دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
۱۱:۴۶ - ۱۲ آذر ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۹۰۲۹۸۳
رفاه و آسیب های اجتماعی

نابرابری‌های ناموجه امنیت اجتماعی و توسعه ملی

مومنی وراغفر و واعظ مهدوی,اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,آسیب های اجتماعی

«نابرابری‌های ناموجه، امنیت اجتماعی و توسعه ملی در ایران»، اين‌ها دغدغه هاي جدي جمعي از نخبگان اقتصاد و اجتماع ايران است كه بررسي آن را در نشستي رسمي دنبال كردند. دغدغه‌هايي كه سرنوشت اين مرز و بوم را به نوعي با خود گره زده اما كمتر مورد توجه قرار گرفته است. فرشاد مومنی، استاد دانشگاه علامه طباطبایی، حسین راغفر، اقتصاددان و محمدرضا واعظ مهدوی، دكتري برنامه‌ريزي در اين نشست حضور داشتند كه در ابتداي امر، اين دكتر مومني بود كه ضمن رونمايي از تازه‌ترين تاليف خود با عنوان «عدالت اجتماعی، آزادی و توسعه در ایران امروز» و با اشاره به اینکه وقتی شفافیت در کار نباشد، علم، قانون و برنامه مزاحم تلقی می‌شوند و در اداره امور جنبه حاشیه‌ای پیدا می‌کنند، گفت: در یک اقتصاد سیاسی رانتی، شفاف‌ نبودن اطلاعات از راه‌های مختلف می‌تواند آسیب‌زا باشد. مسدود کردن، دستکاری و گذاشتن تفسیرهای نامربوط روی اطلاعات غیرقابل کتمان، فضایی غیرمشارکت‌جویانه را به وجود می‌آورد که باعث امتناع مشارکت مردم می شود و نيز فهم مسائل مربوط به آمار و اطلاعات را سخت و دشوار می‌کند.

 

بحران هاي اقتصاد رانتي در جامعه

مومني با اشاره به اینکه مشابهت‌های حیرت‌‌انگیزی در اقتصادهای رانتی بین شيوه اداره اقتصاد ملی و شيوه اداره اقتصاد شهری مشاهده می‌شود، ادامه داد: در چنین شرایطی از جنبه معرفتی و برای برون‌رفت از بحران، اطلاعات واقع‌نگر و بهنگام، توصیه‌ می شود که به سمت رویکردهای مبتنی‌بر اقتصاد سیاسی حرکت کنید. آن نيز از این بابت که نفع برندگان و زیان دیدگان را مشخص می‌کند. دکتر مومنی درباره اینکه عدم شفافیت در فرآیندهای تصمیم‌گیری و تخصیص منابع و اجرا باعث زيان بخش‌های مولد و عامه مردم مي‌شود،گفت:« در مقابل نیز بخش‌های غیرمولد و فرصت‌طلب‌ها، برخورداری‌های غیرعادی پیدا می‌کنند.

 

وقتی از این زاویه عملکرد شهرهای ایران به‌ویژه کلانشهرها را مشاهده می‌کنیم، از تک‌تک این زوایا، مشابهت‌هايی حیرت‌انگیز را بین آنچه در سطح ملی و در سطح شهر وجود دارد، مشاهده می‌کنیم». مومنی درباره اینکه در فضای رانتی و غیرشفاف هرگز کسی رغبت به بازنگری و زیرذره‌بین‌گذاشتن هزینه‌ها ندارد، ادامه داد:« کشور ما در صنعت ملی در این زمینه هزینه‌های بسیار سنگینی را متحمل شده و اگر امکان مقایسه وجود داشته باشد، شهر تهران در این زمینه از سوی مدیریت شهری عملکرد بسیار فاجعه‌آمیزتری را به نمایش می‌گذارد.

 

پدیده‌هایی مثل شهرفروشی، محیط‌زیست‌فروشی، اختیارات غیرمتعارف خارج از شمول برای اشخاص، اختیارات غیرمتعارف برای جابه‌جایی ردیف‌های بودجه‌ای با منطق شخص‌محوری و نکاتی از این دست، جلوه‌هایی از چنین مناسباتی را به نمایش می‌گذارند». مومنی درباره مشارکت ناپذیری مردم در چنین فضایی، مثالی زد و گفت:« براي مثال در سطح مدیریت شهری می‌بینید که حتی مناطق در زمینه تصمیم‌گیری‌های کلیدی نقش بسیار اندکي دارند و تمرکزگرایی افراطی بیداد می‌کند. همچنین در چارچوب چنین مناسباتی، ظهور پدیده‌هایی مثل اسراف‌ و اتلاف منابع غیرعادی، فساد گسترده و عمیق، اجتناب‌ناپذیر می‌شود.

 

در شهر تهران بودجه‌های بسیار سنگین صرف اتوبان‌سازی می‌شود اما همان بودجه‌ها به سمت تخصیص برای مترو هدایت نمی‌شود، فقط از زاویه اقتصاد سیاسی مشخص می‌کند این جهت‌گیری‌ها، دغدغه چه کسانی را دارد و دغدغه چه کسانی را ندارد». استاد دانشگاه علامه طباطبایی درباره اینکه شکاف قیمتي بین ارزان‌ترین و گران‌ترین خانه‌ها در تهران به حدود یک به ٤٠٠ رسیده‌است، گفت:« گستره و عمق نابرابری‌هایی که در این زمینه وجود دارد، حیرت‌انگیز است و دوباره برای من این طنز تلخ جلوه‌گر می‌شود كه آن‌هایی که داعیه اصولگرایی دارند، درباره عدالت اجتماعی نيز باید توضیح دهند که چه نسبتی با اصولی که این‌ها به آن گرایش دارند، وجود دارد».

 

عدالت باید جایگاهش را پیدا کند

درادامه نشست محمدرضا واعظ مهدوی، معاون توسعه امور آموزشی و فرهنگی سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کشور با بیان اینکه عدالت اجتماعی یک مفهوم جهان گستر و تاریخی در طول حیات بشربوده و سابقه تاریخی آن به تمام نهضت‌های اجتماعی برمی گردد، گفت: انقلاب اسلامی ایران، رویکرد عدالت را بسیار درنظر گرفته است ولی متاسفانه در طول سال های بعد از انقلاب اسلامی، این مفهوم به دست فراموشی سپرده شده و یا با تهاجماتی در عرصه های اجتماعی و فرهنگی مواجه شده است». واعظ مهدوی با تاکید براینکه باید به مفهوم عدالت توجه شود، گفت: « عدالت باید تکرار شود تا بتواند جایگاه خودرا پیدا کند. بحث عدالت، تاریخی و مهم است. همه حکومت‌ها می گویند ما عادلیم، پس بسیار مهم است که این مفهوم را بازخوانی کنیم».

 

او با اشاره به نوشته‌هاي دکتر مومنی در کتابش از سال‌هاي گذشته،گفت: « این نوشته‌ها نشان می‌دهد که اگر افرادی در جریان چرخ‌های توسعه از بین رفتند و فقرا نابود شدند، اشکالی ندارد چون جهان برتر، انتخاب اصلح و بقاست؛ بنابراين کسانی که نمی‌توانند باید از بین بروند که مناطق محروم ازمصادیق بارز این نابود شدن محسوب می‌شوند. همچنین مومنی در این کتاب نقد رویکرد رخنه به پایان را بیان کرده و گفته نویسنده این کتاب، نظریه سنتی اقتصادی مبتنی بر این اصل که رشد اقتصادی باید به وقوع بپیوندد و آثار اجتماعی آن به‌طورعادی انجام شود را مورد نقد قرار می‌دهد و می‌گوید این اندیشه‌ها با روند تحولات نوین در عرصه برنامه‌ریزی های توسعه به فراموشی سپرده شده اما متاسفانه این جریان فکری هنوز در کشور ما زنده است».

 

معاون توسعه امور آموزشی و فرهنگی سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی ادامه داد: « ارزیابی من از علت تنازعات و وضعیت فقرو نابرابری‌ها و عوامل نابرابری‌های اجتماعی و پایداری آن‌ها این است که بین نظریه اقتصاد بازار محور و عدالت محور،یک تناقض و تضادی وجود دارد که این تناقض به دلیل وجود این ویروس فکری است که همه چیز را آزاد کنیم، دولت دخالت نکند و بازار تعیین کننده باشد». وی با اشاره به اینکه نتیجه چنین تفکری این است که حاشیه نشینی گسترش می یابد،ادامه داد:« چون براساس اقتضای بازار، امکانات و اشتغال در شهرهای بزرگ وجود دارد، روستاییان به امید پیدا کردن کار به شهرهای بزرگ می‌آیند که موفق نمی‌شوند و درنتیجه حاشیه‌نشینی را پیش می‌گیرند که به تبع آن اختلافات طبقاتی افزایش می‌یابد».

 

وی با ذکر این مثال که دانش‌آموزی در شهرستان بستک تا ماه های متمادی پس از شروع سال تحصیلی معلم ندارد اما دانش‌آموز تهرانی با امکانات زیاد مشغول به تحصیل است، گفت: «رقابت آزاد در چنين شرایطی یعنی حذف دانش آموز و اختصاص ۵۰ درصد فرصت‌های آموزشی به دهک های بالای درآمدی که در این شرایط باید سیاست هایی رابرای رفع این مشکل در نظر گرفت. در نتیجه ذی‌نفعانی که نفع آن‌ها در برتری برترها و برخورداری برخوردارها است، تصمیمات و ساختارهایی ایجاد می کنند که به نفع بقاي نابرابری ها عمل خواهد کرد».

 

طمع و آزی که در کشور شکل گرفته، خطرناک است

دکتر حسین راغفر نیز در این نشست با اشاره به مساله فقر و نابرابری های اجتماعی که در کشور وجود دارد، گفت: «یکی از نگرانی‌های اصلی در کشور، مساله فقر و نابرابری است. البته نابرابری مستقل از فقر، مساله بسیار مهمي است اما به‌ویژه در ساختار اقتصاد سیاسی ایران، نابرابری موجب بروز فقر می‌شود. در این سال‌ها یکی از اهداف انقلاب اسلامی، تحقق عدالت اجتماعی بود که متاسفانه پس از گذشت بیش از سه دهه از انقلاب، فقر و نابرابری به مراحلی فراتر از وضعیت هشدار رسیده است و می تواند زمینه‌های ناآرامی‌های سیاسی، اجتماعی و اقتصادی را رقم بزند». این استاد اقتصاد ادامه داد:« البته ما همواره با فقر و مشکلاتی که امروزه در مورد آن صحبت می‌کنیم، روبه‌رو بوده‌ایم ‌اما نقش دولت‌های نهم و دهم و آثار اقتصادی – اجتماعی عمیقی که روی جامعه باقی گذاشته، تا دو یا سه دهه بعد نيز گریبان جامعه ما را خواهد گرفت، مانند زمانی که مغول ها به ایران حمله کردند و آثار آن را می تواند ردیابی کرد؛ بنابراین مي‌توان برخی انحرافات بزرگی راکه به واسطه این تاثیرات اقتصادی و اجتماعی در جامعه شکل گرفته، تا سال‌های متمادی ردگیری کرد».

 

این اقتصاددان با اشاره به سرمایه‌داری در ایران توضیح داد:« رویش سرمایه‌داری مالی در ایران، یکی از اتفاقاتی است که در دوره هشت‌ساله دولت‌های نهم و دهم رخ داد. با توجه به ساختار اقتصاد سیاسی ایران، در عمل یک اقتصاد غارتی را در ایران تکمیل کرد. در این اقتصاد با ساختار نهادهای ضدتوسعه مانند فساد، تملق و چاپلوسی، نهادهایی هستند که به افرادی که وارد جریان فساد می شوند، ارزش می‌دهند. طمع و آزی که در کشور شکل گرفته، خطر بسیار بزرگی است که کشور را تهدید می‌کند. در این میان نباید توطئه‌های بیگانگان را نيز نادیده بگیریم». او نابرابری‌های اقتصادی، اجتماعی و فقر مزمن را مسائل مهمی دانست و بیان کرد: « اگردر جامعه‌اي مانند کره‌شمالی یا چین، فقر وجودداشته اما نابرابری کم باشد، این جامعه زمینه ایجاد بحران اجتماعی ندارد؛ چون مردم در یک سطح قرار دارند و محرکی برای تغییر وضعیت وجود ندارد.

 

ممکن است جامعه‌ای مانند بخش‌هایی از کالیفرنیای آمریکا نيز باشد که نابرابری دارد اما فقر در آن وجود ندارد. در این جوامع نگرانی وجود ندارد اما در جامعه‌ای که فقر و نابرابری زیاد باشد، چنین موضوعی، محرک بسیاری‌نابسامانی‌‌های اجتماعی است. ریشه اصلی قانون شکنی‌هایی که در جامعه دیده می‌شود، نابرابری‌ها هستند». این اقتصاددان با تعریف جامعه بسامان و عادلانه توضیح داد: «در جامعه بسامان، همکاری اجتماعی می‌تواند رشد کند و در کنار این همکاری اجتماعی، انسجام و همبستگی اجتماعی شکل می‌گیرد. در جامعه‌ای که نابرابری به شکل حاد وجود دارد، این فرصت‌ها منتفی است». او بیان کرد:« مساله دیگر فقر است. فقر نيز مساله‌اي طبیعی نیست، بلکه محصول نظام اجتماعی است؛ یعنی نظام سیاسی – اجتماعی، فقر را تولید می‌کند.

 

درکشورهای بزرگ، فقری که ما تجربه می کنیم را ریشه کن کردند و فقر نسبی وجود دارد. به همین دلیل، کشوری مانند ژاپن که از نظر منابع طبیعی فوق‌العاده فقیر است، در دنیا کشور ثروتمندی محسوب‌مي‌شود. این به دلیل نظام اجتماعی این کشور است که این زمینه را فراهم کرده است. برخی می‌گویند نابرابری‌ها، پدیده‌های طبیعی هستند. آنچه نابرابری طبیعی خوانده می‌شود، نابرابری نیست، بلکه تمایز است. شايد برخی افراد باهوش‌تر یا ویژگی‌های دیگری داشته باشند. جامعه‌ای که هم نابرابری حاد و هم فقر کمرشکن داشته باشد، بسیار متزلزل است». این مترجم درباره علل و بروز نابرابری میان افراد جوامع اظهار کرد:«علل بروز نابرابری را می‌توان به سطوح خرد، میانه و کلان تقسیم بندی کرد و عوامل آن نيز خارجی یا داخلی هستند.

 

در سطح خرد با فرد، در سطح میانه با نهادها و کارکرد آن‌ها و در سطح کلان با ساختارها کار داریم». این اقتصاددان در خصوص عوامل ایجاد فقر گفت: « افراد تنها تحت‌تاثیر عوامل فردی فقیر نمی‌شوند، بلکه فقرشان بیشتر محصول عوامل نهادی و ساختاری است. ساختارها مانند نظام اقتصادی هستند که وجود دارند. در سطح خرد یا فردی، یکی از علت‌های فقر، کاستی‌های شخصی است. برای مثال فرد درس نخوانده، شغلی با درآمد نازل پیدا می‌کند که به نسلی‌شدن فقر کمک می‌کند اما همین علت نیز ریشه نهادی دارد؛ یعنی نظام اجتماعی در دوره‌ای تصمیم گرفته آموزش ‌و پرورش را خصوصی کند و این فرد نتوانسته به مدرسه برود یا حتی در مدرسه دولتی با کیفیت نازل درس خوانده است. فرد فقیر به دلیل ناتوانی مالی، فرزند خود را به مدرسه دولتی می‌فرستد و این فرزند فقیر، شانس کمتری برای رهایی از فقر می‌یابد و مانند پدر، فقیر باقی می‌ ماند اما فردی که می‌ تواند فرزند خود را به مدرسه خصوصی بفرستد، آن‌قدر دارایی دارد که فقیر لقب نگیرد و فرزند او نیز درحالی‌که فرزند یک خانواده فقیر نیست، با آموزش‌های بهتر، از فقر فاصله بیشتری می‌گیرد. این یعنی نظام آموزشی در ایران، یک سازوکار نسلی‌کردن نابرابری دارد و فقر و نابرابری را از نسلی به نسل دیگر منتقل می‌کند».

 

راغفر درباره عوامل خارجی بروز فقر در سطح فردی بيان کرد: « در سطح علل خارجی، ‌به‌عنوان مثال فردی در اثر تصادف کشته می‌شود و خانواده بی‌سرپرست او در شرایط بدی قرار می‌گیرند؛ چراکه ما نهادی با سازوکار نهادی حمایتی برای افرادی که دچار فقر می‌شوند یا آسیب می‌بینند، نداریم. در سطح میانی نيز کاستی‌های نهادی را داریم؛ وقتی آموزش ‌و پرورش یا بهداشت را خصوصی کنیم، آدم‌ها فقیر می‌شوند. وقتی می‌گوییم ۴۰ درصد از جمعیت فقیر هستند، مسئولان تعجب می‌کنند. فقیر کسی نیست که لباس او پاره یا وصله داشته باشدو در خیابان بخوابد؛ فقر آن است که کارمند دولت یا کارگر، دندان‌هایش را از دست می‌دهد و نمی‌تواند برای درمان خودش هزینه هایی اختصاص دهد».

 

 

ghanoondaily.ir
  • 16
  • 3
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش