دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
۱۱:۵۶ - ۳۰ بهمن ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۱۱۰۷۲۳۵
رفاه و آسیب های اجتماعی

بررسی ریشه‌های خشونت در فضای مجازی/ «بن بست گفت وگو»جامعه را منفجر مي‌كند

دکتر امیدمسعودی,اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,آسیب های اجتماعی

خشونت در فضای مجازی انواع مختلفی دارد وطبیعتا اثرگذاری‌های متفاوتی هم به بار می‌آورد. دکتر امید مسعودی مدرس ارتباطات در گفت‌وگو با «آرمان»،خشونت در فضای مجازی را ناشی از عدم توانایی برقراری تعامل و گفت‌وگو، عدم سواد رسانه‌ای یا حتی آژیر خطر در یک جامعه می‌داند. وی معتقد است که محتواهای خشونت آمیز در فضای مجازی به دلیل گستردگی مکان، پرشماری افراد و امکانات چند رسانه‌ای مولتی مدیا(تصویر،صدا، متن ) تاثیری به مراتب بیشتر از جهان واقعی بر مخاطب می‌گذارند. آنچه در پی می‌خوانید حاصل گفت و گوی «آرمان» با دکتر امید مسعودی مدرس ارتباطات است.

 

خشونت در فضای مجازی چگونه تعریف می‌شود و چه تفاوتی با فضای واقعی دارد؟

در جامعه شناسی سیاسی جمله معروفی داریم به این مضمون که « هر زمان مذاکره به نتیجه نرسد جنگ شروع می‌شود.» در حوزه ارتباطات انسانی هم خشونت زمانی شکل می‌گیرد که انسان‌ها نتوانند از طریق ارتباطات معانی،مورد نظر خود را انتقال دهند و مخاطب را قانع کنند.چون هدف فرستنده از ارتباط اقناع است بنابراین وقتی ارتباط به بن بست می‌رسد افراد خود را محق می‌دانند که با خشونت به هدف خود برسند.در فضای مجازی ما با میدان گسترده تری روبه رو هستیم و خشونت به دلیل گستردگی مکان در این فضا از ضریب نفوذ بسیار بالایی برخوردار است.چون در شبکه‌های اجتماعی از مولتی مدیا استفاده می‌شود. صدا تصویر و متن با یکدیگر آمیخته می‌شوند و تاثیری به مراتب بیشتر از جهان واقعی روی مخاطب می‌گذارند.

 

معمولا چه افرادی در فضای مجازی محتواهای خشونت آمیز را بارگزاری می‌کنند ؟

افرادی که در فضای مجازی محتواهای خشونت آمیز را اعم از تصویر و متن منتشر می‌کنند معمولا سه دسته هستند که انگیزه‌های هرکدام متفاوت است.مثلا دسته اول گروهی هستند که به دلیل دگرگونی‌های فرهنگی در جامعه ایران تغییراتی کرده اند.در زمان گذشته لوطی‌ها و جاهل‌هایی در جامعه وجود داشتند که نوچه‌هایی را با خود همراه می‌کردند و با رقبای خود وارد درگیری‌های فیزیکی و ضرب و جرح می‌شدند.اما امروزه این خشونت شکل دیگری یافته و آن لات‌ها جای خود را به «شاخ‌های مجازی» داده اند که خشونت‌هایی سازمان یافته را انجام می‌دهند به این معنی که هرکدام از این شاخ‌ها،نوچه‌هایی مجازی تدارک می‌بینند و با رقبای خود در این فضا وارد بحث وجدل‌هایی لفظی و تصویری می‌شوند.البته این افراد وارد یک دگردیسی فرهنگی دوزیست شده اند به این معنی که گاه در فضای واقعی هم سابقه ی جرم دارند. گروه دومی هم وجود دارند که آنها اصطلاحا جز «شاخ‌های اینترنتی» نیستند.این افراد گاهی دارای اختلال‌های روانی هستند که به نوعی خود ابرازی یا بیان خویشتن متوسل می‌شوند که البته ریشه آن ناشی از ناکامی‌ها و شکست‌هایی است که در جهان واقعی تجربه کرده اند. اما دسته سوم گروهی هستند که به آنها اصطلاحا شهروند می‌گویند. این افراد با نشان دادن بحران‌ها وحوادثی که در جامعه وجود دارد به حل مسائل کمک می‌کنند. این افراد به‌خاطر آگاه سازی اجتماعی گاهی ناچار هستند که تصاویر حاوی خشونت را در فضای مجازی به اشتراک بگذارند. مانند فیلم‌هایی که در مورد کیف قاپی و وزورگیری در فضای مجازی منتشر کردند که نتیجه آن قانون منع حمل سلاح سرد شد.

 

محتواهای خشونت آمیز در فضای مجازی چه آسیبی به احساس امنیت اجتماعی مردم وارد می‌کنند ؟

باید یاد آور شد بعضی از خشونت‌های تصویری که در فضای مجازی منتشر می‌شود بزرگ نمایی می‌شود و با اعداد و ارقام اغراق آمیز مردم را به وحشت می‌اندازند واحساس ناامنی در آنها ایجاد می‌کنندکه تشخیص واقعی یا مبالغه آمیز بودن آن مستلزم داشتن سواد رسانه‌ای است.اما بعضی تصاویر دیگری هم در فضای مجازی منتشر می‌شود که واقعی است و ناشی از قدرت نمایی و قانون شکنی افرادی هست که اطلاعات خصوصی مردم را منتشر می‌کنند یا با تهدید به انتشار آن از دیگران اخاذی می‌کنند. قوانینی که در سال ۱۳۸۶ در مورد فضای مجازی تصویب و اجرا شده است از قربانی‌ها حمایت می‌کند. اما مردم اطلاع چندانی از این قوانین ندارند. به همین دلیل باید مردم را از مفاد قوانین جرائم اینترنتی آگاه کرد تا افرادی را که قصد اخاذی دارند به قانون بسپارند.چون در صورتی که آنها به حال خود گذاشته شوند به امنیت اجتماعی آسیب می‌رسانند.

 

گاهی محتواهایی درفضای مجازی توسط سلبریتی‌ها بارگزاری می‌شود که موجب واکنش‌های تند از سوی کاربران میشود چقدر سواد رسانه‌ای سلبریتی‌ها در کاهش خشونت در فضای مجازی موثر است ؟

در هرجامعه‌ای یکسری سلبریتی وجود دارند که به دلایل ادبی،سیاسی اجتماعی، هنری از ارزش خبری شهرت برخوردار هستند. هر سلبریتی طرفداران خاص خودش را دارد و این طرفداران به دلیل علاقه‌ای که به این افراد دارند از آنها انتظارهایی هم دارند مثلا این طرفداران نمی‌پذیرند که سلبریتی محبوبشان در مورد حیطه‌ای غیر از تخصص خود اظهار نظرهای تند کند. یا گاهی بعضی از سلبریتی‌ها حریم خصوصی شان را وارد فضای مجازی می‌کنند و در این فضا صدها بازخورد متفاوت و گاه خشونت آمیز می‌گیرند. آگاهی از سواد ارتباطی کمک می‌کند که به جای بالابردن فالوئر‌ها از طریق حریم خصوصی، آنها با به اشتراک گذاشتن تخصص‌ها و تجربه‌های حرفه‌ای فالوئرهای بیشتری جذب کنند.

 

برای آموزش سواد رسانه‌ای باید چه کرد ؟

رسانه‌ها رسالت بزرگی در برای آموزش سواد رسانه‌ای دارند چون در دنیای امروز سواد تنها به معنای توانایی خواندن ونوشتن نیست. سواد رسانه‌ای به این معنا است که مخاطب بداند که اگر دنبال کننده فضای خشونت شود انتهای آن جز هزینه نیست(البته به غیر از انتشار ویدئوهایی که گرچه محتوای خشونت آمیز دارند اما دارای ارزش خبری و آگاهی بخشی هستند.) سواد رسانه‌ای به این معنی که اطلاعات و حریم شخصی خود را به آسانی در فضای مجازی منتشر نکنیم. همان طور که در فضای واقعی افراد ناشناس را به درون خانه راه نمی‌دهیم.رسانه‌ها به‌خصوص صدا وسیما باید در این زمینه وارد عمل شود همان طور که چندی پیش رئیس جمهور یادآور شد ما گریزی از فضای مجازی نداریم.چون همین صدا وسیما،مدارس و دانشگاه‌ها دارند با فضای مجازی اداره می‌شوند.

 

در آخر به نظر شما برای کاهش خشونت در فضای مجازی چه راهکارهایی موثر است ؟

باید بپذیریم که برنامه ریزی‌های فرهنگی ما خوب پیش نرفته است.به همین خاطر باید برنامه‌های ما متناسب با نسل جدید تغییر کند. در این سالها به دلایل شرایط اجتماعی،فضای اجتماعی ما دگرگون شده است. مردم کمتر همدیگر را می‌بینند. باید کاری کنیم که مردم بیشتر همدیگر را در فضاهای عمومی مثل ورزشگاه‌ها ببینند.

 

فرشته اثنی‌عشری

 

 

armandaily.ir
  • 15
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش