دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
۱۸:۱۸ - ۲۳ بهمن ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۱۱۰۶۰۵۱
حقوقی، قضایی و انتظامی

عمادالدین باقی:

رئیس‌جمهوری به لحاظ قانونی باید پیگیر پرونده سیدامامی باشد/ تکرار مرگ زندانی در زندان موجب نگرانی است

عمادالدین باقی,اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,حقوقی انتظامی
عمادالدین باقی با بیان اینکه «رئیس جمهوری به لحاظ قانونی باید پیگیر مرگ سیدامامی در زندان باشد و از قوه قضائیه سؤال کند» گفت: «گرچه رئیس جمهوری طبق اصل ۱۱۳ قانون اساسی مسئول است اما سال‌هاست که نهادهایی مثل قوه قضائیه، شورای نگهبان و در کل نهادهایی که منبعث از رأی مردم نیستند به پاسخگویی به رئیس جمهوری تن نمی‌دهند؛ بنابراین افکار عمومی باید در درجه اول گریبان کسانی که مستقیماً مسئول این اتفاقات هستند را بگیرند. اینکه رئیس جمهوری طبق اصل ۱۱۳ مسئول حسن اجرای قانون است نافی مسئولیت نهادهای اصلی که باید از آن‌ها سؤال کنیم نیست.»

عمادالدین باقی، نویسنده وحقوق‌دان در واکنش به ادعای خودکشی کاووس سیدامامی، استاد دانشگاه و فعال محیط‌زیست در زندان با تأکید بر اینکه «ایشان در بازداشت به سر می‌برد و مسئولیت جان او برعهده سازمان زندان‌ها بوده است» توضیح داد: «وقتی از مسئولیت سازمان زندان‌ها می‌گوییم در درجه اول منظور قوه قضائیه است چون سازمان زندان‌ها یک نهاد وابسته به قوه قضائیه است و سیاست‌های کلان، عزل و نصب‌ها و مدیریتش برعهده دستگاه قضاست؛ بنابراین قوه قضائیه باید در این باره پاسخگو باشد و نهاد بازداشت کننده و بازداشتگاه اختصاصی‌اش هم باید پاسخگو باشد. اینکه قوه قضاییه چرا اراده لازم را در برابر آنها ندارد به ساختار این نوع نهادها و همچنین به بسته بودنشان برمی‌گردد.»

 

او با اظهار تأسف از تکرار چنین حوادثی در نظام جمهوری اسلامی به اعتمادآنلاین گفت: «چیزی که جای تأسف دارد این است که این پدیده سال‌هاست مدام تکرار می‌شود. هر بار که چنین حادثه‌ای تکرار می‌شود یک موج خبری ایجاد می‌کند، بعد موج خبری می‌خوابد و انگارنه‌انگار که چنین حادثه مهمی اتفاق افتاده و جان انسانی تلف شده است.»

 

باقی تأکید کرد: «تکرار این اتفاقات فاجعه‌ای به مراتب بزرگ‌تر از اتفاقی مانند مرگ آقای دکتر امامی یا سینا قنبری و موارد دیگر است. این تکرار است که باعث خوف و وحشت می‌شود؛ وگرنه ممکن است چنین اتفاقاتی در همه جای دنیا در زندان‌ها رخ دهد اما تکرار آن نشان می‌دهد که یک نوع بی‌مبالاتی نسبت به سلامت و جان افراد در دستگاه قضا وجود دارد.»

 

این پژوهشگر مسائل حقوق شهروندی با تأکید بر اینکه «از لحاظ قانونی و شرعی مسئولیت حفظ و نگهداری زندانی با زندانبان است» یادآور شد: «آیت الله منتظری هم به عنوان یکی از بزرگترین فقهای معاصر در کتاب ولایت فقیه خویش بحث مفصلی درباره زندان دارند و بعدها هم به مناسبت‌های مختلف در این مورد نظر داشتند. ایشان می‌گفتند اگر هر اتفاقی برای زندانی در زندان بیفتد ضامن و مسئولش از لحاظ شرعی و حقوقی زندانبان است.»

 

باقی با تأکید بر اینکه «از لحاظ آیین نامه زندان هم زندانی از لحظه‌ای که وارد زندان می‌شود مسئولیتش چه از نظر سلامتی و چه از نظر جانی بر عهده زندان است» اظهار کرد: «حرف‌هایی که درباره خودکشی افراد در زندان زده می‌شود واقعاً حرف‌های ترسناکی است.»

 

او با بیان اینکه «درباره دکتر امامی هنوز هیچ کس اطلاعات روشنی ارائه نکرده است» گفت: «جان انسان‌ها برای خودشان بسیار شیرین است بنابراین باید دید چه فضایی آنجا وجود دارد و چه رفتاری با زندانی صورت می‌گیرد که حاضر می‌شود دست از جان شیرین خود بکشد و خودکشی کند؟! اگر به فرض طرف خودکشی هم کرده باشد مساله بحرانی‌تر می‌شود؛ چون اگر می‌گفتند کسی کشته شده انگشت اتهام متوجه یک شخص یا اشخاصی که دست به این اقدام زدند می‌شد اما وقتی می‌گویند خودکشی کرده انگشت اتهام متوجه یک سیستم رفتاری می‌شود که افراد را در شرایط و تنگنایی قرار می‌دهد که مرتکب چنین عملی می‌شوند و خودکشی می‌کنند؛ بنابراین صحت مساله خودکشی عذر بدتر از گناه است.»

 

این پژوهشگر حقوق بشر با یادآوری اصل ۱۱۳ قانون اساسی که رئیس جمهوری را مسئول حسن اجرای قانون اساسی می‌داند تأکید کرد: «رئیس جمهوری به لحاظ قانونی باید پیگیر این مساله باشد و از قوه قضائیه سؤال کند.»

 

او در همین حال یادآور شد: «گرچه رئیس جمهوری طبق اصل ۱۱۳ قانون اساسی مسئول است اما سال‌هاست که نهادهایی مثل قوه قضائیه، شورای نگهبان و در کل نهادهایی که منبعث از رأی مردم نیستند به پاسخگویی به رئیس جمهوری تن نمی‌دهند؛ بنابراین افکار عمومی باید در درجه اول گریبان کسانی که مستقیماً مسئول این اتفاقات هستند را بگیرند. اینکه رئیس جمهوری طبق اصل ۱۱۳ مسئول حسن اجرای قانون است نافی مسئولیت نهادهای اصلی که باید از آن‌ها سؤال کنیم نیست.»

 

باقی همچنین بر مسئولیت مجلس شورای اسلامی در این زمینه تأکید کرد و گفت: «اگر وظایف کمیسیون اصل ۹۰ را در قانون اساسی مطالعه کنید می‌بینید یکی از وظایف این کمیسیون نظارت بر قوه قضائیه، مجلس و مجریه است. بنابراین مجلس هم در این قضیه ورود خواهد کرد.»

 

او یادآور شد: «طرح‌های تحقیق و تفحصی که در این زمینه کلید زده می‌شود ضمن اینکه خیلی مفید و راهگشاست باید ضمانت اجرایی برای آن تدارک دیده شود؛ اگر به یاد داشته باشید در دوره آقای هاشمی شاهرودی نیز تحقیق و تفحصی از زندان‌ها صورت گرفت که منجر به تصمیمات و دستوراتی درباره تعطیلی سلول‌های انفرادی شد اما چون ضمات اجرای نداشت آن شرایط هنوز ادامه دارد.»

 

 

  • 14
  • 3
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش