جمعه ۰۲ آذر ۱۴۰۳
۱۰:۱۲ - ۱۷ خرداد ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۳۰۴۰۲۸
سایر حوزه های اجتماعی

«حريم بو» کبابی ها را به عقب می راند؟

دود کبابی های تاق‌بستان، مانع ديد يونسکو

اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,جامعه,تاق‌بستان
دنده‌کبابي‌ها، حجاري‌هاي ساساني تاق‌‌‌بستان را محاصره کرده‌اند، بوي غذا اغلب در محوطه تاريخي پيچيده، حوضچه‌ مقابل تاق‌ها هم که شديدا به لايروبي نياز دارد، طور ديگري براي اين اثر تاريخي مزاحمت ايجاد کرده است.

فاصله باربکيوها تا حريم تاق‌بستان شايد به ۲۰ متر هم نرسد. سال‌هاست که آن حوالي پاتوق کرده‌اند. عصرها که جمعيت بيشتري به محيط تفرجگاهي تاق‌بستان مراجعه مي‌کنند، دود و چربي کبابي‌ها اطراف هم بيشتر مي‌شود. داخل محوطه نيز درياچه‌اي وجود دارد که بوي نامطبوع آن با رايحه دنده‌کباب درآميخته و مزاحمي جدي- به‌ویژه در تابستان‌ها- براي بازديدکنندگان و گردشگران شده است.

 

به اعتقاد معاون پايگاه جهاني بيستون و تاق‌بستان، تنها راه نجات اين اثر تاريخي با قدمتي در حدود ۱۵۰۰ سال، «ايحاد حريم بو» است. پيمان نعمتي توضيح داد: يکي از مباحث جديد در ميراث جهاني، «حريم بو» است؛ براي همين قصد داريم در تاق‌بستان، دنده‌کبابي‌ها را عقب‌تر ببريم تا حريم بو براي اين محوطه تاريخي و گردشگر حفظ شود.

 

پروژه عقب‌کشي کباب‌فروشي‌هاي حاشيه تاق‌بستان مدت‌هاست مطرح شده، تقريبا از زمان ثبت اين اثر در فهرست پيشنهادي يونسکو در سال ۲۰۰۷ که تأمين‌نشدن اعتبار لازم براي تملک مغازه‌ها و اغذيه‌فروشي‌هاي اطراف آن تاکنون اجراي اين طرح را به تعويق انداخته و به نگراني‌ها درباره جا‌ماندن اين اثر تاريخي از فهرست ميراث جهاني يونسکو، دامن زده است.

 

معاون پايگاه جهاني بيستون و تاق‌بستان سپس درباره بوي نامطبوع استخر مقابل تاق‌بستان که گاهی مزاحمت ايجاد مي‌کند و اغلب گردشگران خارجي به آن اشاره کرده‌اند، گفت: زماني در محوطه تاق‌بستان، حوضچه‌اي يا استخر بتني وجود داشت که ما آن را تغيير داده و درياچه را به حالت اوليه برگردانديم.

 

ايجاد اين تحول براساس عکس‌ها و تصاوير قديمي بازمانده از اواخر قاجار و دوران صفوي بوده است. نعمتي افزود: براي بازگرداندن درياچه به حالت اوليه، بتن‌ها را برداشتيم، آب را به کف طبيعي رسانديم تا درياچه زنده شود، درپي اين اقدام، گياهاني هم روييدند که ما روزانه و هفتگي اين گياهان را هرس مي‌کنيم اما دوباره سبز مي‌شوند.

 

با چند شرکت و متخصص در‌اين‌زمينه صحبت شده تا به ما کمک دهند که چگونه اين علف‌ها و گياهان کفِ درياچه را مي‌توانيم بخشکانيم که نه به محيط‌زيست صدمه‌اي وارد شود و هم بويي که در تابستان زياد مي‌شود، از بين برود. براي اجراي چنين ايده‌اي هم مشکل اعتبار نداريم.

 

وي در ادامه در پاسخ به اينکه تدبير براي محافظت از حجاري‌هاي تاق‌ها با توجه به دسترسي برخي بازديدکنندگان به آن، علي‌رغم گذر آب از مقابل تاق‌بستان و اين تصور که مسير عبور دشوار شده است، گفت: با احياي چشمه مقابل، کف تاق از سطح زمين، يک متر و ۴۰ سانتي‌متر فاصله پيدا کرده و باعث شده کسي نتواند به داخل آن رفت‌وآمد کند.

 

اگر هم رفت‌وآمدي شده، قطع به يقين از سوي کارشناسان بوده، چون ما درحال‌حاضر از دانشگاه برلين، مشاورهايي براي بيستون داريم که در زمينه مرمت آثار و نقوش کار مي‌کنند، گاهي آنها را به داخل تاق‌ها براي بررسي، مي‌بريم تا از اين فرصت، استفاده کرده باشيم.

 

معاون پايگاه جهاني بيستون و تاق‌بستان اضافه کرد: براي دسترسي گردشگران به درون تاق‌ها، طرحي وجود دارد که هنوز تکميل نشده اما احتمالا تا پايان سال به نتيجه برسد. طرح طوري است که در عين ايجاد دسترسي، هميشه هم تاق‌ها را در دسترس بازديدکننده و گردشگر قرار نمي‌دهد.

 

نعمتي گفت: نمي‌خواهيم به خاطر گذاشتن محافظ در مقابل تاق‌ها و حجاري‌ها، منظر آنها را خراب کنيم، هيچ جاي دنيا از نرده فلزي براي خراب‌کردن منظر استفاده نمي‌کنند؛ آن‌هم فقط به بهانه محفاظت‌کردن! معتقديم براي جلوگيري از تخريب بايد فرهنگ‌سازي شود. بايد حفاظ‌ها حذف شوند تا مردم به‌طورراحت يک اثر تاريخي را ببيند.

 

ما اينجا يگان حفاظت داريم که به صورت کادري، صبح و بعدازظهر حضور دارند و حواسشان به تاق‌بستان است. تاق‌بستان، حجاري بازمانده از دوران ساسانيان در منطقه کرمانشاه است که روايتگر چند صحنه تاريخي از تاج‌گذاري شاهاني چون خسرو پرويز، اردشير دوم، شاهپور دوم و سوم و داراي چند سنگ نوشته به خط پهلوي است و مراسمي از شکار گراز توسط سوارکاران همراه با نواختن موسيقي با سازهاي باستاني همچون چنگ را نيز به تصوير کشيده است.

 

اين اثر تاريخي هنوز موفق به ثبت جهاني نشده اما به گفته زهرا احمدي‌پور، رئيس سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري، قرار است پرونده آن براي ثبت جهاني، بررسي شود؛ البته با توجه به شمار پرونده‌هاي در اولويت و محدوديت ارسال آنها به يونسکو، تاق‌بستان با آنکه در سال ۲۰۰۷ در فهرست پيشنهادي يونسکو ثبت شده، فعلا در نوبت بررسي است.

 

آتش در جنگل‌هاي بلوط بخش الوار انديمشک

بخشي از جنگل‌هاي بلوط بخش الوار گرمسيري انديمشک در شمال استان خوزستان، روز سه‌شنبه آتش گرفت.

 

تلاش مسئولان و نيروهاي محلي با اعزام گروه‌هاي امدادي براي مهار اين آتش‌سوزي آغاز شده و در‌اين‌راستا، نشستي در محل فرمانداري انديمشک به رياست فرماندار برگزار شد. با دستور پيمان جهانگيري، فرماندار انديمشک، همه ادارات مربوطه براي مهار آتش‌سوزي بسيج شده‌اند. آتش‌سوزي با تلاش گروه‌هاي اعزامي ازسوي منابع طبيعي و همچنين دوستداران محيط‌زيست و مردم در حال مهارشدن است.

 

درختان بلوط، کيکم، بن، زالزالک و انجير در اين منطقه وجود دارد و از ميزان خسارت واردشده اطلاعي در دست نيست. تجهيزات کافي براي مهار آتش در جنگل‌ها و مراتع شهرستان انديمشک وجود ندارد و در سال‌هاي اخير آتش‌سوزي خسارات جبران‌ناپذيري به درختان بلوط اين منطقه وارد کرده است.

 

در شهرستان انديمشک، ۸۰ هزار هکتار جنگل وجود دارد که کمبود امکانات و تجهيزات هنگام وقوع آتش‌سوزي، اين جنگل‌ها را تهديد مي‌کند. افزون بر هزار هکتار از جنگل‌هاي بخش الوار انديمشک که داراي گونه‌هاي گياهي ‏نادر هستند نيز در سال‌هاي گذشته در آتش سوخت. بخش الوار گرمسيري انديمشک در شمال استان خوزستان، داراي ۱۸۷ روستا و حدود ۲۵ هزار نفر جمعيت است. ۴۰ هکتار از جنگل‌هاي بلوط و مراتع سالند‌کوه در ارتفاعات کوهستاني شمال دزفول نيز که از روز دوشنبه آتش گرفته‌اند، همچنان شعله‌ور هستند.

 

 

vaghayedaily.ir
  • 13
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش