دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
۱۰:۰۸ - ۱۱ اسفند ۱۳۹۵ کد خبر: ۹۵۱۲۰۱۸۵۷
رفاه و آسیب های اجتماعی

فاجعه آنلاین مواد فروشی

اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,آسیب های اجتماعی,موادفروشی آنلاین

چشم‌هایی مثل عقاب، گوش‌هایی همچون خفاش و پنجه‌هایی به قدرت شیر، بازار اعتیاد را می‌پاید. در این بازار، هدف جلب رضایت مشتری است حتی به قیمت به زحمت افتادن ساقی‌ها، رفتنشان به در خانه مردم و ۲۴ ساعته آنلاین بودنشان. حالا که دنیایی از اطلاعات و امکانات فقط با یک گوشی همراه و یک کلیک در دسترس است موادفروشی هم آسان‌تر از قبل شده.

 

حالا دیگر ساقی لزوما آن فرد علاف توی پارک‌ها، خرابه‌ها یا پاتوق‌ها نیست که یواشکی پولی بگیرد و جنسی کف دستی بگذارد. موادفروش حالا دیگر حتما آن پیرزن گوژپشت با ظاهری غلط‌انداز نیست که تا چشم رهگذران را دور دید بسته‌ای کوچک را به دست مشتری بدهد و قلنبه‌ای پول را توی کیف دستی‌اش بچپاند.

 

موادفروش امروز دیگر لزوما حتی کسی نیست که گلوله‌ای تریاک یا مشتی هروئین را لای شمشادهای حاشیه خیابان و جاخالی‌های کیوسک‌های تلفن جاساز کند، چون مشتری قرن بیست و یکمی لابد ساقی قرن بیست و یکمی هم می‌خواهد!

 

شگردهایی برای آسان شدن اعتیاد

پسر توی زیرزمین خانه زندانی بود، می‌خواستند دستش به مواد نرسد و ترک کند. پسر اما به حبس خانگی‌اش اعتراض نداشت، اصلا سرخوش و شاد بود. پدر ردش را که زد فهمید در زیرزمینِ قفل زده مشغول دود کردن مواد است، پیگیرتر که شد رسید به گوشی تلفن همراه، به بسته اینترنتی پسرش که کمک کرد با ساقی ارتباط بگیرد، پول مواد را برایش کارت به کارت کند و مواد را پشت پنجره زیرزمین تحویل بگیرد.

دکتر محمد عبدخدا، کارشناس و محقق حوزه اعتیاد در گفت‌وگو با جام جم وقتی در حال مرور شگردهای جدید  خرده‌فروشان مواد بود به این سرگذشت واقعی اشاره کرد.

 

او می‌گوید حالا که همه‌چیز دیجیتال و آنلاین شده، کارهایی مثل ایستادن در چهارراه‌ها و فروش تابلو و علنی مواد هم در حال از مد افتادن است و هرچه سطح اجتماعی مشتری‌ها بالاتر می‌رود و نوع مواد مصرفی گران‌تر می‌شود، معامله چهره به چهره میان مشتری و ساقی نیز کمتر و کمتر می‌شود.

 

دکتر سیامک دانیالی، کارشناس اعتیاد نیز از موادفروشانی اسم می‌برد که بی‌محابا تا در خانه مردم می‌آیند و همچون یک پیک رستوران، مواد را دست مشتری می‌دهند، انگار که یک پیتزا، مرغ سوخاری یا ساندویچ سفارش داده است.

 

فضای مجازی پاک شده؟

سایت‌های اینترنتی متخلف از یک سو فیلتر می‌شوند و از سوی دیگر خلق می‌شوند؛ همین است که سایت‌های فروشنده مواد هنوز فعال‌اند. البته این رصدهای دائمی و فیلترشدن‌های همیشگی، این سایت‌ها را محتاط‌تر از قبل کرده و خلاقیت گردانندگانش را در فروشِ رمزی مواد بالا برده، آنقدر که فقط باید حرفه‌ای باشی تا پست‌های مخصوص فروش مواد در این سایت‌ها را بفهمی.

 

در سایت «د» نوشته‌اند «۳۰ گاری فضایی»، بعد هم اضافه کرده‌اند «شکستنی»؛ دو اصطلاح گنگ که بعد از تماس معلوم شد اولی مربوط به فروش حشیش است و دومی مربوط به شیشه.

 

جمع‌آوری خرده‌فروشان، تاثیر کم، زحمت زیاد

مافیای موادمخدر در جهان همیشه چند قدم از دولت‌ها و نهادهای مقابله‌ای جلوتر است و این قاعده جهانی شامل حال کشورمان نیز می‌شود. چرخه فروش مواد و گردش مالی میلیارد دلاری این بازار به همین علت است که هیچ‌گاه متوقف نمی‌شود و خرده فروشان مواد که پیشانی این مافیا هستند هرگز قلع و قمع نمی‌شوند.

 

با این حال طبق اعلام وزیر کشور و دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر برای چند صدمین بار در سال‌های اخیر قرار است از۲۰ اسفند طرح جمع‌آوری معتادان متجاهر و خرده‌فروشان در ۱۲ استان کشور اجرا شود؛ طرحی که میزان ثمربخشی‌اش را از هم‌اکنون می‌توان ناچیز ارزیابی کرد.

 

دکتر سیامک دانیالی به عنوان کارشناس این حوزه نیز معتقد است طرح جمع‌آوری خرده‌فروشان در واقع مبارزه با تقاضاست که روش کارآمدی نیست و هدف اصلی که به حداقل رساندن دسترسی به مواد است را محقق نمی‌کند. دکتر محمد عبدخدا نیز می‌گوید این طرح‌های مقابله‌ای فقط باعث گران شدن مقطعی مواد می‌شود و نتیجه موثری ندارد.

 

مافیای موادمخدر، قاچاقچیان دانه‌درشت و بعد هم خرده‌فروشان مواد که بر سر یک آخور تغذیه می‌شوند هرگز اجازه نمی‌دهند بازار از دستشان خارج شود بنابراین اگر طرح‌های ضربتی حتی طرح‌های چندماهه جمع‌آوری اجرا شود، خرده‌فروشان به اتکای قوه خلاقه‌شان راهی برای نگه‌داشتن بازار پیدا می‌کنند و شاید حتی تعداد بیشتری از آنها از پاتوق‌های سنتی موادفروشی به سایت‌های اینترنتی و شبکه‌های اجتماعی کوچ کنند.

 

 

 

  • 18
  • 1
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش