چهارشنبه ۱۳ تیر ۱۴۰۳
۱۸:۴۲ - ۰۹ شهریور ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۶۰۲۴۱۷
حقوقی، قضایی و انتظامی

اعزام مجدد نجفی به زندان و ابهامات ایجادشده!

محمدعلی نجفی,اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,حقوقی انتظامی

پرونده قتل مرحومه ميترا استاد که در نوع خودش يکي از پرونده‌هاي نادر و قابل بحث در تاريخ دادرسي کيفري ايران بود، در طول سه ماه رسيدگي يعني از ابتداي تحقيقات تا اصدار حکم قصاص در دادگاه کيفري يک تهران، نوسانات و فراز و نشيب زيادي همراه داشت که هر کدام به نوبه خود موجبات تعجب در افکار و اذهان عمومي گرديد. در اين راستا، آخرين نوسانات اين پرونده، آزادي دکتر محمدعلي نجفي با قرار وثيقه و متعاقبا بر حَسَب اطلاعات واصله احضار مجدد او به دادگاه و اعزام ايشان به زندان بود که اين نيز موجبات حيرت مضاعف شد.

از منظر حقوقي با گذشت اولياي دم پرونده، موضوع قصاص منتفي شده و ظاهرا از باب جنبه عمومي جرم، دادگاه هنوز تصميمي اتخاذ نکرده و از باب نگهداري اسلحه غيرمجاز که متهم به اين اتهام به دو سال حبس محکوم گرديده، نيز حکم صادره قطعيت نيافته. و از باب جنبه عمومي جرم نيز در فرض اينکه حکمي صادر شده باشد، هنوز قطعيت پيدا نکرده است. بنابراين آزادي موقت ايشان مطابق قانون بوده و ايرادي از منظر شکلي به اين تصميم وارد نيست. اما اعزام مجدد آقاي دکتر نجفي به زندان نيز از مطالبي است که مورد تعجب و متبادر شدن سوالاتي در اذهان عمومي گرديده است. راقم سطور در خلال رسيدگي به پرونده يادشده يعني از بدو تحقيقات تا صدور حکم قصاص به صورت مفصل نسبت به ايرادات وارده، در رسيدگي شکلي آن مطالبي در حد بضاعت خويش، قلمي نموده که تماما در رسانه منعکس گرديده و چکيده و خلاصه مطالب يادشده اين بوده است که اجراي صحيح قواعد و مقررات آيين دادرسي شکلي تا حدود زيادي موجب اصدار احکام عادلانه و متضمن حقوق طرفين پرونده خواهد شد. و در هر حال و نحو، شخصيت اجتماعي متهم يا مقتول که موجب هجوم افکار عمومي به سوي پرونده مربوطه مي‌شود، نبايستي در اجراي دقيق اين مقررات تاثير بگذارد.

يعني همان چيزي که متاسفانه درپرونده آقاي نجفي اتفاق افتاد و به عبارتي افکار عمومي و اظهار نظرات مختلف باعث شد تا پرونده ظرف دو هفته منجر به صدور کيفرخواست شده و به دادگاه ارسال گردد که اين امر در طول تاريخ دادرسي کيفري همانگونه که اشاره شد بي‌نظير و يا حداقل کم نظير بود. و همين مساله باعث شد ايرادات شکلي فراواني در خصوص تحقيقات و نواقص آنها از سوي صاحبنظران فن به پرونده وارد شود. عدم اجراي دقيق تحقيقات و بررسي‌هاي علمي و جلب نظر کارشناس از مهم‌ترين مواردي بود که مورد ايراد واقع شد.

مي‌گويند اساس و فونداسيون ساختار و ساختمان يک پرونده، تحقيقات اوليه است که اقدامات و تصميمات و آراي بعدي مبتني و متکي بر همين تحقيقات است. اگر اين زيرسازي مستحکم نباشد، ساختمان پرونده هم مقاوم نبوده. به قول معروف خشت اول چون نهد معمار کج/ تا ثريا مي‌رود ديوار کج که مهم‌ترين نمونه‌اي که در اين باره مي‌توانيم مثال بزنيم پرونده خانم فاطمه مطيع قديمي‌ترين زن زنداني در ايران بود که به لحاظ نبود دقت کافي و انجام تحقيقات علمي لازم، رسيدگي به پرونده بالغ بر ۲۰ سال طول کشيد.

يعني دادنامه‌هاي اوليه مکررا از سوي مراجع عالي نقض مي‌گرديد. درست است که بايستي رسيدگي به پرونده‌هاي مهم جنايي که تاثير گسترده‌اي در اذهان و افکار عمومي مي‌گذارند، بايستي در اسرع وقت انجام شود و مجرم به سزاي اعمال خود برسد تا اعمال مجازات تاثير خود را در کاهش جرائم داشته باشد اما بايستي در نظر داشته باشيم که عدالت قضايي حکم مي‌کند که حقوق طرفين نبايستي قرباني شتابزدگي و سرعت بيش از حد گردد. اميد اينکه در پرونده‌هاي مشابه در آينده شاهد دقت بيشتر و رعايت دقيق مواد و مفاد قانون آيين دادرسي کيفري در دادسراها و محاکم باشيم.

armanmeli.ir
  • 16
  • 6
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش