یکشنبه ۰۲ دی ۱۴۰۳
۱۲:۴۰ - ۱۳ مهر ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۷۰۳۱۵۹
محیط زیست و گردشگری

خشکی ۹۷ درصد تالاب بین‌المللی گاوخونی با تامین حقابه رفع می‌شود/وسعت دریاچه ارومیه بیش از ۱۱۰۰ کیلومتر مربع افزایش یافت

خشکی تالاب بین‌المللی گاوخونی,اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,محیط زیست
معاون نظارت و پایش اداره کل حفاظت محیط زیست اصفهان با بیان این که ۹۷ درصد از وسعت تالاب بین المللی گاوخونی خشک است،گفت: حفظ این تالاب به تامین حقابه آن وابسته است که تاکنون محقق نشده است.

حسین اکبری روز شنبه در گفت و گو با ایرنا افزود: حفظ تالاب بین المللی گاوخونی به تامین حقابه آن وابسته است که باید تدابیری اتخاذ تا نیاز مهم این اکوسیستم طبیعی کم نظیر واقع در مرکز ایران تامین شود. 

وی اظهارداشت: این اداره کل از همه ظرفیت‌های ملی و استانی برای تامین حقابه تالاب گاوخونی استفاده خواهد کرد و در این راستا همه دستگاه‌ها و تشکلهای مردم نهاد باید کمک کنند زیرا چنانچه حقابه تالاب بین المللی گاوخونی داده نشود، ریزگردهای سمی ناشی از این تالاب سلامت ساکنان منطقه مرکزی ایران تا شعاع ۵۰۰ کیلومتری را تهدید خواهد کرد. 

وی با بیان اینکه ۹۷ درصد از وسعت تالاب بین المللی گاوخونی خشک است،  اظهارداشت: بر اساس مطالعاتی که توسط دانشگاه شهرکرد و دانشگاه شهید بهشتی تهران انجام شده، برای حفظ کارکردهای اکولوژی و زیست محیطی زاینده رود حداقل ۱۳۷ میلیون متر مکعب در سال و برای تالاب بین المللی گاوخونی ۱۷۶ میلیون متر مکعب در سال آب نیاز است. 

معاون نظارت و پایش محیط زیست اصفهان اضافه کرد: در مجموع برای حفظ این کارکردها به ۳۱۳ میلیون متر مکعب آب نیاز است. 

وی با اشاره به اینکه از ابتدای امسال تاکنون آبی به تالاب بین المللی گاوخونی نرسیده است، تصریح کرد: اداره کل محیط زیست استان اصفهان چندین بار درخواست کرده که سهمیه امسال تالاب بین المللی گاوخونی مشخص شود اما تاکنون جوابی دریافت نکرده است. 

اکبری با بیان اینکه آب رهاسازی شده برای کشت کشاورزان از سد زاینده رود تا سد رودشتین بوده و آبی به تالاب نرسیده است، تصریح کرد: پیش از این تلاش شده بود تا از سد رودشتین که در ۸۵ کیلومتری تالاب گاوخونی قرار دارد، از پساب زهکش‌های کشاورزی و پساب فاضلاب شهرهای واقع در مسیر آبی به میزان ۳۰۰ لیتر در ثانیه به سمت تالاب گاوخونی رها شود که این میزان آب نیز برای این تالاب موثر نیست. 

معاون حفاظت و بهره‌برداری شرکت آب منطقه‌ای اصفهان در گفت و گو با ایرنا از افزایش خروجی سد رودشتین خبر داد و گفت: خروجی این سد از روز چهارشنبه هفته جاری افزایش یافت و به سمت تالاب بین المللی گاوخونی سرازیر شد.

حسن ساسانی با اشاره به اینکه میزان خروجی این سد بین سه تا پنج متر مکعب بر ثانیه متغیر است، تصریح کرد: با توجه به اینکه فاصله سد رودشتین تا تالاب گاوخونی طولانی است نباید انتظار داشت که آب به این تالاب برسد. 

وی درباره سهم تالاب گاوخونی از زاینده رود اظهار داشت: سهم رودخانه و تالاب با هم هستند که در مجموع ۱۷۶ میلیون متر مکعب در سال عنوان شده است . 

معاون حفاظت و بهره‌برداری شرکت آب منطقهای اصفهان اضافه کرد: رهاسازی آب از سد رودشتین موجب می‌شود تا خشکی این مسیر از بین برود و چنانچه آبی در آینده در این بستر جاری شد، روان‌تر حرکت کند و به تالاب برسد. 

وی در پاسخ به اینکه " آینده ای که از آن نام می برید چه زمانی است، گفت: وارد سال آبی جدید شده‌ایم و هرگونه تصمیم گیری برای رهاسازی آب در زاینده‌رود به نظر شورای هماهنگی حوضه آبریز زاینده رود بستگی دارد. 

ساسانی افزود: سازمان آب منطقه‌ای اصفهان برای تشکیل جلسه شورای هماهنگی حوضه آبریز زاینده‌رود درخواست داده اما تاکنون جوابی دریافت نکرده است. 

تالاب بین المللی گاوخونی که منطقه ‌ای به وسعت ۴۷۶ کیلومتر مربع واقع در ۱۶۷ کیلومتری جنوب شرق اصفهان در کنار شهر ورزنه و در مجاورت تپه ‌های شنی واقع و ارتفاع آن از سطح دریا یکهزار و ۴۷۰ متر و بیشینه عمق آن ۱۵۰ سانتی متر است که بیش از یک دهه به جز یک مورد آنهم کوتاه مدت در سال ۹۵، آب را به خود ندیده است.

این تالاب در سال ۱۳۵۴ در کنوانسیون رامسر به ثبت رسید و نام آن در فهرست تالاب های بین المللی قرار گرفت که همواره یکی از زیستگاههای حیات وحش و پرندگان در فلات مرکزی ایران بود که اکنون خبری از موجودات زنده در آن نیست.

تالاب گاوخونی واقع در شرق اصفهان یکی از بزرگترین و مهم ترین تالاب های ایران است و درطول تاریخ علاوه بر ایجاد فضای فرح بخش در شرق اصفهان، مامنی برای پرندگان مهاجر و جانوران آبی و منبع درآمد و آسایش ساکنان این منطقه بوده است.

کاهش تبعات تغییرات آب و هوایی، تصفیه پساب های جاری شده در زاینده رود، پرکردن سفره های آب زیرزمینی، جلوگیری از سیلاب، گردشگری و مباحث فرهنگی، تثبیت شن های روان و گنجینه متنوع زیستی و ژنتیکی از جمله ارزش ها و کارکردهای تالاب گاوخونی است.

وسعت دریاچه ارومیه بیش از ۱۱۰۰ کیلومتر مربع افزایش یافت
رییس دفتر استانی ستاد احیای دریاچه ارومیه در آذربایجان‌غربی با اعلام اینکه مساحت دریاچه ارومیه به ۲ هزار و ۸۱۴ کیلومترمربع رسیده، بیان کرد: وسعت این دریاچه نسبت به زمان مشابه سال گذشته یک‌هزار و ۱۰۴ کیلومترمربع افزایش دارد.

فرهاد سرخوش روز شنبه در گفت و گو با ایرنا بیان کرد: تراز دریاچه ارومیه نیز طبق آخرین پایش به یک‌هزار و ۲۷۱ متر و ۲۸ سانتی‌متر رسید که در مقایسه با زمان مشابه سال گذشته یک متر و ۲ سانتی‌متر افزایش دارد.

وی با اعلام اینکه تراز دریاچه ارومیه نسبت به کمترین سطح ثبت شده برای آن یک‌متر و ۲۶ سانتی متر افزایش یافته، افزود: این دریاچه به دلیل حل شدن نمک در آب در برخی نقاط عمیق‌تر نیز شده است.

وی با اعلام اینکه دریاچه ارومیه یک حوضه آبی بسته است و تراز آن در فصل گرما کاهش می‌یابد، افزود: هرچند میزان تبخیر در دریاچه ارومیه به دلیل افزایش عمق و میزان ورودی آب نسبت به سال گذشته کم شده است ولی تراز دریاچه تا آغاز فصل بارش‌ها به روند کاهشی خود ادامه خواهد داد.

رییس دفتر استانی ستاد احیای دریاچه ارومیه در آذربایجان‌غربی با بیان اینکه قبل از تشکیل این ستاد، تراز دریاچه ارومیه سالانه به طور متوسط ۴۰ سانتی‌متر کاهش می‌یافت، بیان کرد: برنامه‌ریزی، تخصیص اعتبار و تلاش دولت تدبیر و امید برای احیای این دریاچه، روند خشک شدن آن را متوقف کرد.

وی با بیان اینکه بارش‌های مناسب سال جاری به همراه اقدامات انجام شده در ستاد احیا باعث افزایش چشمگیر تراز دریاچه ارومیه شد، بیان کرد: هرساله شاهد کاهش نزدیک به ۷۰ سانتی‌متری تراز دریاچه ارومیه در فصل گرما هستیم اما این مقدار در زمان بارش‌ها جبران می‌شود.

سرخوش با اعلام اینکه طرح‌های مهم انتقال آب به دریاچه ارومیه تا پایان سال جاری به بهره‌برداری می‌رسد، افزود: در صورت بهره‌برداری از این طرح‌ها، تراز دریاچه ارومیه سالانه نزدیک به یک متر افزایش می‌یابد.

وی با تاکید بر اینکه طرح‌های انتقال آب به دریاچه ارومیه هنوز به بهره‌برداری نرسیده است، اضافه کرد: امسال چندین طرح انتقال آب به دریاچه به بهره برداری می‌رسد که نقش بسزایی در احیای نگین آبی آذربایجان خواهد داشت.

دریاچه ارومیه در قالب طرح‌های ستاد احیا قرار است ظرف مدت ۱۰ سال /از ۱۳۹۴/ به تراز اکولوژیک خود برسد؛ این دریاچه از اواسط دهه ۱۳۸۰ شروع به خشک شدن کرد و بنا بر آمار بین‌المللی تا سال ۲۰۱۵ میلادی حدود ۸۰ درصد از مساحت آن خشک شد.

همه کارشناسان داخلی و خارجی بر این عقیده هستند که مشارکت جوامع محلی در کنار اجرای طرح‌های مختلف، نقش مهمی در احیای نگین آبی آذربایجان دارد.

  • 19
  • 5
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش