توصیه به رعایت پروتکلهای بهداشتی به دلیل بیتوجهی برخی به مقررات بهداشتی دارد جای خود را با تهدید به جریمه و زندان عوض میکند. اگر تا دیروز دولتها برای رهایی از کابوس کرونا به مردم توصیه میکردند با رعایت نکات بهداشتی هم خود و هم دیگران را از مبتلا شدن به کرونا نجات دهند، امروزه برخی از کشورها دست به دامن ماده و تبصرههای قانونی شدند که شاید با برخوردهای قهری و قانونی بتوانند ترمز شیوع این ویروس را بکشند. بیتوجهی و سهلانگاری نسبت به رعایت پروتکلهای بهداشتی است که باعث شیوع گسترده ویروس کرونا میشود.
حالا برخی به دنبال برخورد قانونی با خاطیان این امر هستند، مسئولان قضایی استان خوزستان - که از لحاظ شیوع کرونا در وضعیت مطلوبی قرار ندارد- اکنون برای برخورد با افراد سهلانگار در این امر آستین بالا زدهاند. بعد از طغیان کرونا در استان خوزستان رئیس دادگستری دزفول گفته افرادی که مقررات بهداشتی را در دزفول رعایت نکنند؛ به یکسال حبس محکوم خواهند شد.
«محمدیار ممبینی» عصر یکشنبه در یک گفتوگوی رادیویی گفت:«مصوبات ستادهای ملی، استانی و شهرستانی کرونا برای کنترل و مهار این ویروس است، لذا انتظار میرود همه مردم همکاری لازم را در این خصوص داشته باشند و مقررات بهداشتی را رعایت کنند.» وی با استناد به قوانین جاری کشور گفت:«افرادی که از مقررات تبعیت نکنند طبق قانون مجازات اسلامی ماده ۶۸۸ و قانون جلوگیری از بیماریهای واگیر ماده ۲۱، برخورد میشود. چرا که کسانی که این مقررات را رعایت نکنند مرتکب تخلف شده بنابراین به حبس تا یک سال محکوم خواهند شد.»
پیشتر نیز سیدمهدی قویدل، سرپرست معاونت پیشگیری از وقوع جرم و امور فرهنگی و اجتماعی دادگستری استان کرمان گفته بود:«طبق ماده ۶۸۸ قانون مجازات اسلامی تا یک سال مجازات حبس برای تهدیدکنندگان بهداشت عمومی در نظر گرفته شده است.»چندی پیش نیز یک طرح دو فوریتی مجازات کسانی که قوانین دولتی را برای جلوگیری از شیوع بیماریهای واگیردار رعایت نمیکنند، با امضای ۴۷ نماینده به هیات رئیسه مجلس تقدیم شد. طرحی که قرار است سکوت قوانین کیفری در پیشگیری از بیماریهای واگیردار را با تصویب قانونی جامع، واضح و آشکار بشکند.
فقط مسئولان کشور ما نیستند که برای مهار کروناویروس دست نیاز به سمت ماده و تبصرههای قانونی دراز کردهاند، بسیاری از کشورها برای محافظت خود و شهروندان کشورشان به این راهکار چشم امید دوختهاند. قطر پوشیدن ماسک در مکانهای عمومی را اجباری کرده و کسانی که مکررا از این دستورالعمل سرپیچی کنند با مجازات تا سه سال زندان روبهرو شده و همچنین تا ۵۵ هزار دلار هم جریمه خواهند شد.
مجازات رعایت نکردن نادیده گرفتن کرونا در برخیکشورها
مرکز فتوای الکترونیک الازهر مصر نیز با صدور فتوایی در باره کرونا در صفحه فیسبوک خود اعلام کرد: «قرنطینه شدن افرادی که به یک بیماری واگیردار همچون ویروس کرونا مبتلا شدهاند، واجب است و عدم رعایت به آن از لحاظ دین اسلام جرم محسوب میشوند».در ایتالیا نیز که به عنوان یکی از کشورهایی که کانون کرونا در اروپا نام گرفته است؛ اگر فردی در زمان قرنطینه بدون دلیل موجه کرونا را نادیده میگرفت ۲۰۶یورو جریمه میشد. کشورهای استرالیا، عربستان، اسپانیا نیز برای نادیده گرفتن تهدید کرونا جریمههای نقدی در نظر گرفتهاند.
وزارت بهداشت اسرائیل نیز چندی پیش اعلام کرد:«کسانی که به کشورهای آسیای شرقی رفته و سپس قرنطینه دو هفتهای را رعایت نمیکنند به هفت سال حبس محکوم خواهند شد.»
از کره شمالی نیز خبرهای تایید نشدهای وجود دارد که مقامات این کشور در ادامه اعمال قوانین عجیب و غریب شخص مشکوک به کرونا را به جوخه دار سپردند و اعدام کردند.
- 15
- 4