جمعه ۰۲ آذر ۱۴۰۳
۱۰:۲۷ - ۲۲ تير ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۴۰۵۴۷۸
سایر حوزه های اجتماعی

کورسوی امیدی برای حل مشکل ٣٠٠‌ هزار کودک بی‌شناسنامه

اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,جامعه,کودکان

 مجلس مصوبه‌ای را در کمیسیون فرهنگی به تصویب رسانده که نشان از آن دارد که شرایط فرزندان بی‌شناسنامه حاصل از ازدواج زنان ایرانی با مردان افغان، رو به بهبود است. در جلسه روز گذشته طرح «اصلاح قانون تعیین‌تکلیف تابعیت فرزندان حاصل از ازدواج زنان ایرانی با مردان خارجی» بررسی و به تصویب اعضای کمیسیون رسید.

 

چهار نماینده از فراکسیون زنان مجلس در این نشست حاضر شدند. به گفته پروانه سلحشوری، رئیس فراکسیون زنان مجلس «براساس مصوبه کمیسیون فرهنگی فرزندان حاصل از ازدواج زنان ایرانی با مردان خارجی، برای کسب تابعیت ایرانی دیگر نیاز به سلب تابعیت پیشین خود از طریق پدر ندارند. نهایی‌شدن این مصوبه و رسیدن آن به صحن علنی چندماهی زمان خواهد برد».

 

 ازدواج زنان ایرانی با مردان افغان به تولید جمعیتی از کودکان دورگه ایران – افغان منجر شده که این روزها وضعیت تابعیت نابسامانی دارند. آمارها درباره تعداد کودکان بی‌شناسنامه‌ای که نتوانسته‌اند تابعیت را از مادر بگیرند، متفاوت است. از ٨٠٠ تا یک‌‌میلیون‌و ٣٠٠‌ هزار. اما فاطمه اشرفی که سال‌ها در موضوع آموزش افغان‌ها فعالیت کرده، به «شرق» خبر داده که رقم ٣٠٠‌ هزار کودک حاصل از ازدواج زن ایرانی و مرد افغان واقعی‌تر از اعداد دیگر است.

 

با‌این‌حال او تأکید دارد که نبود آمار همواره مانعی برای برنامه‌ریزی و رسیدن به عدد مشخصی از آسیب‌های اجتماعی در ایران است. عصر روز گذشته، نشست مشترک چهار نماینده زن و اعضای کمیسیون فرهنگی مجلس به دستاوردهای خوبی رسید. اگر وضعیت به همین شکل دنبال شود محدودیت‌ها بر سر اعطای تابعیت ایرانی به این کودکان برطرف خواهد شد. هرچند برداشته‌شدن موانع به گفته طیبه سیاوشی سه تا شش ماه زمان می‌برد.

 

مسئله رد تابعیت برطرف خواهد شد

سیاوشی همچنین به محدودیت‌های قانون تعیین‌تکلیف تابعیت فرزندان حاصل از ازدواج زنان ایرانی با مردان خارجی مصوب ٨٥ اشاره دارد و اینکه «مشکل اصلی این بود که این کودکان باید رد تابعیت کنند، یعنی به افغانستان بازگشته و تابعیت پدری خود را رد کنند. سفر به افغانستان همانا و بازداشت بچه‌ها در بازگشت به ایران همانا. به همین خاطر در نشست روز گذشته پیشنهاد شد تا فرایند رد تابعیت در اصلاحیه جدید به قانون تابعیت برداشته شود».

 

احد آزادیخواه، سخنگوی کمیسیون فرهنگی مجلس نیز به خانه ملت گفته: «فرزندان حاصل از ازدواج زنان ایرانی با مردان خارجی می‌توانند بدون سلب تابعیت از پدر تابعیت ایران را بگیرند. در جلسه امروز طرح «اصلاح قانون تعیین‌تکلیف تابعیت فرزندان حاصل از ازدواج زنان ایرانی با مردان خارجی» بررسی و به تصویب اعضای کمیسیون رسید».

 

ثبت رسمی ازدواج‌ها از دیگر مشکلات قانون موجود تابعیت است. اشرفی در همین زمینه به «شرق» می‌گوید: «سال ٨٥ فرجه‌ای برای این شکل از ازدواج‌ها قائل شدند تا ظرف مدت مشخص، نسبت به ثبت رسمی ازدواج‌های غیررسمی‌شان اقدام کنند تا فرزندان حاصل از این ازدواج‌ها شناسنامه‌دار شوند».

 

٩٩ درصد زنان ایرانی ازدواج با مرد افغان را ثبت نکرده‌اند

سیاوشی اما تأکید دارد که «٩٩ درصد ازدواج زنان ایرانی با مردان افغان غیررسمی، صیغه و فاقد ثبت رسمی است. آنها آن‌قدر با مشکلاتی از قبیل فقر و نداری دست‌به‌گریبان‌اند که آخرین گزینه‌شان ثبت رسمی ازدواج‌شان می‌شود.

 

اصلاحیه قانون موجود تابعیت، بنا دارد تا این بندها را از قانون موجود حذف کرده تا کودکان از بلاتکلیفی و بی‌شناسنامگی درآمده و به سامان برسند». اشرفی در همین حال به انبوه مشکلات پیش‌روی کودکان بی‌شناسنامه اشاره دارد و می‌گوید: «اگر نگران مسائل امنیتی هستیم، بی‌سرانجام‌بودن و بی‌شناسنامه‌بودن نزدیک به ٣٠٠‌ هزار کودک حاصل از این ازدواج‌ها درد امنیتی بزرگ‌تری است از ارائه شناسنامه به آنها. آن‌وقت دست‌کم می‌دانیم چه تعداد ازدواج صورت گرفته و چه تعداد فرزند از این ازدواج‌ها متولد شده‌اند.

 

در‌حال‌حاضر بی‌آماری در این زمینه غوغا می‌کند». درعین‌حال، اداره اتباع خارجی سال گذشته در ابلاغیه‌ای از خانواده‌هایی که ازدواج ایرانی و افغان داشته‌اند، خواست تا مد‌ارک‌شان را در این اداره ثبت کنند. تا به حال آماری از این نظرخواهی اداره اتباع منتشر نشده است. 

 

تدوین لایحه اصلاح قانون تابعیت از سوی دولت

به گفته اشرفی، «ایران پذیرای دست‌کم سه ‌میلیون مهاجر افغان بوده که کمتر از سه درصد این جمعیت در کمپ‌ها زندگی می‌کنند و ٩٧ درصدشان در بخش‌های مختلف کشور در میان ایرانیان ساکن‌اند. بالطبع ازدواج اتباع دو کشور امری طبیعی بوده و لازم است برای فرزندان این‌گونه ازدواج‌ها فکر جدی شود». تبصره نخست قانون تعیین‌تکلیف

 

تابعیت فرزندان حاصل از ازدواج زنان ایرانی با مردان خارجی (مصوب سال ٨٥) تأکید کرده «چنانچه سن مشمولان این ماده در زمان تصویب بیش از ١٨ سال تمام باشد باید حداکثر ظرف یک ‌سال اقدام به تقاضای تابعیت ایرانی کنند».

 

 

همچنین در تبصره دوم آن نیز قید شده «از تاریخ تصویب این قانون کسانی‌که در اثر ازدواج زن ایرانی و مرد خارجی در ایران متولد شوند و ازدواج والدین آنان از ابتدا با رعایت ماده‌ (١٠٦٠) قانون مدنی به ثبت رسیده باشد، پس از رسیدن به سن ١٨ سال تمام و حداکثر ظرف مدت یک‌ سال، بدون رعایت شرط سکونت مندرج در ماده (٩٧٩) قانون مدنی به تابعیت ایران پذیرفته می‌شوند».

 

دولت نیز این روزها لایحه‌ای را در همین زمینه تدوین کرده که به‌زودی مورد بررسی قرار خواهد گرفت. باید دید کدام‌یک، لایحه دولت یا اصلاحیه مجلس، می‌تواند به مشکلات کودکان در این بخش پایان دهد؟ 

 

آمنه شیرافکن

 

 

sharghdaily.ir
  • 10
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش