شنبه ۱۶ تیر ۱۴۰۳
۲۲:۰۰ - ۲۵ خرداد ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۳۰۶۳۱۴
رفاه و آسیب های اجتماعی

مصائب کودکان کار

کودکانی که حمایت نمی‌شوند

اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,آسیب های اجتماعی,کودکان کار

کودکان کار آن‌هایی که سر چهارراه ایستاده‌اند و فال می‌فروشند و شیشه‌ها را به زور پاک می‌کنند، نیستند. کار کودکان گسترده است و در همه مشاغل هم حضور دارند و نان سفره با عرق جبین و زحمت آنها تهیه می‌شود. اما در این میان هستند کسانی که کودکان‌شان را در ایام تعطیل سرکار می‌فرستند تا مرد شوند و روی پای خودشان بایستند. آنها هم کودکان‌شان را مورد ظلم قرار می‌دهند و کودکی‌شان را از آنها می‌گیرند. حسین احمدی‌نیاز، حقوقدان و وکیل پایه یک دادگستری در گفتگو با آفتاب یزد کار کودکان را مورد بررسی قرار داده و راه قانونی «کار نکردن کودکان» را بیان می‌دارد. او می‌‌گوید: «این نکات را بدانید که ۱) کودکان کار یک واقعیت تلخ در جامعه ایران به شمار می‌روند، لذا نمی‌توان این واقعیت را انکار کرد. ۲) با این واقعیت تلخ که خودش آسیب است و می‌تواند منشاء آسیب‌های دیگر باشد، چه کنیم؟ آیا برخورد سلبی و حذفی یا درمان کنیم؟ متاسفانه نوع نگاهی که دستگاه‌های اجرایی به این مسئله دارند، بیشتر بحث سلبی است تا بحث درمانی مشکل. زیرا کودکان کار محصول نابرابری و بی‌عدالتی هستند وگرنه هیچ کس دوست ندارد بچه‌اش سر چهارراه‌ها کار کنند.»

 

اصلا کودکان کار چه کسانی هستند؟ احمدی‌نیاز به این سوال پاسخ می‌دهد: «کودکانی که مجبور به امرار معاش و زیر ۱۸ سال هستند. قانون کار یک تعریف از کودکان کار دارد و کنوانسیون حمایت از کودک یک تعریف دیگر از این کودکان دارد. در مجموع اما رویه و روح حاکم بر قوانین و حقوق موضوعه در این راستا اعلام می‌کند کودکان زیر ۱۸ یا حداقل زیر ۱۵ سال امرار معاش کنند یا نان‌آور خانه باشند کار کودک است. کار کودک یا مشمول کار در کارگاه‌ها، مغازه‌ها، کارخانه‌ها و تولیدی‌ها، ساختمان‌سازی یا تکدی‌گری سرچهارراه‌ است. این مشاغل همه در یک راستا و یک رسته قرار می‌گیرند. 

 

این وکیل پایه یک دادگستری، با اشاره به این که این کودکان محصول یک‌نوع بی‌عدالتی هستند، می‌گوید: «به عنوان مثال وقتی سرپرست خانواده فوت می‌کند یا معلول می‌شود، به دلیل این که حمایت قانونی از این کودکان وجود ندارد و به دلیل وجود بروکراسی اداری، نبود بودجه، نبود نظارت، افزایش مددجویان، کثرت کودکان کار باعث شده که نتوانند به طور کامل تحت پوشش قوانین حمایتی لازم و مکفی قرار گیرند. بنابراین یک کودک وقتی می‌بیند تنها و بی‌سرپرست مانده مجبور است کار کند.»

 

احمدی‌نیاز با اشاره به این که وقتی یک کودک کار می‌کند با چند معضل و مشکل مواجه می‌شود، می‌گوید: «کودکان کار فقط کودکان سرتقاطع چهارراه‌ها نیستند که شیشه پاک می‌کنند یا دستمال‌کاغذی می‌فروشند، بلکه کودکان کار، کودکانی هستند که در کارگاه‌ها و اماکن زیرزمینی کار می‌کنند. آنها از یک منظر مورد چند ستم قرار می‌گیرند. بزرگترین ستم این است که آنها کارگر قلمداد نمی‌شوند بنابراین نمی‌توانند از قوانین حمایتی کار برخوردار باشند و قانون کار قرار نمی‌گیرند فاقد سندیکا و نهادهای حمایتی هستند. بنابراین آنها تحت پوشش بیمه هم قرار نمی‌گیرند و از قوانین‌ بیمه‌ای و حمایتی برخوردار نیستند و در صورتی که مورد ظلم و ستم قرار بگیرند (به دلیل آن که کارشان قاچاق و غیرقانونی تلقی می‌شود) امکان اظهار و شکایت را از خودشان سلب می‌کنند و نبود چتر حمایتی قانونی باعث ظلم مضاعف بر آنها می‌شود. از یک سو کارفرما آنها را استثمار می‌کند و کار بیشتری می‌کشد. از دیگر سو حق و حقوق متناسب با کارشان را پرداخت نمی‌کند.»

 

**مرثیه کودکان کار

به گفته این حقوقدان؛ «کودکان کار مورد بهره‌وری قرار می‌گیرند. طبق آماری که معلوم نیست چقدر مقرون به صحت باشد بسیاری از کودکان کار در طول ایام کار مورد بهره‌وری و یا آزار و اذیت قرار می‌گیرند و این تجربه را حداقل برخی‌هایشان برای یک‌بار پیدا می‌کنند که خود موجبات پدیداری ناهنجاریها و آسیب‌های اجتماعی می‌شود. این مسئله باعث به وجود آمدن بسیاری از بدبختی‌ها و مصیبت‌ها می‌شود. زیرا این کودکان از روان و روح مناسبی برخوردار نخواهند بود و جامعه دچار معضلات بیشتری از جانب آنها خواهد شد.»

 

احمدی‌نیاز، با اشاره به این که باید واقعیت در باب کودکان کار را باید در نظر بگیریم، تاکید می‌کند: «لذا اساسا نگاه قوانین ما به کودکان کار بیشتر نگاه سلبی است تا نگاه حمایتی. به عنوان مثال قانون اعلام می‌کند شهرداری موظف و مکلف به جمع‌آوری کودکان کار است. آنها کودکان را جمع‌آوری می‌کنند که چه شود؟ فقط آنها را در یک جا جمع می‌کنند؟ نمی‌تواند زیرا این کودک معیشت یک خانواده را به عهده دارد و باید کار کند. شهرداری توانایی و بودجه این را ندارد که برایشان کاری انجام دهد. ما نمی‌خواهیم گداپروری شود بنابراین نمی‌گویم فقط حمایت مالی از این کودکان کنند بلکه کودکان باید تحت آموزش قرار گیرند بنابراین متولیان امر باید مدرسه، مسکن، لباس و حمایت‌های اینچنینی را به این کودکان ارائه کنند.»

 

وی با اشاره به اصل ۴۳ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، می‌گوید: «این اصل تصریحا اعلام می‌دارد؛ «دولت ملزم و مکلف به تامین مسکن و مایحتاج عمومی شهروندان است. قانونگذار در اینجا یک نوع شکل سوسیالیستی کامل را برای دولت ترسیم و بیان کرده که ملزم است که شرایط خاصی را مهیا کند، درست مانند کشورهای اسکاندیناوی. در این کشورها کودکان کار وجود ندارد. مگر دولت‌ آنجا چه می‌کند؟

 

بند یک اصل ۴۳ قانون اساسی می‌گوید؛ «برای تامین استقلال اقتصادی جامعه و ریشه‌کن کردن فقر و محرومیت و برآوردن نیازهای نیازهای انسان در جریان رشد ، با حفظ آزادگی او ، اقتصاد جمهوری اسلامی ایران بر اساس ضوابط زیر استوار می شود: ۱ - تامین نیازهای اساسی مانند: مسکن، خوراک، پوشاک، بهداشت، درمان، آموزش و پرورش و امکانات لازم برای تشکیل خانواده برای همه. بند ۲ هم این را بیان می‌کند. یعنی اصل ۴۳ قانون اساسی ایران در بخش اقتصادی قانون است و یک نوع اقتصاد زیبایی را بیان می‌کند مانند کشورهای اسکاندیناوی که به شهروندان‌شان ارائه می‌کنند. در عین حال که اقتصاد آزاد دارند دولت تمام این امکانات را برای شهروندان فراهم می‌کند.

 

ما در کشورمان از نفت، امکانات طبیعی و توان مالی خیلی خوبی برخورداریم و این الزام و تکلیف برای دولت وجود دارد که رفع تبعیض کند. بند ۹ و ۱۴ از اصل سوم قانون اساسی این تکلیف را گذاشته که رفع تبعیض شود و از مصادیق بارز تبعیض وجود کودکان کار است. برای این که یک کودک در استخر شنا می‌کند و بهترین امکانات را دارد و یک کودک در چهارراه‌ها مشغول تکدی‌گری است یا در کارگاه مورد استثمار قرار می‌گیرد. این کودکان بزرگ می‌شوند در جامعه تولید آسیب می‌شود. زیرا آنها تجربه‌های خیلی تلخی را پشت سر گذاشته‌اند و جامعه را دشمن خود تلقی می‌کنند. آثار این حادثه رو به فزونی خواهد بود. بنابراین نوع نگاه ما به کودکان کار سلبی و حذفی است. می‌گوییم کار کودک ممنوع است. یعنی باید این کودکان را حذف کنیم؟ قابل حذف نیست. باید به دنبال راه‌حل باشیم و دستگاه‌های متولی امر (بهزیستی، دولت‌ و شهرداری‌ها) باید با وجود بودجه‌ای که در نظر می‌گیرند، این کودکان را به توانمندی برسانند و امکان تحصیل و مسکن آنها فراهم شود. این درمان واقعی معضل کودکان کار است.»

 

**آموزش‌هایی که در کتب نیست

احمدی نیاز به اشاره به این که کودکانی که سر چهارراه‌ها هستند و ما به عنوان کودکان خیابانی می‌شناسیم، تحت سیطره باندهای مافیایی قرار می‌گیرند، می‌افزاید: «باندهای مافیایی در همین پایتخت کودکان را به استثمار در می‌آورند و آنها مکلفند برای صاحبان خود کار کنند. یعنی بهره‌وری بسیار خطرناکی از کودکان کار در تهران صورت می‌گیرد و یکی از مصادیق معضلات اجتماعی ما استثمار کودکان کار توسط باندهای مافیایی است. کودکان خیابانی چه در توزیع موادمخدر یا تکدی‌گری مورد استثمار و بهره‌وری خلاف قانون و وجدان قرار می‌گیرند.»

 

این وکیل پایه یک دادگستری در پاسخ به این سوال که چه باید کرد که معضل کودکان کار حل شود؟ می‌گوید: «اولین قدم اصلاح قوانین و تنظیم نهادها و تبیین آنها براساس واقعیت‌هاست. نکته بعدی توانمندی این کودکان است تا بتوانیم راه عاقلانه و منطقی و علمی پیدا کنیم.»

 

وی با بیان این که بعضی از کشورها که توفیق موفقیت در راهکار کودکان کار را داشتند، تاکید می‌کند: «این موفقیت ناشی از این بوده که اردوگاه‌های شکیل و زیبایی برای آنها ساخته‌اند و نگاه مهربانانه (نه ترحم‌آمیز) به آنها دارند و آنها را مورد آموزش قرار می‌دهند. این کودکان تحت پوشش حمایت‌های حمایتی قرار می‌گیرند نه این که گداپروری کنند بلکه این کودکان را به مرحله توانمندی می‌رسانند. باید این کودکان به آیند‌گان خوب تبدیل شوند نه به ضایع شدگان. شما در نظر بگیرید در اکثر کتب درسی ما (دبستان و دبیرستان و حتی دانشگاهی) هیچ اثری از کودکی کردن کودکان و آشنایی با کنوانسیون حمایت از حقوق کودک وجود ندارد. حتی آموزه‌هایی که در کتاب‌ها هست به درد کودکان نمی‌خورد و همین باعث شده که ماحصل جامعه ما به آسیب‌دیدگان تبدیل شود.»

 

 

 

 

  • 15
  • 6
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش