پنجشنبه ۰۱ آذر ۱۴۰۳
۱۲:۲۳ - ۱۶ بهمن ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۱۱۰۴۲۰۷
سایر حوزه های اجتماعی

باید اجازه کولبری را به ما بدهند تا خودمان بتوانیم از این شغل بهره‌برداری کنیم

کوله‌بران,اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,جامعه

 پس از شفاف شدن فعالیت کولبران در مرزهای شمال غربی ایران و سختی‌هایی که در شغل آنها وجود دارد و خطراتی که جان آنها را میان کوه‌ها تهدید می‌کند باعث شد تا مسئولان مرتبط در نهایت به تعدادی از مرزنشینان استان‌های شمال غربی دفترچه‌هایی تحت عنوان دفترچه کولبری بدهند تا این اولین قدمی باشد برای به‌رسمیت شناختن فعالیت‌های قشری که از سر بیکاری و معیشت نامناسب به کولبری پناه آورده‌اند.

 

اما فراموش نکنیم که کولبران تنها وظیفه جابه‌‌جایی محصولات را دارند و برای هر کیلو بار به‌طور میانگین هفت هزار تومان دریافت می‌کنند. فعالان صنفی کولبران می‌خواهند وضعیت به‌نوعی باشد که خودشان تجارت را در دست بگیرند تا هم وضعیت معیشت مرزنشینان که در محرومیت زندگی می‌کنند بهبود یابد و هم دیگر خانواده‌هایی که سرپرست کولبر دارند بی‌سرپرست نشوند. 

 

اسماعیل قهرمان‌پور، عضو هیات مدیره تعاونی مرزنشینان استان کردستان، در مورد وضعیت کولبرانی که با دفترچه در مرزها فعالیت می‌کنند به «وقایع‌اتفاقیه» می‌گوید: «مرزنشینان استان کردستان هیچ منبع درآمد ثابتی ندارند و تنها راه آنها مبادله با کشورهای همسایه است اما این درحالی است که همواره با القابی مانند قاچاقی و دزد و خلافکار متهم‌شان می‌کنند. ما راهی برای ارتزاق نداریم یا باید از گرسنگی بمیریم یا باید از راه مشاغلی مانند کولبری پولی برای زنده‌ماندن به‌دست بیاوریم.

 

اعضای تعاونی مرزنشینان همواره به مسئولان استانی پیشنهاد داده‌اند تا مسائل مربوط به کولبران را به افرادی که در تعاونی هستند بسپارند تا موضوع با برنامه‌ریزی و به‌دست خودمان پیگیری شود ولی نمی‌دانیم که چرا هیچ‌وقت با این طرح موافقت نکرده‌اند. موضوع اینجاست که ما راهی نداریم برای درآمد ولی آنها این موضوع را نمی‌دانند و با بی‌توجهی آنها بسیاری در این راه جان خود را از دست می‌دهند و خانواده‌های آنها بدون سرپرست می‌مانند و مادران هم تا آخر عمر باید داغ عزیزان‌شان را بر دوش بکشد.» 

 

«وضعیت در مرزهای استان کردستان به‌گونه‌ای است که همه دستگاه‌ها از کولبرانی که با دفترچه فعالیت می‌کنند درصدی به نام مالیات می‌خواهند و این موضوع شرایط را برای کسانی که تنها با دریافت ۸۰ تا ۱۰۰ هزارتومان وزن بالای اجناس را تحمل می‌کنند سخت کرده است و با چنین وضعیتی کوچک‌ترین گذشتی هم ندارند. چه باید بکنیم؟ اگر برای‌مان کارخانه‌ای بسازند همه می‌رویم آنجا کار می‌کنیم اگر وامی بدهند می‌رویم دامداری می‌کنیم ولی در این چند دهه تنها از مسئولان «نه» شنیدیم که امیدواریم یک روزی ما را ببینند. شاید کسی نداند ولی کولبران بابت هر کیلو بار هفت هزار تومان دریافت می‌کنند و این پول را از صاحبان بار می‌گیرند.

 

حالا شما حساب کنید که چه باری با چه حجمی باید بیاورند که این پول با کناررفتن پرداختی‌های اجباری که از آنها می‌گیرند، برای‌شان باقی می‌ماند؟ 

حالا استاندار جدید آمده و می‌گوید که می‌خواهند دفترچه‌های کولبری را جمع کنند و کارت هوشمند به آنها بدهند ولی ما می‌گوییم که باید اجازه کولبری را به ما بدهند تا خودمان بتوانیم از این شغل بهره‌برداری کنیم. سال‌هاست که می‌گویند قرار است در چند ماه آینده برای شما بازارچه مرزی راه‌اندازی کنیم تا کولبران محصولات خودشان را به فروش بگذارند ولی آن چند ماه دیگر هنوز نرسیده است.

 

اگر برای ما بازارچه‌های مرزی تاسیس کنند دیگر نیازی به کولبری نیست و به هر مرزنشین یک غرفه داده می‌شود تا بتواند به این بهانه واردات و صادرات انجام دهد و دیگر نیازی نباشد که کولبری کند. اگر کولبری را به‌نوعی ساماندهی کنند به نفع همه است، هم استانداری و هم مرزنشینان. باید به این نکته هم اشاره کنم که بعد از اینکه هر کولبر حالا بر اثر هر اتفاقی فوت می‌کند خانواده او بی‌سرپرست می‌شود و زن و بچه او چاره‌ای ندارند جز اینکه به خانه پدرشان بروند و تا آخر عمر با مشکلات زیادی دست و پنجه نرم می‌کنند.» 

 

حسین بساطی، مدیرعامل تعاونی مرزنشینان استان کرمانشاه در مورد وضعیت کولبرانی که با دفترچه فعالیت می‌کنند به «وقایع‌اتفاقیه» می‌گوید: «مرز‌ها برای تردد کولبران بسته است و عملا این قشر نمی‌توانند کاری انجام دهند که درآمدی داشته باشند. یکی از مشکلات اصلی کولبران که جزو مرزنشینان استان هم محسوب می‌شوند پرداخت مالیات است. سازمان‌ها و نهاد‌های مختلف وعده به وعده بابت کولبری مالیاتی حدود ۳۰۰ هزار تومان دریافت می‌کنند این درحالی است که طبق مصوبات برای بهبود معیشت مرزنشینان نباید مالیاتی پرداخت کنند؛

 

البته مبلغی از این پول را باید به کولبران بازگردانند ولی هنوز هیچ مبلغی پرداخت نشده است و کسی هم نمی‌تواند اعتراضی داشته باشد زیرا گمان می‌کنند اگر اعتراضی کنند همین آب‌باریکه‌ای که با کولبری برای زندگی آنها وجود دارد از بین می‌رود. زلزله وضعیت را بحرانی‌تر از قبل کرده است. متاسفانه بسیاری فکر می‌کنند که وضعیت ما به‌دلیل زلزله این‌گونه شده است ولی مرزنشینان همیشه به خاطر نبود منبع درآمد به‌سختی زندگی می‌کنند. از ابتدای جنگ هشت ساله به ما جنگ‌زده می‌گفتند و حالا با این مصیبت به وجود آمده ما را زلزله‌زده می‌خوانند. ما همیشه در محرومیت بوده‌ایم و در محرومیت بزرگ شده‌ایم. به‌نظرم اکنون که شما و دیگر همکاران‌تان وضعیت کولبری و زلزله را پیگیری می‌کنید کمی می‌توان وضعیت مرزنشینان را هم مطرح کرد.» 

 

«سال‌های سال است کسی از وضعیت ما خبری ندارد. شاید، شاید این زلزله سببی شد تا کمی به ما بیشتر توجه کنند ولی اینجا بسیاری مانند من به آینده امیدوار نیستند و می‌گویند اینهایی که بعد از نزدیک به دو ماه هنوز به ما کانکس نداده‌اند گامی برای بهبود وضعیت ما بر نمی‌دارند؛ البته باید به آنها حق هم داد چون وضعیت سختی را پشت سر می‌گذارند.

 

روزهایی که وضعیت برای تردد کولبرانی که دارای دفترچه‌ هستند مهیا می‌شود نزدیک به هزار نفر بار به دوش در مرزها رفت‌وآمد می‌کنند که اگر بخواهیم افرادی که بدون دفترچه کولبری می‌کنند را محاسبه کنیم این تعداد چند برابر می‌شود. به‌جای محدودکردن کار کولبران و تهدید و آسیب‌رساندن به آنها یک شغلی برای آنها تدارک ببینند و پس از آن دیگر هیچ‌کس کولبری نمی‌کند.

 

اگر از من می‌پرسید که می‌گویم هیچ‌کس از کولبری راضی نیست و اگر راه دیگری برای درآمد داشته باشند هیچ‌وقت در این سرمای زمستان درحالی‌که بار بر دوش دارند در برف‌ها راه نمی‌روند و برای ۵۰ هزار تومان ‌خودشان را به آب و آتش نمی‌زنند. وقتی کسی در خانه نان شب نداشته باشد مجبور است برای پنج هزار تومان دست به هرکاری بزند و به همین امید از خانه خارج می‌شود و در آن وقت می‌بیند که هیچ راهی جز کولبری پیش‌‌رو ندارد. تنها بلایی که سر ما نیامده بود همین زلزله بود که آن هم آمد. حتی مسئولان کشورهای دیگر به حال ما تاسف می‌خورند ولی در مقابل هیچ‌کس به داد ما نمی‌رسد و به‌نوعی در هر زمینه‌ای که بگویید رهای‌مان کرده‌اند».

 

 

 

vaghayedaily.ir
  • 17
  • 5
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش