دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
۰۸:۱۱ - ۱۵ مرداد ۱۴۰۲ کد خبر: ۱۴۰۲۰۵۱۰۱۹
محیط زیست و گردشگری

واکنش محمد درویش به وضعیت وخیم محیط زیست و گرمای بی‌سابقه هوا در کشور: بلایی که خودمان بر سر خودمان آوردیم...

محمد درویش,واکنش محمد درویش به وضعیت وخیم محیط زیست و گرمای بی‌سابقه هوا در کشور
مهم‌ترین کاری که باید در ایران باید کنیم، این است که به سمت اقتصاد غیرآب‌محور حرکت کنیم. فشار را از منابع طبیعی و محیط‌های تالابی کاهش بدهیم و به جای تولید برق از طریق نیروگاه‌های حرارتی و برق‌آبی، برق را از طریق انرژی خورشید و باد، انرژی زمین گرمایی و جزر و مدی تولید کنیم.

گرما در شهرهای ایران بی‌داد می‌کند. تعدادی از شهرها در تیرماه امسال، دمای بالای ۵۰درجه را تجربه کردند و در روزهای اخیر، اعتراضاتی از زابل تا کردستان به بی‌آبی شکل گرفت. ماه گذتشه نیز، تصاویری از توزیع آب آشامدینی سهمیه‌ای در تهران، در شبکه‌های اجتماعی خبرساز شده بود. بحران‌های زیست‌محیطی، از بین رفتن پوشش گیاهی، بی‌آبی، خشکسالی و رکوردزنی دمای هوا در کشور، محصول سیاست‌های نادرست زیست‌محیطی و تن ندادن به تغییر رویه در صنعت تولید انرژی است. پدیده‌ای که سال‌هاست از طریق کارشناسان و فعالان حوزه محیط‌زیست، هشدارش داده می‌شد و کسی به آن توجه نمی‌کرد.

حالا چهره این بحران، بیشتر از همیشه در کشور عیان شده است. هیات دولت، دو روز انتهایی هفته پیش را به دلیل گرمای بی‌سابقه تعطیل اعلام کرد. عده در شبکه‌های اجتماعی این تعطیلی سراسری را غیرمرتبط به گرما می‌دانند و دلیل اصلی‌اش را «کمبود برق» عنوان می‌کنند. این اما تغییری در صورت مساله ایجاد نمی‌کند. زیرا ریشه اصلی کمبود برق نیز می‌تواند در کم‌آبی و کاش سوخت‌های فسیلی در نتیجه استفاده بی‌رویه از آن و عدم روی‌آوری به سوخت‌های نوین و پاک باشد.

روزنامه اینترنتی فراز، در این باره با «محمد درویش»، فعال محیط زیست گفت‌وگو کرده است.

محمد درویش در این باره گفت: «دانشمندان حدود دو دهه پیش، این پیش‌بینی را کرده بودند و کسی آن‌ها را جدی نگرفت. این دانشمنددان سال‌ها هشدار دادند که اگر میانگین افزایش دمای کره زمین به مرز ۲ درجه سانتی‌گراد برسد، فاجعه جبران‌ناپذیری رخ خواهد داد. امروز این افزایش به ۱.۵ درجه رسیده است. شواهد این ماجرا را نیز در قالب افزایش سیل‌های حادثه‌خیز، تبدیل باران‌های طولانی‌مدت به باران‌های کوتاه‌مدت با شدت بیشتر، تبدیل برف به باران، افزایش میانگین دما، افزایش تبخیر و افزایش سونامی‌ها می‌بینیم. این‌ها اتفاقاتی است که نشان‌دهنده ابعاد خطرناک و غیرقابل جبران پدیده جهان‌گرمایی است. در کشورهایی مثل ایران که در عرض‌های پایین نیم‌کره شمالی قرار دارند، شدت آسیب‌پذیری نسبت به جهان‌گرمایی به مراتب بیشتر است».

او در ادامه چنین گفت: «ما در تیرماه شاهد بودیم که ۶ شهر ایران دمای بالای ۵۰درصجه را تجربه کرد. همزمان، اروپا نیز گرمای بی‌سابقه‌ای را تجربه می‌کند و تقریبا ۷۰درصد رویش‌گاه‌های جنگلی‌اش درگیر آتش‌سوزی‌های کم‌سابقه شده است. ایران نیز از این پدیده متاثر شده است. کشورهایی مثل سنگاپور، فیلیپین، اندونزی و بخش‌های بزرگی از چین نیز این موج گرما را تجربه می‌کنند. این واقعیت انکارناپذیری است که رهبران جهان باید به تعهادت‌شان در معاهده پاریس تن بدهند. یکی از این تعهدات این است که کشورهای شمال حدود ۱۰۰میلیارد دلار به کشورهای جنوب کمک کنند تا بتوانند میزان انتشار گازهای گلخانه‌ای‌شان را کاهش بدهند. هر سال اما این مبلغ به بهانه‌های مختلف تزریق نمی‌شود. این کشورها باید تلاش کنند تا قیمت تمام‌شده انرژی از طریق پنل‌های خورشیدی و توربین‌های بادی کاهش پیدا کند. به این ترتیب مجبور به مصرف سوخت‌های فسیلی و سوزاندنه زغال‌سنگ نباشد و به تخریب جنگل‌ها روی نیاورند».

این فعال محیط زیست با اشاره به اقداماتی که می‌تواند در کشور صورت بگیرد گفت: «مهم‌ترین کاری که باید در ایران باید کنیم، این است که به سمت اقتصاد غیرآب‌محور حرکت کنیم. فشار را از منابع طبیعی و محیط‌های تالابی کاهش بدهیم و به جای تولید برق از طریق نیروگاه‌های حرارتی و برق‌آبی، برق را از طریق انرژی خورشید و باد، انرژی زمین گرمایی و جزر و مدی تولید کنیم. مبلمان شهرهای کشور را از خودرو محوری به بوم‌محوری تغییر بدهیم. شرایطی فراهم کنیم که شهروندان اختیار داشته باشند از گزینه‌های دیگری به جز خودروهای شخصی‌شان استفاده کنند. استفاده از دوچرخه، موتورسیکلت‌ها و خودروهای برقی، گسترش حمل‌ونقل ریلی، ایجاد مسیرهای ایمن برای دوچرخه‌سواری و پیاده‌راه‌ها ترویج و حمایت شوند. به این ترتیب پدیده جزیره‌گرمایی کاهش پیدا کند. یک اتومبیل اگر یک هفته در معابر عمومی حرکت نکند، می‌تواند نیاز آب یک خانواده ۴نفره را برای یک هفته تامین کند».

او در انتها تاکید کرد: «بخشی از این‌ها به تحریم‌ها ربطی ندارد. برای مثال، یکی از بندهای قانون هوای پاک این است که موسسه استاندارد باید استانداری را برای سوخت وارداتی تنظیم می‌کرد. موسسه استاندارد این کار را نکرده و این ربطی به تحریم‌ها ندارد. وزارت‌ آموزش و پروش باید شرایطی را فراهم می‌کرد تا دانش‌آموزان به استفاده از دوچرخه یا پیاده‌راه‌ها به جای سرویس‌های مدراس استفاده کنند. راهش هم این بود که بخشی از فضای مدرسه به پارکینگ دوچرخه اختصاص پیدا کند. اما متاسفانه این اقدامات انجام نشده است. ما حتی، بخشی از مسیرهای ایمن دوچرخه‌سواری که در شهرهای تهران، مشهد، اصفهان، تبریز و شیراز ایجاد شده بود و همچنین امکان استفاده از دوچرخه‌های اشتراکی را از بین بردیم. این‌ها ربطی به تحریم‌ها ندارد».

  • 12
  • 3
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش