دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
۱۰:۳۲ - ۱۶ دي ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۱۰۰۴۱۸۶
محیط زیست و گردشگری

سهم گردشگری از ایجاد اشتغال ایران چقدر است؟

صنعت گردشگری,اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,محیط زیست

این برای اولین بار نیست که آماری از سهم گردشگری در تولید اشتغال در جهان منتشر می‌شود و ما را به این فکر وا می‌دارد که سهم گردشگری از ایجاد اشتغال -مهم‌ترین چالش چندین ساله‌ ایران- چقدر است؟ 

 

دنیای امروز معتقد است که گردشگری راهی برای ایجاد اشتغال ارزان با حداقل سرمایه‌گذاری به شمار می‌آید، راهی که پتانسیل مطلوبی برای رونق اقتصادی و افزایش درآمد ناخالص ملی دارد. شاید از همین رو است که کشورهای توسعه یافته بیش از ۵۰ درصد از مشکلات اشتغال خود را از طریق صنعت گردشگری حل و فصل می‌کنند. طبق آخرین اظهارات علی‌اصغر مونسان، رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری که آماری جهانی از سهم گردشگری در ایجاد اشتغال ارائه کرده، در سال ۲۰۱۶ میلادی، بیش از ۱۰۸ میلیون شغل مستقیم و سه برابر آن یعنی ۳۲۴ میلیون شغل به صورت غیرمستقیم از طریق صنعت گردشگری ایجاد شده است. به عبارت دیگر به ازای هر ۱۱ شغل یک شغل در دنیا به گردشگری مرتبط است.

 

پس سود اقتصادی این صنعت معادل ۱۵۰۰ دلار به ازای هر گردشگر است، گردشگرانی که طبق آمارهای جهانی در سال ۲۰۱۶ شمارشان به یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون نفر رسیده‌ است. حال سوال اینجا سهم ایران از این بازار پر رونق ایجاد اشتغال از طریق گردشگری چیست؟ 

 

شاید برای پاسخ به این سوال ابتدا باید سهم ایران از صنعت گردشگری را بررسی کرد. طبق آمارهایی که سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری از میزان گردشگری ورودی به کشور ارائه داده، هم اکنون حدود پنج میلیون گردشگر ورودی به کشور داریم که براساس برنامه ششم توسعه باید تعداد گردشگران ورودی تا سال ۱۴۰۴ به حدود ۲۰ میلیون نفر یعنی ۴ میلیون شغل برسد. هدفی که تا رسیدن به آن ۱۵ میلیون نفر گردشگر فاصله است و کمتر از ۸ سال زمان باقی. با این حال اما آیا این هدف محقق می‌شود؟

 

اگرچه که باید گفت براساس آنچه محمدباقر نوبخت، سخنگوی دولت بیان کرده که ایران هر ساله نیاز به ۹۵۰ هزار شغل دارد و تا ۸ سال دیگر یعنی ما نیازمند ۷ میلیون و ۶ شغل هستیم، حتی در صورت تحقق وعده ایجاد ۴ میلیون شغل توسط گردشگری تا ۸ سال دیگر، ایران باز هم به ۳ میلیون و ۶۰۰ هزار شغل نیاز دارد که البته گردشگری وظیفه حل تمامی مشکلات اشتغال کشور را ندارد با این حال باید گفت در نظر گرفتن هدف ایجاد ۴ میلیون شغل توسط گردشگری تا ۸ سال آینده در حالی است که رتبه ایران در بین ۱۴۱ کشور جهان، ۹۷ و در میان ۱۶ کشور خاورمیانه و شمال آفریقا ۱۲ است.

 

براساس گزارش شورای جهانی سفر و گردشگری، سهم کل گردشگری ایران در اشتغالزایی طی سال گذشته ۵،۶ درصد از کل اشتغال یعنی یک میلیون و ۳۹۸ هزار و ۵۰۰ شغل بوده که انتظار می‌رود در سال ۲۰۲۶ (۱۴۰۵)، تعداد یک میلیون و ۹۶۷ هزار شغل، یعنی ۶،۱ درصد از کل اشتغال را تحت پوشش قرار دهد. براساس آمار سازمان گردشگری، در سال ۱۳۹۵ حدود ۵ میلیون و پانزده هزار نفر، وارد ایران شده‌اند و بالغ بر ۷ میلیون نفر به خارج از کشور سفر کرده‌اند. متوسط هزینه هر گردشگر ورودی به ایران ۱۷۱۰ دلار است که با وجود رشد صنعت توریسم و گردشگری طی چند سال اخیر، شمار گردشگران خارجی، کمتر از ۴‚۰ درصد شمار گردشگران در جهان بوده است.

 

همچنین در آمد ایران از توریسم و گردشگری از ۵‚۰ درصد کل درآمد جهانی توریسم و گردشگری بیشتر نیست. براساس پیش بینی شورای جهانی سفر و گردشگری (WTTC)، چنانچه ایران در سال ۲۰۱۷ (۱۳۹۶)، پذیرای ۱۰ میلیون گردشگر خارجی باشد، مشارکت سفر و گردشگری در آن به حدود ۲ میلیون شغل خواهد رسید. با این حال تا به امروز آمارهایی که از سوی مسئولان گزارش می‌شود همان رقم ۵ میلیون گردشگری ورودی را نشان می‌دهد که با پیش‌بینی شورای جهانی سفر و گردشگری ۵ میلیون گردشگر فاصله دارد. با این تفاسیر گرچه ۸ سال تا پایان برنامه باقی است اما این سوال مطرح است که آیا می‌توان به تحقق این برنامه با شرایط کنونی در گردشگری خوش‌بین بود؟ 

 

محمد امیرزاده، نایب رئیس کمیسیون گردشگری اتاق بازرگانی تهران در گفت‌وگو با «ابتکار» در این باره می‌گوید: روزگاری در کلاس درسی معلمی تعریف اکسیژن می‌کرد، شاگرد بلند شد و گفت که احسنت بر اکسیژن. این حکایت هم مصداق گردشگری در ایران است. ما هم باید به گردشگری احسنت بگوییم. در حقیقت گردشگری می‌تواند ایجاد اشتغال کند و تمام قشرهای جامعه یعنی سرمایه‌داری‌های خرد و متوسط را تقویت کند و از آژانس هواپیمایی تا تاکسی‌ها، از رستوران‌های سر راهی تا هتل‌های لوکس را از مزایای خود بهره‌مند کند اما سوال اصلی این است که چطور باید این اتفاق بیفتد؟ او ادامه می‌دهد: گردشگری مزایای بسیاری دارد و تجربه تازه‌ای نیست که ما از آن آمار می‌دهیم. سال‌های سال است که این آمارها داده می‌شود.

 

اما جذب گردشگر صورت مسئله مشترک جهانی دارد و راه حل مشترک می‌تواند این صورت مسئله را حل کند، همان راه حلی که کشورهای جهان سال‌هاست آن را پیدا کرده و براساس آن عمل کرده‌اند. مسئولان صحبت می‌کنند و راه‌حل‌هایی ارائه می‌دهند اما نتوانسته‌اند به جایی برسند، حتی از گردشگری برای داروی آرام‌کننده روح و روان جامعه نیز استفاده نکرده‌اند. چرا امروز آمار مصرف داروی افسردگی در ایران بالا است؟ چون ما برای روح و روان جامعه فکر نکرده‌ایم و به این نیندیشده‌ایم که گردشگری آسان می‌تواند روح و روان جامعه را صیقل دهد و آرام کند، گردشگری داخلی در ایران گران تمام می‌شود.

 

امیرزاده با اشاره به افزایش گردشگری به نسبت‌ سال‌های پیش و میزان استفاده از ظرفیت‌های آن می‌گوید: گردشگری انواع گوناگون دارد، از گردشگری مذهبی تا گردشگری پزشکی. بنابراین ما باید توامان برای همه انواع گردشگری برنامه داشته باشیم و زمینه فعالیت را برای آنها فراهم کنیم. ما نباید چرخ را از ابتدا اختراع کنیم، بلکه باید همان مسیری را برویم که گردشگری در دنیا رفته است، با این تفاوت که آن را به فرهنگ خودمان نزدیک کنیم. ما نمی‌توانیم از همه مردم جهان بخواهیم مثل ما فکر کنند و مثل ما باشند. باید طور عمل کنیم که گردشگران جهان از گردشگری در ایران لذت ببرند و احساس امنیت کنند، امکانات بین راهی باید افزایش پیدا کند. نایب رئیس کمیسیون گردشگری اتاق بازرگانی تهران با بیان اینکه زیر ساخت‌ها جذب گردشگری باید در ایران فراهم شود، می‌گوید:

 

ما باید گردشگری را عمومی کنیم. وقتی سیاست‌گذاری‌ها برای این صنعت پشت درهای بسته انجام می‌شود و افراد برای خودنمایی خود از گردشگری سخن می‌گویند نمی‌توان از گردشگری انتظار خاصی داشت. او می‌گوید: توجه به خواست‌ها و نیازها گردشگر اولین کاری است که باید برای ایجاد اشتغال در گردشگری انجام داد. راهی که کشورهای دیگر رفته‌اند این است که نیازها و خواسته‌های گردشگرانشان را شناسایی کرده‌اند و برای آرامش بخشی به آنها فکر، کار و نیروی انسانی تربیت کرده‌اند. در صورتی که ما هنوز به هیچ کدام از آنها نیندیشیده‌ایم. گرچه گردشگران با خاطرات خوب از ایران می‌روند اما ما باید برای گردشگری و استفاده اقتصادی از ظرفیت‌هایش برنامه‌ریزی داشته باشیم. تک ستاره آسمان گردشگری نباشیم، بلکه آسمان گردشگری ما پر ستاره باشد.

 

 

زهرا داستانی

 

 

 

ebtekarnews.com
  • 9
  • 2
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش