شنبه ۲۹ دی ۱۴۰۳
۱۲:۴۲ - ۱۹ تير ۱۳۹۹ کد خبر: ۹۹۰۴۰۱۲۰۴
محیط زیست و گردشگری

۴۰ نفر از عوامل آتش‌سوزی‌ها جنگل ها بازداشت شده‌اند/ تکرار حادثه آتش سوزی در ارسباران

آتش‌سوزی در جنگل‌ها و مراتع کشور,اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,محیط زیست
فرمانده یگان حفاظت سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری ضمن بیان اینکه از ابتدای سال تاکنون ۱۲۰۰ فقره آتش‌سوزی در جنگل‌ها و مراتع کشور به وقوع پیوسته است، گفت: مساحت درگیر آتش‌سوزی‌های اخیر نیز ۱۲هزار و ۵۰۰ هکتار گزارش شده است.

سرهنگ علی عباس‌نژاد در گفت و گو با ایسنا با اشاره به اینکه طی سه ماهه ابتدایی امسال ۸۰۰ فقره آتش‌سوزی در جنگل‌ها و مراتع کشور به وقوع پیوسته است، اظهار کرد: ۱۰ هزار هکتار از اراضی جنگلی و مرتعی طی این مدت درگیر آتش‌سوزی‌ها بودند.

وی افزود: طی ۱۵ روز ابتدایی تیرماه نیز ۴۰۰ مورد آتش‌سوزی در عرصه‌های منابع طبیعی رخ داده است که از این تعداد ۱۴۰ فقره در اراضی جنگلی بود همچنین وسعت اراضی جنگلی و مرتعی این آتش‌سوزی‌ها ۲۵۰۰ هکتار گزارش شده است.

فرمانده یگان حفاظت سازمان جنگل‌ها در ادامه با بیان اینکه امسال وقوع آتش‌سوزی‌های عمدی در جنگل‌ها و مراتع کشور بیشتر شده است، تصریح کرد: درصدی از این آتش‌سوزی‌ها از نظر ما مشکوک است و تاکنون نیز ۴۰ نفر از عوامل آتش‌سوزی‌ها - چه سهوی و چه عمدی- دستگیر شده‌اند.

به گفته عباس‌نژاد بر اساس قانون عاملان آتش‌سوزی در جنگل‌ها و مراتع کشور علاوه بر جبران خسارت و مجازات نقدی به یک تا پنج سال حبس محکوم می‌شوند.

وی با اشاره به اینکه از مردم می‌خواهیم که در حفاظت از طبیعت به ما کمک کنند، گفت: به‌طور کلی روشن کردن آتش در جنگل جرم است و چنانچه نیروهای منابع طبیعی آتش مشاهده کنند، برخورد قانونی خواهند کرد. اگر به هر دلیلی و بنابر ضرورت گردشگران مجبور به روشن کردن آتش در جنگل‌ها شدند، پیش از ترک کردن محل از خاموش شدن کامل آن مطمئن شوند. فراموش نکنیم که اگر این آتش‌ها به‌صورت کامل خاموش نشوند به‌سرعت با وزش باد گسترش می‌یابند.

فرمانده یگان حفاظت سازمان جنگل‌ها در ادامه اظهارکرد: رانندگان هنگام عبور از مسیرهای مرتعی و جنگلی ته سیگار خود را به حاشیه جاده پرتاب نکنند چراکه این کار می‌تواند به وقوع آتش‌سوزی در جنگل منجر شود همچنین رها کردن شیشه‌ یا سایر وسایلی که سبب انعکاس نورمی‌شود از دیگر عوامل وقوع آتش در جنگل‌ها و مراتع است. افرادی که زمین خود را پس از برداشت محصول آتش می‌زنند نیز عموما قادر به کنترل آن نیستند و این وضعیت سبب می‌شود که آتش به جنگل‌ها و مراتع کشیده شود.

عباس‌نژاد در پایان تاکید کرد: این اقدام جرم است و نیروهای منابع طبیعی درصورت مشاهده چنین موضوعی پیگیری قضایی خواهند کرد.

باز آتش به جان جنگل‌های ارسباران افتاد

پهنه جنگلی ارسباران در آذربایجان‌شرقی این روزها در حالی بار دیگر پنجه در پنجه آتش افکنده که مسوولان ارشد استان پس از آتش‌سوزی پارسال، بارها برای چاره‌اندیشی جهت تکرار فاجعه تشکیل جلسه داده و بر لزوم ایجاد امکانات سخت‌افزاری لازم، فرهنگ‌سازی در بین مردم و برخورد جدی با عاملان بروز آتش‌سوزی در مراتع و جنگل‌ها تاکید کردند.

آتش‌سوزی در جنگل‌ها و مراتع کشور,اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,محیط زیست

به گزارش ایرنا، آتش سوزی در جنگل های ارسباران به عنوان بزرگ ترین پهنه جنگلی آذربایجان شرقی با ۱۶۴ هزار هکتار وسعت و غنای منحصربفرد گونه های گیاهی و جانوری از ۲ روز قبل آغاز شد؛ متاسفانه علت وقوع آتش سوزی در این عرصه جنگلی که اتفاقاً در سال های اخیر نامزد ثبت در یونسکو نیز بوده است، باز هم همانند سال گذشته خطای انسانی بوده است. 

و باز گوشه تلخ حکایت اینجاست که همانند سال گذشته، این بار نیز آتش بخش جنگلی در شهرستان خداآفرین و بخش «قره تیکانلو»ی این شهرستان را اسیر خود کرده است؛ اتفاقی که هر چند در رسانه ها در حد چند سطر خبر و حداکثر یکی دو فقره گزارش خبری و تصویری منعکس می شود، اما برای مردم منطقه و به ویژه نهادهای مسوول، هزینه های مالی و زمانی فراوانی دارد. 

در تبیین دشواری های وقوع آتش سوزی در جنگل های ارسباران، ذکر همین نکته کافی است که حدود ۱۵۰ نفر از نیروهای منابع طبیعی، آتش نشانی، هلال احمر، ارتش، بسیج و اجتماعات محلی در ارتفاعاتی که پای انسان به دشواری در لبه صخره ها و سنگ های خارایش بند می شود، از ۲ روز قبل با ایثار و از جان گذشتگی مشغول اطفای حریق هستند. 

از سوی دیگر نباید فراموش کرد که همین پارسال در اثر ندانم کاری ۲ نفر که ناگزیر اکنون در زندان تبریز دوران محکومیت خود را سپری می کنند، ۶۰۰ هکتار از جنگل های ارسباران خاکستر شد و گونه های گیاهی و جانوری آن در آتش غفلت و بی توجهی آنها نابود شد.

هر چند در همان زمان، همه مثل همیشه تنها به برجسته سازی مشکلات و کمبودها پرداختند، اما واقعیت این است که در همه جای دنیا، فرهنگ انسانی و وجدان اجتماعی، حرف نخست را در صیانت از محیط زیست به طور عام و مراتع و جنگل ها به طور خاص می زند و امکانات سخت افزاری در این حوزه، هر چند شرط لازم است، اما برای حفظ این ثروت های خدادادی، شرط کافی نیست. 

شاید کم توجهی به این همین موضوع حیاتی است که باعث می شود تجربه تلخ آتش سوزی مراتع و جنگل ها، و حتی مزارع کشاورزی، در همه جای کشور از جمله آذربایجان شرقی هر سال تکرار شود و رسانه ها و نهادهای فرهنگی به جای چاره اندیشی برای ارتقای سطح آگاهی مردم از محیط زیست، تنها به درج خبرهای رویداد محور، و نه فرآیندی، از این اتفاقات ناگوار بسنده کنند. 

با این رویکرد بود که سال گذشته نیز در ارتباط با آتش سوزی جنگل های ارسباران، به جای اینکه تلاش ها و جانبازی های نیروهای انسانی حاضر در محل با نگاه امیدآفرینی، البته در عین تحلیل جوانب مختلف رویداد، برجسته شود، برخی از فعالان فضای مجازی و شبکه های اجتماعی در اقدامی منافی اخلاق حرفه ای روزنامه نگاری و مسوولیت اجتماعی، با بازنشر تصاویری از آتش سوزی جنگل های استرالیا، افکار عمومی را متشنج و آشفته کردند. 

در هر حال حادثه آتش سوزی ارسباران امسال نیز تکرار شد و محدوده این عرصه جنگلی در ارتفاعات روستای قره تیکانلو، شاهد حضور تمام قد مردم محلی، اعضای تشکل های غیردولتی و نیروهای متخصص نهادهای مسوول برای مقابله بر آتش و اطفای آن است. 

البته نباید از انصاف گذشت که آتش سوزی پارسال، درس های زیادی برای مدیریت بحران استانداری آذربایجان شرقی، به معنای همه نهادهای عضو آن، داشت؛ به عنوان نمونه در حالی که سال گذشته اعزام بالگرد ویژه هلی برد و بسکت دار به منطقه چند روز طول کشید، امسال بالگرد نخست همان روز اول و بالگرد سبددار نیز در روز دوم به منطقه اعزام شد. 

از سوی دیگر تجربه حریق سال قبل ارسباران باعث شد که مدیریت بحران در مهار اولیه آتش سوزی امسال موفق عمل کند، به گونه ای که ۹۰ درصد حریق، ظهر دیروز کنترل شد، اما برخاستن شعله های آتش از سه نقطه جدید که احتمال می رود از آتش بر جای مانده افراد حاضر در این پهنه جنگلی ناشی شده باشد، دامنه آتش سوزی را گسترده تر کرد؛ به ویژه اینکه منطقه مرتفع و بادخیر است و همین عامل سبب می شود که یک جرقه کل منطقه را درگیر آتش کند. 

حال که بالگرد سبددار عازم محل آتش سوزی شده است، پیش بینی می شود که آتش در حداقل زمان ممکن مهار و پس از آن لکه گیری شود. 

ناگفته نماند همان طور که مسوولان نهادهای عضو مدیریت بحران استانداری آذربایجان شرقی بارها در جلسات یک سال گذشته خود در ارتباط با آتش سوزی در مراتع و جنگل ها تاکید کرده اند، مقابله سریع با حریق در پهنه جنگلی ارسباران نیازمند حداقل ایجاد یک ایستگاه متمرکز آتش نشانی در منطقه، به دلیل وسعت ۱۶۴ هزار هکتاری آن در محدوده شهرستان های ورزقان، کلیبر و خداآفرین، است. 

تکرار حادثه آتش سوزی در ارسباران همچنین ثابت کرد که اصرار مسوولان ارشد استانی برای حضور دایمی یک بالگرد ویژه بسکت دار در تبریز برای ارایه خدمات اطفای حریق در منطقه شمال غرب، استان های آذربایجان شرقی، اردبیل، زنجان و آذبایجان غربی گریزناپذیر است؛ به ویژه اینکه همه این استان ها دارای عرصه های جنگلی و مرتعی گسترده ای هستند. 

  • 14
  • 5
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش