پنجشنبه ۰۱ آذر ۱۴۰۳
۱۱:۰۰ - ۱۰ مهر ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۷۰۱۹۲۶
سایر حوزه های اجتماعی

رواج فردگرایی در جامعه

فردگرایی,اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,جامعه
جامعه در حال پوست‌اندازی است و میل فردگرایی در آن بسیار افزایش یافته است. این گوشه‌ای از حکایت امروز جامعه ایران است که ‌شرایط تازه‌اش به هیچ وجه با چند دهه قبل، قابل مقایسه نیست. فردگرایی در کشور ما با نشانه‌های متفاوتی در حال خودنمایی است. افزایش آمار پسران و دختران مجرد که هیچ میلی به ازدواج ندارند، نمونه بارز این فردگرایی است؛ به طوری که براساس آمارهای رسمی سازمان بهزیستی، سن یک میلیون و ۳۰۰ هزار جوان مجرد در کشور از حد متعارف ازدواج گذشته است.

به گزارش جام جم آنلاین، به طور کلی، ایرانی‌ها به کم‌توانی در انجام کارهای گروهی، متهم می‌شوند و حال با ورود فضای مجازی، این فردگرایی و بی‌میلی به انجام کارهای گروهی تشدید شده است.

 

جوانی که بسختی در جمع‌های خانوادگی حرف می‌زند یا ترجیح می‌دهد به جای گفت‌وگو با والدینش، وقتش را در فضای مجازی بگذراند، فقط یک مشت از خروارها رفتار فردگرایانه‌ای است که در جامعه ایرانی ریشه دوانیده است.همچنین دیدن صحنه‌های پرتکراری که جوانی با هدفون در گوشش، از خیابان‌ها می‌گذرد و هیچ تمایلی به ارتباط کلامی و حتی ارتباط چشمی با دیگران ندارد، نشانه واضحی از افزایش میل فردگرایی در جامعه است.

 

کارکرد نهادهای اجتماعی باید اصلاح شود

تغییر رفتار در یک جامعه، معمولا در یک بازه زمانی طولانی‌مدت اتفاق می‌افتد. این که فردگرایی در جامعه ما افزایش پیدا کرده، محصول اتفاقی یکشبه نیست، بلکه قطعا خیلی از متغیرها در طول زمان تغییر یافته که حال به این شرایط رسیده‌ایم.

 

مهدی حاج‌اسماعیلی، مشاور خانواده و استاد بازنشسته دانشگاه فرهنگیان در گفت‌وگو با جام‌جم، یکی از عمده دلایل افزایش فردگرایی در ایران را در کارکرد فعلی نهادهای اجتماعی می‌داند.

 

به اعتقاد او، نهادهای اجتماعی مثل خانواده، مهد کودک و مدرسه می‌توانند نقش موثری در همگرایی و همدلی در جامعه داشته باشند، اما به نظر می‌رسد این نهادها در دهه‌های اخیر نتوانسته‌اند توفیق جدی در این زمینه به دست بیاورند.

 

حاج‌اسماعیلی مثال می‌زند: در گذشته خانواده‌ها بندرت تک‌فرزند بودند و ارتباطات فامیلی نیز بسیار گسترده بود، اما حالا به دلیل ضعف کارکرد خانواده و ضعف آموزش و فرهنگسازی در مدارس، فردگرایی در جامعه گسترش یافته است.

 

نیازهایشان را در فضای مجازی حل می‌کنند

دلیل مهم دیگری که حاج اسماعیلی، مشاور خانواده درخصوص دلایل افزایش فردگرایی مطرح می‌کند، نفوذ گسترده فضای مجازی در خانواده هاست. به گفته او، در گذشته، خانواده به عنوان مرجع رفع نیازهای مهم نوجوانان و جوانان به حساب می‌آمد و جوان برای حل مشکلاتش ابتدا به کانون خانواده مراجعه می‌کرد، اما حالا فضای مجازی، همین کارکرد را برای جوانان پیدا کرده است و خیلی از جوانان در فضای مجازی به دنبال رفع نیازهایشان می‌گردند که این مساله به افزایش فردگرایی دامن زده است.

 

فعالیت گسترده رسانه‌ها هم راهکار دیگری است که به باور حاج اسماعیلی می‌تواند در تقابل با فردگرایی حرکت کند. ترویج روحیه نوعدوستی و مشارکت‌پذیری در رسانه‌ها به اعتقاد او می‌تواند از آسیب‌های اجتماعی فردگرایی در جامعه بکاهد.

 

مصداق بارز این فردگرایی به گفته حاج‌اسماعیلی، افزایش خانه‌های مجردی است؛ یعنی جوان حاضر است تنها زندگی کند و هرگز خانواده‌ای تشکیل ندهد، اما به زعم خودش، آزادی او خدشه‌دار نشود.

 

در سطحی دیگر، می‌توان نتیجه گرفت میل بسیاری از زوج‌ها به بچه‌دار نشدن هم ریشه در نوع دیگری از فردگرایی دارد، به گونه‌ای که برخی زوج‌ها، داشتن فرزند را موجب کاهش لذت خود از زندگی می‌دانند.

 

مصداق دیگر فردگرایی که شاید خیلی به چشم نیاید، نحوه رفتار افراد در اتوبوس یا قطار متروست. معمولا بیشتر ما علاقه داریم جایی بنشینیم که در کنار ما فرد دیگری ننشسته باشد.

 

از نگاه این مشاور خانواده، همه این پیش فرض‌ها به دلیل ناکارآمد شدن نهادهای اجتماعی اتفاق افتاده است، زیرا در گذشته، ازدواج کردن و داشتن فرزند به عنوان یکی از ارکان موفقیت و خوشبختی به حساب می‌آمد، ولی حالا به دلیل رواج فردگرایی، خانواده‌ها هیچ عنصری را که بخواهد این فردگرایی را به هم بزند، تحمل نمی‌کنند.

 

ترویج آموزش مشارکتی در مدارس، راه‌حل جدی مقابله با فردگرایی است که حاج اسماعیلی مطرح می‌کند. به نظر او، باید سیستم آموزش و پرورش از نظام نمره‌دهی و آموزش رقابت محور فاصله بگیرد، زیرا آموزش رقابت محور، خود به خود به فردگرایی دامن می‌زند، در حالی که باید در مدرسه، راه‌های ارتقای هوش هیجانی و نحوه تعامل با جامعه، آموزش داده شود.

 

نقش معیشت خانواده‌ها در افزایش فردگرایی

سرنخ هر مشکل اجتماعی را که بگیرید، یک رشته محکمش به پول و اقتصاد برمی‌گردد. مجید صفاری‌نیا، روان شناس اجتماعی و عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی، در گفت‌وگو با جام‌جم تاکید دارد یکی از عمده دلایل بروز فردگرایی در جامعه، وضع اقتصادی و معیشتی مردم است. به گفته او، وقتی فردی مجبور باشد برای امرار معاش خانواده‌اش، چند شیفت کار کند، در نتیجه طبیعی است ارتباطش با اعضای خانواده و اقوام کمرنگ می‌شود و خود به خود به سمت فردگرایی کشیده می‌شود.

 

به گفته او، خانواده‌ها در گذشته، عزت نفسشان را در جمعگرایی تعریف می‌کردند، اما حالا خانواده‌ها از نظر همبستگی، لحظه به لحظه افول می‌کنند. در شرایطی که مثلا در کشورهایی مثل کره جنوبی و ژاپن توانسته‌اند توسعه یافتگی را با کمک به دیگران ترکیب کرده و روحیه جمعگرایی را حفظ کنند، اما ما نتوانسته‌ایم این ویژگی‌ها را با همدیگر ترکیب کنیم؛ طوری که هر چقدر جامعه توسعه یافته‌تر می‌شود، بیشتر به سمت فردگرایی کشیده می‌شود.

 

 

  • 16
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش