دوشنبه ۰۳ دی ۱۴۰۳
۱۰:۴۲ - ۲۵ خرداد ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۳۰۶۱۹۹
محیط زیست و گردشگری

ديپلماسي اکولوژيک! 

اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,محیط زیست,برجام محيط‌زيستي

در جهان امروز که تنش‌هاي گوناگون قومي، مذهبي و سياسي در قالب فعاليت‌هاي مخربِ انساني شکل گرفته و خشونت در تمامي نقاط جهان تشديد شده، لزوم استفاده از ابزاري همچون گفتمان ديپلماتيک با رويکرد ايجاد صلح و توسعه پايدار بيش از گذشته به چشم مي‌آيد.

 

اين درحالي است که با بالارفتن خشونت جهاني تمامي ارکان يک جامعه آرام به زير سؤال رفته و نخستين سرمايه سبزي که ما انسان‌ها آن را قرباني سياست‌هاي غلط خويش کرده‌ايم، محيط‌زيست است. به ديگر سخن، موضوع گفتمان توسعه‌محور در قالب روابط ديپلماتيک با رويکردِ توجه به مسائل راهبردي در ساختارِ اکوسيستم‌هاي آبي و خاکي بيش از گذشته جاي خود را در بين سياستمداران، اقتصاددانان و فعالين اجتماعي باز کرده و هنوز هم مي‌توان به اتفاقات مثبت و تأثيرگذار در روند صلح و توسعه اميدوار بود.

 

آنچه امروز بيش‌ازپيش بدان توجه شده و مورد اهميت جوامع بين‌الملل قرار گرفته، موضوع حفاظت از سرمايه‌هاي طبيعي کره زمين و مخاطراتي است که پيرامونِ چرخه حيات را فرا گرفته که با يک راهبرد صحيح و خردمندانه مي‌توانيم تا بخش زيادي از مشکلات را تحت کنترل خويش درآوريم. اين درحالي است که امروز مي‌توان از چالش‌هاي انسان‌ساختِ محيط‌زيستي از خشک‌شدن اکوسيستم‌هاي آبي تا ازبين‌رفتن تنوع زيستي و همچنين بحران‌هاي اقليمي ياد کرد.

 

بحران‌هايي که در همين لحظه نيز با سرعتي فزاينده به سمت مصرف اندوخته‌هاي بي‌نظير زمين رفته و در اين راه بدون شک اين خود ما انسان‌ها هستيم که با خودخواهي‌هاي افسارگسيخته راه برگشت و پايداري را سخت و سخت‌تر مي‌کنيم. هرچند با تدوام چنين رويکردي به انقراض نسل انسان نزديک مي‌شويم اما هنوز فرصت براي برخي اقدامات مشترک در بين ملل متحد و خواهان تحول و زيستن در يک محيط‌زيست آرام و کم‌تنش وجود دارد!

 

در اين بين، موضوع تغييرات آب‌وهوايي به يکي از اصلي‌ترين دغدغه‌هاي روز جهان تبديل شده تا در کنار اقدامات تروريستي و افراط‌گرايي‌هاي رايج، به‌عنوان يکي اصلي‌ترين مواردي باشد که به‌صورت مستقيم حقوق بشر را زير سؤال برده است. هنگامي که نمي‌توان به‌راحتي در غرب ايران به‌واسطه گردوغبار حاصل از کانون‌هاي داخلي و خارجي نفس کشيد يا در شهرهاي بزرگ صنعتي انواع بيماري‌هاي خطرناک در کمين سلامتي شهروندان هستند، آيا مي‌توان عملکرد خنثي داشت؟

 

از‌سوي‌ديگر، در بسياري از کشورهاي بزرگ صنعتي نيز همچون هند و چين مشکلات آلودگي‌هاي محيط‌زيست چالش روز است؛ از‌همين‌رو اهميت برگزاري نشست‌هاي جهاني که نمونه آشکار ديپلماسي اکولوژيک بوده و تمامي کشورهاي صنعتي و... را به اجراي يک برنامه جامع مشترک دعوت و ملزم کرده، بيش‌ازپيش نمايان مي‌کند. سال ۲۰۱۵ ميلادي در شهر پاريس توافقنامه اقليمي به امضاي کشورهاي توسعه‌يافته و درحال‌توسعه رسيد که نشان داد تا چه ميزان اهميت مشارکت همگاني جهانيان به جهت کنترل آلاينده‌هاي خطرناک و همچنين پايين‌آوردن سطح دماي زمين تا دو درجه سلسيوس مهم و حياتي است.

 

در اين بين، اقدام نابخردانه و ضد علمي دونالد ترامپ، رئيس‌جمهوري آمريکا به جهت خروج اين کشور از توافقنامه اقليمي پاريس عزم ساير کشورهاي بزرگ و صنعتي جهان را براي پيشبرد اهداف اکولوژيک محکم‌تر از گذشته کرده و اينک انتظار مي‌رود در دنياي سياست و اقتصاد جايگاه اهداف بلندمدت توسعه پايدار عميق‌تر و راهبردهاي اجرايي با سرعت بيشتري به انجام برسد. هر چند در اين بين برخي از دانشمندان به‌دليل شرايط زيستي و آلودگي‌هاي انسان‌ساخت و ازبين‌رفتن بسياري از اندوخته‌هاي ژنتيکي زمين به فکر يافتن خانه‌اي جديد براي بشر هستند اما به‌راحتي نمي‌توان از کنار اين نکته عبور کرد که چنين اقداماتي نه‌تنها هزينه‌هاي بسيار فراواني در پي خواهد داشت بلکه در حقيقت منحرف‌کردن ذهن جوامع بين‌الملل از راه درست ديپلماسي اکولوژيک است!

 

اينک ما در ايران مي‌توانيم از همين طريق با کشورهاي همسايه وارد مذاکره شده و در قالب برجام محيط‌ زيستي به نتايج نسبتا مثبتي نيز دست يابيم. امروز موضوع سدسازي برخي از کشورهاي تأثيرگذار در اقليم ايران و همچنين وجود کانون‌هاي توليد گردوغبار به‌دليل ازبين‌رفتن پوشش جنگلي و مرتعي و همچنين خشک‌شدن اکوسيستم‌هاي آبي به دلايل مختلف ازجمله مواردي است که مي‌توانيم نه به‌عنوان يک خواست ملي بلکه به‌عنوان يک توافق کاملا انساني از طريق ديپلماسي اکولوژيک پيگيري کرده و با ساير کشورها بر سر استفاده درست از منابع به راه‌حل مشترک نيز برسيم. در نهايت همان‌طور که گفته شد، بالابردن سطح گفتمان‌هاي ملي، منطقه‌اي و بين‌المللي اهميت بسيار فراواني براي محيط‌زيست ايران داشته و دارد که مي‌توان با يک اراده جدي و برنامه دقيق و راهبردي در قالب برگزاري نشست‌هاي منطقه‌اي و جهاني در تهران به اهداف صلح و توسعه با نگاه بهره‌برداري‌هاي پايدار رسيد.

محسن تيزهوش، کارشناس ارشد محيط‌زيست

 

vaghayedaily.ir
  • 17
  • 5
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش