پنجشنبه ۰۴ بهمن ۱۴۰۳
۱۱:۴۹ - ۰۱ اسفند ۱۴۰۰ کد خبر: ۱۴۰۰۱۱۳۰۰۸
حقوقی، قضایی و انتظامی

علیزاده طباطبایی: حتی در آمریکا هم اگر مردی همسرش را در حال زنا ببیند و مرتکب قتل شود چنین قتلی مشمول مجازات قتل غیرعمد می‌شود

علیزاده طباطبایی,وکیل دادگستری
وکیل دادگستری با اشاره به قتل «مونا حیدری» و قتل ناموسی که در اهواز رخ داد گفت: در قانون مجازات عمومی قبل از انقلاب هم که جزای اسلامی حاکم نشده بود در ماده ۱۷۹ نه‌تنها به شوهر بلکه به پدر و برادر هم که همسر یا دختر یا خواهر خود را در چنین حالتی ببینند معافیت از مجازات داده شده بود و حتی در کشور های دیگر هم – حتی در قوانین آمریکا- مردی را که همسر خود را در حال زنا ببیند و مرتکب قتل زانی و زانیه شود چنین قتلی را مشمول قتل غیرعمد می‌دانند و به مجازات قتل غیرعمد محکوم می‌شود.

به گزارش دیده بان ایران، مردی اهوازی سر همسر ۱۷‌ساله خود را برید، جنازه بی‌سر را رها کرد و سر بریده مونا حیدری را در معابر عمومی شهر اهواز چرخاند. مجازات شوهر قاتل چیست؟ آیا او اعدام می شود؟. خانواده مرد اهوازی می گویند او به دلیل خیانت زن حق قتل وی را داشته است و قصاصی در کار نخواهد بود.

به نظر می رسید بسیاری از قتل های ناموسی با استناد و اتکا مردان به موضوع فقهی و حقوقی «مهدورالدم» بودن زن صورت می پذیرد و با اطمینان خاطر از این مساله می دانند که طناب دار و قصاص از آن ها دور می ماند. همسر مونا حیدری که سر او را در مقابل دوربین های موبایل در خیابان می چرخانده نیز همین ادعا را مطرح کرده و مدعی مهدورالدم بودن همسرش شده است . 

سید محمود علیزاده طباطبایی ، وکیل دادگستری درباره قتل زن به دست شوهر گفت: در حالت عادی و عمومی قتل همسر به دست شوهر، با قتل‌های دیگر هیچ تفاوتی ندارد و مستوجب قصاص است و همانند قتل زن دیگری به دست مرد، برای  اجرای قصاص، درخواست اولیای دم مقتول و پرداخت نصف دیه الزامی است.

وی همچنین درباره مساله قتل های ناموسی تاکید کرد: نهادینه شدن خشونت علیه زنان در جامعه ما نتیجه آموزش‌های اشتباه و فرهنگ‌سازی غلط است ، بایستی علل وقوع قتل‌های ناموسی به طور علمی بررسی شود و چرا که در فرهنگ اصیل اسلامی غیرت ناموسی که به قتل زن منجر شود جایگاهی ندارد و برخی مقررات غیرمعقول منجر به تکرار این فجایع شده است.

علیزاده طباطبایی درباره موضوع مهدورالدم بودن نیز تاکید کرد: واژه و مفهوم مهدورالدم از در مواد ۳۰۲ و ۳۰۳ و ۶۳۰ بر می آید که بر اساس ماده ۶۳۰ هر گاه مردی همسر خود را در حال زنا با مرد اجنبی مشاهده کند و علم به تمکین زن داشته باشد می‌تواند در همان حال آنان را به قتل برساند و از مجازات هم معاف می‌باشد ، البته از نظر فقهی در ارتباط با مجوز قتل اختلاف‌نظر وجود دارد و قتل زن نیاز به اثبات زنای وی دارد در غیر اینصورت شوهری که مرتکب چنین قتلی شده به قصاص محکوم می‌شود.

وی خاطر نشان کرد:از نظر سیاست جزائی اسلام تا جرم کسی ثابت نشود نمی‌توان او را مجازات کرد و محاکمه غیابی در حق الله ممنوع است و نمی‌توان بدون این‌که دفاعیات زن و مرد زناکار را شنید به شوهر اجازه داد خود حکم صادر کند و حکم را اجرا کند و چه‌بسا اگر دفاعیات آن‌ها شنیده شود، معلوم شود که آن‌ها از نظر شرعی مستحق مرگ نیستند.

عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران سازندگی ایران درباره اختلاف نظر فقها درباره مساله قصاص زن توسط مرد با استناد به مهدورالدم بودن وی، گفت: بر اساس نظرات برخی فقها از جمله آیت‌الله خوئی حتی اگر بتوان زنا را ثابت کرد باز  هم مجازات قاتل را قصاص می‌دانند و دلیل آن را روایتی از امام صادق(ع) است که می گوید حتی اگر مردی با چشم خود هم زنای همسرش را دید باز هم حد این موضوع ۴ شاهد است یعنی وقتی ۴ شاهد وجود ندارد خداوند توصیه به چشم‌پوشی می‌کنند.

وی افزود: روایت صحیح‌السند دیگری از امام صادق(ع) در وسائل‌الشیعه قید شده که امام صادق می‌فرمایند مردی نزد پیامبر(ص) آمد و گفت ای رسول خدا زنم دست لمس‌کننده‌ای را دور نمی‌کند یعنی هر کس به او مراجعه می‌کند جواب مثبت می‌شنود و به راحتی مرتکب زنای محصنه می‌شود. پیامبر(ص) فرمودند طلاقش بده گفت دوستش دارم فرمودند پس نگهش‌دار !

علیزاده طباطبایی با بیان این که این قوانین تنها مختص ایران نیست، تاکید کرد: در قانون مجازات عمومی قبل از انقلاب هم که جزای اسلامی حاکم نشده بود در ماده ۱۷۹ نه‌تنها به شوهر بلکه به پدر و برادر هم که همسر یا دختر یا خواهر خود را در چنین حالتی ببینند معافیت از مجازات داده شده بود و حتی در کشور های دیگر هم – حتی در قوانین آمریکا- مردی را که همسر خود را در حال زنا ببیند و مرتکب قتل زانی و زانیه شود چنین قتلی را مشمول قتل غیرعمد می‌دانند و به مجازات قتل غیرعمد محکوم می‌شود پس چنین قوانینی انحصارا ریشه فقهی و دینی ندارد و خاص کشور ایران هم نیست.

  • 12
  • 1
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش