سه شنبه ۰۲ مرداد ۱۴۰۳
۰۸:۴۷ - ۲۷ مهر ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۷۰۶۴۴۷
محیط زیست و گردشگری

«محمد درویش‌» فعال محیط‌زیست: رئیس سازمان محیط‌زیست از ترس برکناری، با طرح انتقال آب دریای خزر موافقت کرد

محمد درویش‌,اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,محیط زیست
محمد درویش، فعال محیط‌زیست، درباره موافقت سازمان محیط‌زیست با طرح انتقال آب دریای خزر به سمنان به گفت: «این فشار در دولت قبلی هم به سازمان محیط‌زیست وارد شد اما معصومه ابتکار، رئیس وقت این سازمان مشخصاً اعلام کرد که از نظر دفتر ارزیابی‌اش پیروی می‌کند. به همین دلیل هم ابتکار برکنار شد. الان به نظر می‌رسد که کلانتری هم از ترس برکناری حاضر شده چنین خطای قانونی‌ای بکند.»

طرح انتقال آب دریای خزر به فلات مرکزی ایران، ماجرای امروز و دیروز نیست اما با نامه رئیس سازمان محیط‌زیست به وزارت نیرو مبنی بر موافقت با این طرح، در شرایطی که دفتر ارزیابی همین سازمان مخالفتش با آن را اعلام کرده بود، شرایط پیچیده شده است.

محمد درویش، فعال محیط‌زیست، معتقد است این اقدام عیسی کلانتری، مخالف با تمام وعده‌هایی است که پیش‌تر به تشکل‌های مردم‌نهاد داده بود: «طی جلسات و مذاکرات فشرده‌ای که کلانتری با اعضای شورای هماهنگی تشکل‌های مردم‌نهاد داشت، قول‌ داده بود که به علم احترام بگذارد و هر تصمیمی که کارگروه دفتر ارزیابی سازمان محیط‌زیست در این زمینه بگیرد، به آن گردن نهد. به همین دلیل هم تشکل‌های محیط‌زیستی خیال‌شان راحت بود که با توجه به رایزنی‌هایی که انجام دادند و دلایل علمی متعددی که علیه آن وجود دارد، این طرح اجرا نخواهد شد.»

او ادامه داد: «از سویی کمیته فنی منابع طبیعی هم نسبت به این طرح نظر منفی داد و انجمن علمی جنگلبانی هم خسارت‌های وارده این طرح بر جنگل‌های شمال را بی‌سابقه دانست. نمایندگان مجلس متفق‌القول بودند. حتی مسعود تجریشی، معاون انسانی سازمان محیط‌زیست، هم گفته بودند که سازمان زیربار چنین طرحی نخواهد رفت. در نهایت هم دفتر ارزیابی اعلام کرد این طرح به شدت خطرناک است و نظرات سازمان را تامین نمی‌کند. با این وجود ما یکباره دیدیم که کلانتری علی‌رغم نظر سازمان متبوع خودش نامه‌ای به وزارت نیرو نوشت، موافقت سازمان را اعلام کرد و گفت جزئیات طرح ارزیابی را تا یک ماه آینده می‌فرستیم.»

این فعال محیط‌زیست تصمیم کلانتری را تحت فشار دولت دانست و گفت: «چنین موضوعی مسبوق به سابقه نیست و واقعاً تاریخی محسوب می‌شود. این فشار در دولت قبلی هم به سازمان محیط‌زیست وارد شد اما معصومه ابتکار، رئیس وقت این سازمان مشخصاً اعلام کرد که از نظر دفتر ارزیابی‌اش پیروی می‌کند. به همین دلیل هم ابتکار برکنار شد. الان به نظر می‌رسد که کلانتری هم از ترس برکناری حاضر شده چنین خطای قانونی‌ای بکند. بر اساس تبصره ۳ ماده ۶۶ آیین دادرسی، تشکل‌های مردم‌نهاد و فعالان محیط‌زیست اعلام شکایت کرده‌اند. نمایندگان مجلس در استان‌های شمالی هم تجمع و اعتراض کردند. به نظر نمی‌رسد با توجه به اینکه موارد قانونی این طرح طی نشده، به مرحله اجرا برسد. به خصوص که سازمان جنگل‌ها و مراتع و آبخیزداری کشور، صراحتاً در بیانیه انجمن علمی جنگلبانی اعلام کرده که با اجرای این طرح ۳۹۹۷ درخت با قدمت ۵۰۰ ساله نابود خواهد شد. چنین تخریبی بی‌سابقه است.»

درویش با اشاره به تبعات اقتصادی، اجتماعی و بین‌المللی اجرای طرح انتقال آب دریای خزر عنوان کرد: «هزار میلیارد، پول اجرای این طرح است. در حالی که با یک‌ششم این بودجه می‌توان با ارتقای نرم‌افزاری بخش صنعتی، کشاورزی و شرب، بیش از ۲ برابر آبی که قرار است انتقال دهیم را در خود استان صرفه‌جویی کنیم. خردمندی حکم می‌کند که با پول کمتر، عواید بیشتری به استان برسانیم. از نظر بین‌المللی هم باید بدانیم که کشورهای دیگری هم از این دریاچه سهم دارند. اگر ایران بخواهد یک‌جانبه چنین طرحی را اجرا کند ۲ حالت دارد. یک اینکه این کشورها اجازه می‌دهند اما بعدها برای اجرای چنین طرح‌هایی از ایران باج می‌گیرند. یا اینکه در مجامع بین‌المللی دعوای حقوقی ایجاد می‌کنند. چرا باید خودمان را وارد چنین چالش بین‌المللی‌ای بکنیم؟

او افزود: «از طرف دیگر، دریای شمال زیستگاه ماهیان خاویاری است و به همین دلیل، مهم‌ترین ذینفع این دریا ایران است. با این کار درآمد قابل توجهی از مردم و تغذیه آنها از این زیستگاه‌ها را نابود، مردم را بیکار و کیفیت غذایی را از بین می‌بریم.»

درویش در پاسخ به اینکه برخی معتقدند این اقدام کلانتری در راستای سابقه او در وزارت کشاورزی و حساسیت او در عرصه آب است، عنوان کرد: «اتفاقاً اگر دغدغه آب هم داشته باشند، نباید تحت هیچ شرایطی زیر بار طرح‌های انتقال آب بروند. چون این طرح‌ها به جای اینکه مردم حوزه مقصد را وادار به بازنگری در شیوه‌های مصرف کند، آنها را به ولنگاری بیشتر وارد خواهد کرد. همین الان، شهر یزد که به سخت‌کوشی معروف بود، در زمینه هدررفت آب، استان ۲۷ کشور است. به خاطر اجرای طرح‌های انتقال آب دیگر این موضوع برای مردم اهمیت ندارد و نگرانی برای تمام شدن آب ندارند؛ چون هروقت نباشد، وارد می‌شود. چرا در استانی که ۵۰۰ میلیون متر مکعب آب در زمینه صنعت، کشاورز و شرب هدر می‌رود، باید جایزه بدهیم؟ مثل این می‌ماند که فرزند خانواده ارزشمندترین وسایل خانه را در شومینه بریزد تا خانه گرم شود و والدین بگویند اشکال ندارد، در بوفه ۱۰ هزار تومان پول هست، آن را هم بردار. ما که نباید به عنوان مدیر، مشوق هدررفت آب باشیم. اتفاقا سازمان محیط‌زیست باید نگران قطره به قطره آب باشد.»

این فعال محیط‌زیست در پایان خاطرنشان کرد: «تنها عامل مشترک روحانی و احمدی‌نژاد هم همین بود. در زمان ریاست‌جمهوری هاشمی رفسنجانی هم طرح انتقال آب به کرمان اجرا شد. محمد خاتمی هم این طرح را به یزد اجرا کرد. حالا هم نوبت ۲ رئیس‌جمهور سمنانی است. لابد باید منتظر باشیم یک رئیس‌جمهور از کهگیلویه و بویراحمد هم بیاید تا آمار ۴۰ درصد بیکاری این استان برطرف شود. پس آمایش سرزمین، علم و مصلحت ملی کجا می‌رود؟»

  • 14
  • 6
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش