پنجشنبه ۰۱ آذر ۱۴۰۳
۱۵:۳۰ - ۱۷ خرداد ۱۳۹۹ کد خبر: ۹۹۰۳۰۱۲۰۷
حقوقی، قضایی و انتظامی

وجوه ۵ حساب معروف دستگاه قضا چگونه هزینه شده است؟

جزئیات حساب‌های جنجالی قوه قضاییه/ سود قوه قضائیه از حساب‌های بانکی خبرساز: ۴۳۰ میلیارد تومان!

حساب های قوه قضائیه,اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,حقوقی انتظامی
گزارش جامع قوه قضائیه درباره نحوه هزینه‌کرد سود حساب‌های سپرده دستگاه قضا، ظهر روز گذشته منتشر شد. شفاف‌سازی در حساب‌های قوه قضائیه در حالی انجام شده است که حتی سؤال نمایندگان مجلس از وجود این حساب‌ها در دوران ریاست آیت‌الله آملی‌لاریجانی، به مناقشه‌‌ای بزرگ تبدیل شد و محمود صادقی، نماینده مردم تهران در مجلس دهم، به دلیل درخواست شفافیت درباره ۶۳ حساب قوه قضائیه، مورد پیگرد قضائی قرار گرفت.

حساب‌های جنجالی قوه قضاییه که محمود صادقی برای اولین بار در مجلس دهم مطرح کرد وخواستار ارائه گزارشی از آن‌ها شده بود، حالا یک سال بعد از تغییر رئیس قوه قضاییه جزئیات جدیدی از آن‌ها اعلام شده است. در گزارشی که قوه قضاییه از جزئیات این حساب‌ها منتشر کرده است آمده که سود حاصل از پنج حساب مورد بحث ۴۳۰ میلیارد تومان بوده که بخشی از آن صرف مصوبات سفرهای استانی رئیس قوه قضاییه شده است. برای اولین بار محمود صادقی نماینده مجلس دهم به طور علنی درباره حساب‌های قوه قضاییه صحبت کرد. او در تذکری از وزیر اقتصاد در این باره سوال پرسید و خواستار توضیح شد. ماجرا از این قرار بود که قوه قضاییه وجوهی که مردم به حساب این قوه واریز می‌کنند، در حساب‌هایی سپرده‌گذاری می‌کند و سودی از این سپرده‌گذاری به دست می‌آید. 

خیلی زود این تذکر و سوال محمود صادقی نماینده تهران واکنش برانگیز شد. هم صداوسیما، هم برخی اشخاص علیه او موضع‌گیری کردند و او را به جوسازی علیه نظام متهم ساختند. رئیس وقت قوه قضاییه یعنی ‌آیت‌الله آملی لاریجانی هم از صادقی شکایت کرد. صادقی در گفت وگو با اعتماد آنلاین منبعی را که از طریق آن به وجود این حساب‌ها پی برده بود، وزیر وقت اقتصاد معرفی کرد و در این باره توضیح داده که موضوع را از مصاحبه آقای طیب‌نیا، وزیر اقتصاد وقت با شبکه دو شنیده است، وقتی که گفت: این حساب‌هایی که قوه قضاییه داشته کاملاً جنبه‌های قانونی و شرعی درباره‌اش رعایت شده. با تغییر رئیس قوه قضاییه جزئیات این حساب‌ها هم کم کم هم معلوم‌تر شد و سرنوشت‌شان تغییر کرد. سید ابراهیم رئیسی ۶۳ حساب را به ۵ حساب تقلیل داد. 

با این حال صادقی نماینده تهران در مجلس دهم گفت: من اصلاً کاری نداشتم چند حساب بوده و چقدر بوده با اینکه اینها را می‌دانستم. ولی مهم نبود که ۶۳ حساب باشد یا ۵ حساب. الان آقای رئیسی می‌گویند پنج حساب، مگر فرقی می‌کند؟ چه ۶۳ حساب، چه پنج حساب. مبنایشان غلط است، این فرایند غلط است. همین که برخلاف قانون محاسبات عمومی بود. قانون محاسبات عمومی می‌گوید دستگاه‌ها آن وجوهی که نظیر وجه‌الضمان نزد آنها تودیع می‌شود و قرار است به صاحب وجه مسترد شود، حق تصرف در آنها را ندارند و تصرف در آنها به منزله تصرف در وجوه عمومی است. اینها آمدند و تصرف می‌کردند.

در ادامه این تحولات یک اتفاق تازه درباره این حساب‌ها رخ داد و روز گذشته قوه قضاییه گزارش گردش مالی این حساب‌ها در سال گذشته را منتشر کرد. در این گزارش آمده بر خلاف برخی ادعاها و اظهار نظرها، تمامی وجوهی که مردم به هر دلیلی به هریک از حساب‌های قوه قضائیه پرداخت می‌کنند، به حساب خزانه دولت جمهوری اسلامی ایران واریز می‌شود و براساس ضوابط قانونی، امکان برداشت از آن برای قوه قضائیه مطلقاً وجود ندارد.

این وجوه که شامل مواردی همچون هزینه دادرسی (ابطال تمبر دعاوی) خسارت احتمالی، وجوه توقیفی و ... می‌شود، در مواردی (همچون هزینه دادرسی) غیر قابل برگشت است، اما در مواردی (همچون خسارت احتمالی یا وجوه توقیفی) که قابل برگشت است، در هرماه درصدی از این وجوه از ناحیه خزانه جهت استرداد وجوه سپرده به صورت تنخواه در اختیار قوه قضائیه قرار می‌گیرد و ذیحساب مربوطه به استناد حکم قاضی، مجوز استرداد را صادر می‌کند و اینگونه نیست که دستگاه قضایی مستقیماً و راساً به برداشت از آن وجوه و استرداد آن به شخص ذینفع مبادرت کند.

همچنین در این گزارش توضیح داده شده که منشاء وجوه این حساب‌ها، به آنجا باز می‌گردد که سال‌ها قبل (حدود سه دهه پیش) مدیران وقت دستگاه قضائی اعلام کردند که بودجه مصوّب، تکافوی هزینه‌های ضروری و نیازهای روزافزون مردم به خدمات متنوع دستگاه قضائی را نمی‌دهد و لازم است افزون بر بودجه مصوّب، برای رفع این نیازها، چاره‌ای اندیشیده شود. با توجه به محدودیت‌ها و تنگناهای شدید بودجه‌ای قوه قضائیه در ادوار مختلف، راهکاری مطرح شد که همان راه، منشاء حساب‌های کنونی گردید.

همچنین در این گزارش جزئیاتی تازه از گردش این پنج حساب منتشر شده است که بر اساس آن کل سود متعلقه به این حساب‌ها (بر اساس محاسبات سیستم بانکی) در سال ۱۳۹۸، مبلغ ۴۳۰ میلیارد تومان (معادل حدود ۳.۳ درصد کل اعتبارات قوه قضائیه در سال ۹۸) بوده است که از این میزان در سال ۹۸ حدود ۴۰۰ میلیارد تومان هزینه شده است.

حدود ۱۳۰ میلیارد تومان از این مبلغ، مستقیماً به دادگستری استان‌ها و به میزان حدود ۲۷۰ میلیارد تومان نیز به سازمان‌های وابسته و واحدهای ستادی اداری تخصیص یافته که اکثر این مبالغ نیز با واسطه در استان‌ها هزینه گردیده است. رئیسی بعد از حضور در ریاست قوه قضاییه سفرهای استانی خود را برای بررسی مشکلات قضایی استان‌های مختلف شروع کرده، حالا در این گزارش آمده است که تا پایان سال ۹۸ هشت استان در قالب سفراستانی میزبان رئیس و مسئولان عالی قضایی بودند و در آن سفرها، پس از مشاهده مستقیم مشکلات و معضلات دورترین نقاط هر استان، تصمیمات موثری برای رفع آن‌ها اتخاذ گردید. بخشی از وجوه لازم برای اجرای این مصوبات، از محل سود سپرده‌ها تامین شده است. 

hamdelidaily.ir
  • 18
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش