یکشنبه ۳۱ تیر ۱۴۰۳
۱۱:۴۹ - ۳۱ تير ۱۴۰۳ کد خبر: ۱۴۰۳۰۴۱۸۳۸
محیط زیست و گردشگری

محمد درویش، کارشناس محیط زیست: با یک شیب بسیار بسیار زیاد، اصفهان در حال رفتن به سمت عدم زیست‌پذیری است

بی آبی در اصفهان,عدم زیست‌پذیری در اصفهان
استان‌های مرکزی کشور از جمله اصفهان، مرکزی، تهران و یزد دچار بحران‌های آب و هوایی شدیدی هستند. افزایش گرد و غبار در اصفهان و یزد طی روز‌های اخیر، شرایط سختی را برای شهروندان به وجود آورده است. افزایش دما غیرمعمول در اصفهان نیز زیست‌پذیری در این شهر را سخت کرده و به گفته کارشناسان، اصفهان و استان‌های مرکزی در حال رفتن به سوی شرایطی هستند که در آن زیست‌پذیری ممکن نیست.

محمد درویش، کارشناس محیط زیست، درباره افزایش گرد و غبار و آلودگی هوا در نقاط مرکزی کشور به انتخاب گفت: گرد و غبار یک روند فزاینده است که بیست سال است ادامه دارد. آمار‌ها نشان می‌دهد که مرتباً و به طور پیوسته‌ای، چشمه‌های تولید گرد و خاک در حال افزایش است، میانگین دما و خشکی سطح خاک نیز در حال افزایش است. مهم‌ترین علت این اتفاقات ناترازی آبخوان هاست. هرچقدر ناترازی آبخوان‌ها بیشتر باشد، سبب می‌شود خشکی سطح خاک افزایش پیدا کند و منجر به نابودی پوشش‌های گیاهی می‌شود. با اندک نسیمی در این شرایط، گرد و غبار از زمین بلند می‌شود. تا زمانیکه فاصله آب از سطح زمین درحال افزایش است، گرد و غبار زیاد می‌شود. ذرات کوچکتر از ده میکرون می‌توانند یکی از شاخص‌های مهم آلودگی باشند. در مرکز ایران از جمله اصفهان و یزد و مرکزی و سمنان و تهران و البرز و قزوین، با کلکسیونی از صنایع آب بر، انرژی بر رو به رو هستیم. بیشترین کارخانه جات سیمان و فولاد و گندله‌سازی و پتروشیمی‌ها در این مناطق استقرار پیدا کرده‌اند و تجمع بزرگی از آلایندگی را به ارمغان می‌آورند. طرح‌های انتقال آب به سمت این استان‌ها سبب شده تا اندک محدودیتی که برای توسعه طرح‌ها کارخانه جات وجود داشت هم به حاشیه برود. اگر اصفهان به شاخص آلودگی ۵۰۰ رسیده است، به خاطر کمبود آب برای صنعت است اما اگر آب بود، شاخص از هزار هم بیشتر می‌شد. اگر در اردکان شاخص به ۶۰۰ می‌رسد، به خاطر این است که صنایع نتوانستند خود را توسعه دهند. این صنایع ثروتمند، شیرین‌سازی آب از خلیج را مدنظر قرار داده‌اند تا محدودیت‌ها را از بین ببرند. چشم انداز ایران مرکزی از جمله اصفهان، پرغبار‌تر خواهد بود.

وی درباره نقش صنایع پالایشگاهی و فولادی در ایجاد بحران آب و هوا در اصفهان و نقاط مرکزی کشور بیان کرد: با یک شیب بسیار بسیار اصفهان در حال رفتن به سمت عدم زیست‌پذیری است. آینده اصفهان به خطر صنایع خیلی وحشتناک است. منابع آب اصفهان به سرعت درحال تمام شدن است. طبق بررسی‌های دانشگاه آزاد نجف آباد بین سال ۱۴۰۹ تا ۱۴۱۸، آبخوان اصفهان تمام می‌شود. مطالعه دکتر گندم کار در دانشگاه نجف آباد نشان می‌دهد که میانگین افزایش دما در چهل سال اخیر در اصفهان بیش از ۴ درجه بوده است، در حالیکه در این مدت، میانگین افزایش دما در ایران حدود ۱.۵ درجه و در جهان کمتر از ۱.۱ دهم بوده است. وضعیت اصفهان و نجف آباد بسیار وخیم‌تر از وضعیت جهانی است. تمام جهان دست به دست هم می‌دهند که نگذارند افزایش دما ۴ درجه در ۲۰۷۰ رخ دهد اما اصفهان الان درگیر این مسأله است. افزایش افسردگی و بیماری تنفسی در اصفهان نشان می‌دهد که این شهر چه آینده‌ای دارد. کسانیکه در وزارت بهداشت و استانداری اصفهان و شهرداری اصفهان حضور دارند و آمار‌ها زیرنظرشان است و آن‌ها را انکار می‌کنند، باید بدانند که وضعیت اصفهان خجالت‌آور است.

او افزود: ما باید اقتصادی را در کشور تعریف کنیم که آب محور نباشد. نباید تمام راه‌ها برای تولید پول، به سمت تاراج آب ختم شود. هنر حکومت باید در ایران باشد که کسب و کار‌هایی تعریف کند که حیاتشان در آلودگی هوا و آب نباشد. این امکان در ایران که ۱۶۵ میلیون هکتار وسعت دارد و تنوع خارق العاده فرهنگی و طبیعی و تاریخی و انسانی در آن وجود دارد، فراهم است.

وی درباره استفاده از پتانسیل‌های طبیعی کشور برای عبور از بحران‌های محیط زیستی اظهار داشت: امارات به عنوان کشوری که ۳۰ هزار کیلومتر مربع از سمنان کوچکتر است، در ۲۰۲۳،۹۵۳ میلیارد دلار درآمد از تجارت غیرنفتی به دست آورد. در اماراتی که میانگین بارش آن اندازه یزد و دما آن اندازه اهواز است، چنین پولی را درآورده‌اند؛ پس اگر در ایران فهم و درایت وجود اشته باشد، حتماً می‌توان وضعیت بهتری داشت. ما با یک شیفت درست چیدمان توسعه و رفتن به سوی اقتصادی که آب محور نباشد، می‌توانیم از وضعیت فعلی عبور کنیم. ما باید بزرگترین نیروگاه‌های خورشیدی را در کشور مستقر کنیم، ما بزرگترین کشور منطقه از نظر طول سواحل هستیم و می‌توانیم از انرژی امواج استفاده کنیم.

درویش درباره لزوم توجه دولت چهاردهم به سند امنیت غذایی گفت: ما با توریسم سلامت می‌توانیم حرف‌های زیادی داشته باشیم. در سند امنیت غذایی ایران، این مسائل دیده شده است. سند امنیت غذایی می‌گوید در ۱۴۱۱ مصرف آب کشاورزی را ۳۰ میلیارد کم کنیم و ناترازی آبخوان‌ها را به ۱۰۵ میلیارد مترمکعب برسانیم. یک بخشی از نظام تدبیر متوجه این خطر شده و آن را تصویب کرده است. وظیفه دولت چهاردهم و مسعود پزشکیان و رئیس سازمان محیط زیست و وزارت نیرو می‌شود این است که با قدرت و جدیت سند امنیت غذایی را پیگیری کنند. این سند نباید به فراموشی سپرده شود و به سند چشم انداز ۲۰ ساله دچار نشود. ما شعار‌های زیادی داریم اما اگر یمن و افغانستان نبودند امروز کشور آخر منطقه بودیم. اسناد بالادستی برای عبور از بحران وجود دارد و مدیران پرقدرت می‌توانند این جراحی دردناک را انجام دهند و به سوی اقتصاد آب محور حرکت کنیم.

  • 16
  • 1
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش