پنجشنبه ۰۴ مرداد ۱۴۰۳
۱۰:۲۹ - ۲۴ اردیبهشت ۱۳۹۹ کد خبر: ۹۹۰۲۰۲۳۱۵
محیط زیست و گردشگری

زلزله تهران و تاثیر آن بر فعالیت آتشفشان دماوند

رییس سازمان مدیریت بحران کشور,اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,محیط زیست
به گفته رییس سازمان مدیریت بحران کشور زلزله اخیر و همچنین پس لرزه‌های آن هیچ تاثیری بر فعالیت آتشفشان دماوند نگذاشته است و بررسی گزارش‌های مربوط به فعالیت این آتشفشان در قبل و بعد زلزله نیز به خوبی این موضوع را نشان می‌دهد، بنابراین از شهروندان می‌خواهم که هیچ گونه نگرانی و استرسی در این خصوص نداشته باشند.

رییس سازمان مدیریت بحران کشور توضیحاتی را در مورد تاثیر زلزله ۵.۱ ریشتری هفته گذشته دماوند بر فعالیت آتشفشان ارائه کرد.

اسماعیل نجار در گفت‌وگو با ایسنا، درباره اینکه گفته می‌شود زلزله ۵.۱ ریشتری اخیر دماوند سبب فعال شدن آتشفشان دماوند شده است، گفت: هرگونه فعالیت و رفتار قله آتشفشان دماوند به شکل پیوسته از سوی کارشناسان و سازمان‌های مربوط بررسی شده و گزارش آن به شکل منظم به سازمان مدیریت بحران کشور ارائه می‌شود.

وی ادامه داد:‌ با استناد به همین گزارش‌ها نیز باید تاکید کنم که درپی زلزله ۵.۱ ریشتری بامداد جمعه در دماوند هیچ تغییر در رفتار آتشفشان دماوند ایجاد نشده است و هرآنچه که تحت عنوان فعال شدن آتشفشان دماوند و نظایر آن در فضای مجازی منتشر شده، کذب است.

به گفته رییس سازمان مدیریت بحران کشور زلزله اخیر و همچنین پس لرزه‌های آن هیچ تاثیری بر فعالیت آتشفشان دماوند نگذاشته است و بررسی گزارش‌های مربوط به فعالیت این آتشفشان در قبل و بعد زلزله نیز به خوبی این موضوع را نشان می‌دهد، بنابراین از شهروندان می‌خواهم که هیچ گونه نگرانی و استرسی در این خصوص نداشته باشند.

زلزله دماوند و درسی از رخدادهای قبل برای تهران

زمین لرزه بامداد ۱۹ اردیبهشت ۱۳۹۹ دماوند مجددا این سوال را پیش کشید که آیا از زلزله های قبلی درس آموخته ایم؟

 مهدی زارع، استاد پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله در خبرآنلاین نوشت: آیا وقتی زلزله ۲۹ آذر۹۶ ملارد با بزرگای ۵ رخ داد و وضعیتی شبیه وضع هراس و وحشت مردم در ساعات و ودقایق اولیه روز۱۹ اردیبهشت۹۹ در تهران رخ داد، آیا اقداماتی بخردانه انجام شد؟ اگر به روزهای اول بعد از زلزله ۲۹-۹-۱۳۹۶ ملارد در غرب تهران برگردیم، خواهیم دید که همین توجه همگانی به مساله زلزله و به ویژه زلزله تهران به وجود آمد ولی مساله مهمتر آن بود که وقتی دانشمندان برای پایش وضع زلزله تهران درخواستهایی مطرح کردند، حداکثر تا یک هفته بعد از زلزله ملارد صدایشان در رسانه‌ها شنیده شد و بعد از یک هفه صداهای این چنین به فراموشی سپرده شد! به این گزاره‌ها به عنوان آخرین دستاورد‌های علمی از وضع لرزه خیزی تهران توجه فرمایید:

 - بررسی زمین‌لرزه‌های رخ داده در سده‌های گذشته  و داده‌های موجود ژئوفیزیکی از منطقه پیرامون تهران و مقایسه لرزه خیزی تاریخی با لرزه خیزی دستگاهی بیانگر آن است که تنش‌های زمین ساختی بالاتر در محدوده شمال ، شمال شرق، غرب و جنوب شرق تهران وقوع احتما لی یک واقع یک نبود  لرزه ای با توان لرزه‌زایی حداقل با بزرگای ۷ را نشان می‌دهد. ارائه زمان احتمالی برای وقوع این رخدادها، با سرمایه‌گذاری مناسب و پیش بینی بودجه کافی برای انجام بررسی‌های تفصیلی امکان پذیر خواهد بود.

 - مقایسه لرزه خیزی تاریخی با لرزه خیزی دستگاهی بیانگر آن است که میزان تغییر شکلهای لرزه‌زا در مناطق شمال تهران قابل ملاحظه است.  بعد از  زلزله ۱۸۳۰ میلادی دماوند  روی شاخه غربی گسل مشاء، گسل شمال تهران و نیز گسلهای ری-کهریزک، رباط کریم، پرند،  و نیز گسل گرمسار-ایوانکی،  زلزله عمده‌ ای در  ۱۹۰ سال اخیر  رخ نداده است و این موضوع  نشان می‌دهد که  سطح پتانسیل خطر  این گسلها را باید بالا تلقی   کنیم.

  - بخش‌های اولیه مطالعه  بر مبنای  تحلیل و پهنه بندی خطر زلزله در گستره تهران با هدایت نگارنده در سال ۱۳۸۳  در قالب یک پروژه پژوهشی به پایان رسید. بخش دوم مطالعه مطالعات شبیه سازی جنبش شدید زمین در گسنره تهران بود که در سال ۱۳۸۴ در یک پروژه پژوهشی دیگر به انجام رسید. مرحله سوم، انجام بررسی های پیشیابی احتمالی خطر زلزله و تهیه نقشه های لرزش زمین  SHAKE MAP   در سالهای ۱۳۸۸ تا ۱۳۹۲ اجرا شد. اجرای سامانه هشدار سریع برای سال آینده برنامه ریزی شده است و طراحی اولیه آن در سالهای ۱۳۹۲ تا ۱۳۹۶ انجام شده است.

- زلزله‌های کوچکی که در اطراف دماوند و به دلیل آتش‌فشانی بودن این مخروط رخ می‌دهد فقط مورد توجه محققان قرار می‌گیرد و مورد توجه عموم قرار نمی گیرند. آتش‌فشان دماوند می‌تواند موجب ایجاد زلزله‌یی بزرگ در گسل‌های اطراف خود شود و براثر آن گسل شمال تهران، مشا، لار، ‌بلده، لاسم، کندوان، ایوانکی و... فعال شوند که فعال شدن این گسل‌ها از لحاظ تئوری ثابت شده است و آتش‌فشان‌ها می‌توانند موجب تحریک گسل‌ها و سپس فعالیت آنها و وقوع زمین‌لرزه شوند. تاثیرات بزرگ آتش‌فشان دماوند بر گسل‌های تهران مورد توجه مردم قرار می‌گیرد زیرا در صورت تاثیر آتش‌فشان بر گسل‌ها زلزله‌ی بزرگی رخ می‌دهد. سوالی که پس از اعلام اثرگذاری آتش‌فشان‌ها بر گسل‌های اطراف خود مطرح می‌شود این است که سیستم آتش‌فشان با چه ریتمی می‌تواند موجب تحریک گسل‌های اطراف خود شود؟ بر اساس یافته‌های این تحقیق، در بازه‌های زمانی بزرگ فعالیت آتش‌فشان دماوند با زلزله‌های بزرگ قابل ارتباط است.  به نظر می‌رسد همان‌گونه که فعالیت دماوند در تحریک وقوع زلزله‌های بزرگ موثر است، با وقوع زلزله‌هایی با بازه زمانی کوتاه هم مرتبط است که البته این موضوع از لحاظ تئوری کاملا قابل اثبات است. با توجه به اینکه دماوند از لحاظ سیستم زمین‌شناسی فعال است، امکان فعال شدن دماوند در سال‌های آینده وجود دارد اما درباره اینکه آیا هم‌اکنون شواهدی مبنی برفعالیت قریب‌الوقوع این قله وجود دارد یا نه؟ باید اعلام کرد که بر اساس تحقیقاتی که انجام شده شواهدی حاکی از اینکه این قله به زودی فعال می‌شود، از دیدگاه زلزله شناختی و ژئوفیزیکی  وجود ندارد.

- شهر تهران به‌دلیل شرایط تکتونیکی، زمین‌شناسی و جغرافیایی خاص خود، به‌طور بالقوه در معرض تهدید مخاطرات طبیعی متعددی قرار دارد. از طرفی، تراکم روز افزون جمعیت و وجود بافت فرسوده و ناپایدار در این شهر، میزان ریسک سوانح طبیعی را به‌شدت افزایش داده است. پدیده‌های  گوناگونی از ایجاد هراس و نگرانی، تا ویرانی کامل زیرساختهای شهر (مانند چیزی که در ۵ دیماه ۸۲ در بم رخ داد،، و البته فروریخت ساختمان پلاسکو نمادی موردی از ویرانی در پایتخت بود) قابل انتظار است. البته اگر زمین‌لرزه در پایتخت رخ دهد می تواند اساس حکمرانی و اراده امور را متلاشی کند (مانند چیزی که در ۲۲ دیماه ۱۳۸۸ در پایتخت کشور هائیتی در پی یک زمینلرزه با بزرگای ۷.۱ در نزدیکی پایتخت – پرت او پرنس- رخ داد. در تهران ۹۷۹ ساختمان بلندمرتبه وجود دارد که حدود ۴۸۰ ساختمان بلندمرتبه در دهه اخیر احداث شده است. بر اساس اعلام وزارت مذکور ۲۵ درصد از ۹۷۹ ساختمان در مناطق با بافت عمدتا فرسوده مانند منطقه ۱۲ هستند یعنی همان منطقه‌ای که ساختمان پلاسکو در آن وجود داشت و ممکن است از نظر دسترسی راه نیز مشکلی نداشته باشد. در عین حال ممکن است این حادثه در الهیه اتفاق بیفتد که یکی از مسائل اصلی در این منطقه دسترسی است، در حالی که ساختمان پلاسکو در جوار دو خیابان اصلی و بزرگ جمهوری اسلامی و سعدی واقع شده بود. حدود یک سوم از ساختمان‌های بلندمرتبه در نزدیکی یا روی پهنه‌های گسل شمال تهران واقع شده‌اند، در مطالعه‌ای که در سال گذشته انجام شده مشخص شد در منطقه مرکزی به ویژه در جنوب غرب و جنوب شرق تهران بالاترین ریسک را شاهد هستیم. باید توجه کنیم که زلزله تهران شبیه هیچ‌کدام از زلزله‌های طبس ۱۳۵۷، منجیل ۱۳۶۹، بم۱۳۸۲ و ورزقان ۱۳۹۱ نخواهد بود. احتمالا تجربه منحصربه‌فردی خواهد بود که آن را تاکنون در ایران نداشته‌ایم و تنها باید برای آن، بر پایه مطالعه و مدلسازی و شبیه‌سازی سناریوهای گوناگون و شناخت سناریوی بدترین حالت آمادگی لازم را پیدا کنیم.

  • 10
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش