یکشنبه ۰۴ آذر ۱۴۰۳
۱۱:۳۳ - ۲۶ اسفند ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۱۲۰۷۷۳۸
سایر حوزه های اجتماعی

گفت و گو با شهلا کاظم پور، جمعیت شناس

حاشیه نشینی محصول مهاجرت بی برنامه است

شهلا کاظمی‌پور,اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,جامعه

بیشترین مهاجران به تهران چه کسانی هستند؟ این سؤالی است که البته از دید مردم عادی با جمعیت شناسان کمی متفاوت است. خیلی‌ها فکر می‌کنند استان های محروم و کم برخوردار در رأس این جابه جایی قرار دارند، اما برعکس تصورات ما، استان البرز با۵۱ هزار نفر بیشترین حد مهاجر فِرِستی را به خود اختصاص داده است. آنطور که شهلا کاظمی‌پور، جمعیت شناس به «ایران »می‌گوید این مهاجرت به ۳ دلیل منطقی است. اول به علت جمعیت بالای استان البرز، دوم به خاطر بعد مسافت کمتر و سوم این‌که البرز در فاصله کوتاهی استان شده است.

 

کمترین استان اما با ۲ هزار نفر مهاجر، استان کهگیلویه و بویر احمد است. استانی که به علت جمعیت پایین در مقایسه با سایر استان ها، در آخرین رده مهاجر فِرِستی قرار می‌گیرد. آخرین آمار‌ها در یک بازه زمانی ۵ ساله نشان می‌دهد که ۵۱۷ هزار نفر به تهران مهاجرت کرده و ۳۵۱ هزار نفر هم از تهران خارج شده‌اند. آماری که اگر بخواهیم خالص مهاجرت را از آن استخراج کنیم به رقم حدوداً ۲۰۰ هزار نفر می‌رسیم. ۲۰۰ هزار نفری که طی این سال ها به جمعیت تهران اضافه شده‌اند. با این‌همه باید پرسید که این حجم از جابه‌جایی تاکنون سابقه داشته است؟

 

کاظمی‌پور در این زمینه به آمار دقیق تری اشاره کرده و درباره آمار مهاجرت از سال ۹۰ تا ۹۵ اینطور توضیح می‌دهد:«طی این بازه زمانی، ۵۷۲ هزار نفر به استان تهران مهاجرت کرده‌اند. حدود ۹ درصد از این آمار متعلق به استان البرز است. بعد از البرز، خراسان رضوی و در رتبه سوم هم استان آذربایجان شرقی قرار می‌گیرد. اما این به معنای این نیست که از سایر استان ها مهاجر نداشته‌ایم. به هرحال تهران، یک کلانشهر است و جابه‌جایی در آن بسیار زیاد است.

 

وی با بیان این‌که مهاجرت از استان های همجوار همیشه بیشتر از سایر استان هاست، می‌گوید: «بعد مسافت در مهاجرت بسیار تأثیرگذار است، اما عوامل دیگر هم در این مهاجرت دخالت دارند که مهم‌ترین آن بیکاری است.»

 

برخی کارشناسان و مسئولان شهری معتقدند که با گران کردن امکانات و خدمات و همینطور هزینه مسکن در کلانشهرها می‌توان از پدیده مهاجرت جلوگیری کرد، آیا این سیاست درستی است؟ پاسخ کاظمی‌پور به این سؤال منفی است. او اتفاقا این سیاست را غیر انسانی می‌داند و در توضیح این حرفش می‌گوید:«من معتقدم مهاجرت پدیده مثبتی است. چراکه هر فرد به دنبال بهبود شرایط خود، دست به جابه جایی می‌زند و این اتفاق بدی نیست. اما اگر این مهاجرت با برنامه‌ریزی نباشد، قطعاً نتایج متفاوتی به دنبال خواهد داشت. یعنی اگرچه فرد به سودای پیدا کردن امکانات و شرایط بهتر، از شهر یا استان خود مهاجرت می‌کند، اما در نهایت از چاله به چاه می‌افتد و گرفتار‌تر می‌شود. مثل وضعیت حاشیه نشینی که بوجود آمده و این افراد به علت گرانی شهرهای بزرگ مجبور به حاشیه نشینی شده‌اند و با انواع و اقسام آسیب‌های اجتماعی دست به گریبانند! بنابراین این سیاست درستی نیست، چراکه بر موج مشکلات دامن می‌زند.»

 

کاظمی‌پور ادامه می‌دهد: بهترین راهکار توزیع درست امکانات و خدمات حتی در روستاهای محروم و دور افتاده است. نباید به علت گرانی مردم را از کلانشهرها برانیم. چراکه فرد تبدیل به حاشیه نشین می‌شود و این معضل بزرگتری است. از طرفی شکاف طبقاتی بشدت زیاد می‌شود.این جمعیت شناس درباره آینده مهاجرت بویژه برای کلانشهر‌ها می‌گوید: ما نمی‌توانیم در این زمینه آمار شفافی بدهیم. چراکه اساساً آمار دقیقی در اختیار نداریم.

 

این آمارهایی هم که اعلام می‌شود، بیشتر بر پایه خود اظهاری است. یعنی ممکن است فرد در این۵ سال، چندین بار جابه جا شده و اطلاع نداده باشد! درحالیکه مهاجرت جزو آمار جاری جمعیت است و باید در سازمان ثبت احوال ثبت و ضبط شود. اما آیا شما تاکنون آمار دقیقی در این حوزه از زبان ثبت احوال شنیده اید؟ بنده سالهاست که فشار می‌آورم، اما باز اتفاق مثبتی نیفتاده است.

 

به اعتقاد من بهترین راه ثبت مهاجرت کد پستی است. چون الآن افرادی که از تهران به شهرهای دیگر مهاجرت می‌کنند هم دقیقاً معلوم نیست که آیا به شهر مادری شان رفته‌اند یا نه! بنابراین نمی‌توانیم بگوییم به چه میزان مهاجرت معکوس اتفاق افتاده است. وی ادامه می‌دهد: اخیراً مقاله‌ای درباره تأثیر بحران آب و خشکسالی در مهاجرت نوشتم که نشان می‌داد در آینده با مشکل جدی تراکم جمعیت در مناطق برخوردار مواجه خواهیم شد. الآن بسیاری از مردم به همین دلیل از جنوب و جنوب شرقی کشور به شمال و شمال غربی مهاجرت می‌کنند. قطعاً جابه‌جایی جمعیت در تهران هم در آینده بسیار زیاد خواهد بود.

 

کاظمی‌پور با انتقاد از این‌که دولت ها در هیچ دوره‌ای چه پیش از انقلاب و چه پس از آن، برنامه‌ای برای تصدی گری بر مهاجرت نداشته‌اند، می‌گوید:در همه دنیا جابه‌جایی جمعیت اتفاق می‌افتد اما دولت ها برای آن سیاست وبرنامه دارند. اما در ایران برخی می‌گویند در قانون اساسی فرد اختیار دارد هرجا که می‌خواهد زندگی کند. اما آیا در قانون اساسی آموزش اجباری نیست؟ خب فردی که حاشیه نشین می‌شود و ما برای آن برنامه نداریم، از این آموزش محروم می‌شود. آیا کودک کار حق مدرسه رفتن ندارد؟

 

وی از حاشیه نشینی، به عنوان مهاجرت بدون برنامه‌ریزی نام برده و می‌گوید: نمی‌شود فرد خودش تصمیمی بگیرد که کجا زندگی کند! بارها گفته‌ام تهران یک ده بزرگ است که در اثر حاشیه نشینی بوجود آمده است. 

 

حمیده امینی فر

 

 

  • 13
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش