جاهای دیدنی قشم
جزیره ی قشم بزرگترین جزیره ی استان هرمزگان و بزرگ ترين جزیره ی ایران است. جاهای دیدنی قشم آن قدر زیاد است که احتمالاً قادر نخواهید بود در طول مدت اقامت خویش از همه ی آنها دیدن کنید. این جزیره زیبا در استان هرمزگان واقع شده است و بزرگترین جزیره ایران و تنگه هرمز به شمار می آید. جدا از جاهای دیدنی قشم و پیشینه ی تاریخی آن، قشم سرزمینی بهشتی برای خرید کردن محسوب می شود. در قشم مراکز خرید جذاب و رنگارنگ به فراوانی پیدا می شود و از این رو هر گردشگری را بخود جذب می کند!
ابرکاوان، دیگر نام ساسانی جزیره قشم بوده است که با توجه به اسناد تاریخی در طی سالیان دراز، فراز و نشیب های فراوانی را طی کرده است. اغلب مردمان این جزیره پیرو مذهب تسنن هستند. شیعیان هم در این جزیره زندگی می کنند؛ اما درصد کمتری نسبت به سنی ها دارند. گویش مردم قشم بندری است، که وزن و آوای آن شیرین است و به آسانی میتوان متوجه آن شد ولی دیگر گویش ها و زبان هایی مثل عربی، هندی، بندری و انگلیسی نیز در این جزیره یافت می شود. اغلب جاهای دیدنی قشم را برای شما شرح می دهیم تا پیش از مسافرت بدانید چه اماکن فوق العاده ای منتظر شما هستند.
* جنگل های حرا:
اسم قشم با جنگل های حرا گره خورده است، جنگل هایی که زیبایی و شگفتی پنهان و پدیدار شدن ناگهانی اش از زیر آب حیرت هر ببیننده ای را به دنبال دارد. جنگل های حرا عمری ۳۰ تا ۴۰ میلیون ساله دارند و از عجایب هفتگانه و جاهای دیدنی قشم هستند. جنگل های حرا که با بالارفتن آب به زیر آب میروند و به محض اینکه آب پایین برود، دشت وسیعی از درختان حرا از دل آب بیرون می آیند که شگفتی هر بیننده ای را به دنبال دارد. این شگفتی وقتی دوبرابر می شود که بدانیم این جنگل ها در آب های شور زندگی می کنند.
جنگل های حرا که از جاهای دیدنی قشم است از بندر لافت تا روستای سهیلی و در فضایی ۷ هزار و ۲۳۶ هکتار متری کشیده شده اند. عمق آب منطقه ای که جنگل های حرا در آن قرار دارد بیشتر از یک تا یک و نیم متر نیست و همین مسأله سبب می شود با فروکش کردن آب دریا ۶ تا ۷ ساعت نمایان شوند.
* تنگه چاهکوه:
یکی از برترین جاهای دیدنی قشم، تنگه چاهکوه است. ۷۰ کیلومتر مانده به شهر قشم و در کنار روستای چاهوی شرقی، در بخش غربی ساحل شمالی جزیره قشم، دره ای قرار گرفته که با قدم گذاشتن در آن وارد دنیایی رازآلود می شوید. تنگه چاهکوه در دل کوهی سنگیست و به محض اینکه پا در آن بگذارید با فضایی عریض با دیواره هایی بلند روبرو می شوید ولی این وضعیت آنقدر دوام ندارد و اگر به طرف جنوب دره بروید از عرض راه کم می شود و آن قدر راه باریک می شود که دیگر به زحمت میتوان آسمان را آن بالا دید. همان طور که از اسم دره پیداست، دره، چاه های زیاد ولی کم عمق دارد، چاه هایی که اهالی روستای چاهو آنرا برای ذخیره و هدایت آب باران حفر کرده اند و هرکدام از آن ها قدمتی باستانی دارند.
* جزایر ناز قشم:
این جزیره کوچک در ۲۲ کیلومتری سواحل شرقى قشم قرار دارد و از ساحل، حدود یک کیلومتر فاصله دارد. وسعت جزیره ناز حدود سه هکتار است. این جزیره فاقد ساحل شنى است و دیواره هاى صخره اى به ارتفاع پنج تا ده متر اطراف آن دیده می شود. روى این جزیره کاملاً مسطح است. در موقع جزر با پسروى کامل آب دریا، براى لحظاتی، باریکه اى از خشکى جزیره ناز را به ساحل قشم وصل مى کند. به همین دلیل شما می توانید در زمان پسروی آب، با ماشین در بستر دریا که از آب بیرون افتاده به جزیره بروید و این بسیار شگفت آور است. در این جزیره کسى زندگی نمی کند. ماهیگیران محلى چند سایبان و مکان استراحت از چوب و پلاستیک به صورت موقت درست کرده اند. روبه روى جزیره ناز که از جاهای دیدنی قشم است ساحل شنى وجود دارد و مکان مناسبى براى تغذیه پرندگان دریایى و ماهیگیران بومى است.
* دره ستاره قشم:
در این سفر با دره ستاره افتاده به عنوان یکی از جاهای دیدنی قشم در غرب روستای برکه خلف آشنا میشوید که در پنج کیلومتری از ساحل جنوبی جزیره قشم واقع شده است. با رفتن به راه خاکی شمال این روستا، منطقه ای وسیع جلوی رویتان قرار می گیرد که پر از کوه های تو در تو و رسوبی است. گذشت زمان و باد و طوفان از این منطقه، ستون ها، دالان ها و حفره های تو در تویی ساخته است. همینکه از بین دالان های تو در توی آن عبور کنید آسمان آبی بالای سرتان خودنمایی می کند و اگر باد هم بیاید همه چیز تکمیل می شود تا فضایی وهم آلود را بوجود آورد. این دره حدود ۲ میلیون سال قدمت داشته و به دوره زمین شناسی سنوزوئیک مربوط می باشد. از زیباترین جلوه های فرسایش در جزیره پهناور قشم است. زیبایی های خاص دره سبب شده تا آنرا بعنوان قسمتی از ژئو پارک جزیره قشم جزء آثار طبیعی در سازمان یونسکو به ثبت برسانند.
دره ستاره افتاده که از جاهای دیدنی قشم است، یک عارضه زمین شناسی میباشد که بر اثر فرسایش، تندیس های بلند قامت و بریدگی های عجیبی به شکل مجسمه هایی از جنس شن و ماسه و خاک را پدید آورده است. برخی اعتقاد دارند که علت شکل ویژه این دره و بوجود آمدن انواع حجم ها و پدیده های فرسایش در آن، وزش بادهای تند و گردش هوا در لابه لای ستون ها و حفره های آن است. اهالی جزیره بر این باورند که روزگاری ستاره ای از آسمان به قلب جزیره افتاده و در برخورد با زمین جزیره، این شکل ها را پدید آورده است. این مکان در زبان محلی به “استاره افته” و گاه “ستاره افتیده” معروف میباشد و داستان های تخیلی فراوانی از آن در بین مردم رواج دارد.
* غار نمکدان:
غار نمکدان یا غار نمکی که طولانی ترین غار نمکی جهان و از جاهای دیدنی قشم محسوب میشود، نزدیک روستای کانی قرار دارد و حدود ۶ کیلومتر طول دارد. البته این غار یکی از چندین غار نمکی است که در کوه مخروطی شکل نمکدان شکل گرفته است. ارتفاع این کوه حدود ۳۴۰ متر است. اگه به غار نمک بروید حس این به شما دست میدهد که وارد یکه منطقه کوهستانی پر برف شدید ولی به جای برف تمامش نمک است! این منطقه برای عاسی واقعا جای بکریست، البته باید با خودتان چراغ قوه همراه داشته باشید زیرا از حدود ۲۰ متر به بعد غار تاریک میشود.
سقف غار نمک را قندیل های مرمرین و بلورین در شکل های گوناگون پوشش داده و منظره ای بدیع بوجود آورده اند. غلظت نمک این غار تا ۹۹ درصد هم رسیده و بزرگ ترين غار نمکی دنیا می باشد. هر اندازه نمک از این غار برداشته شود، جایگزین می شود و قندیل ها در حال خودسازی هستند و این غار یکی دیگر از جاهای دیدنی قشم میباشد که می توانید از آن دیدن کنید.
* چاه های تلا:
مجموعه چاه های تلا که به اشتباه به آنها طلا هم می گویند، در واقع محلی برای جمع آوری آب شیرین باران در هوای گرم و خشک جزیره قشم بوده اند. حفر این چاه ها که در بندر لافت و پشت قلعه نادری قرار گرفته اند، به دوران بعد از اسلام باز می گردد. در ابتدا تعداد آنها ۳۶۶ حلقه به تعداد روز های یک سال کبیسه بوده؛ تا در تمام طول سال آب شیرین کافی در دسترس باشد. هر چند به مرور زمان حدود ۲۶۶ حلقه از این چاه ها پر شده و اینک صرفا ۱۰۰ حلقه از آنها باقی مانده اند؛ ولی هنوز هم میتوانند بعنوان یکی از جاهای دیدنی قشم شما را به سمت خود بکشانند.
* تخم گذاری لاک پشت ها:
اگر در ماه های سرد سال و حد فاصل اسفند ماه تا ابتدای اردیبهشت به قشم سفر کنید، در زمان گشت و گذار در جزیره قشم میتوانید از منطقه حفاظت شده تخم گذاری لاک پشت های پوزه عقابی نیز دیدن کنید. این لاک پشت ها یکی از دو نوع لاک پشت هایی هستند که سواحل ایران را برای تخم گذاری خود انتخاب می کنند. در هر نوبت بین ۹۰ تا ۱۵۰ تخم در هر چاله دیده می شود. فرصت دیدن این صحنه زیبا برای هر کسی پیش نمی آید. بدین ترتیب سعی کنید تا این موضوع را حتماً در برنامه سیاحت جاهای دیدنی قشم خود بگنجانید.
* بندر لافت:
اگر بخواهید غروب خیلی قشنگ و همینطور خانه های روستایی جزیره قشم را ببینید، راهش رفتن به بندر لافت است. بندر لافت در شمال غربی قشم قرار گرفته و زمانی مرکز جزیره بوده است، دقیقا همان زمانی که مردمش با لنج به دل دریا می زدند. مشخصه اصلی لافت، بادگیرهای بلند و کوچه پس کوچه های باریکش است و لنج ها و قایق ها و قرار گرفتن منازل در بین درختان سبز گرمسیری و نخلستان های بلند است. تمامی اینها در کنار زیبایی خیره کننده دریا و جنگل شناور حرا، هر تازه واردی را مجذوب می کند. بندر لافت یکی دیگر از جاهای دیدنی قشم است.
* دره تندیس ها:
از جنگل حرا که به طرف روستای طبل و از آن جا روبه پایین و به طرف سلخ بروید در نزدیکی های بام قشم به دره بزرگی می رسید که بخاطر تندیس های بزرگش به آن دره تندیس ها می گویند. این دره که از جاهای دیدنی قشم است مثل دره ستارگان است، اما وسعتش از دره ستارگان بیشتر است و بزرگی تندیس هایش آدم را خیره می کند. اگر در دره تندیس ها بایستید احتمالا تصورش را هم نکنید در این دشت خشک که ترک های گلی آنرا پوشانده زمانی دریا وجود داشته و ماهی های زیادی در آن زندگی می کرده اند، ولی وجود صدف هایی که کف دره را پوشانده تصویر آن دریای پر آب را برایتان زنده می کند. دره پر است از انواع اشکال جالب و شگفت انگیز که انگار هنرمندی توانا آن ها را بوجود آورده و سالها مشغول تراشیدن سنگ ها بوده است، در حالی که تمامی اینها کار باد و باران است.
* مجموعه تفریحی ساحل طلایی در قشم:
یکی از جاهای دیدنی قشم، مجموعۀ تفریحی ساحل طلایی است. در این مجموعۀ تفریحی علاوه بر گشت و گذار در ساحل خلیج فارس و امکان شنا در آب های نیلگون خلیج فارس، فرصتی برای تجربۀ جت اسکی و حتی غواصی نیز فراهم شده است. اگر به ورزش های آبی و هیجان انگیز در جزیرۀ قشم و آب های خلیج فارس علاقمند هستید در مجموعۀ ساحل طلایی ساعات خوشی را خواهید گذراند.
گردآوری: بخش گردشگری سرپوش
- 20
- 1