جاهای دیدنی کرمان
شهر کرمان یکی از شهرهای دیدنی ایران است که با وجود دیدنی های فرهنگی، تاریخی و طبیعی که دارد تا حد زیادی ناشناخته مانده است. این شهر مورد توجه گردشگران در چند دهه اخیر قرار گرفته و در نیمه ی دوم سال که هوا خنک تر و برای سفر مناسبتر است، عده ی زیادی برای سفر به کرمان برنامه ریزی می کنند. کرمان آثار تاریخی فراوانی دارد و از تمدنی قدیمی، با فرهنگی غنی سخن می گوید. در ادامه به معرفی تعدادی از جاهای دیدنی کرمان خواهیم پرداخت:
* مجموعه گنجعلی خان از جاهای دیدنی کرمان:
مجموعه گنجعلی خان که از عهد صفوی به یادگار مانده است، چندین بنای مختلف دارد. این مجموعه که از جاهای دیدنی کرمان به شمار میرود، به همت گنجعلی خان که حاکمی در دوران شاه عباس صفوی بود، ساخته شد. مجموعه گنجعلی خان کرمان، ۲۶ اردیبهشت ۱۳۴۷ در فهرست آثار ملی ثبت شده است.
میدان گنجعلی خان که به شکل مستطیل است، مجموعه ای از عناصر شهر را به دورش جمع کرده است. بازار گنجعلی خان این مجموعه، معماری دیدنی و جذابی را همانند سایر بازارهای سنتی ایران دارد که قدم زدن در آن برایتان تجربه ای لذتبخش را به ارمغان می آورد. اینک حمام این مجموعه هم به موزه مردم شناسی کرمان تبدیل شده و در کنار بازدید از موزه، زیبایی بنا نیز بسیار دیدنی و ستودنی است. ضرابخانه گنجعلی خان که اکنون به موزه سکه تبدیل شده، در کنار هم مجموعه ای از سکه های قدیمی را جمع کرده تا پذیرای علاقه مندان باشد. دیگر بخش های این مجموعه از جاهای دیدنی کرمان شامل آبانبار ، مدرسه، کاروان سرا و سرای گنجعلی خان است که میتوانید از آنها بازدید کنید.
* باغ شازده از جاهای دیدنی کرمان:
شاید بتوان گفت شازده یکی از مهم ترین جاهای دیدنی کرمان میباشد به طوریکه اگر یک سفر یکروزه کاری هم به کرمان داشته باشید، بهتر است برای بازدید از این باغ شگفت انگیز چند ساعت از وقت خود را کنار بگذارید. قدمت باغ شازده ماهان به زمان قاجار برمی گردد؛ باغی که مستطیلی شکل است بیش از ۳ هکتار مساحت دارد که از همان ابتدا با سردر باشکوه و منحصر به فرد خود به شما خوشامد می گوید و نسبت به سایر باغ های ایرانی تفاوتش را به رخ می کشد. مثل اکثر باغ های ایرانی، باغ شازده نیز شامل عمارت میانی بوده که غیراز بخشی کوچک، باقی اماکن آن برای بازدید عموم باز است.
* بازار مسگری یکی از جذاب ترین جاهای دیدنی کرمان:
یکی از مهم ترین و جذاب ترین جاهای دیدنی کرمان که جزء مجموعه گنجعلی خان به شمار میرود ، بازار مسگری است. جالب است بدانید که قدمت مسگری در کرمان ۶هزار ساله است. کرمانی های باستان از اولین انسان هایی بودند که در کوره ذوب مس را انجام دادند و از ۵هزار سال قبل تاکنون هنر قلم زنی به سبک سطح کاری در این منطقه رواج دارد؛ در این سبک فرورفتگی بر روی سطح ظرف های مسی ایجاد نمی شود بلکه هنرمند طبق طرح موردنظر خود با قلم، بر روی آن خط می اندازد. هنر دست هنرمندان کرمانی را در این بازار میتوانید بر روی مس از نزدیک ببینید و سوغاتی هایی ارزشمند بخرید. بازار مسگری از دو بخش مع شامل شرقی- غربی و شمالی- جنوبی است تشکیل شده که بخش اول از ورودی اصلی مجموعه گنجعلی خان تا بازار کلاه مالی ادامه دارد و موزه ضرابخانه یا همان ضرابخانه گنجعلی خان نیز در این بخش قرار دارد و بخش دوم از ورودی شمالی مجموعه آغاز شده و به چهارسوق ختم می شود.
* مقبره مشتاق علی شاه، مقبره ای با سه گنبد:
مقبره مشتاق علی شاه یا همان آرامگاه مشتاقیه که بسیاری از مردم محلی این مقبره را به نام آرامگاه سه گنبدان می شناسند، یکی از جاهای دیدنی کرمان محسوب می شود و قدمت آن به دوران قاجار و قبل از آن بازمی گردد. نخستین چیزی که با دیدن این اثر باستانی، توجه شما را به خود جلب می کند، وجود سه گنبد در این آرامگاه است. در ابتدا این آرامگاه قرار بود محل دفن میرزا حسین خانی راینی، حاکم کرمان و همچنین جد وی یعنی میرحسین راینی باشد ولی به دلایل مختلف، در این مقبره شخصی چون مشتاق علی شاه، معروف به سید معصوم علی شاه، به خاک سپرده شده است. کوثر علی شاه، در کنار او، در مقبره دیگر به خاک سپرده شده است. شیخ اسماعیل هراتی، که درویشی فقیر و پیرمردی روحانی است در مقبره سوم نیز به خاک سپرده شد. این سه مقبره که برای مردم محلی کرمان، ظاهری ساده و بی آلایش دارند، بسیار با ارزش هستند.
* دریاچه مخرگه (دریاچه نمک شهر بابک):
دریاچه مخرگه از زیباترین دریاچه ها و جاهای دیدنی کرمان است که مانند آیینه ای خود را بر زمین گسترانیده است. پس از هر بارش، این دریاچه ی نمکی در صورتی که به مقدار کافی بارش را ببیند، میتوانید انعکاس تصویر خود و آسمان را روی زمین ببینید. در کشور بولیوی و در شوره زار سالاراویونی میتوانیم همانند این پدیده را ببینیم. از آنجایی که در این مکان پوسته های درختان خرما پیدا شده است میتوان حدس زد که این دریاچه در گذشته مکانی برای کشت خرما بوده و حتی ریشه ی نامش هم به مخ یعنی خرما برمی گردد.
* باغ هرندی از دیگر جاهای دیدنی کرمان:
در سال ۱۲۹۰ قمری این مورد از جاهای دیدنی کرمان توسط محمد رضا خان عدل السلطان از نظامیان رده بالای کرمان ساخته شد. ابوالقاسم هرندی ۲۳ سال بعد باغ ۲۵ هزار متری را به مبلغ ۴۰ هزار تومان خریداری کرد. علت شهرت رضاخان بدین دلیل بود که چند روزی را در مسیر سفر تبعیدی خود در این مکان توقف کرد. سالها بعد یعنی سال ۵۴ مالک باغ را به وزارت فرهنگ و هنر اهدا کرد. از آن مدتی برای ساختمان سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشکری شهر استفاده می شد و اما دو موزه سازهای سنتی و باستان شناسی در حال حاضر در طبقات اول و دوم عمارت ساخته شده اند. باغ هرندی مانند دیگر دیدنی های شهر در سال ۱۳۵۴ در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسید.
* روستای میمند یکی از جاهای دیدنی کرمان:
میمند یکی از دیدنی ترین روستاهای کشور و از جاهای دیدنی کرمان به شمار می رود که بخاطر معماری صخره ای منحصربه فردی که دارد، شهرت جهانی پیدا کرده است. در ۳۸ کیلومتر کرمان این روستای دستکند قرار گرفته و توانست در سال ۱۳۹۴ به ثبت آثار جهانی یونسکو برسد. معماری زیبا و حیرت انگیز این روستا از جذاب ترین خصوصیت آن به شمار میرود. خانه های روستای میمند، بدون هیچگونه ملاتی در دل کوه ها و صخره ها کنده شده که بزرگترین دستکند ایران محسوب می شوند. تمام خانه های روستا پنج طبقه را تشکیل داده اند و روی هم قرار گرفته اند. طبیعت و زندگی جانوری دشت میمند هم خالی از لطف نیست. انواع گیاهان دارویی از جمله آویشن سیاه، مریم گلی، رازیانه، پونه، شیرین بیان، خاکشیر، شاتر، ریواس و کنگر در این منطقه می روید و حیواناتی چون مار، سوسمار، جوجه تیغی، لاک پشت، خرگوش، آهو، گرگ و بزکوهی در آن زندگی می کنند.
قدمت روستای میمند که از جاهای دیدنی کرمان به حساب می آید ، به پیش از اسلام می رسد. بااین حال ، برای زمان ساخت این روستا تاریخ دقیقی پیدا نشده است. در خصوص قدمت آن نظریات مختلفی مطرح است که آنرا متعلق به دوران های متفاوتی می دانند. عده ای معتقد هستند که این روستا با مهرپرستان ارتباط داشته و در دل صخره ها پیروان آیین مهرپرستی خانه ها را کنده اند. عده ای دیگر هم برای قدمت این روستا تاریخ مادها را می شناسند. باستان شناسان در کنار تمام این فرضیه ها، توانسته اند برای این روستا تاریخی حدودی مشخص کنند. کاوش ها و آزمایش های انجام شده تاریخ قطعی میمند را تا زمان اشکانیان ثابت کرده است. علاوهبراین ، نقوشی که در نزدیکی روستای میمند کشف شده حکایت از حضور انسان در هزاره های قبل دارد. از دیگر جاهای دیدنی این روستا می توان به مسجد، حسینیه، مدرسه، حمام و آتشکده میمند اشاره کرد.
* یخدان مویدی از آثار تاریخی و جاهای دیدنی کرمان:
یخدان مویدی از آثار تاریخی و جاهای دیدنی کرمان است که در خیابان ابوحامد قرار دارد. کرمانی ها با استفاده از ابداعات و ابزارهایی منحصربه فرد به نام قنات، حفر کانال در عمق زمین، ساخت آب انبارها و یخدان ها زندگی بهتری را برای خود ساخته بودند. هر قنات آب مورد نیاز آب انبارها را تامین می کرد و از زیرزمین به این مکان ها متصل بود. نیز آب موردنیاز یخدان ها از این آب انبارها تامین میشد و یخدان های بزرگ نیز قنات اختصاصی داشتند. در واقع میتوان اذعان کرد در این شهر پیش از اختراع برق، از یخچال استفاده می شده است. یخدان مویدی بعنوان یکی از آثار ملی ایران در تاریخ ۲ آبان ۱۳۷۸ به ثبت رسیده است.
* مسجد جامع کرمان یکی از انواع جاهای دیدنی کرمان:
مسجد جامع کرمان که به مسجد جامع مظفری نیز معروف است که قدمت آن بیش از ۷۰۰ سال است. مسجد جامع طبق اسناد موجود خارج از شهر ساخته شده بود و با گذشت سالها و بزرگتر شدن منطقه شهری داخل شهر قرار گرفته است. نام مظفری برگرفته از مبارزات محمد مظفری میبدی با قوم جرمان اوغان است. وی نذر کرده بود که درصورت زنده ماندنش مسجدی چهار ایوانی با کاشی کاری هایی تماشایی را به یادگار بسازد. این مسجد در طول صده های گذشته بارها زیان دیده و بازسازی شده است ولی بر روی دیوارهای آن آثار عمده ای متعلق به شاهرخ در زمان شاه عباس صفوی و تقی خان درانی در دوران زندیه به جا مانده است. نام این مورد در سال ۱۳۱۵ از جاهای دیدنی کرمان در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسید.
* باغ فتح آباد از محبوبترین جاهای دیدنی کرمان:
باغ فتح آباد کرمان یا همان مجموعه بیگلربیگی یکی دیگر از جاهای دیدنی کرمان است که در سال ۱۳۸۱ در فهرست آثار جهانی یونسکو به ثبت رسیده است. باغ فتح آباد برای گردش شبانه یکی از بهترین انتخاب ها در کرمان است و در زمره بزرگ ترين و متنوع ترین باغ های کشت گیاهان دارویی ایران قرار دارد. باغ بیگلربیگی یا همان فتح آباد در منطقه اختیاریه کرمان و ۲۵ کیلومتری مرکز استان کرمان قرار دارد.
باغ فتح آباد قدمت طولانی دارد و بعدها الگوی ساخت آن برای مجموعه باغ شازده ماهان مورد استفاده قرار گرفت. قدمت این باغ به دوره قاجار میرسد و امروزه یکی از برترین جاهای دیدنی کرمان به شمار می رود، بطوریکه در نوروز سال ۱۳۹۶ به پر بازدیدترین جاذبه شهر کرمان تبدیل شد. زمان دقیق ساخت این اثر تاریخی نیز به دوره محمد شاه قاجار، یعنی سال های ۱۲۱۶ تا ۱۲۱۸ باز می گردد. ساخت این باغ در زمان حکومت فضل علی خان، که حاکم کرمان بود به مدت ۵ سال طول کشید. در بین مردم کرمان، فضل علی خان به بیگلربیگی شهرت داشت و به همین علت برای این عمارت این نام نیز انتخاب شد.
گردآوری: بخش گردشگری سرپوش
- 12
- 4