مردم خوزستان در حمایت از حسن روحانی آزاردهندهتر است. گفتند: «هواتو داریم» با این امید که هوای ما را داشته باشی. اما حالا پس گذشت ۹ماه از انتخابات، هوای خوزستان همان هواست و «...تعطیل شد»، «...لغو شد» و... سالهاست این کلیشهها به دلیل وضعیت نامناسب آبوهوا با نام «خوزستان» گره خورده است و دست از سر ادارهها، مدرسهها و فرودگاههای این شهر و این استان برنمیدارد؛ گردوغبارهایی نارنجی که مهمان همیشگی آسمان اهواز شدهاند. مهمانی که گویی رختخوابش را پهن کرده و رفتوآمدهای گاه وبیگاهش نه تنها کک مسئولان استان را نمیگزد، بلکه در نهایت بیتوجهی ۲روز پیش بودجه گردوغبار خوزستان را در سال۹۷ حذف کردند. این درحالی است که دیروز مدیر روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی اهواز گفت: «طی ۳روز گذشته ۸۰۶ نفر به دلیل گردوغبار به اورژانس بیمارستانهای خوزستان مراجعه کردند.»
حالا برای آنهایی که در شهرهای این استان زندگی میکنند، کشیدن یک نفس راحت مثل یک آرزو شده است. در این میان به گفته معاون توسعه مدیریت، حقوقی و امور مجلس سازمان حفاظت محیط زیست، «در لایحه بودجه پیشنهادی به مجلس شورای اسلامی ۱۵۰میلیون دلار برای مقابله با گرد و غبار جنوب کشور از جمله خوزستان در نظر گرفته شده بود که متاسفانه توسط کمیسیون تلفیق مجلس شورای اسلامی حذف شد.» کریم شافعی به ایسنا میگوید: «ما مخالف این حذف هستیم. ابتکار جدید اختصاص ۲میلیارد دلار برای «ساماندهی پسماندهای خانگی، آبخیزداری و بهسازی محیط زیست» است که این موضوع ذیل جدول بند «و» تبصره ۴لایحه بودجه دیده شده بود، اما کمیسیون تلفیق مجلس شورای اسلامی این پیشنهاد را حذف کرد.»
قصد نابودی خوزستان را دارند
از سوی دیگر خبر حذف بودجه گردوغبار خوزستان با واکنشهای منفی مردم، مسئولان و کاربران فضای مجازی مواجه شده است. نماینده اهواز دیروز به این موضوع واکنش نشان داد و این موضوع را به «تنگنظرانی» نسبت داد که به قول او «برای نابودی خوزستان تلاش میکنند.» علی ساری در خصوص حذف بودجه ۱۵۰میلیون دلاری مقابله با گرد و غبار جنوب کشور به ایسنا اظهار کرد: «این مساله به تنگنظرانی برمیگردد که در کشور برای نابودی خوزستان تلاش میکنند و نه تنها استان خوزستان بلکه کل کشور را نابود میکنند.» وی با تاکید بر اینکه موضوع حذف بودجه گردوغبار خوزستان در لایجه بودجه در صحن علنی مجلس مورد پیگیری قرار میگیرد، تصریح کرد: «قطعا با حذف این بودجه در صحن علنی مجلس مخالفت خواهیم کرد. هنوز لایحه بودجه در مجلس است و اکنون فقط تلفیق بودجه به پایان رسیده و باید تمام تلاشمان را کنیم تا بودجه مقابله با گردوغبار از لایحه بودجه حذف نشود.»
هنوز اذن رهبری دریافت نشده
در این میان طیبه سیاوشی، عضو کمیسیون فرهنگى مجلس هم در توییترش در جواب کاربران که از او در این زمینه سوال کرده بودند، نوشت: «مجلس اعتبار۱۵۰میلیون دلاری مقابله با ریزگردها را حذف نکرده، موارد برداشت از صندوق توسعه ملی موکول به دریافت اذن رهبری است. جدول تبصره۴ در بودجه ۹۷ مواردی است که برداشت از صندوق توسعه ملی در آن دیده شده از جمله اعتبار ۱۵۰میلیون دلاری مقابله با ریزگردها. اگر کسی با مسائل بودجهای آشنا باشد متوجه میشود این اعتبار که رقم آن به دلار پیشبینی شده مربوط به صندوق توسعه ملی است و حذف آن در اختیار مجلس نیست.
ما فعلا این جدول را کنار گذاشتهایم زیرا هنوز اذن رهبری برای آن دریافت نشده.» موضوعی که جواد کاظم، عضو کمیسیون تلفیق مجلس هم درباره آن به دیدهبان ایران میگوید: «اجازه برداشت تسهیلات و بودجه درنظرگرفته شده برای استانها بر عهده مقام معظم رهبری است که دولت بدون اجازه رهبری به این مسئله ورود کرده و بودجهای را برای خوزستان در نظر گرفته است. در این خصوص نیز کمیسیون تلفیق مجلس دهم شورای اسلامی مقرر نمود تا جهت تصویب بودجه اختصاص یافته به استان خوزستان روسای مجلس شورای اسلامی و کمیسیون تلفیق مجلس(آقای لاریجانی و تاجگردون) جهت مشورت و اخذ اجازه از مقام معظم رهبری نزد ایشان رفته و تصمیم نهایی در کمیسیون تلفیق مجلس اعلام گردد.»
پیگیری بودجه از محل صندوق توسعه ملی
از سوی دیگر در واکنش به این خبر، دیگر نماینده اهواز هم از پیگیری تصویب بودجه مقابله گردوغبار از صندوق توسعه ملی در لایحه بودجه ۹۷ خبر داد. همایون یوسفی میگوید: «برای مقابله با گرد و غبار، بودجهای به رقم حدود ۵۰۰میلیارد تومان در لایحه بودجه ۹۷ در نظر گرفته شد که برای منبع تامین این اعتبارات، هم صندوق توسعه ملی و هم ردیفهای بودجهای پیشنهاد شده بود. به این صورت که این بودجه مقابله با گرد و غبار از یکی از منابع مذکور تامین شود.»
گردوغبار ۸۰۶نفر را راهی بیمارستان کرد
ریزگردها درحالی نفسکشیدن را برای مردم اهواز، سوسنگرد، حمیدیه، آبادان، ماهشهر، خرمشهر، شادگان، شوش، دزفول و هندیجان سخت کردهاند که براساس گزارشهای هواشناسی در روزهای اخیر شدت گردوغبار به ۶۶برابر حد مجاز رسید و زندگی و زیست روزمره مردم را مختل کرد. از سوی دیگر فعالشدن کانونهای داخلی گردوغبار با وجود کاهش بارش در سالجاری، به حدی شدت گرفت که تعداد زیادی از شهرهای این استان را به تعطیلی کشاند. اهواز در چند سال اخیر، قرار گرفتن در لیستهای سیاه ِآلودهترین و گرمترین شهرهای جهان را تجربه کرد.
حالا با میانگین سالانه ۳۷۲میکروگرم بر متر مکعب آلودهترین شهر جهان، لقب گرفته است. همین تابستان گذشته بود که این شهر بعد از کسب عنوان آلودهترین شهر جهان، لقب گرمترین شهر جهان نیز به خود اختصاص داد و چند بار به تیتر خبرهای بد جهانی تبدیل شد. تا جایی که نمودارها نشان داد که هوای اهواز به گرمترین دمای تاریخ کره زمین رسید و همان موقع بود که «پیان کاپیسیان»، کارشناس هواشناسی در آژانس شاخصهای هواشناسی فرانسه با انتشار پستی در توئیترش اعلام کرد: «دمای شهر اهواز عصر روز جمعه به ۵۳.۷ درجه سانتیگراد رسید و این رقم بالاترین درجه دمایی است که در ایران به ثبت رسیده است.» اهواز بهار، تابستان، پاییز و زمستان ندارد. گرمی هوا، گردوغبار و ریزگردها این شهر را به ستوه آوردهاند و زندگی در چهار فصل را به کام کاروننشیان تلخ کرده است.
هوا نداریم ولی هواتونو داریم
واکنشهای کاربران فضای مجازی به خبر حذف بودجه گردوغبار خوزستان هم در نوع خود جالب و قابل تامل است. کاربری نوشته: «حذف بودجه مقابله با ریزگرد و گردوغبار جنوب نشان میدهد، تعارف را کنار گذاشتهاند؛ طائب فقط رو راستتر بود.... حالا قانونگذاران هم نشان دادند، خوزستان، جنوب و غرب کشور و در نهایت کل کشور برایشان مهم نیست.» «جواد» هم میگوید: «اگه دولت توان نداره، یه درخواست جهاد عمومی بده و خودش فقط مدیریت و حمایت کنه تا مردم و بسیجیها بساط ریزگردهای داخلی خوزستان رو جمع کنند، این چه وضعشه آخه؟!».
«صدرا» هم در پاسخ به جواد گفته «گردوغبار و معضلات زیست محیطی بزرگی مثل تغییرات اقلیمی و اثرات مخرب دستکاری چندین ساله و اشتباه ما در ساختار طبیعی رودخانهها و تالابها و جنگلها و... چیزی نیست که با کار هیئتی و جهادی بساطشون جمع بشه. گردوغبار اخیر جنوب هم منبعش خارجی بود.» جهانبین نوشته«عیسی کلانتری برای حل مشکل گردوغبار راهی اهواز شد. خب بزرگوار از همینجا بهشون میگفتی «دعاکنید باد بیاد» و هزینه هواپیمات رو هم میفرستادی ماسک بخرن، استفادش بیشتر از شماست». کاربر دیگری به اسم «علیرضا» گفته«با پول یک روز نفت خوزستان کل پدیده گردوغبار در کشور رو میشه کنترل کرد». «حمید» هم معتقد است«آخرش نه دشمن خارجی نه اختلافات داخلی و نه حتی اقتصاد، بلکه محیطزیست هست که پدرمون رو درمیاره».
وعدههای دولت در حد حرف بود
اما در سالهای گذشته یکی از این اقدامات دولت برای مهار کانونهای ریزگرد در اطراف اهواز و مناطق بحرانخیز، پروژه نهالکاری بود که در این مناطق آغاز شد، اما به گفته نماینده شادگان «روند اجرای این پروژه بسیار کند است.» مجید ناصرینژاد به ایسنا میگوید: «اقدام دیگری که قرار بود دولت برای مهار کانونهای ریزگرد خوزستان انجام دهد تامین حقابه تالابهای شادگان و هورالعظیم بود که هر دوی این تالابها آبگیری نشدند. با توجه به اینکه چند ماه است که رودخانه جراحی خشک شده و راهی برای ورود آب از رودخانه کارون به تالاب شادگان نیز وجود نداشت حتی یک قطره آب وارد تالاب شادگان نشده است.
همه وعدههای دولت در خصوص مهار ریزگردها و تامین حقابهها در حد حرف بود.» موضوع آلودگی هوای اهواز و بروز مشکلات تنفسی حاد برای اهالی این شهر هنوز داغ است و تاکنون ادارات و دستگاههای زیادی برای حل مشکل به این موضوع ورود کردهاند، با این حال همچنان علت اصلی به وجودآمدن این مشکل تنفسی برای ساکنان مرکز استان خوزستان مشخص نشده است و هر سازمان و هر دستگاه علت را به گردن دیگری میاندازد و تنها قربانیان این وضعیت مردمی هستند که سالهاست نفسشان در این شهر حبس شده است. حالا با همه این صحبتها تصویب این بودجه در مجلس شاید بتواند مرهمی بر دردها و زخمهای چندین ساله خوزستانیها بگذارد.
آسو محمدی
- 15
- 5