جاهای دیدنی اهواز
یکی از جذاب ترین جاهای دیدنی ایران، اهواز است که جاذبه های تاریخی و طبیعی فراوانی دارد. اهواز سرزمین شگفتی های دوران باستان و مناظر طبیعی بی بدیل است و برای بسیاری از ایرانیان، تداعی گر رود کارون، سمبوسه و آفتاب داغ شهر است. از جاهای دیدنی اهواز می توان به بنای قاجاری معین التجار تا مرقد علی بن مهزیار اهوازی، از جادهٔ ساحلی کارون تا تالاب بامدژ و… اشاره کرد.
>> رود کارون:
رود کارون که یکی از جاهای دیدنی اهواز به شمار میرود به قدری مشهور است که بسیاری از افراد اهواز را با رود کارونش می شناسند. طولانی ترین رود ایران، رود کارون است که ۹۵۰ کیلومتر طول دارد و سرچشمه ی اصلی آن زردکوه بختیاری واقع در استان چهارمحال و بختیاری است. کارون در گذشته به عنوان بزرگترین و پرآب ترین رودخانه ایران محسوب می شد ولی امروزه متأسفانه در معرض خطر کم آبی قرار گرفته است با این حال همواره بسیار زیبا و دیدنی است و میتواند برای گردشگران، چشم نواز باشد. علاوه بر این که کارون یک جاذبه گردشگری است آب اشامیدنی مردم اهواز را نیز فراهم می کند. در ۲۰ بهمن ۱۳۸۹ این رود بعنوان یک اثر طبیعی باارزش در فهرست میراث طبیعی ایران به ثبت رسیده است.
>> پل سفید اهواز:
پل سفید اهواز چهارمین پل معلق دنیا و نخستین پل معلق ایران بوده و یکی از ۸ پلی است که در شهر اهواز بر روی رود کارون احداث شده و دو پاره شهر را به هم متصل می کند. این پل که یکی از جاهای دیدنی اهواز است در سال ۱۳۷۸ بعنوان یکی از آثار ملی ایران با شماره ثبت ۲۴۹۳ به ثبت رسیده است. داستان هایی جالب در مورد ساخت این پل وجود دارد و نقل می کنند که، مهندسی آلمانی ساختن ساختمان این پل را به اتفاق همسر مهندس خود آغاز کرد و کار را تا مرحله سوار کردن یکی از هلالی ها با موفقیت انجام داد. آن مهندس آلمانی بیش از ۸۰ سال قبل و قبل از شروع جنگ جهانی دوم در ایران ساکن شده بود و می خواست فن آوری آلمانی را با اجرای این سازه به رخ همه بکشد.
>> پل سیاه:
در سال ۱۳۰۸ نخستین پل اهواز بر روی کارون احداث شد و به علت پایه های سیاه رنگی که داشت به پل سیاه مشهور شد. این پل یک مسیر ریلی و دو مسیر عابر پیاده دارد. ارتش روسیه آذوقه، مهمات و نیرو های خود را در جنگ جهانی دوم، از طریق همین پل جا به جا می کرد. این پل که از جاهای دیدنی اهواز به حساب می آید در پیروزی متفقین در جنگ مؤثر بود و به همین دلیل به آن« پل پیروزی» نیز می گویند. این پل که ۱۰۵۰ متر طول و ۶ متر عرض دارد در فهرست آثار ملی ثبت شده است.
>> آبشار مصنوعی اهواز:
اهواز طولانی ترین آبشار مصنوعی خاورمیانه را دارد که این آبشار روی هفتمین پل اهواز احداث گردیده و با نورپردازی بی نظیر خود بسیار زیبا و تماشایی است. فواره های آب از اطراف پل به داخل رودخانه می ریزند و امکان ندارد به شهر اهواز سفر کنید و از این آبشار زیبا بازدید نداشته باشید، برای این که یکی از جاهای دیدنی اهواز و جاذبه های توریستی و تفریحی ایران است که دو قوس داخلی و خارجی دارد. از ویژگی های مهم ساختاری آبشار مصنوعی اینست که به گونه ای طراحی شده که توسط شش عدد لامپ الکترونیکی آب رودخانه به سمت بالا هدایت می شود و با زاویه مشخصی از فواره ها آب به سمت رودخانه سرازیر میشود. برای نورپردازی این آبشار از ۷۵۰ عدد لامپ ال ای دی و ۸۰ عدد نورافکن استفاده شده است.
>> تالاب بامدژ:
از جاهای دیدنی اهواز می توان به تالاب بامدژ اشاره نمود که مساحتی حدود ۴۰۰۰هکتار دارد و زیستگاه گونه هایی از پرندگان، خزندگان و پستانداران است. در صورتیکه به پرنده نگری علاقه دارید دیدن این تالاب را از دست ندهید.
>> بازار کاوه:
بازار کاوه یکی از جاهای دیدنی اهواز است که قدمت دیرینه ای دارد. این بازار پرطرفدار و محلی متعلق به دوره پهلوی است و به راحتی میتوانید هر چیزی را که بخواهید از آن جا تهیه کنید. در حقیقت بازار محلی کاوه بازاری در امتداد خیابان است که مجموعه ای از فروشندگان و دست فروشان در آن جا حضور دارند. این بازار مخصوص میوه و سبزی و انواع سوغاتی های خوشمزه اهواز مانند ماهی، میگو، کلوچه، خرما، رطب، شیره خرما، ارده، حلوا شکری و حلوا ارده است. این بازار برای بومیان و خصوصا گردشگران بسیار دوستداشتنی و مورد توجه است. همینطور میتوانید در آن جا عطر خوب سبزی و میوه را حس کنید و صید تازه روز را بخرید.
>> خانه دادرس:
خانه دادرس یکی از جاهای دیدنی اهواز و بنای بازمانده از دوران قاجار است که در فهرست آثار ملی ایران در سال ۱۳۸۲ ثبت شد. به این خانه که در مرکز اهواز و خیابان عبد الحمید بنا شده است، سرای دادرس هم می گویند. در خیابان عبد الحمید خانه های قدیمی فراوانی وجود دارند که قدمتشان به دوران قاجار و پهلوی باز می گردد.
>> خانه ماپار اهواز:
این بنا مربوط به دوره پهلوی است و یکی از بناهای تاریخی و دلنشین خیابان نادری است. مساحت این خانه بیش از ۵۰۰ متر مربع است و با نمای آجری، درهای چوبی و پنجره های رنگی که دارد، یکی از بناهای تاریخی منحصر به فرد و از جاهای دیدنی اهواز به شمار می رود. خوش بختانه در سال ۱۳۸۰ خانه ماپار بازسازی شد تا آجرکاری های زیبایش روح تازه ای به خود بگیرند. این خانه تاریخی دو طبقه و یک زیرزمین دارد که انجمن دوستداران ادبی حافظ و کتابخانه حافظ در آن قرار دارد و یک طبقه هم کف و اتاقی در بالا است که در اختیار صنایع دستی بوده و مانند بناهای هم دوره خود نمای آجری دارد. دیوارهای خانه ماپار از سنگ ساخته شده اند. در این خانه دوره ساز دو حیاط در دو طرف ساختمان ساخته شده که در حال حاضر تنها یک حیاط مورد استفاده است. حوضی در هر دو حیاط، زیبا دیده می شود. پوشش سقف اتاق های این بنای تاریخی چندل چوبی است و در فاصله های ۲۰ سانتی متری تیره ها از هم قرار گرفته اند. سردر ورودی آن تزئین آجرکاری خفته راسته دارد.
>> دانشکده سه گوش:
از دیگر جاهای دیدنی اهواز میتوان به دانشگاه سه گوش اشاره کرد که قدمت آن به ۹۰ سال می رسد. در ابتدا این ساختمان مثلث شکل، بعنوان ساختمان بانک ملی مرکزی اهواز شد. پس از آن این بنا به مقر اداره حکومتی ولایت تبدیل شد. از این جهت ، همزمان با دوران جنگ جهانی دوم، در سال ۱۳۲۱به اشغال متفین درآمد. پس از چند سال در سال های ۱۳۴۵ تا ۱۳۵۰ ساختمان سه گوش، به محل دانشسرای عالی تربیت دبیر و مرکز علوم پایه دانشگاه جندی شاپور تبدیل شد. از آن هنگام به بعد این بنا را با نام ساختمان سه گوش می شناسند.
دانشکده سه گوش در سال ۱۳۵۰ به دانشکده ادبیات و زبان های خارجی دانشگاه جندی شاپور تغییر یافت. این دانشگاه قدیمی و پرخاطره در سال ۱۳۸۹ تخلیه شد و در حال مرمت است. یک معمار فرانسوی، معماری زیبا و خیره کننده این بنا را طراحی کرده است که وی نیز معماری چندین بنای خاطره انگیز دیگر همچون موزه ایران باستان را برعهده داشته است. مهم ترین ویژگی های معماری این ساختمان که یکی از جاهای دیدنی اهواز محسوب میشود شامل حیاط پر درخت و باصفا، آجرکاری ها و کاشی کاری های دوره اسلامی، قوس های دایره ای و … است.
>> کاروانسرای معین التجار:
یکی از بناهای قدیمی و جاهای دیدنی اهواز، کاروانسرای معین التجار می باشد. یکی از اثار زیبا که از زمان ناصرالدین شاه قاجار در ایران باقی مانده است بنای معین التجار می باشد. این بنا در زمان خود کاروان سرایی بوده که همواره در نزدیکی پل سفید در قسمت بافت قدیمی شهر اهواز درخیابان ۲۴ متری، خیابان کاوه غربی، نبش اول قرار گرفته است. معین التجار در واقع حاج محمد تقی بازرگان معروف بوشهری بوده است که او در آن هنگام به اهواز می آید و دفتر کار خود، به همراه حمام و بازار و باغ و مسجد را در کنار کارون می سازد. در تاریخ ۲۰ آبان ۱۳۷۷ این کاروانسرای قدیمی، با شماره ۲۱۵۸ بعنوان یک اثر ملی ایران در میراث فرهنگی ثبت شد.
>> بازار فلافل اهواز:
یکی از غذاهای معروف و پرطرفدار اهواز فلافل است و به قدری در اهواز خواهان دارد که برای آن بازاری دایر شده است. بازار فلافل که مرکز فروش فلافل در شهر اهواز است در خیابان انوشه، محله ی عرب نشین لشکرآباد قرار دارد. در این بازار که از معروف ترین جاهای دیدنی اهواز است، میتوانید طعم فلافل های مختلف را همراه با ترشی های بسیار خوشمزه ای که در کنار آن سرو می شود امتحان کنید و از خوردن آن ها لذت ببرید. قلیه ماهی، ماهی صبور، سمبوسه و اِمگِشِت( پلو ماهی، که از یک نوع ماهی خشک شده و شور تهیه می شود) از دیگر غذاهای خوشمزه اهواز می باشد.
>> آرامگاه علی بن مهزیار اهوازی
یکی از فقها و دانشمندان معروف شیمی در قرن سوم هجری، علی ابن مهزیار اهوازی نام داشت که از یاران امام رضا( علیه السلام)، امام محمدتقی (ع)، امام علی النقی (ع) و امام حسن عسگری (ع) بوده است و بعد از این که احکام شرعی را از آنها یاد میگیرد، در شهرهای دیگر این احکام را آموزش می داده است و نماینده این امامان در این شهرها بوده است. بدین ترتیب یکی از دیگر جاهای دیدنی اهواز، آرامگاه علی بن مهزیار اهوازی می باشد.
>> سرای عجم
یکی از جاهای دیدنی اهواز که قدمت آن به زمان قاجاریان بر می گردد، سرای عجم می باشد. با این که از ساخت این خانه قدیمی زمان دقیقی در دست نیست، اما بنظر میرسد سرای زیبای عجم همزمان با رونق شهر اهواز در دوره ناصرالدین شاه ساخته شده است. معماری این بنا بسیار خاص و دیدنی است که در یک طبقه ساخته شده و ستون های حجاری شده، در و پنجره های چوبی، آجر چینی و حجره های زیادی دارد. همانند سایر بناهای ایرانی حیاط اصلی این بنا قرینه سازی شده و دور تا دور آن ایوان هایی ساخته شده است. در سال ۱۳۸۲ این بنا در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.
گردآوری: بخش گردشگری سرپوش
- 12
- 6