دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
۱۲:۳۸ - ۱۹ اسفند ۱۳۹۵ کد خبر: ۹۵۱۲۰۳۲۵۱
رفاه و آسیب های اجتماعی

افزایش شوهرکشی در جامعه

اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,آسیب های اجتماعی,پدیده شوهرکشی

پدیده شوهرکشی از مدت‌ها قبل بوده و در چند سال اخیر افزایش یافته است. تحقیقات نشان می‌دهد زمانی که زنان در خانواده‌هایشان سابقه خشونت و ازدواج اجباری داشته باشند، گرفتار خشونت‌های اجتماعی، روحی و روانی، جنسی و فقر مالی، اعتیاد همسران و خیانت آنها، مشکلات فرهنگی، برقراری رابطه‌های غیرمتعارف و خارج از حریم خانوادگی، استفاده از شبکه‌های ماهواره‌ای و تغییر رفتار و نگرش نسبت به کانون خانواده می‌شوند که آنها را به سمت و سوی شوهرکشی سوق می‌دهد.

 

زمانی که زن نمی‌تواند مشکلاتی که شوهرش در زندگی برای او به وجود آورده را از بین ببرد و نمی‌تواند شوهرش را متقاعد به جدایی کند، دست به خشونت خانوادگی می‌زند. گاه تنوع‌طلبی از سوی زنان و برآورده نشدن خواسته‌هایشان توسط شوهران می‌تواند آنها را به سمت و سویی هدایت کند که تصمیم به قتل شوهران خود بگیرند. زن‌ها کمتر خودشان مرتکب قتل می‌شوند.

 

آنها بیشتر سعی می‌کنند در اجرای نقشه قتل از فردی دیگر که همیشه یک مرد است استفاده کنند تا براحتی بتوانند نقشه شوهرکشی را به اجرا بگذارند و اغلب در این گونه جنایت‌ها نقش معاون در قتل را ایفا می‌کنند. در بررسی پرونده‌های ارتکاب به قتل شوهر آنچه در چرایی وقوع این رخداد کالبدشکافی می‌شود، علاوه بر تأثیرات قابل توجه شرایط اقتصادی و اجتماعی جامعه بر وقوع قتل، بررسی وضعیت حاکم بر زندگی زن و شوهر (قاتل و مقتول) است.

 

در پرونده‌های شوهرکشی با قتل‌هایی روبه‌رو هستیم که زن به نوعی در جریان نارضایتی مستمر از زندگی با همسر به دلایلی همچون مورد ضرب و شتم قرار‌گرفتن از سوی او، اعتیاد شوهر و ناکامی در تقاضای طلاق، نسبت به شرایط موجود کم تحمل شده و تحت شرایط غیرعقلانی، عمدتا با اجیر‌کردن فرد دیگری، مرتکب جنایت می‌شود. گاهی زن تصمیمی که برای شوهرکشی می‌گیرد ناشی از حس انتقامی است که در جریان مواجهه با خیانت شوهر و برقراری روابط نامشروع او با زن دیگری ایجاد می‌شود.

 

آخرین شکل بروز خشونت از سوی زنان همسرکش، مربوط به روابط نامشروع خود آنها به دلایل مختلف ازجمله کمبودهای عاطفی و روانی در زندگی زناشویی‌شان است که در پی آن روابط پنهانی با فردی دیگر شکل می‌گیرد و به این ترتیب زن به خاطر ادامه این گونه روابط که خلاف شرع و قانون بوده و با عرف جامعه نیز در تضاد است، با تفکرات شوم، نقشه قتل شوهر را طراحی و با معاونت دیگری اجرا می‌کند. فرد بی آن که بداند چه عواقب تلخی ممکن است سایه سنگین فضای مجازی بر زندگی‌اش داشته باشد، وارد این فضا می‌شود، کم‌کم ارتباط غیرمتعارف او با افراد غریبه و دور از محیط خانواده‌اش شکل می‌گیرد.

 

همین باعث می‌شود محبت را بیرون از خانه‌اش جست‌وجو کند. به مرور اعتقادات مذهبی‌اش کمرنگ می‌شود، از ارزش‌های دینی و کانون خانواده فاصله می‌گیرد. فردی می‌شود با عقاید سست که به یکباره فرو می‌ریزد. زنان وقتی وارد این فضا می‌شوند و رویه زندگی‌شان عوض می‌شود، بیشترین لطمه را به خود و اعضای خانواده می‌زنند. سرانجام باعث فروپاشی خانواده‌ای می‌شوند که چه بسا سال‌ها آن را ساخته‌اند.

 

فضای مجازی زنگ خطری برای بروز خشونت‌های خانوادگی است که باید آن را جدی گرفت. برای کاهش چنین جرایمی و خشونت‌های خانوادگی، باید به دختران و پسرانمان در زمینه تشکیل خانواده و حفظ کرامت و حرمت خانواده ایرانی و اسلامی آموزش‌های لازم را بدهیم که آنها بتوانند بدرستی زندگی خود را تشکیل داده و از آن حفاظت کنند تا دچار این گونه بحران‌های خانوادگی نشویم و شاهد کاهش جرایم باشیم.

 

اگر میان زوجین اختلاف‌هایی رخ داد آنها ابتدا از بزرگان خانواده‌ها که تجربه‌های بیشتر و بهتری در زندگی شان داشته‌اند، بهره لازم را بگیرند و برای حل مشکلات زندگی مشترک از آنها کمک بگیرند. از مشاوران خانواده کمک بخواهند. اگر این گونه مشاوره‌ها برای خانواده‌ها در قالب مشاوره‌های گروهی انجام گیرد، باعث می‌شود آنها با رویه زندگی خانواده‌های دیگر نیز آشنا شده و زمانی که مشکلات آنها را نیز می‌شنوند، وقتی متوجه می‌شوند این مشکلات با مشکلات پیش آمده در زندگی آنها یکسان است، راحت می‌توانند مشکلات خود را حل کنند.

 

باورهای دینی و مذهبی‌مان را افزایش دهیم. وقتی افراد عقاید مذهبی و دینی داشته باشند و باورهایشان درست و سنجیده باشد، کمتر به سمت خطا و اشتباه گام برمی‌دارند. اعتقادات مذهبی باعث می‌شود افراد کانون خانواده‌هایشان را حفظ کنند و از برقراری ارتباط با دیگران که خارج از عرف خانوادگی باشد خودداری می‌کنند.

 

دکتر امان‌الله قرایی مقدم

استاد دانشگاه و جامعه‌شناس

 

 

jamejamonline.ir
  • 10
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش