به گزارش ایسنا، حمید صرامی در همایش آسیبهای نوپدید در فضای مجازی؛ تهدیدها و فرصتها که با بیان اینکه بیثباتی، غیرقطعی بودن، پیچیدگی و مبهم بودن از ویژگیهای زندگی در دنیای آشوبناک قرن ۲۱ است گفت: در آستانه هزاره سوم و در قرن بیست و یکم بشریت با سه مولفه به سوی آینده پرتاب میشود، گفت: این سه مولفه عبارتند از اینکه بشر شناخت درستی از آینده ندارد، آماده رویارویی با آن نیست و خط مشی مواجهه با آن را ندارد.
مدیرکل تحقیقات و آموزش ستاد مبارزه با مواد مخدر با بیان اینکه اگر متولیان امر در آموزش و پرورش نورافکنها و ریلها را خوب طراحی نکنند ممکن است دانش آموزان از آسیبهای اجتماعی چون اعتیاد سر در بیاورند گفت: در عصر پیش رو با رفتارهای واکنشی و اینکه نمیتوانیم به موقع تصمیم گیری کنیم روبرو هستیم.
صرامی با اشاره به اینکه نوجوانان در اینترنت درباره مواد مخدر با منشاء گیاهی تحقیق میکنند و این تبلیغات دانش آموزان را کاملا به سوی مصرف علاقهمند کرده و همین میشود که یکهو ماری جوانا و مجموعه کانابیسها به الگوی دوم مصرف مواد تبدیل میشوند.
وی با بیان اینکه در سازمان ملل در نشست مشترک کشورها دو سال پیش به این نتیجه رسیدیم که در جامعه جهانی در شبکه های پنهان وب از طریق اینترنت دائم برای فروش و مصرف مواد تبلیغ میکنند گفت: کسب درآمد از این محل ۱۷۰ تا ۳۰۰ میلیارد دلار و حدود ۳۰۰۰ میلیارد تومان در سال است. به عنوان نمونه وبسایت آلفایی بیش از صدها نوع مواد غیرمجاز را تبلیغ کرده بود.
مدیرکل تحقیقات و آموزش ستاد مبارزه با مواد مخدر ادامه داد: امروز یک نوجوان در اتاق خوابش راحت به این سایت ها دسترسی دارد. باورهای غلط که مصرف مواد برای زیبایی و لاغری و شب بیداری و بدون عارضه بودن آنها بسیار زیاد شده است.
صرامی در بخش دوم سخنانش به پیامدهای ناشی از اعتیاد در سطح جوامع تا سال ۲۰۲۵ اشاره کرد و گفت: در آن زمان سن مصرف در حال کاهش است و ورود جنسیت زنان به مواد در حال افزایش است. افزایش مصرف مواد در شاغلین و افراد تحصیلکرده، ضربه پذیری نهاد خانواده و آموزش را رخ میدهد و تمایل به مصرف همزمان مواد وجود دارد و با افزایش مرگ و میر و تلفات انسانی ناشی از مصرف مواد روبرو میشویم.
وی با اشاره به اینکه تا سال ۲۰۲۵ مصرف مواد و داروهای تجویزی چون متادون به صورت غیرتجویزی بیشتر میشود گفت: این از مشکلات فراروی ماست. دسترسی به مواد افزایش می یابد زیرا رشد خشخاش و کوکایین در جامعه جهانی در حال افزایش است و ممکن است روزی در خیابان های ما هم پیدا شود. در سطح منطقه در سال ۲۰۰۱ کل زمین های زیر کشت مواد در افغانستان ۷۷۰۶ هکتار بود که به ۲۸ هزار هکتار رسیده است. در سال ۲۰۰۱ تولید مواد ۱۸۵تن بود که یکمرتبه به ۹۰۰۰ تن رسید.
مدیرکل تحقیقات و آموزش ستاد مبارزه با مواد مخدر با بیان اینکه در ایران در شرایط موجود دو میلیون و ۸۰۲ هزار مصرف کننده مختلف در لایه های مختلف از سنین ۱۵ تا ۶۴ سال داریم اظهار کرد: گرایش جنس مونث نسبت به سنوات گذشته بیشتر شده است و تهدیدی است که مدارس دخترانه باید بیشتر روی آن کار کنند.
صرامی افزود: الگوی مصرف از تریاک به خانواده کانابیس ها رفته و باید درباره علف، گل و ماری جوانا به شدت نگرشها را اصلاح کنیم. در محیط کاری ۲۲.۳ درصد گرفتار اعتیاد هستند.
وی با بیان اینکه اگر مداخلات جدی نداشته باشیم و پیشگیری نکنیم میزان مصرف از دو میلیون و ۸۰۲ هزار نفر در سال ۹۴ به سه میلیون و ۳۱۶ هزار نفر در سال ۱۴۰۴ میرسد عنوان کرد: الگوی مصرف به ترتیب مخدرها و مشتقات، شیشه و محرک ها و حشیش و مشتقات آن است که در سال ۱۴۰۴ حشیش و مشتقات آن رشد پیدا میکند.
باید توجه کنیم در آینده افزایش بیکاریها ممکن است گرایش به فروش مواد را زیاد کند و استرس ها تمایل به مصرف مواد را بالا ببرد.
صرامی ادامه داد: یک خطر دیگر که ما را تهدید می کند افزایش بهرهوری در کشت و دستکاری ژنتیکی است. قاچاقچیان با فناوری جدید به راحتی در شبکههای پنهان وب پولشویی میکنند.
در آینده شناسی مواد مخدر باید به همه قطعات پازل تجارت مواد مخدر توجه کرد. همچنین افزایش جابجایی مواد از طریق مرزهای آبی میتواند یک تهدید جدی باشد. روندهای مصرف برای ما نگران کننده است.
وی با اشاره به اینکه اخیرا مشاهده کردم چند فروشگاه اینترنتی، عود شاهدانه میفروختند که نوشته بود بوییدن آن شاد کننده و برطرف کننده استرس است گفت: امروز با فناوریهای نوین بچه ها را به سمت و سوی مصرف مواد می کشانند.
وی راهکارهایی ارائه و اظهار کرد: ایجاد حساسیت و تقویت دغدغه، تقویت دانش برنامهریزی دقیق و منسجم، اصلاح جهت گیری منفی صورت پذیرفته در افکار عمومی نسبت به حاکمیت، اعمال مدیریت سیستمی و هدفمند، علمی کردن امر مبارزه و پرهیز از نگاههای سیاسی و امنیتی، خلاقیت، روزآمدی و هوشمندی و تلقی مبارزه به ارزش اجتماعی از جمله راهکارهایی هستند که باید برای پیشگیری از اعتیاد به کار بست.
- 10
- 6