شنبه ۰۳ شهریور ۱۴۰۳
۱۱:۱۸ - ۰۷ خرداد ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۳۰۱۷۰۶
سایر حوزه های اجتماعی

نسخه‌ای برای افزایش شادی مردم

شادی اجتماعی,اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,جامعه

خبرهای بدی که این روزها از داخل و خارج به گوش مردم می‌رسد، بیش از هر زمانی روحیه یأس و نا‌امیدی را پراکنده است و این روحیه بیش از قبل در زندگی روزمره مردم احساس می‌شود. خبرهای بدی که لابه‌لایشان خبرهای خوش هم وجود دارد، اما آن‌قدر کم است یا دیده نمی‌شود که فرصتی برای نفس‌تازه‌کردن نمی‌گذارد. روحیه مردم از شادی و نشاط به سمت افسردگی و نارضایتی و البته بلاتکلیفی رفته، درحالی‌که دامنه و سقفی برای این شرایط وجود ندارد.

 

در این میان، مسئولان دولتی باز هم از زاویه نگاه بالا به پایین و از درون جلسات رسمی، نسخه‌ای برای افزایش شادی مردم می‌پیچند و بروز مشکلات را با عقبه‌ای چند‌دهه‌ای، به داخل و خارج نسبت می‌دهند. شورای اجتماعی کشور که مسئولیتی مستقیم دراین‌باره دارد، مدتی است پا به این میدان گذاشته و قرار است در حوزه رویکردهای ایجابی، بررسی‌هایی درباره سلامت و نشاط اجتماعی انجام دهد و در جلسه آینده خود، راهکاری برای این موضوع مهم ارائه دهد. تقی رستم‌وندی، رئیس سازمان امور اجتماعی، درباره تعریف جامع و دقیق اقدامات «فوق‌العاده»‌ای که دستگاه‌ها باید انجام دهند، گفت: دستگاه‌های متعددی داریم که در حوزه اجتماعی فعال هستند و کارهای جاری و معمول را انجام می‌دهند، اما چیزی که شورای اجتماعی از اعضای خود انتظار دارد، تحقق اقدام فوق‌العاده است. 

 

نکته درخور ‌تأمل اینجاست که رستم‌وندی به افزایش اعتبارات مرتبط با حوزه آسیب‌های اجتماعی برای سال ۹۷ اشاره دارد که به آن بالغ بر۴۵۰ میلیارد تومان اعتبار داده شده است. او می‌گوید علاوه ‌بر این رقم، حدود دو‌هزار‌و ۵۰۰ میلیارد تومان نیز به شش دستگاه دیگر که به‌طور مستقیم با آسیب‌های اجتماعی در ارتباط‌اند، اعتبار داده شده است، البته اینکه چه میزان از این اعتبارات تخصیص داده شود و به دستگاه‌ها برسد، بستگی به وضعیت اقتصادی کشور دارد.

 

رئیس سازمان امور اجتماعی کشور می‌گوید هفت دستگاه -یعنی سازمان امور اجتماعی و شش دستگاه دیگر- و ۱۴ نهاد دیگر در کشور داریم که به‌طور غیرمستقیم با مقولات اجتماعی در ارتباط هستند. اما آنچه در این میان جای سؤال دارد این است که چرا این برنامه‌ریزی‌ها، اهداف و اعتبارات نتیجه ندارند یا اثرگذاری آنها محدود است و نمی‌توان روی آنها برای تغییر فضای جامعه حساب کرد. 

 

علی جنادله، عضو هیئت‌علمی دانشگاه علامه‌طباطبایی، می‌گوید: روحیه نشاط و امید و حس مثبت به حال و آینده بین مردم، بستگی به میزان دسترسی مردم به امیدها و آرزوهایشان دارد و نمی‌توان آن را با برنامه‌های مقطعی و سطحی مثل پخش فوتبال در اماکن عمومی درمان کرد. او می‌گوید: نبود نشاط و شادی فراگیر در جامعه، به حس ناکامی تعمیم‌یافته‌ای در سطوح مختلف مردم برمی‌گردد که با تغییراتی، بین طبقات فقیر، متوسط و غنی دیده می‌شود و باید دید ریشه این حس ناکامیابی عمومی از کجاست و چگونه فراگیر شده است. او با طرح این سؤال که باید دید چرا مردم خبرهای بد را زود باور می‌کنند و به خبرهای خوش توجهی ندارند، گفت: تجربه زیسته مردم در سطوح و سنین مختلف، در عمل به آنها نشان داده خبرهای بد پایدارتر و بیشترند و زندگی آنها حول همین خبرهای بد می‌چرخد. 

 

جنادله به غالب‌بودن برخي نگاه‌ها که برای شادی و نشاط مردم چارچوب می‌گذارد، اشاره کرد و گفت: تا زمانی که این نگاه حاکم است و کامیابی‌های مردم را محدود به این یا آن تفكر چپ و راست و ... می‌کند، این ناکامیابی نیز وجود دارد. این استاد دانشگاه می‌گوید: امیدها و آرزوهای اقشار مختلف در جامعه در طول زمان نادیده گرفته شده و تنها به مواردی اهمیت داده‌اند که متناسب با نگاه غالب بوده است و به همین دلیل، تا زمانی که روی این نگاه تأکید شود و برنامه‌ای برای تغییر این نگاه و گفتمان وجود نداشته باشد و گامی برای نشاط مردم برداشته نشود، شاهد تغییری نخواهیم بود. 

 

او به گروه‌های مختلف در جامعه ازجمله اقلیت‌ها و زنان اشاره کرد و گفت: هرکدام از این گروه‌ها در سال‌های طولانی مسائل خاص خود را داشته‌اند؛ اقلیت‌ها دنبال گسترش زبان مادری و فرهنگ خودشان بوده‌اند و زنان هم خواسته‌های اجتماعی خودشان را مطالبه کرده‌اند، اما هیچ‌کدام از این نیازها به نتیجه نرسیده است. 

 

جنادله افزود: متأسفانه از گذشته تا امروز برخي گفتمان از یک‌سو و گفتمان طبقه متوسط از سوی دیگر با هم تقابل داشته‌اند و هیچ‌کدام بنایی برای به‌رسمیت‌شناختن نیازهای اقشار مختلف مردم ندارند. در این میان، دولت‌ها نیز در موقعیت‌های مختلف رویکردهای متفاوتی در برخورد با این مسائل داشته‌اند، اما باید گفت هیچ‌گاه پیوندی بین دولت‌ها و نخبگان وجود نداشته است. 

 

 

sharghdaily.ir
  • 16
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

چکیده بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید

نام کامل: هیثم بن طارق آل سعید

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش