تامین اجتماعی و شرکت سرمایهگذاری معظم آن شستا این روزها به کانون چالشهای بزرگ و رقابتهای نفس گیر تبدیل شده است. انوشیروان محسنی بندپی رئیس پیشین بهزیستی که مدتی در جریان تغییر و تحولات به جای ربیعی سرپرست وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی بود، طی حکمی از سوی محمد شریعتمداری وزیر جدید رفاه به سرپرستی تامین اجتماعی منصوب شد و در حالی که بسیاری ریاست او را بر این سازمان قطعی میدانستند در تصمیمی خلق الساعه استاندار تهران شد.
برای جانشینی بند پی نامهای بسیاری مطرح شده است که تقوی نژاد رئیس فعلی سازمان امور مالیاتی کشور از جمله اسامی مطرح محسوب میگردد. جایگزینکردن اعضای هیئت مدیرههای سابق صدها شرکت زیرمجموعه سازمان با اعضای جدید، با توجه به وابستگی هر کدام از اعضای قدیمی و مدعیان جدید تصاحب این مشاغل به احزاب و جریانات و گروههای مختلف، راهروها و اتاقهای شستا و تامین را به مکانی پر از پچ پچه و گعدههای چاره ساز تبدیل کرده است. همه نگران از سرنوشت کاری به دنبال متحدی برای بازی میگردند. محمد رضوانی فر جوان به تازگی جایگزین لطفی در شستا شده است.
رفتن بند پی
رفتن محسنی بندپی از تامین اجتماعی به استانداری تهران همه را غافلگیر کرد و معادلات را به کلی تغییر داد. برخی از افراد نزدیک به وی میگویند که خود وی چندان تمایلی به این تغییر شغل نداشت. محمود صادقی نماینده مجلس معتقد است که در ابتدا نام اوسطهاشمی برای این پست مطرح بود. وی میگوید: «تقریبا همه اتفاق نظر دارند که استاندار سابق سیستان و بلوچستان، که قبلا فرماندار تهران هم بوده، بهترین گزینه است. اما تردید دارند که مورد تایید باشد. برخی نیز معتقدند که اختلاف محسنی بندپی با وزارت بهداشت عاملی تعیینکننده در برکناری او بوده است.
اختلافات میان وزارت بهداشت و وزارت کار بر سر موضوع تامین اجتماعی و بیمهها در دوره وزارت ربیعی به اوج رسیده بود. قاضیزادههاشمی میخواهد منابع مالی تامین اجتماعی در حوزه بهداشت و درمان و بهویژه طرح سلامت هزینه گردد و این مسئله منتقدان جدی در داخل بدنه تامین اجتماعی دارد. صادق رزاق از مدیران بازنشسته این نهاد خطاب به سازمان بازنشستگان تامین اجتماعی میگوید: «گرچه میدانم شما یک واحد صنفی هستید ولی خبرگان و بازنشستههای سازمان اعضای شما هستند و از شما میخواهم بازنشستگان را فرا خوانید و با وزیر تعاون ملاقات کنید و سکاندار سازمان را بخواهید از درون سازمان برگزیند، بس است که از بهزیستی و... برای سازمان نابودگر اعزام کنند.» او میگوید که ما در سازمان، افراد متخصص زیاد داریم و نیازی نیست که از بیرون از سازمان تامین اجتماعی برای ما مدیر منصوب شود. البته به نظر میرسد که وزیر جدید رفاه چندان با وی موافق نیست. محمد رضوانی فر چند روز پیش از خروج محسنی بندپی از سازمان به امر شریعتمداری وزیر رفاه، به ریاست سازمان بزرگ شستا منصوب شد. هر چند رضوانی فر پیش از این یک سال ریاست هلدینگ بزرگ تیپیکو (شرکت دارویی متعلق به شستا) را برعهده داشته است، اما با متر و معیارهای شستا جزء مدیران غیر خودی و بیرون از سازمان محسوب میشود.
او قبل تر ریاست شرکت سرمایه گذاری البرز زیر مجموعه بنیاد برکت را برعهده داشت. او پس از لطفی و نوروز زاده سومین مدیرعامل شستا در دولت دوازدهم و ششمین مدیرعامل از زمان ریاست جمهوری روحانی است.البته رضوانی چندان با ساختار تامین اجتماعی بیگانه نبوده است. در لیست منتشر شده شده توسط وزارت رفاه نام محمد ابراهیم راعی متولد ۱۳۶۸ از بستگان رضا راعی قائم مقام سازمان تامین اجتماعی به چشم می خورد. رضوانی فر در اردیبهشت ماه سال جاری این نوگل عرصه مدیریت را به عنوان مدیر عامل شرکت سرمایه گذاری دارویی تامین منصوب کرد. بسیاری معتقدند چنین انتصابات و سازشهای محبت مدیران ارشد را نسبت به رضوانی جلب کرد. چنین معاملات پشت پردهای در انتصاب وی بی تاثیر نبوده است .
صدای پای ایازی و تقوی نژاد
این دو نام بیش از همه برای جلوس بر کرسیهای خالی مانده مهم در وزارت کار شنیده می شود . ریاست ایازی بر تامین اجتماعی می تواند در حکم پیروزی اردوگاه قاضی زاده هاشمی باشد، او که بازنشسته محسوب می شود با تلاش وزیر بهداشت در پست معاونت خود ابقاء شد. در صورت انتقال او به وزارت رفاه و تامین اجتماعی، پروژه انتقال منابع این سازمان ثروتمند به حوزه بهداشت (خواسته اصلی وزیر بهداشت) تسریع خواهد شد. تاجگردون نماینده شاخص در مجلس شورای اسلامی و رئیس فراکسیون ولایی از دیگر حامیان ایازی محسوب می شود . تقوینژاد نیز یکی از گزینههای مطرح ریاست بر صندوق بازنشستگی یا سازمان تامین اجتماعی است، تقوینژاد مدیری موفق در سازمان امور مالیاتی بود.
فروش شستا
حسام الدین آشنا مشاور رئیس جمهور در قسمتی از مصاحبه اخیر خودبا نشریه اندیشه پویا میگوید: « آقای شریعتمداری، یک کارگزار دولتی سطح بالاست. البته چه بسا برای کاری به درد بخورد و برای کار دیگر به درد نخورد. چرا آقای شریعتمداری به وزارت رفاه رفته برای این که آقای رئیس جمهور اصرار دارد شستارا واگذار کند. رئیس جمهور این تشخیص را داده که تنها کسی که میتواند بایستد و این کار را تمام کند، آقای شریعتمداری است.» فروش و واگذاری شستا ادعای است که معلوم نیست مانند وعدههای پرشمار دیگر که محقق نشدند، تحقق یابد، با این همه تصمیم و تلاش برای محقق ساختن آن می تواند به وجود آورنده حواشی بسیار بزرگی باشد، مهمترین سوال این خواهد بود که شرکت های بزرگ با چه روشی و به چه قیمتی و از همه مهمتر به چه کسی فروخته خواهد شد . فروش شستا و واگذاری احتمالی شرکتهای زیرمجموعه صندوق بازنشستگی در مورد اسامی پیشنهادی برای ریاست این دو نهاد حساسیتها را دو چندان کرده است، سید میعاد صالحی که تا یک قدمی ریاست صندوق بازنشستگی رفت، پیش از این رئیس شبکه قرآن بود. شریعتمداری به خاطر موج مخالفت های شدید ناچار شد از وی دست بکشد.
جنجال نام ها
شریعتمداری این روزها در قامت یک کاندید احتمالی ریاست جمهوری در ۱۴۰۰ ظاهر شده و حضوری فعال در محافل و شبکههای اجتماعی دارد. وی با انتشار اسامی اعضای هیئت مدیره های زیر مجموعه تامین اجتماعی و به ویژه شستا سعی کرد تا روند حذف و جایگزین کردن آنها را تسهیل نماید.
در این بین وی علی رغم وعده های اولیه از انتشار اسامی افراد جایگزین آنها خود داری میکند در مورد ابقاء و انتصاب آقازادهها در وزارت رفاه تحت امر شریعتمداری ابهامات جدی و سوالات بیپاسخ فراوانی وجود دارد، با این همه تاکنون اسامی بسیاری مطرح شده است که گزارشات آن در آفتاب یزد منتشر شد. در آخرین جستجو در لیست منتشره برخی نامهای خانوادگی آشنا به چشم میخورد. برای نمونه: مهران امام شرکت حریر خوزستان، سید حامد محتشمیپور تکین تکنو، پیمان آقاجری گچ ماشینی فارس، حسین مظاهری سنگ نهبندان، محمد احسان کیان ارثی صنایع آرام و مهدی سیف کشتی سازی تامین. باید دید که آیا این اسامی تنها تشابه اسمی است یا برخی از آنان با مقامات مشهور دارنده این نام ها نسبتی دارند.
آفتاب یزد در راستای رسالت روشنگرانه خود آماده بازتاب نظرات مختلف تمام گروهها و احزاب و منتقدین دلسوز در این زمینه است.
هیرش سعیدیان
- 18
- 1