چهارشنبه ۱۳ تیر ۱۴۰۳
۱۶:۰۰ - ۰۶ آذر ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۹۰۰۸۱۲
محیط زیست و گردشگری

پس از بی‌توجهی به هشدارهایی چون آلودگی خزر و انتقال آب؛

'خزر' اسیدی می‌شود؟

دریای خزر در طول دوره های تاریخی نوسانات عجیب و متفاوتی را تجربه کرد، دوره ای پیشروی و زمانی پسروی داشته است، حدود ۱۸ هزار سال قبل رشت، تالاب انزلی و خلیج میانکاله مازندران در زیر آب قرار داشتند، در سال قبل سه برابر کاهش تراز نسبت به ۱۲ سال گذشته درآب دریای خزر اتفاق افتاد، به هر میزان، مقدار آب دریا کاهش یابد، آب شورتر می شود.

این سال‌ها دریای خزر، درگیر مشکلات متعددی همچون آلودگی شیرابه زباله‌ها، ورود فاضلاب‌های خانگی، صنعتی و اعلام طرحی به نام " انتقال آب به فلات مرکزی" است که با وجود داشتن مخالفان زیادی، موافقانی نیز دارد. در کنار این موضوعاتی که مطرح شده، بحثی به نام "اسیدی شدن" دریای خزر، نیز به دغدغه محققان تبدیل شده است.

به گزارش ایسنا، "خزر فاضلاب شده است"، انتقال آب دریای خزر به فلات مرکزی، انتقال آب دریای خزر توجیه اقتصادی دارد، آیا اتصال آب خزر به خلیج فارس شدنی است و .." اینها، تنها، گوشه ای از تیترهایی است که برای دریای خزر، خبر ساخته‌اند و همچنان نیز در کانون توجهات قرار دارد، خزری که با موضوع انتقال آب به فلات مرکزی این روزها، حسابی در صدر اخبار قرار گرفته، این بار با موضوع جدیدی رو به رو است، موضوع جدیدی رو به رو است، "اسیدی شدن".

محققان و اساتید دانشگاه معتقدند که تقریبا امروز مشخص شده، خزر به شدت درگیر آلودگی‌هایی است که شاید در ظاهر نیز بتوان به آسانی آن را درک کرد تا جایی که این پرسش مطرح شود "آیا خزر، به فاضلاب تبدیل شده است"، هرچند ولگا به دلیل در اختیار داشتن ۸۵ حوزه آبریز، مهم‌ترین منبع ورود آلودگی در خزر معرفی ‌شود اما ورود انواع فاضلاب و پساب خانگی و صنعتی، ورود آلودگی دامداری‌ و مرغداری‌ها، وارد شدن شیرآبه‌های دپوی زباله و غیره موجب شده تا برای سه استان شمالی کشور به ویژه مازندران که با وسعت زیاد در مجاورت آن قرار دارد، دارای اهمیت باشد.

شیرآبه‌ها و فاضلاب‌هایی که خزر را تهدید می‌کند

عابسی عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل به این موضوع اشاره کرده بود که به عنوان مثال فاضلاب‌های شهرک صنعتی یکی از منابع بزرگ و مهم آلودگی رودخانه‌ها است، شهرک صنعتی امام زاده عبدالله یا بابلکنار در مازندران یکی از نمونه‌هایی است که فاضلاب آن پس از تصفیه در تصفیه‌خانه، وارد دریای خزر می‌شود، هر چند این فاضلاب باید در مکانی تخلیه شود اما نکته اینجا است زمانی باید این اتفاق صورت بگیرد که کار تصفیه به درستی انجام شده باشد.

عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل به این موضوع نیز اشاره کرده بود که تخلیه ۳۵ ساله زباله ها در فاصله ۲۰۰ تا ۳۰۰ متری دریای خزر در مازندران یکی دیگر از مصداق‌های آلودگی است، چرا که شیرابه زباله هایی که در چند صد متری دریا قرار دارند پس از بارش باران، مستقیما توسط آب‌های زیرزمینی به سرعت وارد دریای خزر می شود.

آلودگی دریای خزر تنها نمونه مشکلاتی نیست که این دریاچه با آن رو به رو است، چالشی بزرگ به نام انتقال آب، این روزها، حسابی ذهن خزر و خزرنشینان را درگیر کرده و موافقان و مخالفان خاص خود را دارد.

بسیاری از محققان در بحث انتقال آب خزر به فلات مرکزی، به موضوعاتی چون تغییر اکوسیستم این دریا، شور شدن بیش از حد خزر، از بین رفتن جنگل‌های بکر هیرکانی، هزینه سنگین این انتقال و غیره اشاره می‌کنند و در مقابل موافقان نیز نیاز استان‌های فلات مرکزی کشور در صنعت و شرب را از دلایل اصلی خود بر می‌شمرند. این موارد با وجود اینکه بارها از سوی گروه‌های مختلف رد و یا تایید شده است، در هر صورت به عنوان یک چالش برای این دریاچه بزرگ، محسوب می‌شود.

در کنار تمامی این موارد، اسیدی شدن دریای خزر نیز، موضوعی است قابل بحث و تبادل نظر است، موضوعی که محققان چندی پیش به دلیل افزایش گازهای گلخانه‌ای هشدار داده بودند، این در حالی است که نه تنها خزر و خلیج فارس، بلکه تمامی دریاها و اقیانوس‌های جهانی را درگیر و اندیشمندان و مردم را نگران کرده است.

احتمال اسیدی‌شدن دریای خزر

هرچند محققان معتقدند هنوز خلیج فارس و خزر اسیدی نشدند اما در صورت ادامه‌دار بودن روند افزایشی گازهای گلخانه‌ای، این محیط دریایی به شرایط اسیدی شدن نزدیک خواهد شد و این بدان معنی است که تغییرات بزرگی در راه خواهد بود.

ابوالفضل صالح، عضو هیأت علمی پژوهشگاه اقیانوس‌شناسی و علوم جوی چندی پیش در گفت‌وگو با ایسنا به این موضوع اشاره و خاطرنشان کرده بود پدیده اسیدی‌شدن اقیانوس‌ها یکی از موضوعات روز دنیا دانست که به دلیل افزایش مصرف سوخت‌های فسیلی رخ می‌دهد.

وی معتقد بود که اسیدی شدن دریاها موجب بروز تأثیرات منفی به‌ویژه بر روی اکوسیستم دریایی خواهد شد و پیش‌بینی می‌شود که اگر روند اسیدی شدن ادامه یابد، بسیاری از گونه‌ها به‌ویژه گونه‌های جانوری که از کربنات کلسیم برای ساختن اسکلت و یا پوسته محافظ خود استفاده می‌کنند، در معرض خطر و تهدید قرار می‌گیرند.

این عضو هیأت علمی پژوهشگاه اقیانوس‌شناسی و علوم جوی تاکید کرده بود که تمام محیط‌های دریایی و بدنه آبی کره زمین از جمله دریاها و اقیانوس‌ها تحت تأثیر اسیدی شدن قرار دارند و دریای خزر نیز از این امر مستثنی نیست اما نیاز است مطالعات بیشتری در این زمینه انجام شود.

سیل؛ خزر را اسیدی می‌کند

عزیز عابسی عضو هیئت علمی دانشگاه نوشیروانی بابل در جدیدترین اظهارات خود در گفت‌وگو با ایسنا، اظهار کرد: به هر میزان دی اکسید کربن در اتمسفر بیشتر شود متعاقبا میزان این گاز در آب دریاها و اقیانوس ها نیز افزایش می یابد و ترکیب دی اکسید کربن با اب، اسید کربنیک تولید می کند که منجربه اسیدیته شدن آب می شود.

وی با بیان اینکه افزایش گازهای گلخانه ای و دی اکسید کربن بر تمامی دریاها اثر می گذارد، گفت: همانطور که بالا رفتن گرمایش جهان در تمام نقاط زمین اتفاق می افتد، مانند افزایش دمای ۲۰ درجه‌ای در قطب شمال و یک درجه ای در ایران طی سه دهه اخیر، دریای خزر نیز مثل همه دریاها و اقیانوس ها تحت تاثیر اسیدیته شدن قرار دارد.

عضو هیئت علمی دانشگاه نوشیروانی بابل با اشاره به اینکه ورود فاضلاب‌های صنعتی و شهری به دریاها موجب اسیدیته شدن آنها می شوند، خاطرنشان کرد: بر اثر این رویداد، یکسری گیاهان و جانوران حساس دریایی مثل مرجان‌ها، پلانکتون‌ها و ماهی‌ها از بین می روند.

عابسی در پاسخ به این سوال مبنی بر اینکه سیل‌های اخیر در مازندران چقدر در اسیدیته شدن آب دریای خزر نقش دارند، گفت: سیل در مسیر حرکتش همه چیز را کنده و تمام آلودگی‌ها را با خود حمل می‌کند و نیز گل و لای بسیاری را می آورد که سرشار ازمواد غذایی و نیتروژن هستند، اینها پس از ورود به دریا باعث تغذیه و سخت شدن آب می شوند، دریای خزر از لحاظ غذایی بسیار غنی شده است به همین دلیل رنگ آن برخلاف دریای چابهار که شفاف می باشد، سبز و تیره است.

آب دریای خزر کمتر می‌شود؟

وی افزود: دریای خزر در طول دوره های تاریخی نوسانات عجیب و متفاوتی را تجربه کرد، دوره ای پیشروی و زمانی پسروی داشته است، حدود ۱۸ هزار سال قبل رشت، تالاب انزلی و خلیج میانکاله مازندران در زیر آب قرار داشتند، در سال قبل سه برابر کاهش تراز نسبت به ۱۲ سال گذشته درآب دریای خزر اتفاق افتاد، به هر میزان، مقدار آب دریا کاهش یابد، آب شورتر می شود.

عضو هیئت علمی دانشگاه نوشیروانی بابل با بیان اینکه آب دریای خزر درحال پسروی است، تصریح کرد: به دلیل ساخت صدها سد بر روی رودخانه ولگا در روسیه برای آبیاری مزارع کشاورزی و پدیده گرمایش زمین به حدی که میانگین دمای محدوده دریای خزر دو تا سه درجه بالاتر رفته است، از طرفی آب کمتری وارد دریا می شود و از طرف دیگر تبخیر صورت می گیرد، درنتیجه در آینده شاهد کم شدن اب دریای خزر و گسترش سواحل آن خواهیم بود.

  • 18
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش