چهارشنبه ۰۳ بهمن ۱۴۰۳
۱۶:۴۸ - ۱۱ آذر ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۹۰۲۹۳۵
محیط زیست و گردشگری

پاییز سرنوشت ساز برای کشاورزان اصفهانی

کشاورزان اصفهانی,اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,محیط زیست
گشاده‌دستی آسمان پاییزی شوق شنیدن صدای آب در زاینده‌رود را در دل و جان کشاورزان و شهروندان اصفهانی زنده کرده است.

یک سال و نیم از مرگ زاینده‌رود در اصفهان می‌گذرد و رگبارهای بی‌امان پاییزی نغمه شروع یک سال آبی نرمال و خداحافظی با ۱۱ سال خشکسالی پی‌درپی را در گوش زاینده‌رود می‌خواند. این خبرهای خوش در هفته‌های گذشته کشاورزان را بر آن داشته که خواستار چاره‌اندیشی شورای هماهنگی زاینده‌رود و وزارت نیرو برای حقابه‌های شرعی و قانونی‌شان شوند. اعضای شورا نیز که به دلیل بحرانی بودن وضع ذخیره آب پشت سد، تاکنون سه بار دست رد به سینه کشاورزان زده‌اند، این بار وعده داده‌اند در صورت بارش‌های مناسب پاییز و گذشتن ذخیره آب از خط قرمز شرب، یک دوره آب برای حقابه‌داران پایین‌دست زاینده‌رود تحویل دهند. همه اینها به آن معناست که تلاش کشاورزان خسارت‌دیده زاینده‌رود یک بار دیگر زنده‌رود را جاری و اصفهان را از محاصره چالش‌های زیست‌محیطی نجات خواهد داد.

 

سایه سنگین خشکسالی

پس از پشت سر گذاشتن کم‌بارش‌ترین سال زراعی در ۷۰ سال گذشته، تمام نگاه‌های مردم و مسئولان استان به پاییز امسال دوخته شده بود، به این امید که فصل سرما و ابر و باران به بحران کمبود آب و افت کم‌نظیر ذخیره سد زاینده‌رود پایان دهد. سرانجام پیش‌بینی یک سال آبی نرمال از سوی هواشناسی استان اصفهان به حقیقت پیوست و رگبارهای پاییزی اصفهان را دوباره زنده کرد. اما با این‌که امسال بر خلاف همیشه پای ابر و باد و باران از مهر ماه به آسمان اصفهان باز شد و کارشناسان هواشناسی خبر از آغاز یک سال آبی نرمال در این حوضه آبریز را می‌دهند، مسئولان ملی و محلی بر این باورند که همچنان سایه خشکسالی و آسیب‌های ناشی از آن بر سر استان اصفهان سنگینی خواهد کرد .

 

پافشاری کشاورزان بر حقابه

آخرین بار که زاینده‌رود برای تحویل حقابه‌های کشاورزان جاری شد، بهار ۹۶ بود که از آن زمان تاکنون به دلیل پایین بودن ذخیره آب پشت سد، بستر رودخانه خشک مانده و کشاورزان یک کشت پاییزه و یک کشت بهاره را از دست داده‌اند و به همین دلیل، این روزها به‌شدت نگران تامین حقابه‌هایشان برای کشت پاییزه هستند. نماینده کشاورزان اصفهان که سرخوردگی و ناامیدی کشاورزان را باعث اعتراض‌های اخیر آنها می‌داند، می‌گوید: اتفاقات یک سال و نیم گذشته این سوال را در میان کشاورزان ایجاد کرده که چرا مصوبات شورای ‌عالی آب اجرا نمی‌شود.

 

 «اسفندیار امینی» با اشاره به تشکیل هفدهمین شورای هماهنگی زاینده‌رود در ۱۲ آبان می‌افزاید: در این نشست از وزیر نیرو و معاون وزیر کشور خواستیم که مطالبات کشاورزان را ‌جدی بگیرند. البته مسئولان کشوری به درک کاملی از مشکلات کشاورزان حوضه زاینده‌رود رسیده‌اند و امیدواریم تصمیمات به گونه‌ای باشد که کشاورزان به‌زودی به حق و حقوقشان برسند. مدیرعامل کانون خبرگان کشاورزی اصفهان مهم‌ترین خواسته‌های کشاورزان حوضه زاینده‌‌رود در شرق و غرب را توزیع آب برای کشت غله، برداشت و بی‌بهره ماندن از محل حقابه کشاورزی و پرداخت خسارت نکشت عنوان می‌کند و می‌گوید: در جمع‌بندی گفت‌‌وگو‌های این جلسه قرار شد مصوبه‌ای مشابه مصوبه سال ۹۵ داشته باشیم که اگر حجم موجودی سد زاینده‌رود با توجه به بارش‌های پاییز امسال مناسب بود، آب بازگشایی شود.

 

یک دوره آب؛ سهمیه امسال کشاورزان

معاون حفاظت و بهره‌برداری شرکت آب منطقه‌ای اصفهان نیز در این باره به همشهری می‌گوید: در مصوبه شورای هماهنگی زاینده‌رود تاکید شده که اگر بارش‌های پاییزه بتواند حجم ذخیره آب پشت سد را به اندازه‌ای افزایش دهد که خط قرمز شرب را پشت سر بگذاریم، زمستان امسال می‌توانیم یک دوره آب به کشاورزان پایین‌دست زاینده‌رود تحویل دهیم.

 

«حسن ساسانی» شرط جاری شدن زاینده‌رود را بارندگی‌های مناسب و جمع شدن ۳۵۰ میلیون متر مکعب آب پشت سد می‌داند و می‌افزاید: همان‌گونه که بارها اعلام شده، اولویت با تامین آب شرب است و در دو فصل زراعی گذشته نیز در صورت رهاسازی آب و تحویل حقابه‌های کشاورزان، سد زاینده‌رود کاملا تخلیه می‌شد. به همین دلیل، وزارت نیرو تصمیم گرفت زیان کشاورزان را با پرداخت خسارت جبران کند.

 

فرصت ۱۸ماهه برای ساخت سد تونل سوم کوهرنگ 

نماینده اصفهان در مجلس شورای اسلامی یکی از مهم‌ترین طرح‌های انتقال آب به فلات مرکزی ایران را ساخت سد تونل سوم کوهرنگ می‌داند و توضیح می‌دهد: شرکت سازنده برای اجرای این طرح ۱۸ ماه مهلت گرفته و اکنون هم با سرعت در حال کار است. این طرح قرار است نزدیک به ۱۵۰ تا ۲۵۰ میلیون متر مکعب آب به حوضه زاینده‌رود منتقل کند.

 

«احمد سالک» سرنوشت زاینده‌رود را در گرو وضعیت بارش‌ها در سرچشمه‌های کارون و زردکوه بختیاری می‌داند و می‌افزاید: معمولا در سرچشمه‌های زاینده‌رود که ارتفاعات استان چهارمحال و بختیاری است، هر سال ۳ - ۴ متر برف می‌بارد و این ذخیره طبیعی آب تا تابستان، نیاز رودخانه را تامین می‌کند، اما در سال‌های گذشته کاهش بارندگی‌ها باعث شده چنین ذخیره آبی نداشته باشیم. نماینده اصفهان یکی از راهکارهای مهم برای جبران کمبود آب را کنترل آبی که از استان خارج می‌شود عنوان می‌کند و می‌گوید: اگر بتوانیم آبی را که از شهرستان‌های فریدون‌شهر و سمیرم خارج می‌شود و به خلیج فارس می‌ریزد به این حوضه بازگردانیم، می‌توانیم حدود ۲ میلیارد متر مکعب آب به منابع اصفهان اضافه کنیم که این طرح هنوز در مرحله انجام مطالعات اولیه قرار دارد.

 

طرح‌های پیچیده

نماینده اصفهان در مجلس شورای اسلامی یکی از سخت‌ترین و پیچیده‌ترین طرح‌های پیشنهادی برای رفع بحران آب استان اصفهان را انتقال آب از خلیج فارس معرفی می‌کند و یادآور می‌شود: برای اجرای این طرح باید ۷۵۰ کیلومتر کانال انتقال آب و همچنین سه کارخانه برق برای تامین انرژی مورد نیاز برای پمپاژ آب در طول مسیر ساخته شود. حتی در صورت تامین منابع مالی برای چنین طرحی باید اختلاف ۶۰۰ متری مقصد با سطح دریا چاره‌اندیشی شود و همه این ابهامات باعث شده طرح انتقال آب از خلیج فارس جدی گرفته نشود.

 

سالک اظهار امیدواری می‌کند بارش نزولات آسمانی در ماه‌های آینده به اندازه‌ای باشد که علاوه بر تامین آب شرب، باعث جاری شدن زاینده‌رود شود و امکان تحویل حقابه‌های کشاورزان را نیز فراهم کند.

 

اصفهان؛ درگیر پیچیده‌ترین خشکسالی جهان

خشک شدن یکی پس از دیگریِ چاه‌های آب اصفهان، پایین رفتن سطح منابع زیرزمینی و جدی‌تر شدن تهدید فرونشست زمین و چالش‌های زیست‌محیطی دیگر در سال‌های اخیر نشان داده که خشکسالی اصفهان از یک قهر طبیعی پا را فراتر گذاشته و به خشکسالی هیدرولوژیک و اقتصادی - اجتماعی رسیده که یکی از پیچیده‌ترین خشکسالی‌های جهان است. کارشناسان هواشناسی خروج از این خشکسالی را بسیار دشوار و نیازمند سال‌های ترسالی پیاپی می‌دانند؛ اتفاقی که در حوضه کم‌بارش و شکننده زاینده‌رود کمتر رخ داده و نمی‌توان به آن دل بست.

 

 

newspaper.hamshahri.org
  • 10
  • 6
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش