پنجشنبه ۰۴ مرداد ۱۴۰۳
۱۰:۱۳ - ۳۰ اردیبهشت ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۲۰۷۰۹۵
سایر حوزه های اجتماعی

نگاهی به رفتار سیاسی جامعه ایران از منظر روانشناختی

اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,جامعه,مسائل سیاسی ایران

اگربگوییم که جامعه ما دچار انگیزه پیشرفت است، ره به خطا نرفته ایم. هرچندکه اتفاق نظری درمعیارهای این پیشرفت وجود نداشته باشداما به گفته مک کلند انگیزه پیشرفت، یک ویروس ذهنی است وبه سرعت درجامعه تکثیرمی شود. طبیعی است که درسطح جامعه مصادیق و معیارهای پیشرفت،واحدنیست و بعضی آن رادراموراقتصادی وبعضی درامورفرهنگی می‌دانند.

 

اماآنچه واضح است اینکه تمایل شدید نگرش‌ها به ترکیب،درکنارتغییرمختصات و قواعد ارتباطات در عصر حاضر ، تکثیر انگیزه پیشرفت رادرمسیری شتابان قرارداده است.

 

مرکز – پیرامون داخلی

بدون شک یکی از پایه های اساسی تحلیل رفتار سیاسی جامعه ایران تقسیم بندی سه گانه مرکز – پیرامون – واسطه ها و مختصات هر یک از این دسته‌ها است. اگر مرکز را قشر دارای رفاه نسبی بدانیم که در شهرهای بزرگ مستقر هستند و از امکانات رفاهی – اقتصادی مطلوبی برخوردارند و پیرامون را قشر روستایی با درآمد پایین بدانیم، در این میان گروه های واسطه ای وجود دارند که در وهله نخست دارای حلقه های ارتباطی قوی با پیرامون هستند و دوم، تمایل زیادی به پیشرفت و قرارگرفتن در دسته بندی مرکز نشان می دهند.

 

تجربه نشان داده است که این گروه ممکن است رفتار سیاسی دوگانه‌ای بروز دهد یعنی هم ممکن است دارای اولویت‌های فرهنگی و توسعه سیاسی باشد و هم تحت تاثیر شعارهای اقتصادی قرار گیرد. شاید با نگاهی به حرکت جامعه ایران درطول ۱۲ سال اخیر بتوانیم خطوط اصلی انگیزشی جامعه رامشخص‌ترکنیم.

 

رفتارسیاسی در سال ۸۴ – مطالبه عدالت

حس نابرابری اجتماعی از قوی‌ترین نیروهای انگیزشی درشکل‌دهی به رفتارسیاسی است. شایدازاین روست که دربسیاری‌ ازنقاط تاریخ،توده‌ها تحت نفوذسیاستمدارانی باگفتمان عدالت محورقرارگرفته اند. درمقاطعی که معیشت مردم دارای چالش های جدی‌تر است ، پتانسیل ظهوررهبران باچنین شعارهایی افزایش می‌یابد. درانتخابات ایران،سبدرای محموداحمدی نژاددرسال ۸۴ رامی توان دراین گروه طبقه‌بندی کرد.

 

اولویت های فرهنگی - اجتماعی در سال۸۸

رفتار انتخاباتی جامعه در سال ۸۸ به واقع بیانگر جامعه‌ای در حال گذار است. جامعه‌ای که درآن قسمتی از مردم به سمت مطالبات فرهنگی – اجتماعی رفته و انگیزه پیشرفت در تمامی ابعاد در آن موجی تازه ایجاد کرده و از سویی هنوز بخش بزرگی از جامعه دارای اولویت‌های اقتصادی – معیشتی است که به سادگی تحت نفوذ شعارهای عدالت محور قرار می‌گیرد. در این زمان هرچند به وضوح مطالبات و رفتار سیاسی قسمتی از جامعه دچار تغییر شده، اما به نظر می رسد که هنوز زمینه های لازم برای فراگیر‌شدن تغییرات وجود نداشته است. این زمینه‌های لازم با ظهور رسانه های جدید ایجاد می‌شود.

 

تغییرقواعد رسانه ای، تغییرساختارسبدرای

در یک دوره کوتاه چند ساله با گسترش رسانه‌های مبتنی بر فضای مجازی، شاهد چندین اثرهمزمان هستیم. نخست اینکه با گسترش ارتباط بین مرکز– واسطه ها ، تغییر معناداری در سبک زندگی به ویژه در دسته واسطه‌ها به وجود آمده است.

 

همان‌گونه که اشاره شد این گروه دارای انگیزه بالایی برای پیشرفت هست و فضای جدید ارتباطی امکان الگوبرداری توسط این گروه را ایجاد کرده است. به طور همزمان به دلیل حلقه های وابستگی محکم این گروه به پیرامون، تغییر سبک زندگی واسطه ها به تغییر در پیرامون می انجامد. در اینجا شبکه های اجتماعی، موانع زمان – مکان بین واسطه و پیرامون را برداشته است و ارتباطات عاطفی باعث نفوذ نگرشی واسطه در پیرامون خواهد شد.

 

به اعتقاد نگارنده، این تغییر سبک زندگی و نفوذ نگرشی مرکز – واسطه – پیرامون در کنار تغییر بنیادین قواعد ارتباطات، باعث تحول عمده در رفتار سیاسی و سبد رای شده است. هرچند که مطالبات اقتصادی – رفاهی در همه زمان ها برای جوامع دارای اهمیت است اما در بهترین حالت فقط یک عامل از عوامل پیچیده، انگیزه پیشرفت و مطالبات برآمده از آن خواهد بود.

 

در چنین جامعه ای مطالبات فرهنگی ، آزادی های فردی / سیاسی و مسائلی مانند حقوق شهروندی به هیچ وجه کم اهمیت‌تر از اقتصاد نیست. سبد رای پیرامون که دارای اولویت اصلی اقتصادی بوده، دچار تغییر معناداری شده است تا جایی که اگر بگوییم طبقه پیرامون دیگر به‌طور مستقل تصمیم گیری نمی کند، ره به خطا نرفته‌ایم. تصمیم در این طبقه از ترکیب نگرشی واسطه‌ها و پیرامون به وجود می‌آید که خود تابعی از انگیزه‌های پیچیده پیشرفت است. بنابراین رفتار سیاسی جامعه در سال ۹۲ و ۹۴ را می توان شاهدی بر این تغییر مطالبات دانست.

 

و اما ۹۶

انتخابات ۹۶ برگزار و شعارهای عدالت محور اقتصادی، توسط بعضی از کاندیداها مطرح شد. بعضی جامعه را به ۹۶درصد ضعیف و ۴درصد حاکم سلطه‌گر تقسیم کردند و از این طریق تحلیل و شعارهای عدالت محور خود را مطرح کردند. جدا از اینکه آیا تقسیم‌بندی جامعه به دو دسته مذکور فقط از لحاظ اقتصادی صحیح است یا خیر، نکته مهمی که مورد غفلت قرارگرفته این است که امروزه وجود چنین دسته‌بندی اقتصادی به معنای وجود همین دسته‌ها در رفتار سیاسی جامعه نیست.

 

جامعه‌ای دارای انگیزه پیشرفت، دارای مختصاتی چندبعدی است که انتخابات، نقطه برخورد مطالبات چندوجهی آن است. مطالباتی که تحت تاثیر تغییر سبک زندگی و تغییر بنیادین قواعد ارتباطی دچار تغییر شده است. در چنین شرایطی توجه بیش از حد به یک جنبه اقتصادی ممکن است تاثیر معکوس گذاشته و اقدامی در تناقض با عزت نفس جامعه تلقی شود. اما در پايان اين مردم هستند كه تصميم گيري مي كنند.

 

 

  • 16
  • 1
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش