پنجشنبه ۰۱ آذر ۱۴۰۳
۱۱:۱۳ - ۱۷ آبان ۱۴۰۲ کد خبر: ۱۴۰۲۰۸۱۱۵۷
سایر حوزه های اجتماعی

واکنش‌ها به مناسبت‌های تقویم ۱۴۰۳

تقویم 1403,واکنش‌ها به تغییرات جدید تقویم 1403
روز امر به معروف و نهی از منکر احتمالا جزو آن دسته از مناسبت‌های بودجه‌خوار تقویم خواهد شد؛ بدون آسیب‌شناسی درباره اینکه چه سیری امر به معروف و نهی از منکر را به موی زنان خلاصه کرد و چه شد که نهادهای متولی ناگزیر شدند کسب اعتبار برای آن را در تقویم دنبال کنند.

روزنامه توسعه ایرانی نوشت: نامگذاری اساسا کار مفرحی است؛ چه نامگذاری یک نوزاد باشد، چه نامگذاری اتوبان و خیابان؛ نه رنج ۹ ماه سخت را دارد، نه مشقت پرورش را؛ نه دردسر کار مطالعاتی و برنامه عملیاتی را دارد، نه قدرت مدیریتی و قابلیت اجرا می‌خواهد و نه البته نیاز به پاسخگویی در قبال نتیجه دارد؛ صرفا یک نامگذاری است. 

اصلا از همین روست که بازی اسم و فامیل بر سر نام خیابان‌ها و معابر در شورای شهر هم طرفدار بسیار دارد؛ به ویژه که علاوه بر مفرح بودن، می‌تواند منجر به پز انقلابی‌گری هم بشود؛ مثلا با حذف نام جبار باغچه‌بان و مهدی آذریزدی از دو خیابان‌!

از دیگر مصادیق این امر مفرح آمیخته با انواع پزها و ژست‌ها، نامگذاری روزهای تقویم است که در نگاه اول تلاشی برای فرهنگ‌سازی به نظر می‌آید اما از منظر دیگر سرپوشی است بر بی‌عملی‌ها نسبت به معضلات و گره‌های کور. مثلا اگر آن گره کور آلودگی هوا باشد، می‌توان ۲۹ دی را به «روز ملی هوای پاک» اختصاص داد، در عین حال اما افسار هوای آلوده را چنان رها کرد که خود را به شهرهای شمالی هم برساند. می‌توان ۲۶ آذر را به روز حمل و نقل اختصاص داد، در حالی که برنامه‌ای برای کاهش شتاب فرسودگی ناوگان حمل و نقل کشور نداشت. می‌توان روز ۳۰ اردیبهشت را روز ملی جمعیت نام نهاد، ولی در عمل از تشویق جامعه به فرزندآوری ناتوان بود. 

در مورد نامگذاری روزهای تقویم برای اقشار نیز چنین است. می‌توان ۱۳ آبان را به نام «دانش‌آموز» زد و در عین حال با تبعیض در نظام آموزشی، دانش‌آموز را سرخورده و ناامید کرد. می‌توان روزهای پزشک و پرستار را در تقویم تدارک دید و همزمان از حفظ آنان در کشور عاجز ماند. 

تقویم؛ لیست بلندی از شعارهایی که عملی نشدند

با این حال و علی‌رغم تشریفاتی بودن این نامگذاری‌ها، تمایل به بازی با تقویم همچنان قوی‌تر از اقدامات عملی و چاره‌جویی برای معضلات است. به دنبال آن هر از گاهی مناسبت‌های تازه‌ای به تقویم افزوده می‌شود. 

دهم آذر سال ۱۳۷۱، شورای عالی انقلاب فرهنگی طی مصوبه‌ای وظیفه نامگذاری روزها و مناسبت‌های خاص را به شورای فرهنگ عمومی محول کرد. هدف از نامگذاری این روزهای خاص نیز، معرفی و بزرگداشت ارزش‌ها و تحکیم پیوندهای دینی، فرهنگی، علمی، سیاسی، اقتصادی و اجتماعی در جامعه به نحوی که منجر به نوعی همدلی، همکاری و مشارکت عمومی شود، ذکر شد.

از نظر سیر و روال نامگذاری، قرار شد که روسا و مدیران دستگاه‌های اجرایی، قضایی، نهادهای انقلابی و اشخاص رسمی پیشنهاد خود درباره نامگذاری روزهای سال را با امضای بالاترین مقام ذیربط دستگاه مربوطه به شورای فرهنگ عمومی ارائه دهند.

بدین ترتیب هر مسئول، دستگاه و نهادی که می‌خواست اوج دغدغه‌مندی خود و اهمیتی که برای موضوع خاصی قائل است را نشان دهد، دست به کار می‌شد تا برای آن، روزی در تقویم بتراشد. به دنبال آن تقویم ایران امروز پر از مناسبت‌ها برای پاسداشت و یادآوری است. 

۱۳ مناسبت به تقویم افزوده شد

در تازه‌ترین نمونه شورای عالی انقلاب فرهنگی ۱۳ مناسبت جدید را به تقویم اضافه کرد. ابراهیم رئیسی به عنوان رئیس این شورا دیروز در نامه‌ای به شورای فرهنگ عمومی و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، ماده واحده‌ای تحت عنوان «تعیین مناسبت‌های جدید برای درج در متن و ضمیمه تقویم رسمی کشور در سال ۱۴۰۳» را که در جلسه ۸۸۹ مورخ ۱۸ مهر ۱۴۰۲ شورای عالی انقلاب فرهنگی به تصویب رسیده است، برای اجرا ابلاغ کرد. 

بر اساس این ابلاغیه، یکم اردیبهشت روز نثر فارسی، ۱۰ تیر روز دیپلماسی فرهنگی و تعامل با جهان، ۱۰ مهر روز نخبگان، ۳۰ آبان روز قهرمان ملی، ۳۰ آذر شب یلدا و روز ترویج فرهنگ میهمانی و پیوند با خویشان، ۱۵ اسفند روز آموزش همگانی حفظ محیط زیست، سه‌شنبه آخر سال روز تکریم همسایگان، ۱۰ تیر روز ورود امام رضا به نیشابور و نقل حدیث سلسله الذهب، دوم محرم روز امر به معروف و نهی از منکر، پنج مرداد روز اقامه اولین نماز جمعه به امامت امام خمینی در سال ۵۸، یک شهریور روز همدان، ۱۸ اسفند روز بوشهر و ۲۵ محرم یادروز قیام مردم سیستان به خونخواهی شهدای کربلا در سال ۶۲ هجری قمری نامگذاری شده است. 

از منظر فرهنگی در نامگذاری این ۱۳ مناسبت جدید به موضوعات مهمی توجه شده است؛ از دیپلماسی و تعامل با جهان گرفته تا روز نخبگان و آموزش همگانی برای حفظ محیط زیست؛ مسئله اما این است که این اقدام فرهنگی تا چه حد با برنامه‌های عملی و کارساز همراه خواهد شد؟ 

آنچه این نامگذاری را تهی و شعاری می‌نماید، نبودن برنامه و عزم جدی برای موضوعاتی است که به آن پرداخته؛ با پیش‌روی نابودی منابع محیط زیست اثری از توان و اراده جدی برای حفظ محیط زیست دیده نمی‌شود. با تاراندن نخبگان و موج‌های بزرگ مهاجرت، اختصاص یک روز در تقویم به نخبگان، بیش از آنکه ناشی از دغدغه‌ای واقعی به نظر بیاید، شعاری می‌نماید که قصدی برای عملی شدن ندارد.

تقویم ۱۴۰۳ با روز «امر به معروف و نهی از منکر»

در میان این ۱۳ مناسبت اما روز «امر به معروف و نهی از منکر» با واکنش و توجه ویژه‌ای همراه شد. به نظر می‌رسد با حساسیت‌ها و مخالفت‌هایی که نسبت به مسئله برخورد با بی‌حجابی ایجاد شد، تصمیم‌گیران در شورای عالی انقلاب فرهنگی و دیگر نهادهای مربوطه می‌خواهند تاکید و تصریح خود بر امر به معروف و نهی از منکر را به مخالفان متذکر شوند.

این روز اما احتمالا جزو آن دسته از مناسبت‌های بودجه‌خوار تقویم خواهد شد؛ مناسبت‌هایی که همه چیز حول آنها خلاصه می‌شود در بیلبورد و همایش و سمینار و چندین اقدام نمادین و نمایشی دیگر؛ بدون هیچ آسیب‌شناسی واقعی و عملی در مورد آنها؛ بدون آسیب‌شناسی درباره اینکه چه سیری امر به معروف و نهی از منکر را به موی زنان خلاصه کرد و چه شد که جامعه نسبت به این فریضه چنان مقاومتی از خود نشان داد که نهادهای متولی ناگزیر شدند کسب اعتبار برای آن را در تقویم دنبال کنند. 

در ازای این آسیب‌شناسی، مجلس دیروز رصد سبک زندگی مردم را قانونی کرد. نمایندگان تصویب کردند راه‌اندازی سامانه رصد، پایش و سنجش مستمر شاخص‌های فرهنگ عمومی، سبک زندگی مردم، مرجعیت رسانه‌ای و وضعیت ارتباطات کشور توسط وزارت ارشاد راه‌اندازی شود؛ مصوبه‌ای که پیش از این بارها نسبت به آن هشدار داده شده و برخی نمایندگان آن را تجسس در اطلاعات شخصی افراد عنوان می‌کنند. 

تقویم 1403,واکنش‌ها به تغییرات جدید تقویم 1403

محبوبه ولی

  • 16
  • 2
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۱۱
غیر قابل انتشار: ۱۱
جدیدترین
قدیمی ترین
نمایندگان ضد مردمی برا علیه وکلای خود هر چه می توانند قانون بنویسند بزودی مردم نیز نوبتشان میرسد
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش