سه شنبه ۲۲ خرداد ۱۴۰۳
۱۵:۲۲ - ۱۸ بهمن ۱۴۰۰ کد خبر: ۱۴۰۰۱۱۱۷۳۵
رفاه و آسیب های اجتماعی

در قتل‌های ناموسی، ولی‌دم از شکایت می‌گذرد و دیه را هم از طایفه جمع‌ می‌کنند

امان الله قرایی مقدم, فیلم سر بریدن زن اهوازی توسط همسرششز
امان الله قرایی مقدم با اشاره به فیلم سر بریدن زن اهوازی توسط همسرش می‌گوید: در سال‌های آتی نسل آگاه و جوان این سنت‌هایی که شبیه به بتن آرمه و سیمان شده است را از بین می‌برد. اما این کافی نیست و مجلس باید به کمک بیایید و قوانین را اصلاح کند.

به گزارش رویداد۲۴، انتشار فیلم مرد جوانی در اهواز که سر بریده زن ۱۷ ساله خود را در سطح شهر می‌چرخاند، بسیار بازتاب داشت و یکی از عجیب‌ترین نمونه‌های قتل ناموسی در ایران بود. این البته اولین قتل ناموسی در ایران نبود؛ چندی پیش دختر ۱۵ ساله‌ای توسط همسر روحانی خود به قتل رسید و دوسال قبل هم رومینا در شما توسط پدرش سرش با داس بریده شد و این یعنی مردانی به اسم «غیرت» و «ناموس پرستی» حاضرند دست به هر کاری بزنند تا «آبرو» خود را حفظ کنند. این حس مالکیت و صاحب بودن زن، نسل به نسل در میان برخی مردان جا خوش کرده و معلوم نیست به اسم غیرت چند زن دیگر باید قربانی شوند.

امان الله قرایی مقدم جامعه شناس، پدیده قتل‌های ناموسی را به لحاظ جامعه‌شناختی بررسی کرده است و با واکاوی دلایل رخ دادن آن در ایران می‌گوید سنت‌های غلط باعث می‌شود مردان فکر کنند که صاحب زنان هستند اما معتقدم در سال‌های آتی نسل آگاه و جوان این سنت‌هایی که شبیه به بتن آرمه شده است را از بین می‌برد.

قرائی مقدم به رویداد۲۴ می‌گوید: قتل‌های ناموسی پدیده‌ای که است در سراسر کشور به شکل‌های مختلف قوی و ضعف وجود دارد، اما بدترین آن‌ها را در خوزستان شاهد بودیم که به این نوع قتل‌ها «نهوه» هم می‌گویند. سال ۷۹ گزارشی تحقیقی در این‌باره نوشتم و به قاضی‌های سراسر کشور ارسال کردم که در آن زمان بحث و بررسی‌های زیادی هم درباره آن شد.

وی ادامه داد: «نهوه کردن» رسمی قدیمی است که در مورد قتل‌های ناموسی رخ می‌دهد که اگر دختری درست یا نادرست برچسبی به او خورده شود که مثلا با پسری در ارتباط است، حکم قتل او به وسیله پدر، برادر و پسر عمو اجرا می‌شود. به عبارتی اختیار دختر دست برادر، پدر، عمو‌ها و پسر عموهایش است و حتی برخی مواقع برای ازدواج از پسرعموهایشم هم اجازه می‌گیرند.

قرائی مقدم با بیان اینکه در سراسر ایران خصوصا خوزستان، لرستان، کردستان، سیستان، خراسان و برخی مناطق شمالی شاهد این نوع قتل‌های ناموسی هستیم، یادآور شد: البته روز به روز این قتل‌ها کم می‌شود چرا که سطح تفکر بالا آمده است، اما متاسفانه به هرحال آن‌ها این را یک حق برای خودشان می‌دانند. متاسفانه قانون ما نیز مشکلات اساسی در این باره دارد. در اینگونه قتل‌ها، دیه را از طایفه و خاندان جمع‌آوری می‌کنند و ولی‌دم که پدر دختر است هم شکایتی ندارد و در این شرایط دادگاه هم نمی‌تواند کاری کند. در کردستان یا شمال خراسان دختران به کشور مجاور فرار می‌کنند. البته این جهالت در آفریقا، آذربایجان، افغانستان و برخی دیگر از کشور‌ها وجود دارد. من شنیده‌ام در برخی مناطق لرستان برخی از اقوام، وقتی پدری می‌میرد دختر ارثی نمی‌برد و باید ارث خود را به برادرش بدهد.

این جامعه‌شناس با بیان اینکه در قبایل متعصب و جاهل دختران یا کشته می‌شوند یا خودکشی می‌کنند، گفت: قانون باید به حمایت از زنان بیاید و حقی که به ولی‌دم دادند را باید از بین ببرند. ولی‌دم می‌گوید شکایتی ندارم، خب یعنی چی؟ دیه مقتول را جمع می‌کنند و پراخت می‌کنند و قاتل بعد از چندسال حبس صاف‌صاف در خیابان راه می‌رود. اینطور که نمی‌شود. اتفاقا باید قاتل را اعدام کنند که جامعه را متنبه کنند و مردان دیگر بترسند که دست به چنین کاری بزنند. قانون باید به شدت با این رسم نادرست مبارزه کند و آن را از بین ببرد. متاسفانه، چون زن را به صورت کالا می‌بینند چنین کاری می‌کنند.

قرایی مقدم مععتقد است این قتل‌های ناموسی در گذشته بیشتر بوده و امروزه کمتر شده است، اما به خاطر گسترش رسانه‌ها و شبکه‌های اجتماعی، این قبیل اتفاقات بیشتر بولد می‌شود.  او با اشاره به اینکه مردان این را غیرت می‌دانند و سنت‌های غلط باعث رخ دان چنین فجایعی می‌شود، گفت: سنت‌های غلط باعث می‌شود مردان فکر کنند که صاحب زنان هستند. بسیاری از مردان خشونت‌های مختلفی علیه زنان را به اسم غیرت روا می‌دارند که در شهر‌های کوچک این پدیده بیشتر است. در اتفاق اخیر اهواز متاسفانه اصل موضوع به حاشیه رفته و مسئولان به دنبال برخورد با انتشارکننده این فیلم بودند. مع الاسف این مردسالاری و این تفکر در بین مسئولان هم وجود دارد که می‌گویند با عاملان انتشار این فیلم برخورد شود! این یعنی وکیل، پلیس و قاضی هم از همین جامعه و همین فرهنگ هستند. متاسفانه این نگاه هیچ ارزشی برای زن، عشق، دوست داشتن قائل نیست و اگر زنی با مردی در ارتباط بود، او را فاسد می‌خوانند.

این جامعه شناس با بیان اینکه هر چه سطح تفکر پایین‌تر باشد، حس مالکیت در میان مردان نسبت به زنان بیشتر است، گفت: فقر فرهنگی، فقر اقتصادی، سطح سواد، رسوبات و رسوم هر چه بیشتر باشد، مدارا کردن نیز کمتر می‌شود. این شیوه تربیتی مردان ماست که نسبت به زن حس مالکیت دارند. برخی که سطح آگاهی بیشتری دارند نسبت به حریم شخصی زنان کاری ندارند و ورود و دخالتی ندارند، برخی دیگر خود را کنترل و برخی دیگر نسبت به رفتار‌های زن واکنش نشان می‌دهند. نسل جوان سعی دارد تا این رسوم و رسوبات باقی مانده را کنار بزند و نسل قدیم، اما همچنان نسبت به این مسئله پابرجا هستند. دانش افراد، ثروت، طبقه اجتماعی، سطح خانوادگی و ... فرق دارد و همه این تفاوت‌ها باعث می‌شود مردان نسبت به زنان نگاه متفاوتی داشته باشند. اما معتقدم در سال‌های آتی نسل آگاه و جوان این سنت‌هایی که شبیه به بتن آرمه و سیمان شده است را از بین می‌برد. اما این کافی نیست و مجلس باید به کمک بیایید و قوانین را اصلاح کند، واقعا این زنان نماینده در مجلس چه می‌کنند که لایحه حمایت از زنان سال‌هاست که خاک می‌خورد.

زینب غبیشاوی

  • 20
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
سانجیو باجاج بیوگرافی سانجیو باجاج میلیارد و کارآفرین موفق هندی

تاریخ تولد: ۲ نوامبر ۱۹۶۹

محل تولد: هندی

ملیت: هندی

حرفه: تاجر، سرمایه گذار و میلیارد 

تحصیلات: دکتری مدیریت از دانشگاه هاروارد

ادامه
محمد مهدی احمدی بیوگرافی محمدمهدی احمدی، داماد محسن رضایی

تاریخ تولد: دهه ۱۳۶۰

محل تولد: تهران

حرفه: مدیرعامل بانک شهر

مدرک تحصیلی: دکترای اقتصاد واحد علوم تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی تهران، کارشناسی ارشد علوم اقتصادی دانشگاه تهران، کارشناسی اقتصاد بازرگانی دانشگاه شهید بهشتی

نسبت خانوادگی: داماد محسن رضایی، برادر عروس قالیباف، برادر داماد رحمانی فضلی

ادامه
علی عسکری بیوگرافی علی عسکری سیاستمدار ایرانی

تاریخ تولد: ۱۳۳۷

محل تولد: دهق، اصفهان

حرفه: سیاستمدار، نظامی، مدیر ارشد اجرایی، مدیر عامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس

آغاز فعالیت: ۱۳۶۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی مهندسی برق - الکترونیک، کارشناسی ارشد مدیریت، دکتری مهندسی صنایع - سیستم و بهره‌وری

ادامه
ندا قاسمی بیوگرافی ندا قاسمی؛ بازیگر تازه کار و خوش چهره تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی ندا قاسمی

نام کامل: ندا قاسمی

تاریخ تولد: ۳۰ خرداد ۱۳۶۰

محل تولد: کرمانشاه

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر، مجری و صداپیشه

آغاز فعالیت: ۱۳۸۶ تاکنون

تحصیلات: دکترای شیمی آلی

ادامه
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
فرزان عاشورزاده بیوگرافی فرزان عاشورزاده تکواندوکار ایرانی

تاریخ تولد: ۵ آذر ۱۳۷۵

محل تولد: تنبکابن، مازندران

محل زندگی: آمریکا

حرفه: تکواندوکار

لقب جهانی: سونامی تکواندو جهان

ادامه
زندگینامه امامزاده داوود زندگینامه امامزاده داوود در تهران

عنوان شده است که ایشان همراه با برخی از بستگان خود در همراه با امام رضا به ایران می آیند اما در منطقه شمال غربی تهران به شهادت رسیدند. مرقد ایشان در زمان صفویه ساخته شد و سپس در زمان فتحعلی شاه گسترش پیدا کرد. 

دلیل مرگ این امامزاده را به صورت دقیق نمی دانند اما براساس روایات بومیان آن منطقه مشخص می شود که وی همزمان با بستگان خود به همراه امام رضا به ایران می آیند که همزمان با امام ایشان نیز به شهادت رسیدند و سال شهادت را نیز به سال ۴۸۰ هجری قمری نسبت داده اند، البته باز هم باید اشاره کرد که این تاریخ دقیق نیست و تنها براساس شواهد محاسبه شده است. 

براساس آنچه مردم محلی می گویند، امامزاده داوود در آبادی کیگا که در نزدیکی روستای کن قرار دارد، شهید شده، همجنین برخی می گویند وی با همدستی فردی به اسم نجیم گبر و یکی از درویش های روستا به شهادت رسیده است. ز منظر دیگر قاتل این حضرت شخصی به نام محمود فرح‌زادی می باشد.

ادامه
کاظم نوربخش بیوگرافی کاظم نوربخش بازیگر کمدین ایرانی

تاریخ تولد: ۱ مهر ۱۳۵۵

محل تولد: بیجار، کردستان، ایران

حرفه: بازیگر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۰ تاکنون

تحصیلات: دیپلم انسانی

ادامه
جیمی ولز بیوگرافی جیمی ولز نابغه پشت ویکی پدیا

تاریخ تولد: ۷ اوت ۱۹۶۶

محل تولد: هانتسویل، آلاباما، ایالات متحده آمریکا

ملیت: آمریکایی، بریتانیایی

حرفه: موسس بنیاد ویکی مدیا

ثروت: ۱/۵ میلیون دلار

ادامه
ویژه سرپوش