دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
۱۰:۱۷ - ۲۲ مهر ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۷۰۴۹۴۶
سایر حوزه های اجتماعی

تربیت شهروندی؛ چیستی، چرایی و چگونگی

تربیت شهروندی,اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,جامعه

مهم‌ترین عنصر توسعه یک جامعه، شهروندان آن جامعه هستند و باید به گونه‌ای تربیت شوند که از دانش، نگرش و مهارت‌های گوناگون برخوردار باشند. این نوع تربیت، مستلزم استفاده از کلیه ظرفیت‌ها و امکانات موجود در بخش نظام آموزش و برنامه درسی جامعه است. از آنجا که فلسفه اصلی شکل‌گیری مدارس و دانشگاه‌ها، تربیت شهروندانی مولد و فعال برای جامعه است، بنا‌براين طراحی آموزش و برنامه‌های درسی مناسب برای تحقق اهداف تربیت شهروندی یک ضرورت اساسی است.

 

درحال‌حاضر، اهمیت مقوله تربیت شهروندی در نظام‌های آموزشی جهان آنچنان افزایش یافته که نه‌تنها بسیاری از اندیشمندان و محققان، مطالعات و پژوهش‌های خود را بر آن متمرکز کرده‌اند بلکه دروس مستقلی تحت عنوان تربیت شهروندی، مهارت‌های زندگی، تربیت مدنی و نظایر آن در برنامه‌های درسی مدارس و دانشگاه‌ها گنجانده شده است. البته باید یادآور شد گرچه پرداختن به مسئله تربیت شهروندی ازجمله مسئولیت‌های اصلی نظام آموزش و برنامه درسی است، ولي پشتیبانی نهادهای دیگر جامعه، به‌ویژه نهادهایی که صبغه فرهنگی و اجتماعی دارند، برای سهولت نیل به اهداف این نوع تربیت، ضرورتی اجتناب‌ناپذیر است. در این راستا انجمن مطالعات برنامه درسی ایران با درک اهمیت موضوع، پانزدهمین همایش سالانه خود را به مبحث «تربیت شهروندی؛ چیستی، چرایی و چگونگی» اختصاص داده که در روزهای شانزدهم و هفدهم اسفندماه سال جاری با همکاری دانشگاه فرهنگیان در شهر زنجان برگزار خواهد شد.

 

در این راستا، هفت محور برای تدوین مقاله توسط مخاطبان تعیین شده است. محور اول به مبانی تربیت شهروندی می‌پردازد. در این محور مواردی چون مبانی تاریخی، فلسفی، سیاسی، فرهنگی-اجتماعی، روان‌شناختی، زیبایی‌شناختی، دینی، حقوقی و قانونی تربیت شهروندی گنجانده شده است. محور دوم به مفاهیم و مؤلفه‌های تربیت شهروندی اختصاص دارد. در این محور مفاهیم و مؤلفه‌هایی مانند تربیت شهروند آگاه به مسائل جامعه، تربیت شهروند آگاه به حقوق فردی و اجتماعی، تربیت شهروند مسئولیت‌پذیر و مشارکت‌جو، تربیت شهروند دموکراتیک، تربیت شهروند انتقادپذیر و انتقادگر، تربیت شهروند عدالت‌خواه، تربیت شهروند صلح‌جو، تربیت شهروند حافظ محیط زیست، و تربیت شهروند حافظ میراث فرهنگی و هنری مورد توجه قرار گرفته است. در محور سوم اسناد بالادستی و تربیت شهروندی در کانون توجه واقع شده است.

 

سند تحول بنیادین آموزش‌وپرورش، سند برنامه درسی ملی، سند چشم‌انداز ٢٠ساله جمهوری اسلامی ایران و منشور حقوق شهروندی از جمله اسنادی است که در محور سوم مدنظر قرار گرفته است. محور چهارم، تربیت شهروندی در نظام آموزشی ایران را در بر می‌گیرد. در این محور، تربیت شهروندی در آموزش و برنامه‌های درسی (صریح و پنهان) مقاطع پیش‌دبستانی، دبستانی، متوسطه اول، متوسطه دوم و دانشگاه مورد توجه بوده است. نقش کنشگران عرصه تعلیم و تربیت رسمی و تربیت معلم پیش از خدمت نیز از جمله مواردی است که در محور چهارم طرح شده است. در محور پنجم، نقش نهادهای عمومی از قبیل نهادهای مدنی، انتظامی و قانونی ملی، نهادها و ارکان محلی، شهرداری، صداوسیما، سازمان‌های متولی بهداشت و سلامت، سازمان‌های غیردولتی و کنشگران عرصه عمومی در تربیت شهروندی مورد توجه قرار گرفته است.

 

فضای سایبر و تربیت شهروندی یکی دیگر از مباحث مهمی است که در محور ششم به آن پرداخته شده است. در این محور مواردی از قبیل حقوق و مسئولیت‌های الکترونیکی و تربیت شهروند الکترونیک، دولت الکترونیک و تربیت شهروند الکترونیک، زیرساخت‌های فناوری و تربیت شهروند سایبر، شبکه‌های اجتماعی و تربیت شهروند سایبر، فرصت‌ها و تهدیدهای فضای سایبر در تربیت شهروندی مطرح شده است. در نهایت، محور هفتم به مبحث فرهنگ و تربیت شهروندی اختصاص دارد. در این محور، تربیت شهروندی از دریچه فرهنگ ملی، قومیت، جنسیت، فرهنگ خانواده، فرهنگ مدرسه و فرهنگ دانشگاه مطمح نظر بوده است. البته مخاطبان می‌توانند درباره سایر موضوعات مرتبط با مبحث تربیت شهروندی که در محورهای هفت‌گانه ذکر نشده‌اند نیز مقاله تدوین کنند.

 

در پایان، از کلیه صاحب‌نظران، استادان، دانشجویان، معلمان، پژوهشگران، متخصصان و دیگر علاقه‌مندان گرامی دعوت می‌شود با ارائه آخرین یافته‏های پژوهشی و دیدگاه‌ها و ایده‏های مرتبط با مبحث تربیت شهروندی در این اجتماع فکورانه مشارکت كرده و دانش خود را با یکدیگر به اشتراک بگذارند. امید است این رخداد علمی فرصتی را فراهم کند تا سیاست‌گذاران و تصمیم‌گیرندگان عرصه تربیت و فرهنگ بتوانند با اختیار رویه‌های مناسب، موجد اثرات مبارک بر حوزه تربیت شهروندی کشور باشند.

 

رحمت‌اله خسروی

 

 

 

sharghdaily.ir
  • 12
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش