امروزه آرایش کردن برای برخی زنان ایرانی به عادت تبدیل شده است که برخی زنان عادت دارند حتی قبل از شستن صبحگاهی صورت، اول سراغ میز آرایش میروند. آرایش بیحد و مرز خانمها و دختران بحران جدی است که فراتر از یک عادت به شکل اعتیادی مزمن بروز یافته است، اعتیادی که هم به سلامتی و زیبایی افراد آسیب میرساند و هم به اقتصاد کشور لطمه جدی وارد میکند. اعتیاد زنان به آرایش کردن باعث شده استفاده و خرید و فروش لوازم آرایش بهعنوان بحران آرایش در ایران شناخته شود. ایران دومین مصرفکننده لوازم آرایش در خاورمیانه است.
بسیاری از متخصصان بر این باور هستند که استفاده بیش از اندازه از لوازم آرایشی خود میتواند عاملی برای بروز سرطان و یا آلرژی در میان زنان شود. گفتنی است بسیاری از جامعهشناسان معتقد هستند که علت اصلی گرایش زنان به آرایش نبود اعتماد به نفس ها میباشد، چراکه در حال حاضر متاسفانه شاهد وجود تبعیضهای جنسیتی در کشور هستیم که این خود میتواند تاثیر بسزایی در کاهش اعتماد به نفس افراد داشته باشد، به گونهای که برخی از زنان بر این باور هستند که در صورت نداشتن آرایش در جامعه و یا گروه همسالان مورد قبول و پذیرش قرار نمیگیرند که این خود میتواند نشان از فرهنگ نامناسب رایج در جامعه را داشته باشد.
باید خاطرنشانکرد که الگوپذیریهای نامناسب نیز میتواند تاثیر بسزایی در افزایش تمایل افراد به آرایش داشته باشد، چراکه در حال حاضر متاسفانه برخی از زنان کشور از سلبریتی های غربی الگو برداری میکنند و حتی در برخی از موارد نیز سعی دارند خود را مانند آنها کنند اما این در حالی است که باید توجه داشت فرهنگ، ارزشها و باورهای غالب بر جامعه ایرانی بهطور حتم با فرهنگ و هویت کشورهای غربی هماهنگی و همخوانی ندارد که این خود میتواند عاملی برای بروز تضاد در برخی از مواقع باشد.
ایران مقصد اصلی قاچاق لوازم آرایشی
جالب است بدانیم که بر اساس آمار موجود ایران در خاورمیانه مقصد اصلی قاچاق لوازم آرایشی محسوب میشود که این خود میتواند زنگ خطری جدی برای سلامت جامعه باشد، هرچند در این فرصت باید متذکر شد که متاسفانه برخی از لوازم آرایشیهای قیمت پایین در زیرزمین ها با مواد اولیه نامرغوب و غیربهداشتی تهیه میشود که این خود میتواند تاثیر بسزایی در سلامت افراد داشته باشد، گونهای که بنا به اظهارنظر برخی از پزشکان متخصص پوست امروزه بسیاری از مراجعهکنندگان تنها بهدلیل استفاده از لوازم آرایشی نامرغوب به بیماریهای پوستی مانند آکنه و لک و یا مواردی از این دست مبتلا شدهاند که این خود میتواند علاوه بر تاثیرات منفی که بر صورت وچهره آنها برجای میگذارد بسیار هزینهبر و زمانبر نیز باشد. لازم به ذکر است که امروزه متاسفانه بسیاری از خانمها حاضر نیستند بدون داشتن آرایش از خانه خارج شوند که این خود میتواند نشان از بروز آسیب های اجتماعی داشته باشد.
جای خالی فرهنگسازی
باید در نظر داشت که در کشورهای غربی با وجود آزادیهای بیش از اندازه تنها زنهای مسن اقدام به انجام آرایش میکنند، اما این در حالی است که در ایران متاسفانه از دختران خردسال تا زنان جوان علاقه بسیاری برای انجام آرایش دارند، به گونهای که برای انجام این مهم هزینههای هنگفتی را نیز صرف میکنند که این خود جای بسی تأمل دارد، از این رو انتظار می رود با فرهنگسازی مناسب شاهد استفاده معقول و کمتر از لوازم آرایش در میان زنان بود، چراکه روانشناسان بر این باور هستند که استفاده بیش از اندازه لوازم آرایشی خود میتواند نشان از افسردگی و یا بیماریهای روحی و روانی داشته باشد، چراکه فرد میخواهد با آرایش کردن بیش از اندازه چهره دیگری را به مردم نشان دهد چهرهای که شاید با خود واقعی او فاصله چندانی داشته باشد.
زنگ خطر برای دختران خردسال
متاسفانه امروزه شاهد افزایش گرایش دختران خردسال به انجام آرایش هستیم، بهگونهای که در برخی از موارد حتی والدین برای آنها اقدام به خرید لوازم آرایشی نیز میکنند که این خود میتواند نشان از استفاده بیش از اندازه از شبکههای مجازی و یا ماهواره باشد. آنچه مسلم است آرایش کردن کودکان خود میتواند تاثیرات منفی را در آینده آنها بر جای بگذارد، بهگونهای که اعتماد به نفس آنها کاهش خواهد یافت، دیگر خود واقعی خود را قبول ندارند و تنها با آرایش مورد پذیرش جامعه دوستان و یا خانواده خود قرار میگیرند. همچنین بنا به اظهار نظر پزشکان انجمن آرایش در سنین کودکی میتواند برای سلامت پوست ریه و یا چشمها بسیار خطرناک و مضر باشد.
کمبودهای عاطفی
بر اساس مطالعات صورت گرفته میتوان به این مهم دست یافت که یکی از اصلیترین دلایل افزایش گرایش افراد به داشتن آرایشهای افراطی کمبودها و یا خلأهای عاطفی میباشد، چراکه هرگاه فرد از نظر عاطفی تامین باشد سعی دارد به گونهای خود را در انظار عمومی مطرح کند و یا اینکه به نمایش بگذارد، از این رو انتظار میرود خانوادهها کمبودهای عاطفی فرزندان خود را به درستی تامین کنند، در غیراینصورت باید آسیبها و مشکلات بسیاری را متحمل شوند.
در پایان باید خاطرنشان کرد امروز متاسفانه شاهد اعتیاد برخی از افراد به آرایش هستیم که این خود میتواند زنگ خطری جدی برای جامعه باشد، چراکه آرایش کردن افراطی هم میتواند به جسم و هم به روح فرد آسیب وارد کند. از این رو انتظار میرود مسئولان با ارائه راهکارهای مناسب و همچنین فرهنگسازی های لازم است تا حد زیادی مانع از گرایش افراد به آرایشهای افراطی شوند.
- 15
- 2