در ابتداي اين نشست مریم کیان ارثی، با بیان اینکه هیچ قانون مدونی در این حوزه وجود ندارد و حتی قوانین جزایی نیز جرمانگاری لازم در این مورد را انجام ندادهاند، گفت: «٦٦درصد زنان ایرانی از ابتدای زندگی زناشویی خود حداقل یک بار مورد خشونت خانگی قرار گرفتهاند. حدود ٧٠درصد آزارهای جنسی نسبت به دختران بوده و ٠٥ درصد از آن سوی خانواده صورت گرفته است. این خشونتها حتی نسبت به زنان باردار هم اعمال شده است.»
او در ادامه اضافه کرد: «حفظ ارزشهای خانوادگی یک ضدارزش است که بهعنوان یک ارزش در جامعه ما شکل گرفته است. تصویب این قانون یک تکلیف اخلاقی و انسانی است و تیم تدوین لایحه ٥٠٠ ساعت برای آن وقت صرف کردهاند. وي افزود: رویکرد حاکم بر این لایحه حمایت بلاواسطه از خشونتدیدگان است. خشونت خانگی در عین خانگی بودن، امری خصوصی نیست؛ بلکه امری عمومی است و باید از طریق آموزش و تقنین کنترل شود. کیان ارثی در پایان صحبتهای خود به چالشهای تدوین لایحه اشاره کرد و عدم دسترسی به منابع و امکانات مالی و اطلاعاتی لازم را بزرگترین چالش دانست. همچنین وی اضافه کرد: مشارکت جامعه و تصمیمسازی عمومی شرط تحقق منع خشونت خانگی علیه زنان است.»
نيازمند مقامات قضائي زن هستيم
شيما قوشه وكيل دادگستري نيز در اين نشست به آییندادرسی و سازوکارهای حمایتی قانونی- قضائی و همچنین جرایم و مجازاتها اشاره كرد و گفت: «سرعت در رسیدگی، بکارگیری مقامات قضائی زن در دادسراها و ضابطان قضائی زن، تأسی واحد ویژه منع خشونت در هر حوزه انتظامی و پیشبینی قرارهای حمایتی فوری در جرایم مشهود خشونت خانگی ازجمله ویژگیهای این دو فصلاند. او در ادامه بیان کرد: «معمولا بزهدیدگان به علت شرایط مالی بد، خشونتهای خانگی را گزارش نمیکنند، چراکه از نظر مالی به شوهرانشان وابستهاند و درصورت دستگیری شوهرانشان از تأمین مالی آنها محروم میشوند.» او در ادامه مباحث خود به مواردی مانند جداکردن یارانه زنان بزهدیده خشونت خانگی از بزهکاران که سرپرست آناناند و همچنین پرداخت نفقه بدون تمکین زن بزهدیده اشاره کرد که از قواعد پیشبینیشده در این لایحهاند. همچنین او به معافیت قربانیان خشونت خانگی از پرداخت هزینه دادرسی نیز اشاره کرد.»
منع خشونت عليه زنان يك هدف متعالي است
مهناز افشار بازيگر سينما نيز از مدعوين جلسه بود كه در بيان نظرات خود گفت: منع خشونت علیه زنان یک هدف متعالی است و برای دسترسی به آن خوب است اختلافنظرها را کنار بگذاریم. وي در ادامه با اشاره به اینکه دختربچهای کوچک دارد، گفت که مشغلههای روزانه نباید موجب فراموشی نقش مادری شود و من باید این جلسه عالی را ترک کنم و بعد از ساعتها که در کنارش نبودهام به او برسم.
خشونت خانگی علیه زنان حتی از پیش از تولد وجود دارد
دکتر مشکانی حقوقدان جزا و جرمشناسی نيز در پايان نشست به ابعاد جرمشناسانه خشونت خانگی علیه زنان اشاره كرد و گفت: خشونت خانگی علیه زنان حتی از پیش از تولد وجود دارد. اینکه پدر و مادرها از قبل از تولد فرزندانشان از روشهای جنسیتگزینی استفاده میکنند تا فرزند پسر به دنیا بیاورند خود نوعی خشونت است. بسیاری از عرفها و سنتها خشونت را تداوم میبخشند. وي ادامه داد: آسیبپذیری زنان و بیباکی مردان در خشونت خانگی، موجبات درماندگی خودآموخته زنان بزهدیده را فراهم میکند. زنان در حوزههای مشارکتی یا نقشی ندارند یا اگر هم دارند تحتکنترل هستند و این به خشونت دامن میزند. فقدان قوانین یا وجود قوانین بد به خشونت خانگی دامن میزند. زنی که مورد خشونت قرار میگیرد، خانواده و جامعه خود را نیز تحتتأثیر این بزهدیدگی قرار میدهد و خشونت بازتولید میشود.
پیامد خشونت خانگی علیه زنان، بیماریهای مقاربتی، افسردگی، فقر، فحشا و مواردی از این دست است. اين حقوقدان به محتوای اسناد بینالمللی اشاره و سه ویژگی آن را تشریح کرد: دولتهای عضو مکلفاند در مورد منع خشونت خانگی قانونگذاری کنند و اجرای این قوانین را تداوم بخشند. دولتها باید زنان را در دسترسی به مراجع قضائی و نهادهای مددکاری توانمند کنند و همچنین هیچ خشونت خانگی نباید بدون کیفر باقی بماند. او همچنین اضافه کرد که هدف از منع خشونت خانگی علیه زنان تنها کیفردهی به بزهکار نیست؛ بلکه، حمایت از بزهدیده هدف اصلی آن است.
- 15
- 5