سالها است در رابطه انواع قاچاق در تمام حوزه ها چه وارداتی و چه صادراتی اخباری شنیده ایم، از قاچاق پوشاک و بنزین گرفته تا قاچاق حیات وحش و چوب، اما در چند ماه گذشته خبرهایی از قاچاق خاک این بار نه از کوه ها و بیابان ها بلکه از جنگل ها به گوش می رسد.
در چند سال اخیر تنها قاچاق چوب از جنگل ها اتفاق می افتاد که به دنبال آن قاچاقچیان با اره ها شبانه روز و پشت سرهم به جان درختان می افتادند و الوار الوار چوب را سوار بر کامیون ها به شهرها و کشورها قاچاق می کردند، اما انگار حالا خاک این جنگل ها برای سودجویان و افرادی که به دنبال منافع خود هستند بیشتر اهمیت دارد و ارزشمند است، به گونه ای که اهالی بخش های شمالی کشور هر روز و شب شاهد حمل خاک با فرغون توسط سودجویان به خارج از جنگل هستند.
اهالی مناطق شمالی می گویند قاچاق خاک جنگل ها بسیار آسان تر و راحت تر از قاچاق چوب یا حیات وحش به خارج از جنگل است، چرا که جنگل بانان و نگهبانان جنگل ها توجهشان بیشتر به حمل چوب و الوار است تا خاک جنگل، به همین دلیل جنگل های شمالی کشور روز به روز به دلیل قاچاق خاک، تهی تر می شوند.
حال سوالی که در اینجا برای ما مطرح می شود، این است که مگر چقدر خاک جنگل ارزش دارد که سودجویان به دنبال قاچاق آن هستند.
به گفته جنگل بانان، خاک پای درختان جنگل به علت نزدیکی به ریشه، دارای مواد مغذی بسیاری است که برای رشد گیاهان بسیار مناسب است.
گران قیمت بودن خاک جنگل، انگیزه قاچاقچی را برای برداشت هر چه بیشتر خاک افزایش می دهد و به گفته اهالی مناطق شمالی کشور این کار بیشتر در فصول بهار و تابستان صورت می گیرد.
در همین رابطه محمدرضا عبدالهی معاون امور جنگل گیلان، قاچاق چوب، لاش برگ و خزه را از معضلات جنگل های هیرکانی دانست و گفت:سودجویان با شناختی که نسبت به گونه های جنگلی دارند، به سمت خاک های مناسب تر گرایش پیدا می کنند.
عبدالهی با بیان اینکه جنگل های هیرکانی به واسطه ارزشمندی آنان همواره مورد طمع افراد سودجو بوده اند، گفت:در گذشته شاهد استفاده افراد از خاک جنگل برای مصارف شخصی در باغچه و گلخانه بودیم، اما اکنون این برداشت ها به طور سیستمی و قاچاقی انجام می شوند.
بهتر است بدانید که برای تشکیل چند سانتیمتر خاک حدود ۸۰۰ سال زمان نیاز است که بر اساس گزارش های بین المللی، قیمت هر تن خاک ۲۸ دلار ارزش گذاری شده است که این سرمایه ملی در ایران با کمترین قیمت به فروش می رسد و باید از سوی نهادهای مسئول در این زمینه اقدامات مناسبی صورت گیرد تا از قاچاق این سرمایه ملی جلوگیری به عمل آید.
علی رغم پیگیری های متعدد خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان از سازمان محیط زیست در خصوص اقدامات این سازمان برای جلوگیری از قاچاق خاک جنگل ها، هیچ یک از مدیران و مسئولان این سازمان پاسخگوی ما نبودند و سوالات ما را بی جواب گذاشتند.
همین عدم پاسخگویی سازمان محیط زیست می تواند پاسخ روشنی بر همکاری این سازمان با سودجویان و قاچاقچیان باشد.
- 18
- 3