دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
۱۰:۲۸ - ۱۴ دي ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۱۰۰۳۷۷۶
زنان، جوانان و خانواده

بررسی اشتغال زنان در بازار کار ایران

اشتغال زنان,اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,خانواده و جوانان

یک بانوی مددکار اجتماعی در اینستاگرامش نوشته است قطعی تلگرام و اینستاگرام در این روزها مساوی است با بیکار شدن بخش مهمی از زنان سرپرست خانوار که زندگی‌شان را از طریق معرفی و فروش محصولات‌شان در این شبکه‌های اجتماعی می‌گذرانده‌اند. او به‌عنوان یک مددکار به طور جدی خواسته تا مسئولان امر این دو شبکه‌ اجتماعی را رفع فیلتر کنند.

 

اما این، همه مشاغلی نیست که زنان به آن‌ها توجه می‌کنند. زنان کارمند که تکلیفی روشن دارند؛ آن‌ها مزدبگیرِ دولت بوده و بسته به دانش، تخصص و بعضی وقت‌ها «آشنا» و «پارتی» در نهادها و سازمان‌ها مشغول به کار هستند.

 

اما مشاغل آزاد، آن دسته از شغل‌ها که زنان به آن‌ها اقبال بیشتری نشان داده‌اند، یا بهتر بنویسم: مجبور بوده‌اند اقبال بیشتری نشان دهند، مشاغلی سخت، فرساینده و کم‌مزد است. زنان کم‌سواد و بی‌سواد، عموما جذب این مشاغل می‌شوند. کار در تولیدی‌های پوشاک، بسته‌بندی‌های مواد غذایی و خیاطی‌های سری‌کار بخشی از این فعالیت‌هاست.

 

کارفرمایان مرد که تجارت‌های خرده‌پا مانند تولیدی‌های پوشاک تریکو دارند یا در بسته‌بندی مواد خوراکی فعال هستند، یا خیاطی‌هایی با دایره‌ تولید محدود و اندک دارند، عموما به سراغ زنان می‌روند. زنان، کم‌توقع‌تر از مردانند و تعامل در چنین محیط‌های صنعتی سختی با آن‌ها -‌برخلاف تصور- راحت‌تر است.

 

این یک بخش از فعالیت زنانی است که نه امکان و شرایط برخورداری از کسب‌وکارهای شخصی دارند، نه تحصیلات و خلاقیت‌های حضور در این بازار را، اما در کمیته‌ این سطح، زنان بسیاری هستند که با تولید محصولات خانگی و عرضه‌ مستقیم آن به مصرف‌کننده زندگی خود را گذرانده‌اند و بعضی‌ها حتی در این بازار مکاره برای خود نام و اعتباری نیز دست و پا کرده‌اند. این شکل از حضور در عرصه‌ فعالیت‌های تجاری البته مسبوق به سابقه است.

 

زنان نسل‌های قبل در قالیبافی، گلیم‌بافی، دوخت پوشاک بومی مناطق و... حضوری موثر داشته‌اند و بخش مهمی از اقتصاد خانواده‌ها به دوش این مشاغل و آن‌ها بوده است. امروز، فعالیت زنان در این حوزه‌ها شامل تولید لباس‌های سنتی، مزون‌ها و آشپزی‌های خانگی می‌شود؛ تجارتی که اگر درست انجام شود، تبلیغات درستی داشته باشد و البته از سطح کیفی مطلوبی هم برخوردار باشد، مشتری خاص و عام خود را پیدا می‌کند و تجارتی پر سود است.

 

اما همه‌ زنان که جذب آن کارگاه‌ها نمی‌شوند و فرصت برای تولید محصولات خانگی هم نداشته یا تولید محصولات خانگی دغدغه‌ آن‌ها نیست. بخش عمده‌ای از زنان که مشاغل آزاد دارند، تحصیل کرده‌ و خلاقیت هم دارند و می‌کوشند تا جای پای خود را در بازار رقابتی کار، میان جای پای بی‌شمار صاحبان صنایع و مشاغل بازکنند. بیشترین فعالیت در این حوزه، به شهادت آمارهای منتشرشده در رسانه‌ها، مربوط به بازار طراحی لباس است.

 

نه‌صرفا طراحی لباس زنانه. بسیاری از زنان در طراحی لباس مردانه از مردان بهتر و دقیق‌تر کار کرده‌اند. بازار طراحی خدمت شایسته‌ای به بازار تولید می‌کند. حضور زنان در این عرصه، چه در طراحی لباس مردانه و چه لباس زنانه، به تحرک بیشتر عرصه‌ اقتصاد کشور نیز کمک می‌کند.

 

با توسعه‌ نرم‌افزارها و بسط زندگی دیجیتالی در هزاره‌ نو، برنامه‌نویس‌ها و توسعه‌دهندگان نرم‌افزارها هویتی برجسته‌تر یافتند. بخش زیادی از زنان تحصیلکرده در رشته‌های مرتبط با این حوزه و بخش قابل‌توجهی نیز از زنانی که در این حوزه به‌صورت تجربی فعالیت می‌کرده‌اند، امروزه در حوزه‌ نرم‌افزار در کشور مشغول به فعالیت هستند. توسعه‌ بانک‌های اطلاعاتی مرتبط با ارائه‌ خدمات و مشاغل، توسعه‌ نرم‌افزارهای مورد استفاده برای اجتماع، تولید نرم‌افزارهای تازه و... تنها بخش کوچکی از این حوزه‌ فعالیت است.

 

اما این‌ها هم همه‌ آن‌چه زنان به آن‌ها اشتغال داشته‌اند نیست. زندگی مدرن اقتضائات خاص خودش را دارد. دنیای مدرن و بازار مدرن، رویکردی مدرن را برای داد و ستد می‌طلبد. بازار مدرن شرایط و لوازم بازار سنتی را نمی‌پذیرد. در این بازار تعریف استراتژی فروش، بازاریابی سنتی، بازاریابی شبکه‌ای و تبلیغات و تولید محتوا درنگی مهم و تاثیرگذار بر میزان فروش است. در این عرصه، بی‌تردید زنان یکی از بهترین و موثرترین حضورها را در تاریخ داشته‌اند. نقش بعضی از تولیدکنندگان محتوا، مدیران فروش، بازاریابان و توسعه‌دهندگان تجار‌ت‌های خرده‌پا و تبدیل‌کردن آن‌ها به تجارت‌هایی بزرگ غیرقابل انکار است.

 

زنان در دنیای مدرن دوشادوش مردان در حال فعالیت هستند؛ فعالیتی که هیچ‌گاه تمام نمی‌شود، چون زندگی تمام نشده و چون انسان در زیست‌اجتماعی خود نیازمند تعامل با انسان است. زنان دنیای مدرن با اشتغال‌شان به کار، دنیایی دیگر و بهتر را برای امروز ساخته‌اند؛ دنیایی که با حضور آن‌ها جدی‌تر،‌ جسورتر و زیباتر است.

 

افروز شهسواری

 

 

asemandaily.ir
  • 19
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش