جمعه ۰۲ آذر ۱۴۰۳
۱۶:۳۵ - ۰۵ شهریور ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۶۰۱۲۸۰
محیط زیست و گردشگری

ابهام در مورد نحوه مرگ ٤ فعال با تجربه محیط زیست در مریوان

آتش سوزی در مریوان,اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,محیط زیست

شریف‌ترین دوستان جنگل‌های بلوط زاگرس زغال شدند و از پوست و گوشت آنها خاکستری در کوه‌های مریوان به‌جا ماند؛ عصر شنبه همین هفته «شریف باجور» و «امید حسین‌زاده» دو نفر از فعالان زیست‌محیطی کردستان در کنار «رحمت حکیمی» و «محمد پژوهی» از نیروهای جنگل‌بانی مریوان که برای خاموش‌کردن آتش‌ جنگل‌های اطراف روستای پیله و سلسی در ۲۰ کیلومتری مریوان عازم این منطقه شده بودند پس از ساعت‌ها تلاش همراه با درختان سوختند تا صبح دیروز چندین‌ هزار نفر در مراسم تشییع پیکر آنها حضور پیدا کنند و از اراده خود برای ادامه راه آنها سخن بگویند. شروع هفته هیچ خبر خوبی برای کردستان ایران نداشت و درحالی‌که مراسم عزای دوستداران محیط‌زیست در چندین شهر و روستا برپا بود، در ساعات آغازین بامداد دیروز زلزله‌ای ٥,٩ریشتری هم مناطقی از کرمانشاه و کردستان را لرزاند تا شورش طبیعت غم تازه‌ای برای این مناطق بسازد.

 

مردم زلزله‌زده اما دیروز هر چه در توان داشتند، برای پاسداشت زحمات این فعالان محیط‌زیست به خرج دادند و وداعی کم‌نظیر را در مریوان رقم زدند؛ آن‌طور که حاضران این مراسم می‌گویند حدود ۵‌هزار نفر در این مراسم شرکت کردند و در بیانیه‌هایی خواستار روشن‌شدن علت آتش‌سوزی شدند و از ضرورت ادامه راه شهدای محیط‌زیست سخن گفتند. انتشار خبر جان‌باختن این ۴نفر و مصدوم‌شدن چندین فعال‌ محیط‌زیست در عملیات خاموش‌کردن آتش‌ جنگ‌های بلوط مریوان، با موجی از گمانه‌زنی‌های تاییدنشده هم همراه بود؛ گروهی از حمله مسلحانه به این ٤ نفر نوشتند و اخبار زیادی مبنی بر انفجار مین هم منتشر شد هرچند هنوز نتیجه قطعی نظر پزشکی قانونی مشخص نشده است.

 

آرامش در آتش جنگل؛ شریف باجور که بود؟

حادثه مریوان و جان‌باختن فعالان محیط‌زیست، نام «شریف باجور» را به یکی از جست‌و‌جوهای اصلی دو روز گذشته فضای مجازی تبدیل کرد، اما این نخستین بار نیست که نگاه‌ها به سمت این فعال محیط‌زیست جلب می‌شود. بیش از ۱۵‌سال است که باجور مسئولیت اطفای حریق انجمن محیط‌زیستی چیا را برعهده دارد و در تمام این سال‌ها تلاش کرده در کنار حفاظت از طبیعت زاگرس به داد دیگر جنگ‌های ایران هم برسد و حتی برای این کار تا کردستان عراق هم رفته است؛ صاحب یک دکه‌ کوچک در مریوان که در کنار مشکلات اقتصادی همیشگی زندگی‌اش، همواره دغدغه‌های اجتماعی هم داشته است. او آبان ۹۵ با راهپیمایی و اعتصاب غذا از مریوان تا ثلاث باباجانی صدای ٨توله‌سگی شد که مادرشان بی‌رحمانه و با خشونت کشته شده بود. باجور در تمام این مسیر از هدف خود سخن می‌گفت و دفاع از حقوق حیوانات را با این عمل به صدر اخبار کردستان کشاند. شناخته‌شده‌ترین فعال محیط‌زیست مریوان پیش از این و در شهریور گذشته هم از مریوان تا تهران را درحمایت از کولبران رکاب زد. باجور حالا در خاک مریوان آرام گرفته است، هرچند که آتش رفتن به راحتی در قلب دوستداران محیط‌زیست خاموش نمی‌شود. در دو روز گذشته بسیاری از کاربران شبکه‌های اجتماعی در ستایش او و دیگر جان‌باختگان این آتش‌سوزی نوشتند و باجور را «ریزعلی خواجوی» دوره کنونی دانستند.

 

برادرم در راه آرمانش جان داد

برادر شریف باجور می‌گوید که برادرش در راه آرمان و هدفش جان داده و حالا کار سخت خانواده باجور جبران محبت این مردم است. «رحیم باجور» دراین باره به «شهروند» می‌گوید: «من از ابتدا در جریان نبودم و این خبر قلبم و جانم را گرفته است. برادرم غیر از صلح و انسانیت و دوستی با طبیعت چیز دیگری نمی‌خواست و آخر در راه  همین هدفش هم جان داد.»

 

«محمد دانش» هم یکی از اعضای انجمن چیا است که سالیان زیادی با دو جان‌باخته این حادثه همکاری و رفاقت داشته است. او دیروز ظهر و پس از مراسم تشییع پیکر این شهدای محیط‌زیست به «شهروند» گفت: «امروز تشییع جنازه در مریوان بود. جمعیت بی‌نظیری آمده بود؛ شاید بیش از ۵ هزار نفر. مراسمی خاصی برگزار شد و مردم به هر شکلی که توان داشتند، از زحمات این عزیران قدردانی کردند.» این فعال زیست‌محیطی کردستان درباره علت آتش‌سوزی و جزییات حادثه هم گفت: «دوستانی که آنجا بودند حرف از انفجار می‌زنند. جنازه‌ها زغال‌سوز شدند و به حدی سوختند که تشخیص آنها کار دشواری بود. یکی از شهدا شکمش بیرون ریخته که گمان می‌رود تاثیر انفجار است.» آن‌طور که دانش می‌گوید یک نفر از بازماندگان این حادثه در بیمارستان سنندج بستری است و وضعیت او به گونه‌ای است که نمی‌تواند حرف بزند: «۴ نفر شهید و یک نفر مصدوم شده است. محمد مرادبیگی، یکی از اهالی روستای  نزدیک به محل آتش‌سوزی است. مرادبیگی سن بالایی دارد و آن‌طور که دوستان و مسئولان می‌گویند شرایط جسمی‌ او به گونه‌ای نیست که بتواند حرف بزند.» این فعال محیط‌زیستی معتقد است که امکان مین خنثی‌نشده از دوران جنگ در این منطقه بسیار پایین است. او از دوستان و همکاران خود که در این حادثه جان باختند هم خاطرات زیادی دارد:

 

« حسین‌زاده هم‌سن من است و با هم رفت‌وآمد خانوادگی داشتیم و با باجور هم رابطه به همین صورت بود. باجور چندین سال، از ۷۹ به بعد مسئولیت کمیته مقابله با بحران و اطفای حریق انجمن را برعهده داشت و حسین‌زاده نقش معاونت را داشت. خیلی نادر بود که با هم به ماموریت بروند چون هر دو متخصص بودند. این دو نفر خیلی حرفه‌ای بودند. نزدیک به ۱۵ سال است که در کردستان ایران و عراق، ایلام و شمال کار اطفای حریق انجام می‌دهند و الان نمی‌دانیم چه اتفاقی افتاده است و برای همه ما این ماجرا گنگ است.» آن طور که دانش می‌گوید فرزند حسین‌زاده دو هفته پیش متولد شده است: «هر دو متاهل بودند. حسین‌زاده دخترش ۱۴ روزه است و دو هفته پیش متولد شده است. باجور فرزندی ندارد. شریف یک دکه داشت و درآمدش از همین دکه در مریوان بود. همیشه مستاجر بود و تقریبا همه شهر او را می‌شناختند و با او دوست بودند.»

 

 انفجار یا خفگی براثر آتش‌سوزی

فعالان محیط‌زیستی کردستان معتقدند که تجربه این ٤نفر امکان مرگ براثر خفگی را بسیار پایین می‌آورد و همه آنها از انفجار احتمالی سخن می‌گویند. آن‌طور که محمد دانش می‌گوید هنوز جواب کالبدشکافی مشخص نشده است. «اسماعیل منوچهری» رئیس اداره منابع طبیعی کردستان، هم پاسخ دقیقی درباره علت دقیق جان‌باختن این ۴ نفر ندارد. او به «شهروند» می‌گوید که تازه از مراسم تشییع برگشته است و  چنان حال و روحیه بدی دارد که فعلا نمی‌تواند توضیحی درباره این حادثه بدهد. اما فرمانده یگان حفاظت سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری، سوختگی را علت اصلی می‌داند. «قاسم سبزعلی» در گفت‌وگو با «ایسنا» و با اشاره به اینکه بر اساس اعلام مدیرکل منابع طبیعی استان کردستان فوت این فعالان محیط‌زیست بر اثر حریق بود، توضیح داد: «پزشکی قانونی نیز فوت بر اثر حریق را تایید و اعلام کرده که آثاری غیر از سوختگی در بدن آنها وجود نداشت. حریق یک موضوع اجتناب‌ناپذیر است و در کشورهای دیگر دنیا نیز با وجود تجهیزات گسترده و آموزش‌های بیشتر حریق قربانی می‌گیرد. تغییر جهت باد و سرعت آن از جمله عواملی هستند که می‌توانند در شدت آتش‌سوزی اثرگذار باشند.»

 

دلیل موضوع هرچه که باشد، حالا محیط‌زیست ایران و جنگل‌های زاگرس ۴ نفر دیگر از نزدیک‌ترین دوستان خود را از دست داده‌ و در روزهای بحرانی محیط‌زیست و شرایط نامناسب ایجادشده برای فعالان این حوزه، غمی بزرگ و تازه به مصیبت‌های پیشین افزوده شده است؛ به نظر می‌آید اما دراین روزهای تلخ برای فعالان زیست‌محیطی ایران، تنها مرهم قطعی همین حضور و قدردانی مردم است.

 

محمد باقرزاده

 

 

shahrvand-newspaper.ir
  • 17
  • 2
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش