جمعه ۱۱ آبان ۱۴۰۳
۱۰:۴۳ - ۱۲ خرداد ۱۳۹۹ کد خبر: ۹۹۰۳۰۰۸۱۸
محیط زیست و گردشگری

تهران و ریسک زلزله‌های دماوند؛

واقعیت‌های گسل مشا ؛ ۵۰۰ هزار نفر در معرض خطرند

زلزله تهران,اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,محیط زیست

مهدی زارع استاد پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله در شرق نوشت:در مدت ۳۵ روز بعد از زلزله ۱۹ اردیبهشت ۹۹ استان تهران با رخداد زلزله های منطقه دماوند در صدر اخبار لرزه خیزی در ایران بوده است. ازآنجاکه این استان بیشترین معرضیت جمعیت را در برابر هر نوع سانحه طبیعی در مقایسه با دیگر استان های کشور دارد، ریسک زلزله در آن بیشتر از هر جای دیگر ایران است.

میانگین تراکم جمعیت در استان های کشور ایران ۵۰ نفر در هر کیلومتر مربع است؛ درحالی که این مقدار در استان تهران حدود هزار نفر در هر کیلومترمربع است( ۲۰ برابر متوسط تراکم جمعیت در کشور!).

آنچه در این استان از طرف مدیران و بعنوان واکنش پس از رخداد زمین لرزه های اخیر اتفاق افتاده است، در ۳۵ روز قبل جست وجوی محدوده زیادترین خسارت، شمارش کشته و زخمی احتمالی و برگزاری جلساتی برای بررسی اصل موضوع زلزله بوده است.

البته زمین لرزه بامداد جمعه ۱۹ اردیبهشت ماه در شمال شهر دماوند دو نفر کشته، ۲۰ زخمی و ضرر مالی محدود داشت؛ اما بعداز زمین لرزه ۲۸ آذر سال ۱۳۹۶، دومین زمین لرزه ای بود که در تهران در دوسال و نیم گذشته به شدت حس شد.

نگارنده دو مرتبه به بازدید از پهنه رومرکزی زمین لرزه ۱۹ اردیبهشت ماه و پس‌لرزه مهم آن در ساعت ۱۳:۴۱ چهارشنبه ۷ خردادماه ۹۹ پرداخت و دریافت که این دو رخداد –به ویژه زلزله اول- باعث وحشت شدید ساکنان استان تهران و البته مردم ساکن در اطراف کانون در استان های سمنان، البرز و مازندران شده اند.

بخش هایی از محدوده دره مشا در شمال دماوند و همچنين در طول دره تار در بخش غربی گسل مشا زمین لغزش به صورت ریزش کوه –سنگ افت- دیده شد. همچنین ایجاد ترک های محدود در بعضی بناهای محدوده دماوند، روستاهای چنارشرق و آبسرد و البته شهرک مشا و روستای مبارک آباد مشاهده شد.

اصل مسئله زلزله های دماوند را تاکنون می توان به همین آسیب ها ( شامل دو نفر کشته در شب اول حادثه) محدود دانست؛ ولی واقعیت آن است که گسل مشا در پیرامون خود- در باندی به پهنای حدود ۱۰ کیلومتر از طرفین گسل مشا- جمعیتی بالغ بر ۵۰۰ هزار نفر فقط در استان تهران در شهرستان های فیروزکوه، دماوند، پردیس و شمیرانات به عنوان ساکنان در معرض خطر دارد.

مشکل درحال حاضر آن است که نبود شناخت مسوولان درباره پیامدهای زمین لرزه و دلخوش بودن به اتفاقات خوشی مانند آنکه« ان شاءالله خبری نخواهد شد»، به بی توجهی به آینده این استان انجامیده است؛ استانی که برای توسعه و حکمرانی در کشور ما از جنبه های مختلف و به تدریج ، اهمیت زیادی یافته است. وقت آن است که در آستانه قرن پانزدهم هجری شمسی، با نگاهی متفاوت به آینده نگری بپردازیم و اولین گام برای مدیریت کاهش ریسک و مدیریت بحران نیز باید تلاش برای تشخیص واقعیت میزان خطر زلزله و همچنین جلوگیری از ایجاد هر نوع ریسک جدید باشد.

زلزله تهران,اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,محیط زیست

درحال حاضر تاکنون امکان تحلیل سریع و برخط پس‌لرزه های با بزرگای بیش از دو که در محدوده همین گسل مشا رخ داده اند، وجود ندارد. این مسئله برای تحلیل برخط تغییرهای احتمال خطر زمین لرزه شدید در استان تهران بسیار مهم است. از سوی دیگر مسئولان هر سازمان در این استان باید بر مبنای دستورالعمل برای کاهش ریسک زلزله، در زمان قبل از رخداد آن، به سازماندهی امور بپردازند. این دستورالعمل باید دقیقا مطابق مشخصات هر سازمان تهیه شده باشد. واضح است که اگر این چنین دستورالعملی تهیه نشده است، اکنون باید بدون فوت وقت تهیه شود. در نهایت همه فعالیت های مرتبط با خطر زلزله باید بر مبنای چنین راهنماهایی انجام شود؛ به طوری که مانند نقشه راه مدیران اجرائی را راهنمایی کند.

تهران، پرتراکم ترین شهر کشور است و هر توصیه ایمنی به مردم باید بر مبنای ملاحظات و امکانات باشد؛ اما بسیاری از مردم امکانات لازم برای اجرای بسیاری از توصیه ها را ندارند. مردم اگر به مراقبت های عمومی دقت کرده و اجرا کنند و دست کم موقعیت های خطرناک جدید برای خود و دیگران ایجاد نکنند و در اطراف خود عناصر پرخطر را تا حد امکان و توان حذف کنند، حد مطلوب به عنوان وظایف شهروندی شان به دست آمده است. البته بعضی مدیران و بعضی از همکاران نگارنده به مردم سفارش هایی مانند « مردم در محل های امن قرار بگیرند» می کنند؛ ولی واضح است که برای اکثر شهروندان مشخص نیست که این مکان های امن کجاست؟!

از سوی ديگر اکثراً می شنویم که برای تسلی بخشیدن مردم در موقع پس‌لرزه ها گفته می شود که این پس‌لرزه ها علائم خوبی است؛ چراکه نشان می دهد دیگر زمین لرزه مهم دیگری نمی آید( که امکان دارد این چنین باشد؛ ولی کسی نمی تواند تضمین کند که زلزله مهم بعدی در راه نباشد) یا اساسا منکر توان لرزه زایی بالای گسل ها در استان تهران می شوند که بدیهی است با دسترسی ای که امروزه همه مردم به اطلاعات علمی از طریق اینترنت دارند، هر شهروند می تواند درباره سابقه زمین لرزه های تاریخی که در محدوده همین استان تهران رخ داده، جستجو کند و متوجه شود که برای زلزله های تاریخی محدوده استان تهران که ناشی از جنبش گسل های آن رخ داده اند، بزرگایی از ۷.۲ تا ۷.۸ نیز برآورد شده است؛ بنابراین همین جست وجوهای ساده نیز می تواند به شهروندان نشان دهد که این شیوه های انکار واقعیت –که به گمان نگارنده با مقصود دلسوزی و برای ارامش مردم بیان می شود- کمکی به کاهش ریسک های واقعا موجود زمین لرزه در محدوده استان تهران نمی کند.

  • 20
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش