اصفهان، پسماندهای خود را برای امحا انتقال می‌دهند.

لاهیجان‌زاده خاطرنشان کرد: هدف از بیان این قبیل آمارها، بیان واقعیت است تا دانشگاهیان برای رفع آن ها، ورود پیدا کنند.

  • 15
  • 6
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش