پاسپورت چیست؟
گذرنامه یا پاسپورت مدرکی شناسایی است که از طرف دولت های مختلف برای شناسایی اتباعشان استفاده می شود، با استفاده از این مدرک کشوری به کشور دیگر مجوز ورود اتباع خود را به خاک آن کشور می خواهد.
درصورتی که فردی بدون پاسپورت، پاس جعلی یا پاسپورت شخصی دیگر از کشور خارج شود به عنوان مجرم شناخته می شود، در برخی از موارد اگر جرم یک گذرنامه با جرایم دیگر هم همراه می شود.
برای مثال اگر فردی از پاسپورت جعلی استفاده کند و به کشوری دیگر مسافرت داشته باشد؛ مرکتب سه جرم ؛ جعل، استفاده از سند جعل شده و خروج غیرقانونی از کشور شده است.
زمانی که فرد از پاسپورت استفاده می کند یعنی وی از دولت اجازه عبور از مرزهای کشور را دارد همچنین حق بازگشت به کشور را نیز دارد. پاسپورت سند رسمی است پس حق خرید و فروش یا جعل آن وجود ندارد.
نحوه تشخیص پاسپورت جعلی:
همانطور که آگاهی دارید برای بسیاری از سفرهای خارجی به پاسپورت نیاز خواهید داشت تا بتوانید از آن به عنوان یک سند ملی برای تشخیص هویت افراد در نقاط مختلف دنیا استفاده کنید. این مدرک شناسایی با دلایل گوناگونی جعل خواهد شد که بدون شک یک فعالیت غیرقانونی است. فردی که پاسپورت جعلی دارد یعنی هویت جعلی دارد پس به هر دلیلی می تواند برای امنیت کشور خطرناک باشد.
در ادامه این مطلب سرپوش به روش هایی برای تشخیص اصل یا جعلی بودن پاسپورت اشاره می شود:
روش شیمیایی:
یکی از روش هایی که جهت تشخیص اصل یا جعلی بودن پاسپورت استفاده می شود؛ روش شیمیایی است که در آن کارشناسان با استفاده از مواد خاص پاسپورت را تجزیه می کنند. جوهری که برای این فرآیند استفاده می شود به گونه ای خواهد بود که کاغذ، جنس کاغذ و سایر موارد مورد استفاده را تجزیه می کند پس به راحتی پاسپورت جعلی را از نوع اصل افتراق می دهد.
روش فیزیکی:
این روش شاید در مراحل ابتدایی استفاده شود. از شمایل فیزیکی یک پاسپورت می توان اصل یا جعلی بودن را تشخیص داد. نور ماوراء بنفش به پاسپورت تابیده می شود و بازتاب آن رنگ جوهر و جنس کاغذها را نمایش می دهد.
روش مقایسه ای پاسپورت جعلی و اصلی:
استفاده از این روش به مهارت بسیار زیادی نیاز است و باید دقت زیادی را به خرج داد. در حقیقت فرد متخصص دارای تجربه بالایی در زمینه تشخیص پاسپورت جعلی از اصلی است.
در کنار تمام موارد گفته شده شما می توانید برای تشخیص پاسپورت جعلی از روش هایی که در ادامه آورده شده اند نیز استفاده کنید:
- چسبندگی خوب عکس بر روی پاسپورت
- اطلاعات صفحه و تغییرات آن
- شباهت تصویری
- مرتب نبودن پاسپورت
- نداشتن تراشه پاسپورت
- تشخیص پاسپورت های جعلی
حکم جعل پاسپورت:
همانطور که اشاره شد پاسپورت سندی رسمی از جانب کشور است پس مجازات آن مطابق با ماده ۵۳۲ و ۵۳۳ قانون مجازات اسلامی تعیین می شود. درصورتی که فرد برای جعل پاسپورت اقدام کند، درصورتی که از کارمندان دولتی یا مسئولان بوده باشد؛ علاوه بر اینکه مجازات های اداری، و پرداخت خسارات وارده را خواهد داشت، باید به ۵ سال حبس یا پرداخت ۶ تا ۳۰ میلیون ریال جزای نقدی تن بدهد.
جعل عکس پاسپورت:
براساس ماده ۵۲۳ قانون مجازات اسلامی؛ ساخت پاسپورت جعلی با استفاده از عکس شما، اما با مشخصات غیر واقعی؛ جعل و تزویر خواهد بود و درصورتی که فرد کارمند یا مسئول دولتی نباشد، محکوم به جبران خسارت وارده، ۶ ماه تا ۳ سال حبس و پرداخت ۳ تا ۱۸ میلیون جزای نقدی خواهد شد.
تشخیص پاسپورت تقلبی:
به صورت کلی اگر فرد از پاسپورت جعلی با آگاهی از این موضوع استفاده کند، علاوه بر اینکه باید خسارت وارد شده را بپردازد، به ۶ ماه تا ۳ سال حبس یا ۳ تا ۱۸ میلیون جزای نقدی محکوم خواهد شد.
استفاده از پاسپورت دیگران:
ورود و خروج از کشور با استفاده از پاسپورت دیگران ممنوعیت دارد و بنابر ماده ۳۸ قانون گذرنامه؛ فرد مجرم به حبس بین دو ماه تا یکسال محکوم می شود.
جعل کارت اقامت:
اجازه اقامت به فرد برای یک کشور با صادر شدن یک کارت به عنوان مجوز و گواهی اقامت در آن کشور همراه خواهد بود. این کارت درحقیقت همان کارت اقامت است که تراشه ای کوچک دارد و اطلاعاتی مانند عکس، مشخصات و اثر انگشت شما در آن به ثبت شده است. این کارت یک سند رسمی خواهد بود که مجازات جعل آن با توجه به ماده ۵۳۲ و ۵۳۳ قانون مجازات اسلامی تعیین خواهد شد.
درصورتی که جاعل از کارمندان دولتی یا مسئولان دولتی باشد در کنار مجازات های اداری و جبران خسارت به یک تا پنج سال حبس و یا پرداخت ۶ تا ۳۰ میلیون ریال جزای نقدی محکوم خواهد شد. درصورتی که جاعل از افراد معمولی باشد ضمن جبران خسارت وارده به ۶ ماه تا ۳ سال حبس و یا پرداخت ۳ تا ۱۸ میلیون ریال جزای نقدی محکوم است.
مجازات استفاده از پاسپورت جعلی:
همانگونه که اشاره شد در قانون برای استفاده از گذرنامه جعلی مجازات تعیین شده است. پس باید در نظر داشت توجه کردن به انواع جرائمی که در ارتباط با خروج غیر قانونی از کشور وجود دارد؛ نوع و میزان کیفری که قانون برای فرد متخلف در نظر گرفته، متفاوت خواهد بود.
جرائم و مجازاتهای جعل پاسپورت به شرح زیر است:
جرم ورود و خروج غیر قانونی از کشور:
هر فردی برای خروج از کشور باید به صورت قانونی اقدام کند و گذرنامه داشته باشد، هیچ کدام یک از اتباع نمی توانند بدون دریافت گذرنامه از کشور خارج شوند در غیر این صورت به جرم خروج غیرقانونی به دو تا شش ماه یا پرداخت جریمه نقدی و یا هر دو محکوم میشود.
استفاده از گذرنامه جعلی:
زمانی که می گویم جرم استفاده از گذرنامه جعلی یعنی زمانی که فرد با گذرنامه شخصی دیگر سفر می کند. مجازات این جرم حبس تعزیری یک تا سه سال و یا جزا نقدی از پانصد هزار ریال تا سه میلیون ریال است، البته اگر جرم مذکور مشمول قوانینی شود که مجازات آن جرائم نیز در قانون، شدیدتر باشد.
گردآوری: بخش گردشگری سرپوش
- 10
- 4