پنجشنبه ۱۴ تیر ۱۴۰۳
۱۲:۴۱ - ۱۵ آبان ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۸۰۳۹۳۶
رفاه و آسیب های اجتماعی

علل افزایش طلاق در ایران

طلاق,اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,آسیب های اجتماعی

«ثبت ۲۱ طلاق در هر ساعت» این آخرین آمار طلاق است که در تازه‌ترین اظهارات مسئولان سازمان بهزیستی کشور اعلام شده است. آماری که نشان می‌دهد جدایی روزانه ۴۳۹ زوج در کشور یعنی افزایش آسیب‌ها برای برخی از زنان مطلقه. 

 

۱۷۴هزار واقعه طلاق در سال ۹۵ به ثبت رسیده که نسبت به سال ۹۴ بیانگر افزایش ۶درصدی است. در این میان، طول مدت زندگی مشترک این زوج‌ها یکی از مولفه‌های مهم در آسیب‌شناسی این اتفاق است.

 

به گفته رئیس سازمان بهزیستی کشور، ۴۷درصد از جدایی‌ها در پنج سال اول ازدواج رخ داده است اما میانگین طول زندگی مشترک در زوجینی که با طلاق مواجه شده‌اند در ایران ۸.۳ سال است. آمار دیگری هم نشان می‌دهد دوام زندگی ۶۰درصد طلاق‌های ثبت شده، کمتر از پنج سال بوده که از این مقدار ۱۳درصد آن طول زندگی مشترک‌شان به یک سال هم نکشیده است.

 

اما نکته عجیبی که در آمارهای ارائه شده از سوی مسئولان وجود دارد تعداد بالای طلاق در سنین بالاست به طوری که ۳۰درصد از ازدواج‌هایی که ۳۰سال از زندگی مشترک‌شان گذشته است با طلاق مواجه شده‌اند. البته علت این بالا بودن را می‌توان در جمعیت زیاد این گروه به نسبت گروه‌های دیگر مشاهده کرد. 

 

از سوی دیگر، طبق گزارش قوه قضائیه، بهزیستی، شورای فرهنگی اجتماعی زنان، ثبت‌احوال و معاونت امور زنان از مهم‌ترین دلایلی که یک زوج تصمیم به ترک زندگی می‌گیرند می‌توان به عدم مهارت زندگی زناشویی و فقر در سواد همسرداری، نداشتن تفاهم، نارضایتی‌های جنسی، عدم مسئولیت‌پذیری زوج و زوجه، خیانت و دخالت اشاره کرد.

 

اما نکات قابل‌توجهی هم در آمارهای منتشر شده از طلاق‌های سال ۹۴ وجود دارد. در این سال، ۱۹هزار و ۴۴۴نفر از دختران و یکهزار و ۲۱۸نفر از پسرانی که طلاق گرفته‌اند، زیر ۲۰سال سن داشته‌اند. بیشترین طلاق در سال ۹۵ نیز مربوط به گروهی بوده که در آن دختران بین ۲۵ تا ۲۹سال و پسران بین ۳۰ تا ۳۴سال بوده‌اند، این در حالی است که از سال ۸۳ تا ۹۳ یعنی به مدت یک دهه بیشترین طلاق در گروه سنی ۲۰ تا ۲۴سال سن برای دختران و ۲۵ تا ۲۹سال برای پسران بوده است که با رسیدن به سال ۹۴، هر دو جنس یک پله بالا آمده‌اند که دلیل این اتفاق تغییرات هرم سنی جمعیت در کشور است.

 

اما مقابل طلاق، ازدواج قرار دارد؛ به عبارت دیگر برای ارزیابی وضعیت خانواده در یک جامعه باید این دو را با یکدیگر سنجید. آمارهای ثبت شده حاکی از آن است که این نسبت از سال ۹۰ تا ۹۴ نشان می‌دهد که در مقابل هر ۱۰۰ ازدواج، ۲۳.۹ طلاق به ثبت رسیده و البته روند آن در این چهار سال افزایشی بوده است. 

 

۶۰درصد دادخواست‌ها به درخواست زنان است

نکته بعدی، چالش‌های زندگی بعد از طلاق است که با عنوان بحران شناخته می‌شود. بحرانی که در جامعه ایران برای زنان با آسیب‌های فراوان همراه است. در واقع، سرنوشت زنان درگیر مشکلاتی از افسردگی تا فشار اقتصادی می‌شود. در این میان، ترس از آینده و بروز مشکلات روحی، جسمی و اقتصادی از مهم‌ترین دغدغه‌های این زنان به شمار می‌آید که در صورت داشتن فرزند باید مشکلات آنان را چند برابر در نظر گرفت. به عبارت دیگر، تبعات وقوع یک طلاق از ۲نفر فراتر رفته و چرخه‌ای از آسیب‌هایی خواهد بود که دامن‌گیر اعضای یک خانواده و در نهایت جامعه می‌شود. 

 

اما نکته قابل تامل آمار دیگری است که مسئولان قوه قضاییه اعلام کرده‌اند؛ ۶۰درصد دادخواست‌های طلاق به درخواست زنان و طلاق توافقی در جایگاه بعد از آن است. این آمار نشان می‌دهد دیگر برای زنان جامعه ایران «سوختن و ساختن به هر قیمتی» معنا ندارد و حتی با وجود فرزند ، در صورت نداشتن احساس خوب از زندگی مشترک خود تصمیم به رفتن به دادگاه و درخواست جدایی می‌گیرند. به عبارت دیگر، با بالا رفتن تحصیلات زنان، اشتغال و درآمدزایی مانعی برای آنان وجود ندارد که البته این موارد درباره همه زنان مطلقه صادق نیست و برخی از آنان پس از طلاق به دلیل مشکلات فرهنگی با چالش‌های فراوانی روبرو می‌شوند. 

 

آسیب‌های زندگی مجردی

از سوی دیگر، در همه سال‌های گذشته فضای مجازی به عنوان پای ثابت افزایش طلاق در ایران بوده است، به طوری که این موضوع در کنار اعتیاد و بیکاری به عنوان عامل وقوع طلاق مطرح می‌شود. تغییر سبک زندگی و تمایل افراد به تنهایی به واسطه دسترسی به انواع امکانات، ماهواره و شبکه‌های اجتماعی از مسایلی است که بارها مسئولان و کارشناسان درباره آن هشدار داده‌اند.

 

همین چند ماه پیش بود که حبیب‌الله مسعودی‌فرید، معاون امور اجتماعی سازمان بهزیستی کشور اعلام کرد: نرخ طلاق در کشور رو به افزایش است، اما در ۲سال اخیر با فعالیت‌هایی که انجام شده، شیب افزایش طلاق کاهش یافته است، اما انگار واقعیت‌های آماری حکایت از آن دارد که کاهش شیبی در کار نیست و طلاق همچنان با سرعت در حال رشد است. در این میان با افزایش آمار طلاق و کاهش ازدواج با پدیده تازه‌ای مواجه هستیم؛ ‌افزایش زندگی مجردی و خانواده‌های تک نفره‌ای‌ که عده‌ای از این افراد به دلیل طلاق به چنین زندگی روی آورده‌اند. موضوعی که روح‌الله بابایی‌صالح، عضو هیئت رئیسه کمیسیون اجتماعی مجلس هم به آن اشاره می‌کند و می‌گوید: خانه‌های مجردی درحالی بیشتر و بیشتر می‌شود که این رویه بسیار آسیب‌زا و حادثه‌ساز بوده است. 

 

جای خالی آموزش

همه این اظهارات درحالی است که مهارت‌آموزی به تک‌تک افراد خلا بزرگی است که جامعه ایران از آن رنج می‌برد درحالی که باید در نظام آموزشی برنامه‌هایی گنجانده شود که افراد از همان دوران نوجوانی با نحوه برخورد با همسر و چگونگی زندگی مشترک آشنا شوند تا در جوانی با نگاهی روشن و صحیح به انتخاب همسر و شروع یک زندگی بپردازند اما جای این آموزش‌ها هم در مدرسه و هم در دانشگاه سال‌هاست که خالی بوده و نتیجه این کم‌توجهی مسئولان منجر شده در این سال‌ها قطار طلاق با سرعت به حرکت خود ادامه دهد و از سوی دیگر روند ازدواج کند و کندتر شود. 

 

حالا هم انطور که رئیس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور گفته است: در ۶ماهه اول امسال ازدواج‌های ثبت شده ٣۵١هزار و ٣٨٣ مورد بوده که در مقایسه با سال قبل سه درصد کاهش را نشان می‌هد. به گفته احمد تویسرکانی، در این مدت ٨٧هزار و ٣٨٠مورد طلاق به ثبت رسیده که ۶درصد رشد داشته است. با این توضیح که طول زندگی‌های مشترک همچنان کوتاه است چراکه بیشترین طلاق‌ها در سه سال اول زندگی مشترک رخ داده است. در این میان، بیشترین دلایل جدایی زوجین براساس اظهار خودشان عدم تفاهم، اعتیاد به مواد‌مخدر و مشروبات الکی و ترک زندگی بوده است.

 

با این توضیحات به‌نظر می‌رسد معضل جوانان مطلقه را باید به معضل جوانان ازدواج نکرده و در حال عبور از سن ازدواج اضافه کرد و این یعنی زنگ خطری که همچنان از چشم مسئولان مغفول مانده است.

سوسن نوری

 

 

ebtekarnews.com
  • 25
  • 6
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۳
در انتظار بررسی: ۱۱
غیر قابل انتشار: ۱۴
جدیدترین
قدیمی ترین
بنام خدا چه زیبا میشد اگر لا اقل ما ایرانیها کمک به همنوعان خود ومحبت به دیگران را هدف قرار داده وبخاط دیگران از خود گذشتگی میکردیم زندگی مان زیبا میشد بسیار بزرگان شفارش کردهاند چقدر افراد دانا توصیه کردهاند با عقل وتدبیر مغایرت ندارد اگر فردی کنار خیابان زیر باران ایستاده شاسی بلند بجای اینکه تحقیرش کنی کمکش کن نترس همه راهزن نیستند فکر کن او هم برادرت تقی است که ماشین ندارد اگر با خانم وبچه ها برای خرید از خیابان پرسه زنان میگذرید زن سالخورده ای هم کمک کنید حتی کم خانمی کهبا شوهرت خرامان وشیک پیک از کنار بی دست وپایی بی خیال رد میشوی بیاندیش که دنیا تنها برای شما افریده نشده ای جوانی که کنا ر سالخوردای ویراژ میروی تو هم سالخورده میشوی خدای نکرده دیابت هم افسردهات میکند خانمی که وقتی سکه بالا رفت بدخواهان تحریکت میکنند شوهرت را به زندان وبچه ها را اواره میکنی به ایندهاش وبه تاریخ چه جواب میدهی ؟ به پدرمان ومادرمان ادم وحوا بیاندیش ودعایشان را ببین ومطالعه کن ما ایرانی هستیم رحم و مروت داریم حیا وشرم داریم بزرگانی چون حافظ وعطار ومولوی وسعدی داریم من از بینوایی نیم رنگ زرد غم ......رخم زرد کرد ما بابا طاهر داریم کوه سکه را به جوی نفروختند نگاه بچه به پدر ومادر مانند بارش باران لطف وکرم خدا است درهای رحمت الهی با لبخند طفل معصوم گشوده میشود رحم کنید به کودکی که دست بابا ومامان را میخواهد اما سرگردانی در انتظارشان است کوه سکه هم بمرور زمان از بین میرود خداوند دنیا پرستان را دوست ندارد وکمکشان نمیکند الله اکبر
باسلام علل اقزايش طلاق قانونهاي دادگاهها است كه زنها از آن سو استفاده ميكنند بعضي از خانمها با توجه به فضاي مجازي حيانت و اجراي مهريه زندگي فرزند و همسرش رو نابود ميكنند ومرد بخاطراسترس هاي روزمره محكوم به مسايل جنسي فراوان است ودادگاه مهريه اي كه هديه اول ازدواج مي باشد تبديل به جرم شدن مي نمايد و مرد براساس توقيف ملك انجام شده رو بايد بفروشد وتقديم خانمي بكند كه در فضاي مجازي عاشق شده و مرد را به خاك سياه بنشاند دادگاه و وكلاي ايران باعث افزايش طلاق شده اند طلاق توافقي وجود ندارد نفري كه طلاق ميخاهد و عاشق شده ديگري راوادار به طلاق ميكند دقيقا دادگاه خانواده بمانند مرده شور خانه ميمانند
علل محوری طلاق و عدم ازدواج جوانان ۲۵ -اینست که امروزه دیگر به ندرت زنی برای آبروداری ازدواج می کند و به خاطر حرف مردم به زندگی نکبت بارش ادامه می دهد زیرا آن آبرو و حرفها دیگر از اعتبار افتاده است و این از خاصیت جامعه صنعتی و ارتباطات مدرن است. ۲۶- و بندرت مردی فقط برای اینکه یک ظرف تخلیه شهوت به طور آماده در خانه داشته باشد به زناشوئی تن می دهد و آنرا تحمل می کند. زیرا روابط آزاد جنسی در همه جا فراهم است که ارزانتر هم هست. ۲۷-- و به ندرت زنی فقط به خاطر داشتن یک سرپناه و شام شب تن به ازدواج و استمرار زناشوئی می دهد. ۲۸- و به ندرت زنی فقط به خاطر آتیه و بازنشستگی ازدواج می کند و ادامه اش می دهد زیرا بیمه ها این کار را می کنند و نیازی به شوهر نیست. ۲۹- تمکین جنسی زن هم که از اساس زناشوئی و از وظایف ذاتی زن در زندگیست در حال انقراض است زیرا زن دیگر مجبور به حفط زناشوئی اش نیست پس در این وظیفه هم اجباری نمی بیند و همین امر امروزه از علل محوری طلاق است. استاد علی اکبر خانجانی کتاب" فریادِ زن"
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش