سه شنبه ۰۲ مرداد ۱۴۰۳
۱۲:۳۰ - ۰۴ اسفند ۱۳۹۹ کد خبر: ۹۹۱۲۰۰۲۲۸
زنان، جوانان و خانواده

ایرانی‌ها نصف روز را صرف خودشان می‌کنند

روابط اجتماعی در جامعه ایران, اوقات فراغت ایرانیان
آمار‌ها نشان می‌دهد ایرانی‌ها نزدیک به نیمی از روز را صرف رسیدگی و خودمراقبتی مانند خوردن، خوابیدن، سفر و مراقبت‌های بهداشتی و پزشکی می‌کنند.

مردان روزانه ۵ساعت و زنان ۳۸دقیقه کار می‌کنند؛ با این حال زنان وقت بیشتری را صرف کارهای خانه می‌کنند؛ نکته مهم‌تر اینکه دیگر کسی حاضر نیست هیچ کاری را بدون مزد انجام دهد و میانگین فعالیت‌هایی که ایرانی‌ها بدون مزد انجام می‌دهند به ۲دقیقه در روز رسیده است. به گزارش همشهری، تازه‌ترین اطلاعات مرکز آمار ایران درباره اینکه وقت ایرانی‌ها در طول یک‌شبانه‌روز صرف چه اموری می‌شود، نشان می‌دهد که تقریبا بخش اصلی فعالیت‌های روزانه شامل ۱۱ساعت و ۳۴دقیقه که تقریبا نیمی از یک‌شبانه‌روز است، صرف رسیدگی و خودمراقبتی  مانند خوردن، خوابیدن، سفر و مراقبت‌های بهداشتی و پزشکی می‌شود. با این حال این اطلاعات براساس آمار میانگین به‌دست آمده و در مورد افراد مختلف متفاوت است.

این اطلاعات همچنین نشان می‌دهد بعد از انجام چنین فعالیت‌هایی کارهای فرهنگی، تفریحی و ورزشی در رتبه دوم قرار دارد و ایرانی‌ها روزانه ۴ساعت و ۱۹دقیقه از وقت خود را صرف کارهایی از قبیل تماشای تلویزیون، سفر، مطالعه، استفاده از رسانه‌های جمعی، ورزش، گوش دادن به رادیو، فعالیت‌های فرهنگی یا گذراندن اوقات فراغت می‌کنند. رتبه سوم زمانبندی هر ایرانی برای انجام کارهای روزمره به‌ کار یا اشتغال یا فعالیت‌هایی اختصاص دارد که در قبال آن مزد دریافت می‌کنند. به‌طور معمول هر ایرانی روزانه ۲ساعت و ۴۶دقیقه از وقت خود را صرف اشتغال می‌کند؛ به این معنا که در قبال کاری که انجام می‌دهد حقوق یا مزد دریافت می‌کند. البته این آمار به‌صورت میانگین محاسبه شده و در مورد زنان و مردان متفاوت است.

میزان کار مردان و زنان

اطلاعات مرکز آمار نشان می‌دهد با اینکه متوسط کاری که یک ایرانی طی یک‌شبانه‌روز انجام می‌دهد، ۲ساعت و ۴۶دقیقه است با این حال میزان فعالیت‌هایی که مردان در قبال مزد انجام می‌دهند ۵ساعت و زنان ۳۸دقیقه است. این یعنی اینکه بخشی از فعالیتی که زنان انجام می‌دهند در قبال مزد نیست و صرف فعالیت‌های خانگی می‌شود. با این حال در این گزارش اشاره‌ای نشده است که چه میزان از درآمد مردان صرف اقتصاد خانواده می‌شود که ممکن است مزد فعالیت‌های خانگی در آن لحاظ شود.

این آمار‌ها نشان می‌دهد که دومین بخش از زمان روزانه مردان را بعد از خودمراقبتی‌ها کار تشکیل می‌دهد که ۵ساعت از کل روز را شامل می‌شود. فعالیت‌های فرهنگی و تفریحی با ٤ساعت و ٣٥دقیقه و روابط‌اجتماعی با یک‌ساعت و ٢٧دقیقه رتبه‌های بعدی را در زمانبندی روزانه مردان تشکیل می‌دهند.

اما در مورد زنان آمار‌ها متفاوت است. زنان بعد از رسیدگی به ‌خود ۴ساعت و ۴۶دقیقه از وقت‌شان را طی یک‌روز صرف خدمات خانگی بدون مزد برای اعضای خانواده و  ۴ساعت و ۳دقیقه را صرف فعالیت‌های فرهنگی و تفریحی می‌کنند.

مقایسه الگوی گذران وقت بین مردان و زنان گویای آن است که زنان نسبت به مردان طی یک‌شبانه‌روز ٣ساعت و ٥٣دقیقه وقت بیشتری به خدمات خانگی بدون مزد و بیش از ٤ساعت زمان کمتری به اشتغال و فعالیت‌های مرتبط برای مزد اختصاص می‌دهند. این اطلاعات نشان می‌دهد که در الگوی خانواده‌های ایرانی همچنان زنان نقش پررنگ‌تری در خانه دارند و مردان که نان‌آور خانه هستند از طریق درآمدزایی اقتصاد خانواده را مدیریت می‌کنند. با این حال اطلاعات مرکز آمار ایران آماری از میزان اوقات فراغت و کار در سایر کشور‌ها ارائه نکرده است که نشان دهد آیا ایرانی‌ها در مقایسه با سایر کشور‌ها کمتر کار می‌کنند یا خیر؟

روابط اجتماعی در جامعه ایران, اوقات فراغت ایرانیان

روابط اجتماعی و کار بدون مزد

اطلاعات مرکز آمار همچنین نشان می‌دهد فعالیت‌های خانگی بدون مزد برای اعضای خانواده چهارمین بخش از فعالیت هر ایرانی را تشکیل می‌دهد. طبق این آمار هر ایرانی به‌طور متوسط ۲ساعت و ۵۱دقیقه از وقت خود را صرف خدمات خانگی بدون مزد و منت برای اعضای خانواده می‌کند. این کارها شامل فعالیت‌هایی مانند تهیه و آماده کردن غذا، تمیز کردن خانه، خرید کردن برای اعضای خانواده، نگهداری از گل و گیاه و حیوانات خانگی می‌شود.

پنجمین کار مهم برای هر ایرانی روابط اجتماعی و انجام آداب و رسوم دینی است. هر ایرانی به‌طور متوسط روزانه یک‌ساعت و ۳۶دقیقه از وقت خود را صرف معاشرت‌های اجتماعی و آداب و رسوم دینی می‌کند؛ به‌طور جزئی‌تر ما ایرانی‌ها روزانه یک‌ساعت و ۳۶دقیقه از وقت خود را صرف صحبت‌ کردن، شرکت در رویدادهای فرهنگی، اجتماعی، فعالیت‌های شهروندی، آداب و رسوم دینی و سفر‌های تفریحی و زیارتی می‌کنیم. نکته حائز اهمیت این است که تقریبا این روز‌ها کمتر کسی حاضر است کار بدون مزد انجام دهد. در واقع مطابق یافته‌های مرکز آمار کمترین زمان صرف‌شده در شبانه‌روز مربوط به‌ کار داوطلبانه بدون مزد، کارآموزی و سایر کارهای بدون مزد ٢دقیقه است.

فرق مجرد‌ها و متاهل‌ها

آمارها در مورد رفتار‌های روزانه مجردها و متاهل‌ها هم دارای نکات جالبی است. این آمار‌ها نشان می‌دهد مجرد‌ها یا افرادی که هرگز ازدواج نکرده‌اند، وقت بیشتری دارند تا آن را صرف امور فرهنگی و  ورزشی کنند. آنها روزانه ۵ساعت و ۲۰دقیقه از وقت خود را صرف اوقات فراغت، استفاده از رسانه‌های جمعی و فعالیت‌های فرهنگی و ورزشی می‌کنند. مجرد‌ها در مقابل روزانه فقط ۲ساعت و ۳۴دقیقه کار(کار با مزد) می‌کنند. این در حالی است که متاهل‌ها و افرادی که همسر دارند روزانه به‌طور میانگین بیش از ۳ساعت کار می‌کنند و در مقابل زمان کمتری برای انجام اوقات فراغت دارند. این آمار اما در مورد افرادی که از همسر خود جدا شده‌اند یا طلاق گرفته‌اند متفاوت است. مطابق آمار موجود مقایسه الگوی فعالیت گذران وقت بر حسب وضعیت زناشویی نشان می‌دهد که در میان ۳طیف متاهل‌ها، مجردها و افرادی که از همسر خود جدا شده‌اند، دسته سوم بیشتر از سایرین کار می‌کنند.

تفاوت میزان سواد

یافته‌های آماری همچنین نشان می‌دهد بین افراد که سواد دارند و افرادی که بی‌سوادند تفاوت‌هایی از جنبه نحوه گذراندن اوقات روزانه وجود دارد. به‌طوری‌که مطابق این یافته‌ها، بخشی از زمان روزانه افرادی که سواد دارند صرف یاد‌گیری می‌شود، درحالی‌که افراد بی‌سواد زمانی را صرف یاد‌گیری روزانه نمی‌کنند. در واقع باسواد‌ها روزانه ۲۴دقیقه از وقت خود را صرف یادگیری مسائلی می‌کنند که در آن تبحر ندارند اما افراد بی‌سواد اهمیتی به این موضوع نمی‌دهند و وقتی را صرف این امور نمی‌کنند.

همچنین افراد بی‌سواد به غیر از آنکه نیمی از یک‌شبانه‌روز را صرف امور شخصی خود می‌کنند نزدیک به ۵ساعت(۴ساعت و ۴۸دقیقه) را صرف اوقات فراغت می‌کنند. این افراد همچنین ۳ساعت و ۲۶دقیقه از وقت خود را صرف خدمات خانگی بدون مزد و ۲ساعت و ۷دقیقه از زمان خود را صرف روابط اجتماعی و آداب و رسوم دینی می‌کنند. 

روز‌های تعطیل فرق دارند

مطابق سنت دیرینه، روزهای تعطیل باید صرف امور شخصی و خانه و کاشانه شود؛ آمار‌ها نیز این موضوع را تأیید می‌کنند. آن‌طورکه داده‌های جمع‌آوری‌شده نشان می‌دهد ایرانی‌ها در روز‌های تعطیل وقت بیشتری را صرف رسیدگی به ‌خود و خانه‌شان می‌کنند. در روزهای تعطیل خودمراقبتی و رسیدگی به ‌خود، یک‌ساعت و ۲۳دقیقه بیشتر از روز‌های عادی انجام می‌شود. ما همچنین در روز‌های تعطیل وقت بیشتری را صرف فعالیت‌های فرهنگی و تفریحی مثل تماشای تلویزیون، سفر، استفاده از رسانه‌های جمعی و یا ورزش می‌کنیم. همچنین میزان روابط‌اجتماعی یا انجام آداب و رسوم دینی ما ایرانی‌ها در روز‌های تعطیل ۲۰دقیقه بیشتر از سایر روزهاست.

hamdelidaily.ir
  • 12
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش