دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
۱۱:۳۵ - ۰۳ خرداد ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۰۳۰۲۸۳
حقوقی، قضایی و انتظامی

مسئولیت حادثه ریزش ساختمان متروپل برعهده کیست؟ / پاسخ نعمت احمدی حقوقدان

ریزش متروپل,ساختمان متروپل حسین عبدالباقی

ريزش ساختمان ۱۰ طبقه نوساز در آبادان و کشته شدن چند نفر و زخمي شدن دهها نفر و زير آوار ماندن افرادي که در لحظه ريزش ساعت ۱۲ و ۳۰ دقيقه در محل حضور داشتند، اين سوال را پيش مي‌آورد که مسئوليت چنين وقايعي برعهده کيست؟ اينکه پيمانکار و مالک ساختمان را بازداشت کنيم، آيا به وظيفه قانوني خود عمل کرده‌ايم؟ فرماندار آبادان مي‌گويد اين ساختمان ۱۰ طبقه هنوز به بهره‌برداري نرسيده بود. نمي‌دانم منظور فرماندار از به بهره‌برداري نرسيدن در حادثه تلخ ريزش ساختمان ۱۰ طبقه در آبادان چيست. اگر اين ساختمان هنوز به بهره‌برداري نرسيده، مسئوليت انبوه جمعيتي که در ساعت دوازده و نيم در گرماي اين روزهاي آبادان در داخل ساختمان بودند، برعهده کيست؟

 به چه منظوري در اين ساعت اين جمعيت در ساختماني که هنوز به بهره‌برداري نرسيده، حضور داشتند. آيا شهرداري استفاده از ساختماني که به گفته فرماندار هنوز به بهره‌برداري نرسيده است را داده؟ پايان کار اين ساختمان صادر شده است؟ آيا در ساخت اين ساختمان مقررات ملي ساختمان يعني ضوابط فني، اجرايي و حقوقي در طراحي، نظارت و اجراي عمليات ساختماني رعايت شده است؟ تصاويري که از محل ساختمان در فضاي مجازي پخش شده است نشان مي‌دهد که اين بنا در منطقه‌اي پرجمعيت احداث شده است و قبلا بنايي در محل وجود داشته. آيا مقررات مربوط به تخريب، نوسازي، توسعه بنا، تغيير کاربري و بهره‌برداري از ساختمان رعايت شده است؟

 هر ساختمان مهندس ناظري دارد که وظايف او جنبه کنترلي دارد و از زمان صدور پروانه ساختمان توسط مرجع صدور پروانه آغاز و با صدور گواهي پايان کار خاتمه مي‌يابد. در طول عمليات ساختماني، مهندسان ناظر بايد به وظايف کنترلي خود عمل کنند. شرح خدمات مهندسان ناظر در قانون نظام مهندسي و کنترل ساختمان مصوب سال ۷۴، گواهينامه اجرايي آن مصوب سال ۷۵ آمده است.

در ماده ۲، ۴ قانون فوق در شرح وظايف مهندسان ناظر آمده است: وظايف مهندسان ناظر جنبه کنترلي دارد و در صورت عدم انطباق کار در حال اجرا با نقشه‌ها و مشخصات مصوب، الزامات قانوني مقررات ملي ساختمان و ساير ضوابط لازم الاجرا مکلفند ضمن تذکر کتبي به سازنده و صاحب کار مراتب را به مرجع صدور پروانه ساختمان اعلام و حَسَب مورد درخواست اصلاح يا توقف عمليات اجرايي و الزام سازنده و صاحب‌کار به رعايت ضوابط لازم الاجرا را بنمايند. همچنين تصوير گزارش خود را به سازمان استان تحويل دهند. 

ریزش متروپل,ساختمان متروپل حسین عبدالباقی

حال پرسش اين است ساختماني که به گفته فرماندار آبادان هنوز بهره‌برداري از آن شروع نشده و بالطبع پايان کار آن صادر نگرديده، آيا مهندس ناظر مقرراتي که در بالا ذکر کردم را رعايت کرده است؟ يعني مطابق با ضوابط مقررات ملي ساختمان اين بنا احداث شده است؟ چرا و چگونه در اين مرحله با آواري اين‌چنيني روبه‌رو شد.

در اينجا وظيفه شهرداري، وظيفه مهندس ناظر و ديگر مقاماتي که ناظر بر ساخت و ساز چنين بنايي که ظاهرا برجي دوقلو و هر واحد آن ۱۰ طبقه است و در آبادان بايد ساختمان بلندمرتبه‌اي باشد، چيست؟ متاسفانه ساخت و سازهاي بي‌قاعده را مي‌توان در گوشه و کنار کشور ديد و مختص آبادان هم نيست. کافي است در همين تهران از بزرگراه‌هاي همت و حکيم تا کرج گشت و‌گذاري داشته باشيم. ساختمان‌هاي قارچ گونه در اطراف بزرگراه‌هاي فوق سر برآورده‌اند. آيا از نظر شهرسازي تيپ مورد توافقي در صدور پروانه‌ها نبايد رعايت شود؟ مجموعه‌اي از ساختمان‌هايي که از نظر مهندسي شباهتي با يکديگر ندارند. 

سازمان‌ها و نهادهاي مختلف، خصوصا بانک‌ها که وارد صنعت پرسود ساختمان سازي شده‌اند، چون نيازي به فروش ساختمان احداثي ندارند و ارزش افزوده و گران شدن ساختمان به ثروت بادآورده آنها اضافه مي‌نمايد. خبري دو، سه روز پيش وضع اسفناک مسکن را اينگونه تشريح کرد: با پول پيش پرداخت اجاره که امسال مالکين طلب مي‌کنند، سه سال پيش مي‌شد همين خانه را خريد. بايد از حادثه آوار ساختمان ۱۰ طبقه آبادان درس عبرتي گرفت و از دولت آقاي رئيسي خواست مقوله مسکن و ساخت و ساز آن را مورد توجه قرار دهد. 

ساختمان‌هايي که سرمايه ملي هستند و ساخته مي‌شوند و بايد مورد استفاده قرار گيرند، در گوشه و کنار شهرها رها مي‌شوند بدون اينکه هزينه‌اي براي سازنده آن داشته باشند، روز به روز قيمت آن بالا و بالاتر مي‌رود تا جايي که با پول وديعه ساختمان در سال ۱۴۰۱ مي‌شد در سال ۱۳۹۹ همان بنا را خريداري کرد.

اين ارزش افزوده کاذب به جيب چه کساني مي‌رود. اين عدد فروش و خالي گذاشتن بنا جز حبس سرمايه ملي و پرشدن جيب سازندگان و ضرر طبقه محروم و مستضعف چه فايده‌اي دارد. قصه پرغصه ساختمان فروريخته آبادان بايد آغازي باشد بر نظارت کلي تا همه دست اندرکاران ساخت و ساز بنا از شهرداري تا مهندسين ناظر و پيمانکاران پاي ميز محاکمه بنشينند تا ساخت و سازهايي از اين دست وسيله قتاله‌اي نباشد که خانواده‌هايي را عزادار کند. بايد با کساني که از بدو درخواست پروانه، ارائه نقشه، صدور پروانه، ساخت و ساز تا امروز در اين ساختمان و ساختمان‌هاي مشابه آن دست داشته‌اند، برخورد قاطع قضائي صورت گيرد تا درس عبرتي باشد براي ديگران.

armanmeli.ir
  • 16
  • 2
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش