گردشگری ایران به خصوص در یک سال گذشته صحنه اعمال فشار و برخوردهای تند متعددی از سمت نظام حاکم ارزشی بوده است. پیش از ماجرای حمله نیروهای بسیجی به گردشگران اوپرت و زخمی کردن آنها هم، نمونههای دیگری از برخورد با گردشگران وجود داشت که هریک ضربه مهلکی به این قطب مهم در کشور بوده است.
حرمت الله رفیعی رییس انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرتی در این باره معتقد است گپهایی در این لایحه وجود دارد نشان میدهد که کاری عجولانه بوده است. او به دیدهبان ایران گفت: به دنبال این هستند که برای آژانسهای هواپیمایی و مسافران و گردشگران قوانین بگذارند درحالی که فقط برای اماکن عمومی و مکانهای دولتی میتوانند اعمال کنترل کنند.
رفیعی گفت: طبعا ما خودمان را ملزم به رعایت قوانین حاکمیت و موازین دولت و نهادها میدانیم. اما قوانین و لوایح باید به گونهای باشند که قدرت اجرایی داشته باشند. در لایحه گفته شده است که دفاتر گردشگری و پرسنل و مدیرانشان باید تایید شوند درحالی که اینها از قبل هم بوده اند. گفته شده است که این دفاتر زیر مجموعه وزارت گردشگریست درحالی که شرکتهای هواپیمایی لزوما زیر مجموعه وزارت گردشگری نیستند. همین گپی که وجود دارد نشان میدهد که کارها عجولانه انجام شده اند. راههای بهتری بود که بگونه ای با این مسئله برخورد شود که جامعه ملتهب نشود و مردم با مردم درگیر نشوند.
وی افزود: به دنبال این هستید که برای آژانس هواپیمایی و مسافران و گردشگران قوانین بگذارید درحالی که شما برای اماکن عمومی و مکانهای دولتی میتوانید کنترل داشته باشید. به گونهای رفتار شد که این یک شرایطی به وجود آمد و بعد هم مطالبات مردم به سمتی رفت و این به هرحال اتفاقی است که افتاد. به جای این کارها فرهنگسازی کنید. چه بسا خیلی از مردم که خیلی هم قائل به حجابی که متدینان دارند نباشند از این وضع موجود هم راضی نیستند ولی جبر باعث این وضعیت شده است.
فقط به دنبال برخوردهای ارزشی و دیکتاتوری هستند
رفیعی ضمن انتقاد از لایحه حجاب و عفاف، معتقد است نباید لایحه به این شکل وضع میشد و نباید با مردم اینگونه رفتار کرد. او به دیدهبان ایران گفت: مشکلات مردم در حوزههای معیشت، اقتصاد، دارو و درمان را برطرف کنید. بعد از رسیدگی به این کارها مردم هم وقتی ببینند همه چیزشان تامین است حالا حاکمیت یک خواسته دارد، به آنها هم تمکین میکنند. نه اینکه وقتی همه جای ما میلنگد اما همه دغدغه نظام حجاب و عفاف شده است. فرمایش خود رهبری هم این بود که حجاب الویت اول جمهوری اسلامی نیست. ما الویتهای دیگری داریم که به آنها رسیدگی کنید اتوماتیک وار اینها هم حل میشوند. همه را رها کردید فقط میخواهید برخوردهای ارزشی و دیکتاتوری انجام بدهید که ما میخواهیم با این بخشنامهها حجاب را درست کنیم. درحالی که برای نظام ریزش دارد. اگر من به نظام مقدس جمهوری قائل هستم، ما فرزندان این نظام و انقلاب هستیم ما هم مثل شما دلسوزی داریم اما این نوع رفتار، به نظرم درست نیست و جز اینکه بین مردم با مردم درگیری ایجاد میکنید و بین مردم با حاکمیت تضاد ایجاد میکنید چیزی ندارد و جمع کردن آن هم سختتر است.
این فعال حوزه گردشگری درباره چالشهای لایحه برای این صنف گفت: ما در حوزه گردشگری مشکلات زیادی داریم؛ هیچ چیزمان متناسب با حقوق مردم نیست. پرواز گران است و حتی خود مسئولین هم نمیتوانند به راحتی برای مسیری که میخواهند بروند پرواز انتخاب کنند. فقط درباره ایرلاین این وضعیت وجود ندارد؛ بلیت قطار و اتوبوس هم همینجور است. اتفاقی که میافتد همین فشارهای جانبی است که امروز وجود دارد. مردم هم که با پروازهای گران و این شرایط مواجه میشوند، مقصد جدیدی برای مسافرت پیدا میکنند. مقصد جدید یعنی هم متحمل هزینه و زمان بیشتری میشوی اما رضایت هم داری. این وضعیت مقبولیت را کاهش میدهد. این یک فضای رویشی برای کشورهای دیگر ایجاد میکند.
رییس انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرتی از افزایش بیش از ۵۰ درصدی قیمت تورها خبر داد و به دیده بان ایران گفت: ما استاد آمارسازی و فرصت سوزی هستیم. هم نمیتوانیم از فرصتهایمان استفاده کنیم هم آمارهای دروغین میدهیم که گردشگری ما در حال رشد است؛ شرایط ما عالی و همه چیز گل و بلبل است. درحالی که گردشگر ورودی ما متاسفانه ریزش و گردشگر خروجی ما رویش پیدا کرده است.
رفیعی درباره آسیبهای این حوزه توضیح داد: ارزی که باید وارد کشور شود وارد نمیشود و ارزی که باید در کشور بماند متاسفانه خارج میشود. رویکرد ما هم عوض نمیشود و مقبولیت روز به روز کاهش مییابد. فرد میگوید در کشورهای دیگر من آسایش و آرامش بیشتری دارم و آنچه نباید اتفاق میافتد. در همین وضعیت است که نخبگان ما درگیر مهاجرت به کشورهای دیگر هستند.
این فعال حوزه گردشگری گفت: ترکیه سال قبل از کرونا ۴۰ میلیون گردشگر ورودی داشت؛ بعد از قائله کرونا یعنی سال گذشته ۵۱ میلیون گردشگر ورودی داشته است. این یعنی نه تنها آسیب کرونا را جبران کرد بلکه رکورد گردشگری خود را شکست. در حالی که ما قبل از کرونا ۹ میلیون گردشگر ورودی داشتیم و امروز به استناد به آمارهای موجود، چهار میلیون گردشگر ورودی داشتیم.
- 11
- 5